Ulvön

Ulvön, platsen som är känd för surströmming. Vi upptäckte att det var möjligt att komma dit, bara vi packade snabbt – mycket snabbt. Vi åkte från Köpmanholmen. Solen sken och vi var vid båten fyra minuter innan avgång. Det blev en fin två-timmars båttur i Höga kustens skärgård.

Vi steg iland i Ulvö hamn. 1910 bodde det 340 personer på ön. Idag befolkas ön av ett 40-tal personer. Vi gick längs den lilla bygatan. Där fanns en liten kiosk och en man som sålde Bullens korv. Detta kunde vi inte motstå, framförallt eftersom vi ville prata med mannen i kiosken. Han var den 11:e generationen i sin släkt som bodde på ön. Nästa alla livnärde sig som fiskare och inom fiskeindustrin. Hans mormor var den sista som både föddes, levde och dog på Ulvön.

Vi gick norrut för att ta båten hem från en annan hamn, som heter Fjären.

Vi passerade kyrkogården som anlades 1922 på en plats som då var en ö. Innan dess fick man transportera de döda till fastlandet, vilket kunde vara nog så knepigt. På ön fanns ett område med jordbruk och en nerlagd skola. Numera finns det sommargäster, hotell och havsöringsfiskare på ön.

En sådan vacker ö och så är detta den bästa fikaplatsen vi hittade.

Vi åkte hem från en liten hamn där det låg ett båtbyggeri på 70-talet.

Gillar

Kommentarer