Kollektivet som satte orten på kartan

Hassela, här startades ett behandlingskollektiv som stod för något nytt på 70-talet. Det blev en rörelse med hem på flera ställen i landet. Idén med behandlingshemmet var inte primärt att bota ungdomarna från droger eller kriminalitet, istället ville man om-utbilda ungdomar till ett vanligt liv. Jag såg fram emot att komma hit.

När jag rullar in i byn ser jag skidbackarna en bit bort. I början av byn cyklar jag förbi en hockeyrink. Den har gått i sommaride. Där finns en skola, en brandstation och den obligatoriska anslagstavlan. Även Hassela har en pizzeria, pizzan äger landet. Sedan närmar jag mig byns kärna, affären. Utanför står en husvagn som säljer olika sorters korv. Kan det funka? I Hassela bor drygt 300 personer. Ett stort rött hus för olika arrangemang, innehåller även ett bibliotek. Ett pensionat, kanske något för mig. Ser trött ut efter en lång vintersäsong, och den givna byggnaden, kyrkan.

En kvinna med rullator hjälper mig med förslag på boende. En annan kvinna ansluter. När vi gått igenom alternativen så börjar hon. berätta om sin familj. Hennes mormor födde 14 barn. I det lilla huset fick inte morfar utrymme för att snickra. Han flyttade. Tufft läge för mormor.

Allt är säkert inte guld och gröna skogar med att bo i en liten by. Men stämningen i affären känns härlig. De pratar hela tiden med varandra. Någon går, en annan kommer. - Grattis på födelsedagen. - Ska du på festen på lördag? Klart vi måste ställa upp när någon fixar. - Ring mig, annars glömmer jag. Jag vill också omfamnas av denna gemenskap.

- Är det du som cyklar genom Sverige? Det är killen som expedierade mig som frågar. - Kan vi byta en vecka, jag cyklar och du jobbar i affären. Kunde kanske vara spännande.


Byn innehåller mycket med tanke på att det bor drygt 300 personer där. Hockeyrinken

Skolan och pizzerian

Den obligatoriska anslagstavlan. Navet i byn, affären

Gillar

Kommentarer