DÅRLIG SAMVITTIGHET

_UTREDING REFLUX

_Hva feiler? Når du har vage minner om en 18 måneder gammel gutt med slange i nesen. Når du har vage minner om en gutt som brekker seg fordi legene drar opp slangen, som går inn nesen og ned i magen på han. En mamma som hadde sokker på hendene for at ikke slangen skulle dras opp, før tiden var ute - og en "noe" fornærmet gutt. Når du kjenner hjertet og samvittigheten synker, under etterkontrollen, i det legen sier at "Det er for mye i forhold til det som er normalt, men for lite til at det blir gitt medisin." og det snakkes om Reflux, og hvorfor gutten kaster opp så lett. Gutten som kan sitte i rolig lek på gulvet, og plutselig står spruten. Gutten som når han fikk mat, så kledde du deg inn i store badehåndklær, fordi du vet hva som kommer sprutende, før eller senere - når han var barn.

_Epikrise. Når man har vært på sykehuset på kontroll etter henvisning fra fastlegen, så sender sykehuset et brev til både pasient (foreldrene til pasient om det gjelder barn) og fastlege. Og i det brevet vi fikk fra sykehuset, som også fastlegen fikk, står det ganske tydelig det vi gjennomgikk på etterkontroll og gjennomgang av "funn" etter 24 timers pH måling av Zakarias. Der sto det han hadde fortalt meg: at det var for mye for normalen, men for lite for å få medisin. Det sto at om det ikke gikk over av seg selv, utover høsten, dette med oppkast, så anbefalte de på det sterkeste at gutten utredes både for melkeallergi og cøliaki. Og jeg vet det ikke gikk over, at vi tok noen blodprøver - men etter det jeg kommer på: har jeg ikke fått noe melding på hva prøvene sa. Så gikk de i glemmeboken, fordi vi hadde en sykdomsperiode (igjen) hvor det var masse oppkast, ørebetennelse, øyebetennelse om en annen, fra September/Oktober og til midten av November - da hadde vi vært mer hjemme enn i barnehagen og jobb noen av oss, og oss foreldrene var dypt fortvilet: vi hadde brukt opp sykedagene våres "på sykt barn". Men det toppet seg med at vi endte opp på sykehuset: for gutten fikk lungebetennelse. Og vi fikk ikke i han medisin. Men heldigvis var det godt og trygt å være på sykehuset: og det gikk raskt riktig vei!

Og da var det plutselig så nærme jul, at blodprøver og blodprøvesvar - det var glemt.

_NÅTID

_Hva sa prøvene? Jeg vet jeg har vært frustrert og irritert over at jeg bare har 10 dager tilgjengelig med en gutt som spyr lett en gang i uken om ikke annen hver uke. Og da skal du, etter reglene være hjemme i 48 timer ETTER siste oppkast/diaré. Men gutten er så chally når han spyr. Han spyr bare den ene "omgangen". Så gliser han, sier "nå er jeg bra igjen", vil pusse tenner så ber han ofte om mat eller noe å drikke. Får han velge blir det polarbrød, de med havre eller fullkorn, og aller helst med leverpostei. Gluten, gluten og mer gluten.

Jeg har altså klaget til alle som jeg kan klage til: sjefen, som merker det på fraværet mitt til tider (takk gud for turnus! og fleksibel arbeidsgiver) og at sjefen har erfaring med både cøliaki og melkeallergi. Jeg tror ikke de hadde vært like forståelsesfulle om ikke. Takk gud for venner som husker bedre enn jeg: for når Z spyr - og de sier "det der er ikke normalt, hva sa prøvene egentlig" så kom du på at jøss, jeg har ikke fått tilbakemelding på prøvesvar!

_BYTTE AV FASTLEGE ER GJENNOMFØRT

_Ett skudd i mørke? Jeg ringte legekontoret. For venninnen min, som hadde med seg den nyfødte datteren sin, hun var litt skeptisk på om det kanskje kunne være noe mer. Hva om det var omgangssyke eller norovirus? Så jeg ringte, mest for å betrygge henne, men også for å få svar selv. Jeg tenkte mitt. Å ringe legekontoret og be om svar på blodprøver som var tatt for hva, to år siden? Det er vel ett skudd i mørket? Jeg forklarer damen i telefonen om at Z gjennomførte en pH måling for 2 år siden, hvor det i epikrisen stod at han skulle testes for cøliaki og ev. melkeallergi. Hun finner epikrisen, og ser at det er tatt "noen blodprøver". Hun blir stille, kanskje hun leser resultatet? Før hun sier: men det er ikke tatt riktige prøver. Z er sjekket for allergi mot husdyr, husmidd/støv og gress. Ikke cøliaki og melk. Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Og setter meg tungt ned i stolen. Sier at vel, da må vi gjøre det. Og får time rett over helgen. Halvannen uke får jeg en SMS fra den nye legen vår: Bestill ny time: Det trengs nye prøver.

De første cøliakiprøvene: de var det utslag på.

_Dårlig samvittighet. Så nå går mamma rundt med dårlig samvittighet. Tenk så mye vi kunne ha vært spart for? Tenk så mye oppkast vi kunne ha vært for uten. Tenk, for mer våken gutt vi kunne ha hatt? Om gentesten kommer tilbake positiv da. Og en spesialist får signert papiret på at det holder med prøvene fastlegen har tatt. Og endelig diagnose for cøliaki kan gis. Men vi kan ikke kutte ut gluten før den tid. For prøvene får ikke utslag om ikke. Så frem til da: gutten får i seg så mye gluten vi kan fremskaffe. Men ikke uten et snev av dårlig samvittighet.

#Cøliaki #celiaki #gluten #glutenfri #allergi #barn #barnmedallergi

x Henriette

Følg meg i sosiale medier her:

InstagramPinterestSnapchat

Liker

Kommentarer