Header

Att skriva de här orden är en av de mer smärtsamma saker som jag har gjort. På något sätt blir det verkligt och gårdagen blir inte bara en vidrig mardröm. På ett sätt känns det inte ens som att det var igår, det känns som att det var i ett annat liv, i en annan tid.

Räcerhästen finns inte mer.

Att skriva dessa ord får mig att önska att någon bara kunde vrida om de där knivarna i hjärtat på riktigt så det blev klart och jag slipper känna nå mer.

Tidigt igår kom den där jävla koliken igen. Det fanns inget mer att göra. Det mesta var fixat för en operation till veckan. Jag visste att tiden var mot oss, men jag hoppades iallafall.

Att behöva ta beslutet. Att veta att min absolut bästa kompis, min läromästare, min bättre halva inte längre väntar på mig i stallet. Jag vill inte tänka, jag vill bara krypa ihop och skrika som ett litet barn tills någon har fixat detta, lagat allt. Att tänka aldrig mer gör helt enkelt alldeles för ont.

Mitt hjärta 💜

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Räcerhästen har fått sin dom. Det ser inte bra ut och jag har fått helgen på mig att komma till ett beslut.

Likes

Comments

Spartips , Sparadkrona

Som med allting annat underbart så har allt ett slut, så även detta. Det är dags att ta den sista djupdykningen i vad jag vidtog för åtgärder förra året för att frigöra pengar från det där svarta hålet som de alltid försvann i och istället försöka lägga dessa till ett sparande. Detta kommer däremot inte att innebära att jag slutar skriva om hästar och ekonomi, det är alldeles för roligt så det får ni fortsätta att stå ut med. Denna gång blir det "slattarna" som avhandlas. Helt enkelt sånt som jag inte kan sätta in i de tidigare kategorierna men som ändå har bidragit till förändringen.

Här kan du läsa om de tidigare åtgärderna.

Hästfoder, en post som jag inte har kunnat påverka i någon större utsträckning men som jag vet att andra kan ändra en del i. Mina hästar får inget rent kraftfoder utan får betfor, linfrö, mash och lusern i stort. I övrigt äter de halm och hö, sommartid äter de gräs. "Kraftfodret" är anpassat för räcerhästen då hon har så känslig mage. Dressyrpållen fick gå över på samma diet då hon tidigare gärna blev lös i magen och finlandsfärjan, tja rent krasst skulle jag nog kunna ge henne småspik och hon skulle tugga i sig det också, men hon mår verkligen inte dåligt på denna mat så då fick hon också hänga på. De pengar som sparades in här under 2017 var genom att beställa det foder som det går en del av på pall. Detta ger ett lägre pris än styckpriset. Se över vad hästen måste ha och när. Våra hästar får inget extra kraft så fort som de går ut på bete. Försöka ha hästarna på bete så lång period som möjligt. Inbesparingen förra året var på några hundralappar/mån.

Utrustning, en post som jag inte vet om jag har sparat in så mycket på. Detta har aldrig varit en stor post hos mig. Men jag har en regel om att aldrig köpa något till ordinarie pris. Halva priset är nog nästan mitt minimumkrav för att jag ska börja titta på en produkt. Det mesta jag köper är begagnat och under förra året var jag nog extra hård med bedömningen av mitt faktiska behov. Detta har känts som att det har funkat bra men någon exakt summa är omöjligt att svara på.

Kläder, här gäller samma med kläder som med utrustning. Under förra året blev det väldigt få utsvävningar bland kläder. Jag har istället försökt matcha kläder på nya sätt och bytt till mig nya kläder.

Energi, vi bor numera i en igloo och håller oss varma genom 32 lager av filtar. Riktigt så illa är det inte. Men vi duschar så ofta vi kan borta i anslutning till träningar. Vi har låg temperatur i rum vi knappt använder. Maten kokas alltid med lock där det är möjligt. Vi försöker "samutnyttja" värmen i ugnen till att laga något extra. Givetvis släcker vi lamporna när vi byter rum osv... När vi ska torktumla något så slänger vi in en torr handduk och genast så minskades torktiden. Dessa åtgärder har gjort att vi har sparat in ungefär 5000kwm.

Smink/skönhet, här lever jag på mottot, en skönhet klär i allt. Så även med avsaknaden av smink. Jag sminkar mig nästan aldrig till vardags. Under hela förra året klarade jag mig utan att köpa en enda ansiktskräm. Jag har klarat mig genom att använda testprodukter som har delats ut. För hårvård har jag gjort storköp på matsmart som ibland bland annat har urtekram till väldigt lågt pris. Jag har en enkel frisyr som inte kräver så mycket och som inte behöver underhållas av en frisör. Beroende på antalet besök hos frisören finns det mängder med pengar att spara här. För mig rör det sig om bra många tusen/år.

Om det är något annat område som funderar över om jag har sanerat ekonomiskt eller något tips på vad jag ska göra som nästa steg så hör av dig.

Likes

Comments

Tack för alla tips jag fick i gårdagens inlägg! Jättesnällt att ni engagerar er så och för er som själv har kolik på en häst, eller har haft. Läs gårdagens inlägg, där finns det en hel del bra tips.

Räcerhästen står på benen idag. Hennes dagar denna vinter som lösdriftshäst är däremot inte längre existerande och hon får stå inne på nätterna. Denna nya regel mottogs inte särskilt positivt och hon försökte sig även på en sväng att vägra gå in i boxen. Ston..... 😵 Hon går även på alla fångmänniskors värsta mardröm till diet just nu då hon får en hink med utspätt melassvatten på nätterna. Undrar hur detta skulle mottas i någon utav alla fånggrupper på FB 🙊 Det kliar lite i fingrarna att lägga ut det 😝

Dressyrpållen och finlandsfärjan lever faktiskt fortfarande också, även om de har blivit lite bortglömda dessa dagar. Idag fick dressyrpållen ett arbete från marken, det första sen hon trampade sig. Hon såg riktigt fin ut nu och imorgon ska hon få röra på sig lite mer. Finlandsfärjan fick lösgaloppera på ridbanan. Den där klokheten som kommer med åldern slog tydligen till. Hon var tokigt pigg och jag insåg att mina höfter skulle hata mig för evigt om jag inte lyssnade lite på dem. De är helt klart lite onödigt ömma sen i söndags. Imorgon hoppas jag på att höfterna är bättre och att jag kan sitta upp en stund i alla fall.

Jag håller på att skriva ihop ytterligare en djupdykning om vad jag har sparat in på och tänkte höra med er om det är något inom området som jag ska förtydliga, djupdyka mer i, något som jag har missat eller vad de nu än kan vara skriv en lite kommentar, vill du vara anonym så skicka ett mail till mig.

Ha en fortsatt trevlig vecka!

Likes

Comments

Idag var det en sån där lång dag som det gärna blir för hästmänniskor. Halv sju ringde min syster från stallet och sa att räcerhästen hade kolik, igen... Jobbkläderna var bara att byta ut mot stallkläder och sen började motionen för dagen.

Vi började med en sparktur för att sen gå över i powerwalk i ett antal omgångar med en liten paus för veterinären. På em smet jag iväg en stund, tydligen är det så att min chef tycker att jag ska vara på jobbet åtminstone då och då. Under tiden tog lunchfodraren och min syster över ansvaret. Sen var det bara att skynda sig hem för ett gäng till promenader innan det var dags för styrelsemöte med samfälligheten. Direkt efter detta var det dags att åka ut en sväng till för en sista promenad innan natten. Jag kan meddela att avsittningen i söndags känns i kroppen och att gå drygt 1,5 mil kommer inte att främja läkandet av den. Men det får det vara värt. 

Räcerhästen är iallafall mycket bättre än imorse, förhoppningsvis är den akuta fasen över. Vad den berodde på denna gång visste inte veterinären. En misstanke är att hon har blivit extra känslig i magen efter förra koliken och att det nu var väderomslag igen. Nu börjar både min plånbok och mitt tålamod vara tomt och jag hoppas verkligen att detta var sista gången.

Är det någon som har något bra antikolik tips att dela av er med. Både förebyggande och när koliken har brutit ut? Det finns säkert någon där ute som har någon smart idé. Dela gärna med dig till oss andra

Likes

Comments

Känner mig lätt mörbultad idag från gårdagen. Har upptäckt att ena höften fick en ordentlig smäll tydligen. Tyvärr verkar det inte som att nyckelbenet har hoppat tillbaka helt, men lite bättre ser det ut. Men, men jag får iallafall på mig kläderna även om det tar lite tid. Får se vad jag kan åstadkomma i stallet. Så för er som känner er lika elastiska som jag en måndag så tänkte jag tipsa om lite klipp.

Bloggkollegan @simpledressage skrev för ett tag sen ett inlägg om bra youtubeklipp. Dessa har jag nu kollat igenom och det är verkligen sevärda och ger förhoppningsvis en liten aha-upplevelse och kunskapsboost. Har ni några bra tips så lämna gärna en kommentar.
Ha en trevlig vecka!

Likes

Comments

Jag kan inte påstå att jag blev förvånad eller att det kom som en total överraskning. Jag har under ett bra tag nu konstaterat att det kommer komma en dag då jag får en ofrivillig avsittning från finlandsfärjan. Detta konstaterandet har även innefattat att avsittningen inte skulle komma att ske på ett milt sådär glida av sätt utan mer kraschmodellen. Det blev kraschmodellen...

Faktiskt blev det så att både jag och min syster gjorde en synkroniserad avsittning. Dressyrpållen "hoppade av" stort på ett studs på fantastiska 40 cm och lyckades på något sätt göra en kullerbytta efter detta. När dressyrpållen hoppade av stort passade finlandsfärjan på att kasta sig tre meter i sidled för att sen lägga på en ordentlig ryggstretch några meter över mark och där någonstans väljer tydligen jag och finlandsfärjan att gå lite olika vägar neråt igen. Tack för att vi har lite snö på ridbanan... 🙏 Jag landade på ena axeln och jag lever på hoppet om att jag med lite tur faktiskt har slagit tillbaka mitt nyckelben som har varit ur led i drygt sex månader nu. Det gäller att se det positivt. Om det är så så har finlandsfärjan lyckats med det som varken kiropraktor, osteopat och djupvåg + kiropraktor inte har lyckats med. Kanske jag kan hyra ut henne dyrt för att människor ska kunna rätta till lite sneda delar 😉

Att "hoppning" kunde vara så spännande hade jag inte en aning om trots 30 år i sadeln.

Nu ska jag försöka läka ihop mina krämpor en aning och hopas på att jag kan sitta upp imorgon

Likes

Comments

Jag antar att jag inte är ensam om att aldrig förstå människor som säger att de inte vet vad de ska göra av sin tid när de inte jobbar, eller de som säger att de har legat på soffan en hel helg. Det är nog något som är gemensamt för oss hästmänniskor. Det är snarare tvärtom, det finns inte tillräckligt med fritid för att hinna med det man vill.

Sadeln passade så klart inte på dressyrpållen, ett nytt försök görs imorgon med finlandsfärjan. Dressyrpållen tillhör tydligen något skumt släkte där det inte finns en sadel som sitter helt 100. 

Även om sadeln inte passade så blev det i alla fall ett konditionspass på 1,5h i solen för hästarna. Underlaget är perfekt efter vägarna och om man rider ut mot sommarstugeområdet så finns det knappt någon trafik som kan störa. Helt perfekt för att kunna låta hästarna galoppera på i längre sträckor. Både finlandsfärjan och dressyrpållen var väldigt nöjda efteråt.

Efter att stallet var fixat blev det våfflor och eventuellt har jag uppfunnit en sjukt god variant på semlor (det är ju tydligen sååå mode att göra nu). En våffelsemla. Enkelt och gott, lägg mandelmassa och grädde mellan två våffel"bitar" (vad heter det egentligen???) sen är det bara att pudra på med florsocker och äta. Det kommer helt klart att bli kladdigt, men gott var det. Enklare är det nog om man har en sån där våffelkorg och kladdar ner allt i. Tyvärr verkar det som att detta läckra mästerverk inte fastnade på bild, men jag tror ni kan gissa hur det såg ut.

Efter denna, kanske inte så kalorisnåla diet, så kom min sambo på att vi skulle dra iväg på gymmet. En plats som jag de senaste åren har besökt nu två gånger, den innan var i november. Kan man då säga att jag går på gymmet regelbundet? Innan kvällen var över så hann vi även med Granngården, middag hos syster och en sväng till stallet för att räcerhästen skulle få sina mediciner. 

Jag tror att jag har utarbetat någon typ av synsätt där allt som innebär att jag sitter i soffan innan klockan 21 är en lugn dag. Detta var tydligen en sån. Imorgon ska mina fyrbenta vänner få "hoppa" lite om vädret är med oss. Ha en fortsatt trevlig helg?

Ljuset blev tyvärr inte så bra. Inget man orkar fixa med i trav. En härlig ridtur var det iallafall även om bilden inte återberätta upplevelsen.

Likes

Comments