Header

Förutom vid någon semestervecka då och då över åren så har jag aldrig haft ett så långt uppehåll från hästar nånsin tror jag. På ett sätt känns det helt galet löjligt att vara på väg mot 40-sträcket och ändå inte klara av något som jag har gjort fler gånger än önskvärt tidigare. Denna gång var helt enkelt annorlunda. Samtidigt är det skönt att det inte har blivit någon slags "vana".

Igår var jag förbi stallet en liten stund och hälsade på finlandsfärjan och dressyrpållen. De måste nog undra vad det är som händer just nu. Att räcerhästen är borta har de nog fullständig koll på, men vad deras matte sysslar med är de nog fundersamma över. Som vanligt får de konstatera att vi tvåbentingar är konstiga varelser.

Som hästterapi har jag kollat på GHS på tv idag. Det känns som ett ganska bra sätt att ta ett steg närmare stallet. Sådär lite lagom på avstånd. Tror att jag ska använda helgen till att för en gångs skull faktiskt hinna se på det av tävlingarna som visas. I vanliga fall brukar jag alltid missa det mesta då jag är i stallet.

Hoppas att ni alla får en trevlig helg!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Ett stort tack för allt ert stöd och för alla fina kommentarer. De värmer verkligen 

Helt ärligt har jag svårt för att ta in det som hänt och jag lever nog ärligt talat i någon slags förnekelse. Jag har tagit bort mina hästar tidigare, men detta var klart den värsta. Jag har inte ens tagit mig ut till stallet än vilket aldrig har hänt förut. Att ta sig dit innebär också att allt blir mer verkligt. 

Beroende på hur jag mår i eftermiddag så ska min sambo få äran att lotsa ut mig dit en stund. Jag vet ju att jag förr eller senare måste dit. Jag bara vill inte...

Bloggen och övriga livet har jag tvingat in i en paus. Jag vet att den knappen inte går att hålla in för evigt, men jag orkar helt enkelt inte släppa på vardagen för fullt än utan det får delas upp och potioneras ut i delar som jag känner att jag kan hantera hyfsat iallafall. Oron över att inte ha en vardag till fullt ut känns inte särskilt svår att hantera, sen när har man sluppit vardagen någon längre tid liksom...???

Dagens glädje var när en av mina kollegor kom in på mitt rum med detta armband som jag hade beställt av henne. Perfekt tajming av henne på första dagen tillbaka. Måttanpassat till min handled och precis enligt mina önskemål. Att ha personliga smycken är något som jag verkligen gillar

Likes

Comments

Att skriva de här orden är en av de mer smärtsamma saker som jag har gjort. På något sätt blir det verkligt och gårdagen blir inte bara en vidrig mardröm. På ett sätt känns det inte ens som att det var igår, det känns som att det var i ett annat liv, i en annan tid.

Räcerhästen finns inte mer.

Att skriva dessa ord får mig att önska att någon bara kunde vrida om de där knivarna i hjärtat på riktigt så det blev klart och jag slipper känna nå mer.

Tidigt igår kom den där jävla koliken igen. Det fanns inget mer att göra. Det mesta var fixat för en operation till veckan. Jag visste att tiden var mot oss, men jag hoppades iallafall.

Att behöva ta beslutet. Att veta att min absolut bästa kompis, min läromästare, min bättre halva inte längre väntar på mig i stallet. Jag vill inte tänka, jag vill bara krypa ihop och skrika som ett litet barn tills någon har fixat detta, lagat allt. Att tänka aldrig mer gör helt enkelt alldeles för ont.

Mitt hjärta 💜

Likes

Comments

Räcerhästen har fått sin dom. Det ser inte bra ut och jag har fått helgen på mig att komma till ett beslut.

Likes

Comments

Spartips , Sparadkrona

Som med allting annat underbart så har allt ett slut, så även detta. Det är dags att ta den sista djupdykningen i vad jag vidtog för åtgärder förra året för att frigöra pengar från det där svarta hålet som de alltid försvann i och istället försöka lägga dessa till ett sparande. Detta kommer däremot inte att innebära att jag slutar skriva om hästar och ekonomi, det är alldeles för roligt så det får ni fortsätta att stå ut med. Denna gång blir det "slattarna" som avhandlas. Helt enkelt sånt som jag inte kan sätta in i de tidigare kategorierna men som ändå har bidragit till förändringen.

Här kan du läsa om de tidigare åtgärderna.

Hästfoder, en post som jag inte har kunnat påverka i någon större utsträckning men som jag vet att andra kan ändra en del i. Mina hästar får inget rent kraftfoder utan får betfor, linfrö, mash och lusern i stort. I övrigt äter de halm och hö, sommartid äter de gräs. "Kraftfodret" är anpassat för räcerhästen då hon har så känslig mage. Dressyrpållen fick gå över på samma diet då hon tidigare gärna blev lös i magen och finlandsfärjan, tja rent krasst skulle jag nog kunna ge henne småspik och hon skulle tugga i sig det också, men hon mår verkligen inte dåligt på denna mat så då fick hon också hänga på. De pengar som sparades in här under 2017 var genom att beställa det foder som det går en del av på pall. Detta ger ett lägre pris än styckpriset. Se över vad hästen måste ha och när. Våra hästar får inget extra kraft så fort som de går ut på bete. Försöka ha hästarna på bete så lång period som möjligt. Inbesparingen förra året var på några hundralappar/mån.

Utrustning, en post som jag inte vet om jag har sparat in så mycket på. Detta har aldrig varit en stor post hos mig. Men jag har en regel om att aldrig köpa något till ordinarie pris. Halva priset är nog nästan mitt minimumkrav för att jag ska börja titta på en produkt. Det mesta jag köper är begagnat och under förra året var jag nog extra hård med bedömningen av mitt faktiska behov. Detta har känts som att det har funkat bra men någon exakt summa är omöjligt att svara på.

Kläder, här gäller samma med kläder som med utrustning. Under förra året blev det väldigt få utsvävningar bland kläder. Jag har istället försökt matcha kläder på nya sätt och bytt till mig nya kläder.

Energi, vi bor numera i en igloo och håller oss varma genom 32 lager av filtar. Riktigt så illa är det inte. Men vi duschar så ofta vi kan borta i anslutning till träningar. Vi har låg temperatur i rum vi knappt använder. Maten kokas alltid med lock där det är möjligt. Vi försöker "samutnyttja" värmen i ugnen till att laga något extra. Givetvis släcker vi lamporna när vi byter rum osv... När vi ska torktumla något så slänger vi in en torr handduk och genast så minskades torktiden. Dessa åtgärder har gjort att vi har sparat in ungefär 5000kwm.

Smink/skönhet, här lever jag på mottot, en skönhet klär i allt. Så även med avsaknaden av smink. Jag sminkar mig nästan aldrig till vardags. Under hela förra året klarade jag mig utan att köpa en enda ansiktskräm. Jag har klarat mig genom att använda testprodukter som har delats ut. För hårvård har jag gjort storköp på matsmart som ibland bland annat har urtekram till väldigt lågt pris. Jag har en enkel frisyr som inte kräver så mycket och som inte behöver underhållas av en frisör. Beroende på antalet besök hos frisören finns det mängder med pengar att spara här. För mig rör det sig om bra många tusen/år.

Om det är något annat område som funderar över om jag har sanerat ekonomiskt eller något tips på vad jag ska göra som nästa steg så hör av dig.

Likes

Comments

Tack för alla tips jag fick i gårdagens inlägg! Jättesnällt att ni engagerar er så och för er som själv har kolik på en häst, eller har haft. Läs gårdagens inlägg, där finns det en hel del bra tips.

Räcerhästen står på benen idag. Hennes dagar denna vinter som lösdriftshäst är däremot inte längre existerande och hon får stå inne på nätterna. Denna nya regel mottogs inte särskilt positivt och hon försökte sig även på en sväng att vägra gå in i boxen. Ston..... 😵 Hon går även på alla fångmänniskors värsta mardröm till diet just nu då hon får en hink med utspätt melassvatten på nätterna. Undrar hur detta skulle mottas i någon utav alla fånggrupper på FB 🙊 Det kliar lite i fingrarna att lägga ut det 😝

Dressyrpållen och finlandsfärjan lever faktiskt fortfarande också, även om de har blivit lite bortglömda dessa dagar. Idag fick dressyrpållen ett arbete från marken, det första sen hon trampade sig. Hon såg riktigt fin ut nu och imorgon ska hon få röra på sig lite mer. Finlandsfärjan fick lösgaloppera på ridbanan. Den där klokheten som kommer med åldern slog tydligen till. Hon var tokigt pigg och jag insåg att mina höfter skulle hata mig för evigt om jag inte lyssnade lite på dem. De är helt klart lite onödigt ömma sen i söndags. Imorgon hoppas jag på att höfterna är bättre och att jag kan sitta upp en stund i alla fall.

Jag håller på att skriva ihop ytterligare en djupdykning om vad jag har sparat in på och tänkte höra med er om det är något inom området som jag ska förtydliga, djupdyka mer i, något som jag har missat eller vad de nu än kan vara skriv en lite kommentar, vill du vara anonym så skicka ett mail till mig.

Ha en fortsatt trevlig vecka!

Likes

Comments

Idag var det en sån där lång dag som det gärna blir för hästmänniskor. Halv sju ringde min syster från stallet och sa att räcerhästen hade kolik, igen... Jobbkläderna var bara att byta ut mot stallkläder och sen började motionen för dagen.

Vi började med en sparktur för att sen gå över i powerwalk i ett antal omgångar med en liten paus för veterinären. På em smet jag iväg en stund, tydligen är det så att min chef tycker att jag ska vara på jobbet åtminstone då och då. Under tiden tog lunchfodraren och min syster över ansvaret. Sen var det bara att skynda sig hem för ett gäng till promenader innan det var dags för styrelsemöte med samfälligheten. Direkt efter detta var det dags att åka ut en sväng till för en sista promenad innan natten. Jag kan meddela att avsittningen i söndags känns i kroppen och att gå drygt 1,5 mil kommer inte att främja läkandet av den. Men det får det vara värt. 

Räcerhästen är iallafall mycket bättre än imorse, förhoppningsvis är den akuta fasen över. Vad den berodde på denna gång visste inte veterinären. En misstanke är att hon har blivit extra känslig i magen efter förra koliken och att det nu var väderomslag igen. Nu börjar både min plånbok och mitt tålamod vara tomt och jag hoppas verkligen att detta var sista gången.

Är det någon som har något bra antikolik tips att dela av er med. Både förebyggande och när koliken har brutit ut? Det finns säkert någon där ute som har någon smart idé. Dela gärna med dig till oss andra

Likes

Comments

Känner mig lätt mörbultad idag från gårdagen. Har upptäckt att ena höften fick en ordentlig smäll tydligen. Tyvärr verkar det inte som att nyckelbenet har hoppat tillbaka helt, men lite bättre ser det ut. Men, men jag får iallafall på mig kläderna även om det tar lite tid. Får se vad jag kan åstadkomma i stallet. Så för er som känner er lika elastiska som jag en måndag så tänkte jag tipsa om lite klipp.

Bloggkollegan @simpledressage skrev för ett tag sen ett inlägg om bra youtubeklipp. Dessa har jag nu kollat igenom och det är verkligen sevärda och ger förhoppningsvis en liten aha-upplevelse och kunskapsboost. Har ni några bra tips så lämna gärna en kommentar.
Ha en trevlig vecka!

Likes

Comments