vi är nu klara med våra gymnasiearbetet, vi har skrivit om viktiga delar i en dator och vad ska man kolla efter när du ska bygga en dator.
vi berättar också om komponenerna på vad de gör och vilka komponenter som passar dig som datoranvändare.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Chassi

KORT INFO OM VAD ETT CHASSI ÄR

ETT CHASSI ÄR EN DATORLÅDA DÄR MAN FÄSTER ALLA KOMPONENTERNA I EN DATOR


Modeller

DATOR CHASSIN ÄR ANPASSADE FÖR ATT ANTINGEN LIGGA NER ELLER STÅ UPP, DET STÅENDE CHASSINA BRUKAR ÄVEN KALLAS FÖR TORN, Från början byggdes de flesta datorer i liggande chassin som bildskärmen sedan ställdes på. Numer är de flesta datorer byggda i tornchassin

UTFORMNING

Enhetsplatser är platser där man kan installera hårddiskar och skivspelare. Dessa uppdelas i 5,25, 3,5 och 2,5 tum, synliga och osynliga. Rent logiskt är de synliga de som syns från utsidan. I dessa sätter man enheter man vill ha yttre åtkomst till, exempelvis diskettstation. De osynliga upptas av hårddiskar.

Kortplatser är platser där man kan installera instickskort t.ex. Grafikkort, ljudkort och nätverkskort. Hur många instickskort som får plats beror främst på vilken formfaktor datorchassit har. Detta kan i sin tur begränsas av moderkortet, beroende på hur många och vilka kortplatser som finns tillgängliga. En del liggande chassin har kortplatser endast i halvhöjd, vilket gör att en del vanliga kort inte får plats. En annan lösning är att ha ett dotterkort så att instickskorten sitter parallellt med moderkortet. Även längden har betydelse, då en del datorchassin inte rymmer instickskort i fullängd.

Moderkortsstandard är viktigt när man väljer chassi, eftersom det finns flera olika. Det finns olika storlekar på de olika standarderna, men i ett chassi för standard ATX kan man även montera de mindre ATX-korten. Det finns även en standard som var tänkt att ersätta ATX, nämligen BTX. Man kan inte ha ett BTX-moderkort i en låda för ATX eller tvärtom.

STORLEK

Datorlådor finns i olika storlekar som för både chassin som är anpassade för att ligga ner men även dom som är anpassade för att stå upp.

Liggande

Desktop: är den bredaste benämningen som omfattar i stort sett samtliga liggande datorchassin

SFF: står för Small Form Factor (liten formfaktor). Dessa chassin kan ses som ett mellanting mellan torn och liggande chassin, eftersom de kan vara ett desktopchassi gjord för både stående och liggande bruk.

Stående

Mini-Tower: (lilltorn) är den minsta av stående chassin som vanligen är anpassad för mATX eller dylika moderkort. Lägsta höjden på chassit avgörs av vilken formfaktor den är anpassad för och vilken typ av nätdel som sitter i.

Midi-Tower: (mellantorn) är kanske det vanligaste datorchassit. Den Vanligaste formfaktorn är ATX,även eATX i en del fall.

Full-Tower: (fulltorn) är den högsta av de alla. Dessa chassin är oftast anpassade för samtliga typer av moderkort, vilket gör att höjden oftast beror hur många enhetsplatser lådan har.


Likes

Comments

Det finns flera sorters av lagringsenheter till datorn det gäller oftast till folk som bryr sig att datorn ska vara snabbt. t.ex. Om du flyttar mycket filer stora filer/småa filer eller spelar mycket. Då kanske man vill ha en snabbare datorn än folk som använder datorn bara till för surfa eller kollar tidning. Jag ska nu nämna upp lite olika lagring enheter och berätta lite information om dem.

1. HDD: HDD står för Hard Disk Drive som består av lagringsdiskar inuti som sparar allt information och en läsare som läser upp informationen som du behöver. HDD finns i 4 hastighets grader: 5400, 5900, 7200 och 10000 RPM. RPM står för Rounds Per Minute som betyder hur många varv det snurrar på minuten ju snabbare den snurrar ju snabbare den hinner läsa informationen.

En vanligt 7200 RPM har cirka 80-120Mb/s i Läs och Skriv hastigheter.


2. SSD står för Solid State Drive. Den innehåller inga rörelse del alls. Det består bara av kretser därför det är mycket snabbare än HDD och SSHD. Det finns i olika hastigheter men de flesta SSD ligger runt 500Mb/s i läs och skriv hastigheter. Om du vill att själva systemet ska gå snabbare då ska du kolla efter 4K poäng som folk har lagt upp när dem testar disken 4K står för 4KB som filerna skickar till RAM sen läser CPU fil data från RAM. SSD koppla via Serial-ATA kabel (SATA) samma på HDD och SSHD. SSD använder 2,5tum platser eftersom det är mycket mindre än HDD och SSHD det går även med 3,5tum platser men du kommer behöver en hållare som håller fast den.

3. SSHD står för Solid State Hybrid Drive som är en hybriddisk med lagringsdiskar från HDD och en liten bit lagringschip från SSD för kunna snabba upp disken när det behöver. SSHD finns också i 3,5tum platser eller 2,5tum platser.

4. M.2 port har mycket snabbare bandbredd eftersom det har direkt ansluten till moderkort. M.2 har inte så stora lagring platser eftersom själva enheten är för liten för kunna hålla så stora lagringsplatser. Den kan bara ha upp till 500GB som lagring. Hastighet på M.2 ligger också runt 500MB/s i läs och skriv samma på SSD.

5. Den fungerar precis på samma sätt som M.2 men den är större, ha snabbare läs och skriv hastighet och är mer kompatibel eftersom alla moderkort ha PCI-E port men inte alla moderkort ha M.2 port. Pci-E SSD och M.2 är den snabbaste lagringenhet som du kan få tag på i dagsläget. Du kan ha högst upp till 2.4TB motsvara 2400GB. Det vanligaste hastighet för Pci-E SSD är 1800 MB/s i läs och1500MB/s i skriv.


Likes

Comments

1. CPU Power 8 Pin: Uttaget ger ström till själva CPU det kan även vara en 6 Pin, kabel till CPU är väldigt lik kabel till GPU. Du måste kolla noga så det står CPU vid kontakten inte GPU.

2. CPU: Där ska CPU sitta, Det finns olika typer av CPU kolla noga på vilket SOCKET din CPU är innan du köper t.ex. CPU i5 4790K så har dem 1150 Socket så måste du välja Moderkort som är gjort för 1150 Socket CPU:er. Dagens CPU så finns det INTEL som har 1150, 1155, 2011 och 2011-3 och AMD har AM1, AM3, AM3+, FM2 och FM2+.

3. Ram: Om du ska köpa Ram minnena då ska du kolla vilka minnena kan ditt moderkort ta. Det finns olika DDR (form faktor) och Mega hertz (Mhz = Hastighet)
Alla nya Moderkort som är gjort för 1150 CPU tar DDR3 och alla Nya Moderkort (X99) för 2011-3 tar DDR4 minnena

4. 24 pins kontakt: Det är kontakt för 24 pins som ger ström till moderkort och komponenterna som tar mindre ström.

5. Batteri: Du kanske ser batteri på moderkort nån gång och undrar vad är det till för? joo, det är för att den ska sparar dina inställningar när din datorn är av. t.ex. Klockan och BIOS inställningar.

6. Serial-ATA 6GB/s: Det är portarna till Sata 6gb/s.

7. Serial-ATA 3GB/s: Det är portarna till Sata 3gb/s.

8. South Bridge(Sydbrygga): Det är ett chip som sköter kommunikation med PCI-bussar och Hårddisk men även till exempel USB och printerportar.

9. Minne till BIOS

10. TMP pin header: Det kopplats till frampanelen av Chassi t.ex. Start/Reset Knapp, HDD led

11. USB 3.0 port: Det ska kopplats till USB 3.0 på chassi (blåa kontakter) kan även kopplats till externa USB 3.0 kontakt. kan bara koppla upp till 2 port.

12. USB 2.0 port: Precis samma som USB 3.0 fast den kan koppla till mera portar men den är inte lika kraftigt.

13. Ljudport: Det är portar till ljud in och utgång till Chassi

14. IEEE 1394 port: Det är porten för Firewire. Firewire är en sort kontakt som är lite snabbare än USB 2.0

15. PCI-E x16: PCI-Express port som är t.ex för grafikkort och ljudkort m.m

16. PCI x16: det är äldre generation av Pcie (Den har lägre överföring hastighet än Pcie) Men alla externa komponenter behöver inte snabba hastighet därför finns PCI på moderkort.

17. PCI x1: Det är för t.ex. ljudkort och nätverkskort

18. Fläkt kontakter: 3 pins - 4 pins kontakter för fläktar till komponenter i dator så det inte bli överhettas.

19. I/O port: in och ut port för enheter t.ex. Skärm, tagentbrord, mus och högtalare.

Likes

Comments

Under denna vecka har jag suttit och läst om ram minnet och letat fram lite information om hur ett ram minne fungerar i en dator även vad för uppgifter ram minnet har även vilka olika sorters ram minnen det finns.


kort info om vad ett ram minne är

ram minne eller som det heter på engelska Random Access Memory är ett primärminne som tar hand om temporär data.

I dagens datorer använder vi en typ som heter dram(kommer gå in på detta mer), dessa minnen lagrar datan med elektriska spänningar och på så sätt försvinner den lagrade datan när strömen slås av. Till skillnad från kommande modell mram(kommer gå in på det mer) som lagrar sin data magnetiskt.


DDR(Double Data Rate)

Det finns flera olika ddr's(double data rate) det finns DDR2, DDR3, och även vanliga DDr's lite snabbt då vad är DDR? jo DDR är en avancerad version av SDRAM, en typ av datorminne. DDR-SDRAM, som ibland kallas "SDRAM II," kan överföra data dubbelt så snabbt som vanliga SDRAM-kretsarna. Detta beror på DDR-minne kan sända och ta emot signaler två gånger per klockcykel.Effektiv drift av DDR-SDRAM gör minnet bra för bärbara datorer eftersom den använder mindre ström.


DDR2: DDR2 RAM är en förbättrad version av DDR-minne som är snabbare och effektivare. Liksom standard DDR-minne, kan DDR2-minne skicka data på både stigande och fallande kanter processorns klockcykler. Detta fördubblar nästan mängden arbete RAM kan göra i en viss tid.

DDR3: DDR3 RAM liknar DDR2 RAM, men använder ungefär 30% mindre ström och kan överföra data dubbelt så snabbt. Medan DDR2-minne kan överföra data med upp till 3200 Mbps (megabyte per sekund),


DRAM(dynamic random access memory): är en typ av RAM-minne som lagrar varje bit av data på en separat kondensator. Detta är ett effektivt sätt att lagra data i minnet, eftersom det kräver mindre fysiskt utrymme för att lagra samma mängd data än om det lagrades statiskt. Därför kan ett DRAM-chip inneha mer data än en SRAM (statiskt RAM) chip av samma storlek kan. Men kondensatorerna i DRAM måste ständigt uppdateras för att hålla sin laddning, så DRAM kräver mer ström än SRAM.


MRAM: är en metod för att lagra databitar som använder magnetiska laddningar i stället för de elektriska laddningar som används av DRAM (dynamic random access memory).


Finns dock flera olika typer av ram minnen och alla fungerar på olika sätt, vissa bättre än andra men beror helt och hållet på vad man ska göra.Likes

Comments

Moderkortets uppgift är att koppla ihop komponenter på fysisk sätt.

De standard storlekar för moderkort är Mini-ITX, Micro-ATX och ATX.

Man ska kolla vilket som passar i ditt chassi, olika storlekar har olika för och nackdelar.

ATX: Det tar mycket plats men det har mer funktioner och lättare att jobba i eftersom du har mycket plats att jobba med. Du kan även ha upp till 4 graffikkort så du får ut väldigt bra med grafikdata

Micro-ATX: Den är en mellan stor moderkort som är använd oftast i litet chassi, så du behöver inte så stor chassi då blir det lättare att flytta runt datorn. Men nackdelen med den är att det har inte så mycket plats för komponenter, de flesta kan du bara ha ett grafikkort i den men vissa kan du ha 2 graffikkort.

Mini-ITX: är väldigt liten, 50% av dem är inbyggt CPU så du kan inte välja viken CPU du vill ha och du kan bara ett graffikkort i den och det finns 1-2 platser for RAM stickor.

Man behöver också kolla på själva moderkortet om det har tillräckligt med portar t.ex SATA III (Serial-ATA 6Gbit/s), PCI portar, USB 3.0 port och Ram port.

Tänk efter hur många Lagring enheter du ska ha i datorn och DVD läsare. oftast brukar man ha 2-3 Lagring enheter (T.ex SSD/ HDD) och 1 DVD/Blue-ray läsare, Då behöver du minns 4 SATA portar men det bra om du har lite mer än vad du behöver eftersom du kanske ville utöka fler eller något liknande. Tänkt också på att det finns olika sorter SATA portar t.ex. SATA III = 6 Gbit/s, SATA II = 3 Gbit/s och SATA I = 1,5 Gbit/s.
Det flesta moderkort brukar komma med 2st SATA III port och 4st SATA II port.
SATA III rekomendera att ha OS Disken (Operativ System disk) t.ex. SSD där Windows ligger i. och den andra SATA III porten ska du ha din lagring enhet som du oftast använder. För den ska vara lite snabbare.

SATA II är rekomendera att ha t.ex. DVD läsare, Hotswap och allt annat.

SATA I ser man inte så ofta längre på moderkort, det finns mest i gamla moderkort.

SATA Express Den ser man inte heller så ofta men den har hastighet på 10 Gbit/s. Den ser också annorlunda från vanliga SATA porta.

Ops! Tänk också på SATA kablar! Det finns också olika sorter kablar SATA III, SATA II och SATA I den har samma "överföring" hastighet som portar.

Likes

Comments

Processorn

Under denna vecka har jag suttit och läst samt skrivit om processorn och det jag letat efter är hur en processor fungerar, vad den gör och vad den har för uppgift i en dator. har inte haft några större problem, ett problem jag hade var väl att jag inte visste hur man la till en bild till texten och texten försvann så jag fick göra om allt igen, men det har jag löst genom att fråga Phol hur man gjorde för att fixa det.

Processorn är en enhet som utför program i en dator genom att hämta maskininstruktioner och utföra begärda operationer som beräkningar och datahantering. Termen har används inom datorindustrin åtminstone från början av 1960 talet.

En processor utför instruktioner av maskinkod. Merparten av dagens datorer är von Neuman-datorer och läser därmed instruktioner från sitt arbetsminne.

Processorerna idag är uppbyggda av tiotals miljoners transistorer på bara en yta av några cm2

Funktionen en processor har är att utföra en sekvens av lagrade instruktioner som kallas för program. Programmet representeras av en serie tal som hålls i datorminne. Processorer arbetar i två eller treakt och det är hämta, adressberäkna och utföra

Cisc: Vilket står för complex instruction set computing är konstruerade för att kunna uföra väldigt komplicerade operationer men kan inte riktigt mäta sig i hastigheten av en Risc.

Risc: vilket står för reduced instruction set computing en processor som är av typen risc är konstruerade för att kunna klara av enkla operationer väldigt snabbt vilket gör dom väldigt snabba.

ALU:s: Sen har vi en viktig del i processorn som heter Arithmethic logic unit det är en enhet som utför logiska och även lite enklare aritmetiska uppgifter såsom addition och subtraktion

Flyttalsprocessor: som är en matematiskprocessor den var utsprungligen en extra krets i en processor men ingår numera som standard i moderna processorer inom pc-marknaden

Klockfrekvens: De flesta processorer, och faktiskt även de flesta sekventiellt logiska enheterna, är av synkronkaraktär. Alltså, de är utformade och fungerar på antaganden om en synkronsignal. Denna signal, känd som klocksignal, sker vanligen i form av en periodisk fyrkantsvåg. Genom att beräkna den maximala tiden som elektriska signaler kan röra sig i olika grenar av en CPU:s många kretsar, kan formgivarna välja en lämplig period för klocksignalen.

Sen har vi 2 olika företag som gör processorer som är en aning mer inriktade mot gaming

då har vi AMD samt Intel. Jag tror inte man märker så stora skillnader på en amd och en intel processor prislappen brukar dock skilja åt en aning men prestandan ligger på ungefär samma det är väl mest vad man föredrar.

Likes

Comments

här kommer en lista på komponenterna man hittar i en dator 

LÅDA/Chassi

NÄTAGGREGAT

MODERKORT

PROCESSOR

GRAFIKKORT

RAM MINNE

LAGRINGSMEDIA


vi ska förklara vad varje komponent har för uppgift så att en dator funkar som en dator

Likes

Comments

veckoplanering 

här kommer en veckoplanering av vårat gymnasiearbete, det kan ta längre tid än detta men det här är hur vi har planerat in det för tillfället.

V.51 - ta reda på alla komponenter som finns till en dator. 

v.52 - skriva om vad varje komponent har för uppgift i en dator

v.1 - fortsätta skriva om vad varje komponent har för uppgift i en dator​

v.2

v.3 - skriva en sammanställning​ av vårat gymnasiearbete 

Likes

Comments

Du behöver kolla Core speed på Graffikkort när du ska beställa ett graffikkort, ju mer clock speed ju snabbare jobbar processor det står oftas i Ghz t.ex. 3Ghz.

det finns också att 2Ghz är snabbre än 3Ghz det kan också beror på bygget av PCB.

det går att över klocka dem men det blir varmare och livslängden förkortas.

det finns 3 sorters grafikkort: Gamer, Media(Rendering/Server) och dagligt användning.

Gamer: Det finns Nvidia GTX series (exklusiv TITAN series) och det finns AMD Radeon R Series Även i HD Series


Media(Rendering/Server/Workstation): De flesta bra graffikkort för rendering är dyra! Från Nvidia finns det Quadro Series, Titan Series, Testa Series och NVS Series. Från AMD Finns det FirePro Series och AMD Opteron Series

Dagligt användning: För dagligt användning finns det Nvidia GT Series, AMD Radeon HD series och Intel HD Series.

Intel HD Series är integrerad grafikkort som är inbyggt i CPU

AMD: Kan till komma med integrerad graffikkort också fast med AMD CPU

Nvidia GT Series: Är oftas ett graffikkort men till Laptops(bärbara datorer) kan vara inbyggt som ett chip.

Likes

Comments