Muonio, Muodoslompolo och resan nedåt

Inte många känner till Muodoslompolo, en liten by i Tornedalen. Vilket är helt naturligt eftersom det finns hur många byar som helst i Sverige.

Då man är i Muodoslompolo skojar man och säger, Skall vi åka utomlands? Då åker man 1,4 mil till Muonio som ligger i Finland 😄 Det gjorde vi, vi åkte utomlands för några timmar.


Detta är ett av Muonios turistställen. Men tyvärr hade dom ingen lunchmat utan öppnade först restaurangen kl 17.00 nu på hösten. Vi körde vidare. Till detta matställe.
Lite av varje på detta matställe 😄

Jag tog egentligen inga kort av byn Muodoslompolo. Det har jag gjort så mycket tidigare. Tror jag har fotograferat allt som finns där. En otroligt vacker liten träkyrka finns i Muodoslompolo bl.a.

Naturen och luften, närheten till Finland är det bästa med byn.

Så förstås min fina fd granne. En stolt, vacker, snäll Tornedalskvinna.

Resan till Muodoslompolo

Tog mig 24 timmar att KOMMA till Muodoslompolo. Söndagen startade jag min resa från Stockholm ca kl 18.00 till Kiruna. I Kiruna var jag 5 timmar innan bussen kom och resan mot Karesuando började. Så otroligt vacker natur efter vägen. Små byar dök upp här och där. Vädret var bra. Tyvärr, somnade jag då och då. Hade inte sovit bra på tåget trots liggvagn. Från Karesuando åkte jag med ett efterstyrd transportmedel. Man får ringa och beställa. Kom fram ca kl 18.00. Alltså resan upp tog mig 24 timmar.

Resan från Muodoslompolo

Resan FRÅN Muodoslompolo började kl 06.30 på torsdagsmorgon. Det var också ett efterstyrd transportmedel. Endast torsdagar kan man beställa och bli hämtad. Tänk att bo i glesbygden och inte ha bil. Inte många valmöjligheter att åka till och från sin by.

Första stoppet blev Pajala.


Andra stoppet, Haparanda.
Sedan körde vi förbi Kalix och Kalixälven. Bilder tagna från en körande buss.
Tredje stoppet blev Luleå och från Luleå blev det tåg till Jörn som blev mitt fjärde stopp.
I Jörn blev det väntan på en buss. Femte stoppet och det sista.

STOPP!

Det räcker nu med transportbyten 😳

#muonio #muodoslompolo #pajala #luleå #kalix #kalixälven #jörn

Gillar

Kommentarer

wiolettan,
Men, vilken häftig resa och så långt och ödsligt. Fast dina bilder visar ju på något annat. Men jag förstår att det inte är mycket med bebyggelse där långt upp i norra Sverige. Det skulle vara roligt att göra en sådan resa, men kanske för ansträngande för min del. Ett helt dygn på väg och olika transportmedel.
Fina bilder som var roligt att se.
Trevlig helg.
Kram!
wiolettan.bloggplatsen.se