Jag tyckte att det skulle vara spännande att testa på matkonst därför valde jag att utföra detta moment. Jag tittade runt lite på google för att få inspiration och fann då matkonsten att skapa en sköldpadda av ett äpple, den var väldigt gullig och då bestämde jag mig för att göra en sköldpadda. Det svåraste var att göra ''underdelen'' av sköldpaddan, det vill säga paddan, inte skalet. Till underdelen gick det åt två äpplen då jag gjorde fel första gången men tillslut fick jag till det. Jag blev väldigt nöjd med min sköldpadda, den blev väldigt söt och det blev bättre än förväntat.

Tidsplan: En dag hemma!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Vad ville du förmedla och uttrycka?

Jag ville teckna en tjej med ett utseende som liknade en bratz docka. Med stora ögon, stora läppar och lite mer ’’plastig look’’. Anledningen till att jag ville göra detta är för att jag ville att hon skulle se lite annorlunda ut.

Tycker du att du lyckats förmedla just det, varför och om inte varför då?

Jag tycker att jag lyckats förmedla det för jag tycker att hon ser ut som en bratz docka och många har även kommenterat det. Då tycker jag att jag lyckats, för även andra som inte vet att jag ville få till det som en bratz märker att det är en bratz docka. Jag tycker håret gjorde så att hon såg lite mer ’’plastig’’ ut och hennes stora ögon och mun framhäver även utseendet som en bratz.

Vad skulle du vilja förändra och vad skulle det tillföra ditt arbete?

Om det är något jag skulle vilja förändra med min teckning så är det skuggningen. Jag skulle velat träna mer på att skugga på ett separat papper innan jag började skugga på teckningen. Jag tränade kanske lite för lite på separat papper för att jag var stressad med att bli klar så fort som möjligt. Hade jag tränat mer på att skugga så kanske det inte skulle bli så markerade skuggningar och dem skulle kanske tonas in på ett bättre och naturligare sätt.

Vad har du lärt dig och blivit bättre på?

Jag har aldrig riktigt vågat skugga så mycket på mina teckningar och jag har aldrig kunnat veta vart jag ska lägga skuggningarna. Nu har jag lärt mig mer om vart man lägger skuggningar, att det finns olika skuggpennor, vissa är mer hårda och andra är mer ljusa. Jag har även lärt mig att man både ska använda mjuka och hårda skuggpennor för bästa resultat. Man ska inte bara använda samma penna.

Jag vill gärna fortsätta träna på skuggning då jag inte vågat mig på det innan och tycker det kan ändra ’’livet’’ i själva teckningen.

Tidsplan: Tidsplanen med denna teckning la jag på 4 veckor. Dem två första lektionerna skulle jag tillbringa till att teckna tjejen, tredje lektionen skulle jag sitta och testa olika skuggpennor, lära mig lite av hur man skuggar och bestämma vilka pennor som skulle användas till just min teckning. Sista lektionen skulle jag skugga på min teckning och bli klar och det lyckades jag med!

Likes

Comments

Här valde jag att göra Recycling Design som innebär att man tar saker som man inte använder längre och gör om det till någonting nytt. Jag tog en gammal bok och bestämde mig för att göra en liten present till min pojkvän, därför skar jag ut sidorna till hans namn ''Ali''. Sedan limmade jag fast alla sidor så att boken sitter fast, därefter målade jag bokomslaget svart och fyllde bokstäverna med guldglitter. För att man fortfarande skulle se att det är en bok så lät jag sidan av boken vara kvar och småglimtar av bokens text fick vara kvar i bokstäverna. Tidsplanen med detta moment la jag på 2 lektioner och det klarade jag mycket väl, jag är nöjd med boken!

Likes

Comments

Vad behöver man tänka på när man använder sig av andras bilder i det egna arbetet?

Man måste tänka på att andras verk såsom bilder, musik osv inte får användas hur som helst. Det finns något som heter copyright inom upphovsrätten och det innebär att det finns regler inom upphovsrätten som ger skaparen rätten att bestämma hur deras verk ska få användas och spridas. Upphovsrättens skydd gäller i 70 år efter ägarens död.

Det är tillåtet att som privat person kopiera verk som är skyddade av upphovsrätten. Men endast för privat bruk, det innebär till sitt egna arbete eller till sin närmaste familj och vänkrets. Det får inte användas för andra syften än privat bruk.

Att kopiera hela böcker eller hela dikter är inte tillåtet. Man får inte heller kopiera verk till privat bruk om det ska användas som byggnadsverk, exemplar av datorprogram eller framställa exemplar i digital form. Det är inte heller tillåtet att som privat person framställa exemplar av musikaliska verk/filmverk, bruksföremål, skulpturer eller genom konstnärliga förfaranden efterbilda andras konstverk.

Anledningen till att man får använda exemplar för privat bruk är för att verken har offentliggjorts i enlighet med upphovsrättslagstiftningen. Om jag använder verket för privat bruk så är det inte andra åskådare som får ta del av det, därför är det tillåtet.

Rätten att framställa exemplar för privat bruk bygger på att verken har offentliggjorts i enlighet med upphovsrättslagstiftningen. Detta innebär att om ett verk har offentliggjorts i strid med upphovsrättslagstiftningen, i vardagligt tal ”piratkopierats”, finns det inte någon rätt att framställa kopior för privat bruk.

Får du fotografera vem som helst utan att fråga?

Enligt svenska lagar så får man fotografera vem, vad och var som helst, dock finns det vissa saker man inte får fotografera. Man får inte fotografera skyddsobjekt, det vill säga både civila och militära anläggningar, i domstolen, inne på privat mark eller där någon har bestämmande och beslutanderätt, man får fota där om man har markägarens tillstånd. Man får inte heller fotografera på kränkande platser som sker olovligen, i hemlighet eller i privata områden som tillexempel omklädningsrum, toaletter eller liknande.

I de flesta fallen så är det fritt fram att publicera bilder på andra personer på internet. Men om bilderna ska användas i reklam eller marknadsföring så måste man ha tillstånd från personen/personerna på bilden innan man publicerar det.

Källor:

PRV

PICTABLikes

Comments

Vad ville du förmedla och uttrycka?

När jag skulle göra min lerfigur så satte jag mig ner och tog inspiration från google och skissade olika djurfigurer. Jag kom fram till att jag ville göra en pingvin och inspirationen kom från att jag hade sett ''Happy Feet'' med mina småsyskon dagen innan. Men min pingvin skulle ha stora fötter.

Tycker du att du lyckats förmedla just det, varför och om inte varför då?

Jag tycker att jag lyckades med mitt arbete. Man ser att det är en pingvin med stora fötter och jag tycker den blev väldigt söt.

Vad skulle du vilja förändra och vad skulle det tillföra ditt arbete?

När jag skulle lacka den så glömde jag bort att den orangea färgen under fötterna inte hade torkat helt. Det resulterade i att den orangea färgen kom över hela figuren, jag försökte rädda det med papper men det gick inte Det fick mig att bli mindre nöjd men i efterhand tycker jag att det ser lite ut som päls.

Vad har du lärt dig och blivit bättre på?

Jag har aldrig jobbat med lera innan så jag har lärt mig något helt nytt. Att forma med lera, sätta ihop olika delar med varandra och vilka verktyg man ska använda.

​Tidsplan:​ Detta moment fick 3 lektioner. Två första lektionerna gick till att forma fram min pingvin och gräva ut från botten. Tredje skulle gå till att måla pingvinen och bli klar men det fick bli uppskjutet då min lerfigur inte hade hunnit brännas än. På tredje lektionen fick jag istället börja planera till nästa moment och börja lite smått på det. På fjärde lektionen så hade pingvinen bränts och då kunde jag måla och göra klart den!

Likes

Comments

Bild tagen från google.

Vem har gjort verket? 

Kiss V är gjord av Roy Lichtenstein år 1964. 

​Varför har jag valt verket? Vad fånga min uppmärksamhet och fick mig reagera?

Jag tycker om själva seriestilen som han använder och jag tycker också så att verket var väldigt kärleksfull och känslomässig. 

Jag tycker även att verket visar hur man såg på kvinnorna under 1960-talet. På den tiden så såg man kvinnorna som väldigt svaga medans männen var starka. Man ansåg att kvinnorna inte var lika bra som männen. I det här verket visas kvinnan som väldigt svag.

Vilken teknik har använts?

Roy Lichtenstein gjorde seriekonst/popkonst.Han använde sig av grafik, starka färger och markerande linjer. Hans målningar är oftast målade i akryl och han använde sig av trycktekniken.

Hur är den uppbyggd kompositionsmässigt?

Han har gjort sitt verk så att man verkligen ska de det han vill att folk ska se. Det enda man ser på bilden är dem två, det finns ingen direkt bakgrund som man kan titta på utan det är bara dem man ser. Eftersom att bilden ser ut på de sättet så tolkar jag bilden som kärleksfull och känslan av närhet.

På vilket sätt påverkar motivet,kompositionen och tekniken hur du tar dig till verket och får en upplevelse?

Eftersom att verket har väldigt starka färger och markerande linjer så kan man se den från långt håll och det gör också så att verket ser mer levande ut. Motivet påverkar en på ett bra sätt eftersom att den är väldigt känslomässig och kärleksfull, man kan relatera verket till det vardagliga livet.

Hur gick det?

När jag bestämde vad jag skulle göra som mitt första arbete så hade jag väldigt svårt att välja. Men sen valde jag att analysera ett verk (bildkommunikation) samtidigt som jag blandade detta momentet med att göra en parafas (2D) på det verket jag analysera.

Jag sökte runt på olika konstverk av olika konstnärer och bestämde mig för att detta arbetet skulle användas av Roy Lichtenstein’s konstverk ’’Kiss V’’. Anledningen till att jag valde det verket var för att jag kände kärlek och närhet av det verket, den väckte känslor hos mig.

Jag började med att göra analysen och den tyckte jag var lite svår för att jag hittade inte så jättemycket information på vilka tekniker han använde sig av osv.

När jag sen skulle göra en parafas av hans konstverk så valde jag att göra det som en teckning, inte som en målning. Det jag ändrade på min bild var att jag gjorde tvärtom. Mannen grät och kvinnan kramar om honom. Min tolkning med detta är att på den tiden då Kiss V gjordes (1964) så såg man kvinnorna som svaga och inte lika ’’starka’’ som män. Det typiska var att kvinnan skulle gråta och mannen skulle vara stark. Men i min tolkning så visar jag att i dagens samhälle så ser man inte kvinnor på samma sätt som förut.

I min teckning ändrade jag också på färgerna, i Roy’s verk så har den väldigt mycket färger medans min är svartvit. Jag tycker att detta kan göra så att mitt konstverk kanske ser ’’allvarligare’’ ut.

Jag är nöjd över min parafas på Roy Lichtenstein’s konstverk. Dock tycker jag att jag kunde ha skuggat mer i min teckning så att den ser lite mer verklig ut och så att dem inte ser så platta ut i ansiktet. När jag tar bild på mitt verk så syns inte ens skuggorna och det betyder att jag måste göra mer!

I detta momentet så har jag blivit bättre på att teckna killar vilket jag tyckte var väldigt svårt. jag tyckte speciellt att det var svårt att rita killars hår. Något jag måste bli bättre på är som sagt att skugga!


​Tidsplan:​ Fyra lektioner. Första lektionen så började jag analysera verket, detta tog jag även hem och pluggade på hemma. Dem tre andra lektionerna använde jag till att teckna min parafas och planera till nästa moment under sista lektionen. Jag lyckades med denna tidsplan. 

Likes

Comments