Efter lite småpikar från mamma om att det är dags att blogga igen så får jag väl göra det. Idag har jag varit här halva tiden, exakt halva tiden, så himla konstigt. Jag börjar känna mig riktigt riktigt hemma nu och sen är det bara halva tiden kvar?

Det jag menar med att känna mig riktigt hemma är med vännerna, jag har länge saknat "riktiga" vänner, vänner som jag kan sitta och skriksjunga med i skolan så att lärare kollar konstigt på en, att bara sitta och snacka om helt oviktiga saker när man egentligen borde lyssna på läraren som säger "neaj" i varje mening. Har saknat att ha internskämt och ge mina vänner en blick för att vi ska veta vad den andra menar och sen skratta tills vi har tårar i ögonen och kramp i magen. Igår berättade jag för några i min biologiklass att HEDDA KOMMER HIT och fick frågan: "Är hon lika skum som du?" och denna fråga betydde så himla mycket för mig. Det kanske låter konstigt och jag fattar om ni tycker jag är knäpp men det blev liksom en bekräftelse på att jag har visat upp mig och att folk ser mig som en riktig människa med egenskaper och personlighet och inte "bara" en utbytis.

Allt detta har jag i dagsläget, det kanske låter som en bagatell och ganska lite begärt, men med de språkliga begränsningar (som min samhällslärare uttryckte så fint) jag har så betyder det allt. Det har verkligen inte varit en dans på rosor hela tiden, i slutet av jullovet fick jag en riktig dipp. Jag tyckte inte att jag gjorde någonting med mitt liv, att jag inte har åstadkommit någonting och ville mest av allt bara hem. Hem till enkelheten och tryggheten.

Det vände några dagar in på nya året och jag tror aldrig nyår har betytt så lite för mig som just nu. För mig var nyår i augusti när jag åkte och årets löfte blir att njuta och ta vara på tiden här så mycket som möjligt, även om det ibland är jobbigt.

Just nu har jag klarat av första terminen och har inga prov mer och det är så himla skönt (nej, jag får inga betyg och ja, jag pluggar trots det) på fredag sätts betygen för alla andra. Hade min sista betygsuppgift i måndags som var i idrott och jag blev betygsatt i basket. Tyvärr ville min handled inte riktigt sammarbeta och jag sitter just nu med typ hela armen tejpad med kinesiotejp och hoppas att jag kan spela matchen i helgen. Vi får väl se..

Här börjar den nya terminen 31 januari, (utan lov mellan?) och håller på till slutet av juli så jag kommer inte vara kvar hela tiden. Har lite omedvetet suttit med förhoppningar om vilka prov jag inte kommer hinna att skriva. Det känns inte längre lika ogreppbart att veta hur lång tid det är kvar och det är verkligen märkligt. Min organisation har berättat om utbytesåret i en kurva och hur lite jag än ville tro på den (kan du sluta leka så speciell eller??) stämmer den kurvan så läskigt mycket, nu efter nyår känns allt så mycket lättare.Tre bilder från jultiden. Vi fick Glögg skickat från min familj och provade ut den här (gissa vem som fick prova vuxenglöggen?) vi var alla väldigt skeptiska till året smak som skulle vara Indieninspirerad, men det var inte så illa. Min typ av julbord i år (eller förra, menmen) vi åt Raclette och var i kyrkan.

Lite promenadbilder från runt omkring (förutom bergsbilden som var från när vi åkte skidor). Som ni kanske ser finns det både vatten, berg, snö och sol.

En bild från nyårsafton, just nu är det Fasnettider vilket är (om jag fattade rätt) ett sätt att välkomna våren och då går man utklädd och festar varje helg i typ 6 veckors tid som började i lördags, gick som "We can do it". Sista bilden är innan matchen i helgen, vi förlorade jättestort men jag spelade min bästa match någonsin.

Hoppas du blev nöjd med lite uppdatering mamma!

Jag saknar er och snart (?) ses vi igen

KRAm

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments


Idag har jag varit här i fyra månader och jag har varit med om så mycket, både upplevelser och lärt känna mig själv så mycket bättre. Toppar, dalar och sidor hos mig själv jag aldrig tidigare sätt. Jag har blivit starkare i mig själv samtidigt som jag bryr mig mycket mer om de som verkligen betyder mycket för mig. Tänkte dela med mig av fyra roliga saker som har hänt mig, lite språkskillnader och kulturskillnader som har slutat rätt roligt.

Jag sitter i klassrummet och någon frågar mig och jag hör inte riktigt så jag svarar något i stil med Va? Och får frågan repeterad "Grete har du en tempo" Jag skrattar lite för mig och svarar "haha, jag hörde tempo" hon nickar och jag drar upp min ryggsäck och drar fram en tampong :) Tempo är alltså ett jävla näsduksmärke, det blev rätt roligt.

Att känna någon har en annan betydelse här, deras känner är vårt bekant så får ofta frågan "känner du hen?" och jag får ont i hela själen av att svara ja. Det blev även väldigt roligt när jag upptäckte detta eftersom jag hela tiden driver med pappa hemma över att han känner alla. Det blev en aha-upplevelse och jag fattade äntligen varför pappa känner alla som han inte känner.

Det är ungefär samma väder här om inte lite kallare (eller så är det jag som förtränger svenska kylan) och när någon eller jag klagar på kylan och jag håller med får jag direkt höra "men vadå du är väl van med kyla". Det händer MINST en gång per dag och jag skrattar lika mycket varje gång.

I veckan fick jag ett paket från Elin (tack ännu en gång älsk) med godis och annat smått och gott, bland annat en påse Djungelvrål som jag bjöd folk här på, det var så roligt. Alla blev så chockade av saltet i början och rushade till närmaste papperskorg. Det blev ett vad om vem som klarade tre vrål i munnen, hög underhållningsnivå och frågor som ”äter ni det här påriktigt”

KRAM


Likes

Comments

I fredags fick jag höstlov!! Sjukt välbehövligt och skönt. Fredagar är min kortaste dag i veckan, har en lektion engelska, en lektion matte och en dubbellektion biologi, men i fredags hade jag ingen matte utan var och fikade med min engelskalärare. Blev sjukt förvånad när hon frågade mig eftersom det inte alls är samma "kompisrelation" mellan elev och lärare här som hemma. Vi drack kaffe och pratade om betyg, hur skolan gick och hur jag mådde (gissar att iden kom från mitt lilla break down). 

På fredagar har jag dubbla träningar eftersom jag spelar med både U18 och damlaget och vanligtvis är jag rätt slut efter det, men denna vecka var det rätt lugna träningar så jag bestämde mig för att möta upp några från min skola som var ute. Vi satt ute ett bra tag och det var första gången jag kände att jag hade något att komma med och inte bara satt bredvid och iakttog..

På lördagen fixade vi hemma, vi lagade mat och jag bakade kanelbullar igen! Började sakna mamma så mycket när jag penslade bullarna med ägg, för mamma brukar alltid komma och fråga om jag vill pensla bullarna. På kvällen var jag på bio med två tjejer i min klass och på vägen dit pratade jag med Hedda, hoppas att jag kan träffa henne snart!! Jag bakade för att på söndagen åkte jag och min värdmamma iväg för att träffa alla andra utbytesstudenter som bor i närheten. Vi drog iväg vid ca 10.30 och gjorde några småstopp på vägen, vi stannade vid en bronsåldersby precis vid vattnet. Idag är det museum där och det var väldigt bra gjort. Vi stannade även vid en kyrka, ca 2 minuter..

Träffen i sig var helt ärligt inte jättegivande för mig, 80% av alla där kunde spanska och inte så mycket tyska. På så sätt blev det inte så jättemycket prat och alla svarade på de rätt stora frågorna med bara en mening. Jag tog några nummer till de som bor närmast och sen åkte vi hem igen. På resan hem var vi båda överens över att det går väldigt bra, jag slipper regler som läxkontroller och min familj har inga problem med att få mig att dammsuga.

Igår var jag och en kompis, hennes lillasyster och lillasysterns kompis tillsammans i Konstanz. Konstanz ligger precis vid gränsen till Schweiz så där har de  bra shopping då schweizarna kommer dit för att handla billigare än hemma :) Fick med mig ett par skor och en stickad tröja hem. Tror inte jag förträngde att det blir kallt här också när jag packade så det försöker jag fixa nu. 

Resen av lovet har jag inte jättemycket planerat, ikväll blir det kanske något Halloweenfirande, men vi får väl se. På onsdag ska vi äta lunch med några familjekompisar och på torsdag ska vi till min värdmammas bror. De fick barn i veckan så det blir lunch och lite bebismys. Annars ska jag bara ta det lugnt och läsa min poesibok som ska vara färdig efter lovet, vi får se hur det går.

Gina och jag <3
Fina Konstanz

Likes

Comments

Förra veckan började alla prov. Jag har i stort sätt 2 prov/termin per ämne och eftersom jag har 13 ämnen blir det en del.

Jag tror inte jag insåg hur jobbigt det skulle bli med 1) skola på ett annat språk och 2) plugga in det på tyska. I början var jag fast inställd på att jag skulle ha betyg som alla andra (och att jag skulle få bra betyg) men insåg rätt snabbt att det inte skulle gå utan att jag skulle sitta och plugga varje vaken minut. Jag fattade då beslutet att inte ha betyg för att kunna lägga skolan lite åt sidan och istället fokusera på tyskan och att vara social. (sen måste jag ju ha kompisar, men det är ett annat problem). Jag skriver alltså alla prov men jag får inget betyg utan lärarna läser igenom det och ger mig förbättringsförslag.

Att ta ner ambitionsnivån var jättesvårt för mig, jag vill alltid prestera bra och att inte kunna det är skitsvårt. Istället har jag valt att sätta upp mina småmål inför varje prov, som tyskaprovet i veckan då vi skulle skriva en textanalys. Det fanns inte en chans i världen att det skulle gå bra så jag bestämde mig för att mitt mål skulle vara att förstå hela texten. Sagt och gjort, vi hade tre timmar (inte riktiga timmar utan lektionstimmar som är 45 min) på oss och på två av dem satt jag bara och översatte allt. Ord för ord. Den sista lektionen satt jag alltså också och skrev. Jag skrev en sida som troligtvis var på en andraklassares nivå, men jag var ändå så himla stolt över mig själv.

Idag hade jag historiaprov och det var mycket svårare än tyskan, för på tyskan kunde jag skriva om vad som helst som hade med texten att göra, men på historian var jag tvungen att skriva inom vissa ramar. Det gick inte så jättebra om jag säger så.. Skrev nog 2/3 av provet på svenska och tappade tråden så lätt för att jag var så trött i huvudet. Innan jag lämnade in det sa jag något i stil med "jag har blandat språk överallt, så jag vet inte om du kommer förstå någonting" och han svarade "ingen fara något förstår jag iallafall" tvekar väldigt mycket på det, men helt ärligt gör det inte mig så mycket.

På tyskan har vi nu börjat läsa poesi, fattar inte så mycket då det är skrivet väldigt längesen på rätt gammal tyska. SKITKUL! Vi läste högt i klassrummet och helt plötsligt säger läraren att jag ska läsa. Jag tittar upp med panikblick och tänker säga "nej jag vill inte" som vanligt men fick något ryck och läste ett stycke. Inte för att det gick jättebra (ja hej självkritisk) så vände sig jättemånga sig om och log och sa att det var jättebra. Jag tror jag växte ca 3 huvuden där. Att känna att jag klarar saker som jag i mitt huvud inte klarar, är så häftigt. Det är nog bland det coolaste jag varit med om. Ibland inser jag vad jag håller på med: att jag sitter 1700 km hemifrån, bor med människor jag aldrig tidigare träffat och skriver prov på "fel" språk är en så sjuk tanke, jag kan till och med bli yr när jag tänker på det.

Jag är så glad att jag gjorde det här.

mitt tyskaprov :))

Likes

Comments

Jag gillade att sammanfatta min första månad så jag gör likadant med min andra månad. Tyskan går bättre och bättre men längtar så mycket till att kunna prata flytande tyska.

 • Jag har varit på två små utflykter och kollat på smutronställen här omkring!
 • Jag satt på en kemilektion och de pratade om "Ioner" tog mig ca halva lektionen att förstå att det handlade om joner. Skrattade för mig själv när jag insåg det.
 • Jag har bytt både matte och idrottsgrupp, matten till den "sämsta" gruppen där jag kan hänga med på ett hörn då och då om jag har tur. De läster något liknade matte 3c här och jag är ca två år bakom med min stackars sam-hjärna. Idrotten nu är så himla mysig! Det är någon slags gymnastikdans där vi hoppar omkring med bollar. Sen löptränar vi varje lektion.
 • Det är 16 års gräns på barer osv här så har varit ute två gånger med några i min skola, de har visat mig så många ställen och den ena mer "uppfuckad" (inte mina ord) än den andra.
 • Jag har bakat kanelbullar på tyska nationaldagen, de såg så fruktansvärt torra ut att jag nästan skämdes, men de blev faktist jättegoda!
 • Jag och min värdpappa va på hockey och kollade på laget här, de förlorade tyvärr men kul var det.
 • Har haft mina första matcher! En träningsmatch och en "riktig" match. Den "riktiga" matchen vann vi med 90-16 och jag spelade point guard? Och efter åkte hela laget och käkade.
 • Har firat mina värdföräldrars födelsedag, var nervös men gick bra!
 • Var och brunchade och firade värdfarmor, det var gott och fint.
 • Har pratat högt i klassrummet, fick andnöd och hade hjärtklappning efter, men som mamma sa till mig så måste jag fortsätta få andnöd :)
 • Jag, min värdsyster och en tjej jag har en del lektioner med var på Europapark! Det var så kul, men så mycket människor, vi var där 7 timmar och åkte ungefär 7 gånger. Var alltså nästan en timmes kö till varje attraktion, men det var det värt! Det är Europas största nöjesfält (har inte checkat källor på det men det var någon som sa det)
 • Mina anteckningar i skolan är så kaos, blandar tyska och svenska hej vilt. Ibland skriver jag en mening på svenska och mitt i meningen är det ett ord på tyska eller tvärt om. Ibland hittar jag även på nya ord på svenska som är direktöversatta. Var en tjej som frågade om jag hade anteckningar till en lektion hon hade missat, det hade jag, men tyvärr inte läsliga för henne.
 • Jag har drömt på tyska, det var rätt coolt när jag insåg att min hjärna omedvetet tar in tyskan typ.
 • Jag har haft haft ett riktigt mental breakdown, jag hade ett engelska glosförhör som gick så dåligt eftersom jag var tvungen att översätta allt från engelska till tyska och sen till svenska och det blev för mycket. När det gick så dåligt rann bägaren av att hela tiden inte riktigt förstå över och jag grät bara hela dagen. Sprang ut och grät från i stort sätt varje lektion den dagen.
 • Jag tänker skriva det igen, men kan inte sluta bli typ gråtfärdig över hur gulliga alla är mot mig. Som exempel skulle jag träffa äta lunch med en tjej efter skolan och hon skickar en karta över hur jag hittar till busshållplatsen och skrev vilken tid jag skulle gå för att hinna. Ett annat jättefint exempel var när jag skulle äta lunch och var med en i mitt lag och hon säger på skämt till henne som går bredvid "Grete äter med oss för hon har inga kompisar" och hon svarar "Vadå, Grete har oss alla" och verkligen menar det. Jag känner verkligen att folk bryr sig och är intresserade och det är så himla fint.

Europapark !

Laget!


Nu ska jag snart iväg på min tre (!) timmars basketträning och sen ska jag vara med min värdsyster och hennes kompisar! Lär dock inte bli så sent för jag har två matcher imorgon

Kram!!

Likes

Comments

Hej alla!

Den här veckan har varit en väldigt rolig, mycket börjar blir vardag så känns konstig att skriva om det. Jag har sen senaste blogginlägget bytt mattegrupp till en sämre och där hänger jag nästan med. Imorgon ska jag även byta idrottsgrupp eftersom jag valde gymnastikinrikningen i början och det funkar verkligen inte med min kropp. Är livrädd att min kropp inte ska klara det.

I veckan har det varit väldigt lite träning då vår träning blev inställd på tisdagen för att hallen var låst? Istället åkte vi hem till vår coach där vi kollade på WNBA och åt pizza. Det var mysigt. På onsdagen kom min värdmormor till oss ( säger man så?) och då gick vi två runt här i staden och hon bjöd mig på glass <3 sen på forsdagen kom värdmorfar och hans fru och vi gick ut och åt på eftersom min värdmamma fyllde år då. På fredagen var det dags för födelsdagsfest för mina värdföräldrar. Det var kanske 80 gäster, vänner, jobbakompisar och familj så jag var rätt nervös innan men det gick jättebra och det var väldigt kul. Hela familjen är så inbjudande och det är helt underbart. Vi sov över där och gick hem på lördagen då bilen var så full av presenter och ljudanläggning. Lördagen blev väldigt lugn vilket var skönt, jag pratade med familjen och med Maria. Det är så bra att prata med andra utbytesstudenter, att peppa och prata om vad som händer med någon som verkligen är i samma sits.

Idag åkte vi och brunchade i Fredichshafen eftersom värdmormor fyllde år idag, vi satt vi ett bord precis vid vattnet och kunde se över till Schweiz. Det är så vackert här. Efter åkte jag och min värdsyster till baskethallen och kollade på U16 killarna som hade en minitunering och en match satt vi i sekretariatet. De har andra matchprotokoll här och de är så kladdiga och förvirrande så måste sätta mig in för att fatta dem, men det ska nog gå. Efter matchen gick vi några stycken till Burger King och satt där och snackade. Jag känner nästan att jag utvecklas lite med tyskan och hänger med så mycket bättre när folk pratar, i skolan blir det mindre stunder där jag försvinner i egna tankar och mer anteckningar blir på tyska, men det är verkligen svårt att inte kunna behärska språket bra. Jag känner mig ofta personlighetslös och tråkig när jag inte kan prata på samma sätt som på svenska. Jag kan inte säga vad jag tycker och tänker om saker och då blir jag mest en åskådare, men förhoppningsvis blir det bättre.


Kram!!! (Glömde att lägga upp i söndags)

Likes

Comments

En månad har gått sen jag stod på Arlanda och sa hejdå till min familj. Det har gått så snabbt, men samtidigt känns det som en evighet eftersom jag har hunnit med så mycket.

 • Jag träffade Hedda för första gången och lärde känna Maria. Jag är så tacksam att jag har dem och slås rätt ofta av tanken på hur sjukt det är att vi gör samma sak men ändå har så olika liv i olika delar av Tyskland. Kan meddela att ett Norgebesök är högt prioriterat när jag kommer hem igen.
 • Jag har fått uppleva Deutsche Bahn visa upp sig från sin absolut sämsta sida.
 • Jag har turistat i Berlin och i Mölln och sett väldigt mycket historiska och intressanta saker på platserna.
 • Jag har på dessa 4 veckor nog tränat mer än vad jag gjort sammanlagt hela 2017. Vi cyklar jättemycket här och att cykla i bergsområden är inte alltid det roligaste. Jag har börjat gymma och har också bestämt mig för att spela i basketlaget här. Har gjort en träning och det känns bra (förattintehaspelatpåtvåårbra).
 • Jag har träffat borgmästaren
 • Jag har fått välja ämnen i skolan. Har ett helt okej schema och har klarat 4 dagar i skolan i skrivande stund, tänkte meddela att matten här är så svår att jag inte vet vart jag ska ta vägen då de repeterar saker jag inte har gått igenom än. Tur att betygen här inte räknas…
 • Jag har blivit extremt svensk och blev otroligt kränkt när min historielärare sa att IKEA stod för Idioter Köper Enkelt Allt
 • Jag har varit på ett museum där de visade hur humle används i öl
 • Jag har lyckats glömma en biblioteksbok i Berlin och fick den skickad till mig här
 • Jag har cyklat ner en vägbom i Berlin, då ville jag och min skämskudde åka hem till Sverige
 • Jag har även lyckats bli nertacklad på vår garageuppfart, av garagedörren…
 • Jag har ätit BANAN för första gången på kanske 10 år och tycker att det är gott?
 • Jag har träffat så många nya och helt underbara människor som har erbjudit sig att hjälpa till med allt möjligt som att skriva av anteckningar, hjälpa mig att hitta till lektioner, berätta att jag inte får ha mobilen uppe för då får jag kvarsittning och erbjudit mig att äta med dem. Blir alldeles varm när jag tänker på det.
 • Jag har sist, men abslout inte minst (snarare störst) fått ett nytt hem och en ny familj här och jag är så glad att det funkar så pass bra som det gör och hur mycket de anstränger sig för att jag ska ha det bra <3

Jag saknar er där hemma

Kram

Likes

Comments

Idag gick jag upp tidigt och direkt efter frukost åkte vi till min nya skola. Jag fick välja huvudämnen som jag har 4 lektioner i veckan, jag valde biologi och historia. Utöver har jag obligatoriskt tyska, engelska och matte 4 lektioner i veckan. Sen har jag bild (hur ska detta gå?!) samhälle, geografi, etik istället för religion då religionsundervisningen här är uppdelad i protestantiskt och katolsk undervisning sen kan man ha etik istället så jag valde det. Sen har jag kemi, idrott och psykologi. Alla dessa ämnen har jag två lektioner i veckan och det känns som rätt bra ämnen för mig ändå (om jag bortser från kemin, bild och biologi). Det var så roligt för hon som skulle hjälpa mig kunde flytande norska och tyckte att det var jättekul att hon fick ett tillfälle att prata norska vilket gjorde det superlätt för mig,

Efter skolbesöket åkte jag och mina värdföräldrar till borgmästaren som ville hälsa mig välkommen hit. Det var jättetrevligt och han bad mig vara med i någon politikgrupp för ungdomar och prata om Sverige och hur politiken är där och vad vi har för problem. Tycker att det är jättekul när människor intresserar sig för mig och lilla landet lagom.

Sen cyklade jag till gymmet och har fått ett GRATIS gästkort som räcker till juni nästa år eftersom att min värdmamma jobbar som sjukgymnast där. Vi fixade ett träningsprogram till mig med lite rehab.

På kvällen spelade vi Fia med knuff och jag vann tyvärr inte… 

Likes

Comments

I fredags kväll kom jag hem från Berlin, tänkte göra en lite sammanfattning om vad vi gjorde varje dag!

SÖNDAG: jag packade på morgonen och vid 12-tiden drog vi först till tågstationen för att lämna av Joanas kompis Jan som hade varit hos under helgen. Det är en åtta timmars väg till Berlin så vi var framme ungefär vid 21 (efter lite köer och toapauser) vi fick då nyckeln till vår lägenhet som låg i stadsdelen ”Mitte” alltså i mitten av Berlin precis utanför spårvagnen så vi hörde den hela natten. Tyckte om att höra lite stadsljud igen…Vi åt på en Vietnamesisk restaurang på samma gata som vi bodde och gick och la oss.

MÅNDAG: Turistdagen deluxe. Vi började med ett stopp på Brandenburger Tor för att sedan cykla vidare till Checkpoint Charlie och Checkpoint Charlie muséet. Fick lära mig lite om Raoul Wallenberg och blev lite extra stolt över att vara svensk. Vi cyklade vidare till Tempelhof Feld som är en gammal flygplats som användes när Berlin var uppdelat i öst och väst. Sedan var det vidare till East Side Gallery som är 1 km där muren fortfarande är kvar där konstnärer målat bilder som ska ha med frihet att göra. Jättehäftigt. Efter det cyklade vi vidare till ett ställe som kallas Badenschiff. Det är som en strand mitt i Berlin med pool i vattnet. Jag och min värdsyster satt och pratade i vattnet jättelänge. Vi åt på ett mexikanskt ställe och sen cyklade vi hem igen

TISDAG: På tisdagen började vi med att gå på museum där det berättades om Judeförföljelsen, det var så obehagligt och kändes så personligt när vi fick läsa brev som hittats i läger och höra hur en SS-man skriver i ett brev hem till sin fru om hur han mördade folk???? Efter det cyklade vi till Siegessäule som är guldängel som står på huvudgatan så man kan se hela Berlin där uppifrån. Efter det cyklade vi mot Alexanderplatz och åt middag där och sen kollade vi på en lightshow om Tysklands historia som visades på väggen till Riksdagshuset det var lärorikt och jättefint.

ONSDAG: Vi blev upphämtade av min värdpappas farbror som är kanske 70 år gammal och fortfarande kör Ironmans. Han hade bestämt en cykeltur runt Berlin som skulle bli ca 5 mil. Vi cyklade till Olympiastadion och kollade där och sen till en skog. När vi sitter och tar en liten paus hör jag ett litet telefonsamtal och det lät ungefär så här: ”Ja vi har cyklat 40 km så nu är det ungefär lika långt hem” och jag visste inte var jag skulle ta vägen. Det gick faktiskt bra och hela rundturen blev totalt 90 km! Det belönades med mat på en Indisk restaurang. Sov väldigt gott den natten..

TORSDAG: På torsdagen lämnade vi cyklarna hemma och tog en turistbåt i 3,5 h. Det var kul i början sen blev det rätt enformigt och det var en liveguide på båten och efter ett tag blev jag så trött på hans ständiga prat om exat vem som hade gjort vilken bro och vilket år. Efter båtturen tog vi S-bahn till ett shoppingcenter som kallas Bikini Berlin som inte har stora kedjor utan småbutiker. Sjukt fint gjort. Det blev lite snabbshopping och sen fick vi skjuts till Bundestagen där vi åkte upp i den stora ”glasbollen” och kollade ut över Berlin i solnedgången.

FREDAG: Vi packade ihop våra grejer och åkte hem!

Det var en jättebra resa, väldigt mycket höjder, turistande och framförallt väldigt mycket cyklande. Undrar om jag kommer vara en cykelmänniska när jag kommer hem eller inte.. I lördags gjorde jag inte mycket, blev en lite samtal hem och pratade lite med Hedda (som också är utbytesstudent här i Tyskland). Idag ska vi gå en liten promenad med kompisar till familjen och de har även en dotter som kommer gå i min klass, men hon ska inte med nu. Jag skulle gärna börja skolan nu, jag har en vecka lov till och det är lite jobbigt. Börjar tröttna på att inte ha rutiner och vill lära känna nya människor, menmen det är bara att hålla ut!

Kram

Likes

Comments

Hej alla!

Idag har jag och mina värdföräldrar varit och vandrat. Vi gick upp lite tidigare än vanligt, åt frukost och stack iväg. Hade blivit förvarnad att det var ca 1,5 h rakt upp så jag var förberedd med Alvedon och tejp runt anklarna (för er som inte visste det har jag problem med ca alla leder i kroppen) och sen var vi iväg. Om jag sa att cyklingen var jobbig var det här ca 10 gånger värre, jag tror inte jag har svettats så mycket som jag gjorde där på kanske två år. Det var 29 grader varmt och vissa backar var kanske (utan att överdriva) 70 graders lutning, men det var så fint. Vi gick förbi lösa kor med bjällror, höns och ett vattenfall samtidigt som man kunde se tyska, österrikiska och schweiziska bergskedjor. Väl uppe på ca 1800 m.ö.h satte vi oss och åt, jag tog en soppa, det var välbehövligt om jag säger så..

På den första bilden ser man ner till parkeringen, det är det vita stora huset med en stor grusplan där vi ställde bilen.

På vägen ner tog jag och min värdmamma liften ner medan min värdpappa sprang ner. Det gick bättre än förväntat att gå och jag har inte så ont nu (don´t you worry mamma och pappa).

Igår cyklade jag och Steffi till Ravensburg som är den närmaste lite större staden, vi kollade in i alla museum som finns där. Det var bland annat ett spelmuseum då Ravensburg är känt för att göra sällskapsspel och pussel, det fanns även ett museum om häxor eftersom att de började med att döda ”häxor” som sedan spred sig jättemycket i Europa. Vi åt glass och fixade lånekort till mig så att jag kan läsa lite.

Ravensburg och lite spel på spelmuseet

Kram!

Likes

Comments