Efter ändlösa vegetariska spett som det enda veganska alternativet på grillkvällarna började vi experimentera med burgare av alla de slag. Detta är en av Sannas absoluta favoriter där portabellosvampen är hjälten och den koreanska nationalrätten kimchi ger hetta.


INGREDIENSER 2 port.

Burgaren:

Portabellosvampar 2-4st (beroende på hur hungrig du är)

1 solovitlök eller 3 klyftor vanlig vitlök

Timjan (helst färsk med torkad funkar också)

½ dl olivolja

Salt & Peppar


Kikärtsaioli:

Spadet från en förpackning med kokta kikärtor (släng inte kikärtorna! Torrosta dem med salt och chilipeppar på ett stekjärn som snacks medan grillen ska bli varm!)

1 msk citronsaft

½ solovitlök eller 1-2 klyftor vitlök

Salt & Peppar


Kimchi:

½ huvud savoykål eller kinakål/salladskål

Salt

1 msk chiliflakes eller chilipeppar

1 äpple (av den sötare sorten)

½ gul lök

En bit ingefära, stor som en tumme ungefär

1 solovitlök eller 3 klyftor vanlig vitlök

  • Börja med att förbereda kålen till kimchin då den bara blir bättre ju längre den får stå. Skölj kålen noggrant och dela den i 4x4cm bitar (inte för smått). Blötlägg sedan kålen i rejält saltat vatten. Vattnet ska smaka som en kalsup i Medelhavet ungefär. Se till att kålen är helt täckt. Denna process kommer göra att kålen mjuknar och drar ihop sig. Låt stå medan du förbereder det andra.
  • Sila bort kikärtorna från kikärtsspadet och häll spadet i en bunke med hög kant (det har en tendens att skvätta). Häll i citronsaften. Använd en elvisp och börja vispa spad- och citronblandningen. Detta kan ta tid men snart kommer det börja att se mer och mer ut som en aioli. När du börjar närma dig en konsistens du gillar så tillsätter du den pressade vitlöken samt salt och peppar och vispar en stund till. Klar! In i kylen.
  • Förbered svamparna för grillen genom att skölja dem eller borta bort jord och smuts. Skär sedan bort stjälkarna och samla stjälkarna i en bunke. Hatten kommer vara själva burgaren och nu ska vi fylla dem så de blir riktigt goda! Lägg därför dem på en tallrik eller annan plan, lättflyttad yta med locket neråt. I bunken med stjälkarna tillsätter du timjan efter smak, vitlöken, lite salt och peppar samt drygt en halv deciliter olivolja. Mixa detta till en sås med en handmixer och häll alternativt pensla på blandningen på den sidan av burgarna som ligger vända uppåt. Såsen kommer sugas in i burgarna och ge en jämn smak genom hela svampen.
  • Fortsätt nu med kimchin. Häll chiliflakes, det delade och rensade äpplet, den halva löken, den skalade ingefäran samt vitlöken i en bunke. Mixa till en någorlunda slät röra. Sila bort vattnet från kålen och blanda ihop den med röran. Kimchin kan med fördel få stå och dra i allt från 2-48 timmar men funkar fint att äta ganska direkt också.
  • Lägg burgarna på grillen med locket neråt! För minimalt med skvätt kan du lägga lite aluminiumfolie på grillen som svamparna kan ligga på. De är klar efter ungefär 6-8 minuter. Fungerar självklart också att steka burgarna på ett varmt stekjärn.
  • Servera alltsammans med några gröna salladsblad, lite hyvlad fänkål och rädisa för extra crunch på en god matbulle eller hamburgarbröd.

Hoppas ni tycker det är lika fantastiskt gott som vi gör!Likes

Comments