banana bread

this is the only banana bread recipe u will need!!!

nie mówię, że jestem specjalistką od pieczenia chlebków bananowych, ale próbowałam wiele różnych przepisów i skończyło się na tym - mojej własnej improwizacji i “sklejce” różnych przepisów. jeżeli lubicie aromatyczny, miękki i “wilgotny” *moist* chlebek to bardzo wam polecam ten:))


składniki:

miska numero uno:

- 4 dojrzałe banany

- 1 espresso*

- 120ml mleka roślinnego

- ¼ szklanki oleju (kokosowy, może być też oliwa z oliwek)

- 1 łyżka siemienia lnianego (flax egg)

- 1 łyżka mąki kukurydzianej

- 1 łyżka miodu/syropu

miska numero dos:

- 1¾ szklanki mąki

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżeczka sody

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka cukru wanilinowego

- szczypta soli

- orzechy włoskie

- pokruszone kawałki gorzkiej czekolady

*polecam wam dodać espresso, bo kawa wzmacnia smak kakao

nagrzejcie piekarnik do 180°C. przygotujcie flax egg i odstawcie pod przykryciem na 5 min. w dużej misce widelcem zmielcie banany. dodajcie do nich mleko, espresso, miód/syrop, mąkę kukurydzianą i flax egg (kiedy siemie lniane wchłonie całą wodę i będzie mieć konsystencje kiślu). wszystko dokładnie wymieszajcie i odstawcie na bok. w drugiej misce połączcie suche składniki. łyżką wsypujcie suche składniki do mokrej masy ciągle mieszając.na końcu dodajcie pokrojone orzechy i chocolate chunks. wymieszajcie i przelejcie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. pieczcie przez 50-60 min, ale nie otwierajcie piekarnika bo chlebek oklapnie;(! dopiero kiedy nadejdzie czas wyciągania chlebka sprawdźcie nożem czy nie jest zbyt mokre w środku i ewentualnie dajcie mu jeszcze kilka minut w piecu. wyjmijcie z formy i pozwólcie mu ostygnąć (the hardest part). już, done zazdroszczę wam, żę możecie to teraz zjeść

**mój chlebek ze zdjęcia jest trochę za mokry, bo za wcześnie wyszedł z pieca (i tak był obłędny)

#chlebekbananowy #bananabread #banan #łatwe #piknik #ciasto #snack #gluten

Polubienia

Komentarze