Det är inte så farligt att föda barn - 7 tips,

Min första tanke när Elise var ute var "det här kommer jag att göra igen - så det är bara att vänja sig", men inte för att det var det värsta jag gjort (det var det inte) utan för att jag var så förbannat trött. Jag ville bara åka till BB och absolut inte kissa som barnmorskan bad mig göra innan vi fick vårt rum. Nu är jag där ca 1 år senare och ska gå igenom det igen om bara någon månad - så häftigt!

Jag säger inte att det inte gör ont att föda barn, då vore jag ju dum. Men jag tycker att bilden av att föda barn är lite förvrängd. Jag trodde jag skulle dö under förlossningen - innan förlossningen. Förberedde mig på de värsta och försökte planera allt i det minsta detalj. Inte ens EDA skulle hjälpa mig den här stunden, så jag bad barnmorskan skriva in att jag ville klara mig på lustgas om jag överlevde. Min barnmorska var precis som jag är nu; "det är ju bara att finna sig i situationen!". Vi var båda avslappnade och lugna inför vad som skulle komma.

Jag förstår absolut att de finns de som har hemska förlossningar och tycker verkligen synd om er. Vad jag vill är att du som inte varit med om en förlossning innan lär dig att slappna av och ta det som det kommer. Jag har gjort en lista till er och hoppas att ni kan ta till er några av tipsen och få en härligare upplevelse - det är fantastiskt coolt att föda barn!

1) Ta det lugnt. Du kan inte påverka något som händer där inne på rummet så försök följa med i flowet och låt allt komma till dig. Behöver du eller din partner ta ett större beslut så gör det på plats, men oroa dig inte för det innan.

2) Se det som en upplevelse. Det är häftigt att föda barn! Du ska ju äntligen få träffa den som puttat runt i magen i 9 månader!

3) Försök inte planera. Andas genom varje värk. Samma värk kommer ju aldrig igen.

4) Värkarna. De går så mycket snabbare än du tror! 90 sekunder är ingenting på plats.

5) Ta vara på stunden. Just där och då vill du bara att det ska vara över, men försök att ta in och komma ihåg din förlossning.

6) Läs inte på innan. Känner du en oro inför din förlossning så läs inte massa böcker om förlossningsrädsla. Prata med någon som varit med om en själv eller med din barnmorska. Du ska inte få ont i magen för att du läser om skräckhistorier.

7) Andas, andas, andas. När du slår i tån i sängbenet hemma - andas. När du epilerar benen - andas. När du får mensvärk eller förvärkar - andas. Lär dig att ta emot smärtan och tänk att 'det går över innan du gifter dig' - ett talesätt jag är uppvuxen med. Jobbigt om man redan är gift bara, men smärtan går över iallafall kan jag lova dig.

Hoppas du får en grym upplevelse!

Gillar

Kommentarer