Header

sen avnavling, igångsättning, cytotec

SEN AVNAVLING VID KEJSARSNITT

-För det första kan man inte få för mycket av sitt eget blod och allt blod i navelsträngen och moderkakan tillhör bebisen. (ibland funderar jag på om vi fortfarande befinner oss på 1800 talet där man trodde att sjukdomar berodde på för mycket blod och "Botade" personer med åderlåtning).

-Får barnet inte allt sitt blod så får hen heller inte alla sina stamceller. Studier visar att sen avnavling INTE leder till mer patologiskt gulsot, dvs gulsot som behöver behandlas med ex solning. (märkligt att hon säger att barnet fått alla sina stamceller när det samtidigt finns flera sjukhus som avnavlar tidigt och samlar in navelsträngsblodet just för att få tag på stamceller!)

-Pulsationer kan fortsätta länge. Jag har varit med navelsträngar som pulserat i 45 minuter!

-Vid ett kejsarsnitt kan man inte vänta på att pulsationer ska upphöra. Men man kan vänta 1-3 minuter. Håller man bebisen lägre än moderkakan så överförs blodet snabbare till bebisen. Att mjölka navelsträngen gör också att blodet överförs snabbare. Ett annat alternativ är att förlösa moderkakan och bebisen med intakt navelsträng och sedan hålla moderkakan högre än bebisen och låta tyngdkraften överföra blodet till bebisen.

-Sen avnavling har två funktioner: 1 ge barnet allt sitt blod vilket är viktigt bl a pga järn, stamceller och blodcirkulation. 2. hjälpa bebisen med syresättning medan hen lär sig att andas själv.
Vid kejsarsnitt kan man få 1. men 2 kan man bara få 1-3 minuter. Men dessa minutrarna är viktiga, för barn som föds med kejsarsnitt har högre risk för andningsproblem.

Det är din rättighet att kräva den form av avnavling du vill ha! Även vid kejsarsnitt!

LITE INFO FRÅN Facebook Från "Fb doula" förklarar det hela BRA

Så här brukar jag förklara sen avnavling:
När bebisen ligger i magen så får hen allt syre och näring från moderkakan via navelsträngen.
Alla slaggprodukter lämnar barnet via navelsträngen. När bebisen föds så fortsätter navelsträngen och moderkakan att jobba,
precis som när bebisen låg i magen. Och det är faktiskt otroligt bra! För när bebisen föds så ska hela hens blodcirkulation förändras och lungorna ska vidgas ut och börja ta upp syre.

De här förändringarna kan ta liiite tid - men det gör inget om navelsträngen är intakt. Bebisen får det hen behöver ändå. Så syrerikt blod pulserar till bebisen och sedan återvänder en del blod till moderkakan.
Nu "läser" moderkakan av blodet och avgör hur väl bebisen syresätter sig själv. Om svaret är att bebisen syresätter sig sådär, Så fortsätter navelsträngen att pulsera.

När bebisen dock syresätter sig själv väl så pumpas bebisens blod från moderkakan och navelsträngen in i bebisen och sedan upphör pulsationen. Denna process kan ta 3-45 minuter.

Om man istället har tidig avnavling så klampas och klipps navelsträngen när bebisen är 0-3 minuter gammal. Nu får bebisen varken hjälp med syresättning och har dessutom förlorat upp till en tredjedel av sitt eget blod! Hur skulle du må om du förlorade 1/3 av ditt blod?? Inte så bra och bebisen mår inte heller bra av det!

Får bebisen sen avnavling så sover hen bättre, ammar bättre, skriker mindre och får ett starkare immunförsvar då navelsträngsblodet är rikt på stamceller. Dessutom får bebisen högre järnvärde, även vid 6 månaders ålder, jämfört med barn som fått tidig avnavling. Järn är mycket viktigt för hjärnutvecklingen och brist kan ex leda till ADHD.
Även för mamma är sen avnavling bättre så det minskar risk för kvarhållen moderkaka och blödning. Det är nämligen svårare för kroppen att få ut en moderkaka som är stenhård av bebisens blod.
Det finns faktiskt inga fördelar med tidig avnavling för varken mor eller barn. Så kräv att få sen avnavling! Kräv att barnmorska/undersköterska vänta med att klampa och klippa navelsträngen tills pulsationen upphört och navelsträngen är tunn och vit!
Moderkakan och navelsträngen fungerar ju likadant vid kejsarsnitt, men dock så kan man sällan stå med bebisen och vänta på att pulsationen ska upphöra. Vid kejsarsnitt så får man vänta så länge det går. Ofta blir det 30 sek-2 minuter. Ett tips är att hålla bebisen nedom navelplan så får barnet i sig en större del av sitt blod snabbare. Ett annat tips är att man låter navelsträngen vara intakt och förlöser moderkakan - då kan man hålla moderkakan högt tills allt blod runnit över till bebisen (så gör man i Danmark).
Man kan ta ph utan att klampa navelsträngen. Man bara trycker med två fingrar för att stoppa blodflödet (stasa) en kort stund medan man sticker, sedan släpper man direkt. Jag har sett detta och det verkar inte ha påverkat blodflödet. Men å andra sidan så kan man tänka på att detta testet görs utan att det gagnar barnet eller mamman, så egentligen är det emot etiska riktlinjer att ta ett sådant prov.

informationen kommer från olika vetenskapliga studier, artiklar i läkartidningar och böcker. Om du vill veta mer om sen avnavling så rekommenderar jag facebook gruppen "sen avnavling - ett barns födslorätt". Där brukar många studier länkas och diskuteras.


Alltså detta med sen avnavling och igångsättning sitter nära hjärtat, tror det är pga man inte själv gjorde det bästa för sina barn när dom föddes. Utan det finns "tänk om" de låtit storakillen vara hos mig nära med navelsträngen intakt efter de löst upp navelsträngen runt halsen hans.
Jaa så tänker man nog, med nr tre hade jag precis börjat nosat runt på nätet 

om sen avnavling m.m. men visste inte alls lika mycket som jag vet nu.
Åh att dom inte berättar sådana här på mvc förstår jag inte eller det säger om man frågar här hos oss att joo sen avnavling kan man få men då är det bara 2-3 minuter. Och det tar nog oftast ett par minuter till innan navelsträngen är slak och vit och slutat pulsera.

Men huvudsaken är att INFON kommer fram och förhoppningsvis dom tar sig an det!

navelsträng

Vet att ibland lägger jag ut flera gånger ut detta men det är VIKTIGT alla vet inte och tror mig veta en del gravida som kikar in här lite då o då kanske inte har kunskapen om detta..


detta är kopierad från grupp som finns på FB om sen avnavling.
Linda är så insatt och vet mer än jag så hoppas det är ok att la ut den här på bloggen min Linda ;)


Linda Morge

Varför är det nästan inga blivande föräldrar som har hört talas om sen avnavling?

Eftersom det fortfarande är många svenska sjukhus som tillämpar tidig avnavling om föräldrarna inte särskilt säger ifrån - trots att alla obstetriker, neonatologer och barnmorskor (både inom förlossning- och mödravård) , liksom Socialstyrelsen, i rimlighetens namn borde känna till att detta är skadligt - så är det verkligen helt ofattbart att föräldrar fortfarande undanhålls denna så viktiga information.

Men värst av allt är förstås att det fortfarande tillämpas - trots all forskning som visar att det är skadligt!! ......plus att det aldrig, någonsin, funnits några evidens som rättfärdigar detta minst sagt märkliga ingrepp.

Varför är det i princip bara privatpersoner och doulor som tar på sig ansvaret att informera blivande föräldrar? Ja varför engagerar sig inte svenska läkare och barnmorskor i den här frågan? Eller är det faktiskt några som gör det trots att de inte går ut med det offentligt så att det går att hitta på nätet?, utom några enstaka barnmorskor som faktiskt har skrivit några riktigt bra blogginlägg och artiklar.

Fick barnmorskeförbundets ordförande Ingela Wiklund något stöd från sina kollegor när hon skrev sin debattartikel "Överdiagnostik och skadliga rutiner i förlossningsvården" i Dagens Medicin, 2013-01-30 ?

Citat ur artikeln: "Rutinmässig provtagning avseende syra/bas-status från det nyfödda barnets navelsträng. Detta förbättrar inte barnens hälsa – tvärtom finns det dokumenterat att det finns risker för att detta orsakar anemi hos de nyfödda. Trots detta fortsätter vården med denna skadliga rutin."

och andra artiklar hon har skrivit, t.ex. "Farligt risktänkande inom förlossningsvården", Jordemodern Nr 3, 2011 .

Citat ur artikeln: "Placentatransfusionen erbjuder också en reserv för akut blodförlust och är rik på stamceller. Stamcellerna kan ha skyddande, preventiva och reparativa funktioner, inte bara i nyföddhetsperioden, utan även senare i livet.
Varför ifrågasätter inte vi barnmorskor denna rutin!"

Ja VARFÖR?

Och hur gick det efter Margareta Rehns artikel "Fatta rodret och sätt ut kursen! " , i Jordemodern nr 7–8 , 2012 ?

Citat ur artikeln: "Vi inför rutiner som blodprovstagning av ph och syrabas-status på alla friska barn, trots att ingen egentligen efterfrågar det. Vi gör det för att ha ryggen fri och för att bli duktiga på att ta prover. Vi kallar det kvalitetssäkring, ett mått på bra och säker vård. Detta är inte längre försvarbart. Det finns andra sätt att vårda friska gravida och födande kvinnor och deras barn. Det har vi
evidens för. Barnmorskor måste konsumera forskning, vi måste läsa på. Vi har ett autonomt yrkesansvar, nu handlar det om att ta det."

"Förlossningsvården ska bedrivas med lämpligt bruk av medicinska ingrepp. Det finns evidens för att erbjuda alternativa vårdformer. Fatta rodret, sätt ut kursen och styr. Nu! "


Varför i herrens namn längtar man till igångsättning, förstår inte riktigt detta. Om man är frisk och barnet OK så varför?


Kanske inte den gravida VET bättre, gör bara så som MVC och doktorer säger är BÄST?


Men i dag på dom flesta sjukhus sätter man igång med cytotec som inte ens är rekomenderat att användas av gravida!

Är med en underbar grupp på facebook

Här är några svar som vissa i gruppen skrivit om cytotec när någonfrågade om det..


Skrämmande att de utsätter kvinnor o barn för de allvarliga biverkningarna. Har varit doula vid två
cytotec förlossningar. Den ena urakut kejsarsnitt pga mkt stressad bebis som sedan fick vårdas
på barnintensiven. Den andra fick extrem blödnig efter förlossning och opereras urakut. Troligtvis
fick hon en liten livmoderruptur och fick ytterligare 3 mycket stora blödningar de närmsta 2-3 veckorna.
Det får inte ges under en graviditet pga den starka kontraktiliteten som blir i glatt muskulatur. Sen hur man definierar

graviditet och inte ge är ju en annan fråga. Ska graviditeten avslutas så kan man tolka det som att det då går att ge. Men tar
du Cytotec i tidig graviditet så aborterar du. Det är också därför som Pfizer inte vill släppa patentet, för de vill inte att det

ska kunna användas fritt, pga antiabortmänniskorna i USA. Att sen Cytotec räddar liv på olika sätt väljer de att se mellan fingrarna med. 


En dansk barnmorska skrev följande kommentar i en annan Facebookgrupp för knappt en vecka sen: 

"Diskussionen omkring brugen af Misoprostol (Cytotec) i Danmark har været intens den sidste uge. Debatten har været i mange medier, TV, radio og ikke mind
st i avisen Berlingske Tidenden der har skrevet 11 artikler siden i søndags. Imorgen fortsætter det og sådan vil det nok være en tid fremover. Du kan få adgang til artiklerne gennem dette link. Debatten handler om mange ting f.eks. 1) alvorlige bivirkninger også ved lave doser misoprostol 2) manglend indberetning af bivirkninger og 3) manglende information til kvinderne "
http://www.b.dk/emne/tags/misoprostol


Detta hände nyligen, men kalla det för abortpiller är FEL när det är egentligen
är magsårsmedicin.


Maria Karlsson, 27, var nära att förblöda när hon skulle föda.

Förlossningen sattes i gång med abortpillret Cytotec"

Cytotec är en magsårsmedicin - och ska inte användas till att sätta i gång förlossningar.

– Det är inte godkänt av oss för detta, säger Viveca Odlind, professor på Läkemedelsverket.
​Magsårsmedicinen Cytotec ­används även som abortpiller och för att sätta i gång förlossningar.
​– Vi har ju sagt väldigt tydligt på vår hemsida att vi inte rekommenderar det för att sätta i gång förlossningar. Vi har aldrig haft möjlighet att granska den dokumentation som finns kring preparatet, säger professor Viveca ­Odlind.

Den fria förskrivningsrätten ger dock läkare rätt att använda läkemedel utanför det område de är avsedda för.

​​
På kvinnokliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping där ­Maria Karlsson lades in har Cytotec ­använts på 22 patienter. Två av förlossningarna slutade med akut snitt.

navelsträng2

navelsträng3


naturlig1

Syntetiskt oxytocin (värkstimulerande dropp, livmodersammandragande medel) och Epidural blockerar delvis det egna oxytocinet hos både mor och barn, vilket ansvarar för en myriad funktioner relaterat till välmående, kärlek/anknytning, amning och mjölkproduktion. Detta är droger som ges rutinmässigt, och i större utsträckning än vad som är medicinskt nödvändigt. Det är känt att användning av Syntocinon (t.ex. vid induktion) och EDA, särskilt i kombination, innebär ökad risk för försvårad/icke fungerande amning, förlängt och ineffektivt värkarbete (stormvärkar), instrumental förlossning, bristningar och kejsarsnitt, syrebrist och cp-skador, förlossningsdepression m.m. Nu presenteras också forskning på att bristen på oxytocin förändrar salthalten i barnets nervceller och kan ha en roll i utvecklingen av autism. Sambandet är dock fortfarande på forskningsstadium. Bland kommentarerna finner du länkar i ämnet, se gärna tex Ina May Gaskin berätta i "More business of being born" om hur de inte haft ett enda fall av autism av de 2500-3000 födslar som skett på The Farm. Kan detta bero på att de praktiserar en annorlunda hantering av förlossningen?

Synthetic oxytocin (given in medical labor induction/augmentation and as routine anti-hemorrhagic) and Epidural decreases and blocks the endogenous oxytocin in mothers and babies. Oxytocin is responsible for a myriad of physiological events related to wellbeing, love/bonding, suckling/breastfeeding and the let down of milk. These are routine drugs, used at a higher rate than medically warranted. It is known that Pitocin and EDA, especially when combined, carries an increased risk of breastfeeding issues/inability, prolonged and complicated labour, instrumental delivery, injuries and cesarean section, oxygen deprivation and cerebral palsy, postpartum depression and difficulty bonding. Now there is research indicating that the lack of oxytocin modifies salt levels in the nerves, which may have a role in autism, although the connection is not fully confirmed yet. See references in the comments, and be sure to watch Ina May Gaskin in "More business of being born" tell how they have not seen a single case of autism among the 2500-3000 births that have taken place at The Farm. Could this be because of their different approach to labour management?Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments