Det är nu dags att kolla in vilken produkt i hemmet som vi kan byta ut mot ett miljövänligare alternativ.

Denna gång är det disktrasan. Den klassiska disktrasan innehåller mikroplaster som kommer ut i vattnet vid varje sköljning och sen in i fiskarna vi äter. Dessutom så slängs den ofta istället för körs i tvättmaskinen och dom som är duktiga på att tvätta sina disktrasor vet att dom ändå nöts ut ganska snabbt.

Så vad ska vi ha istället? En disktrasa i bomull helst. Men t.ex bomull och linne blandning går också.  Dessa har en längre livslängd och slits inte lika lätt. Dessutom innehåller bomull inga mikroplaster.

Var kan du då köpa såna om du inte orkar virka eller sticka egna? T.ex. Åhléns har

https://www.ahlens.se/Inredning/kok/disktillbehor-15026/iris-hantverk-diskduk-grafit-88284122/

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Är du en människa som gillar att pyssla eller känner någon som gillar att pyssla är möjligheterna oändliga. Att återvinna med hjälp av pyssel är både enkelt, kul och bra för miljön. Hur svårt man vill göra det är upp till en själv.

Har man svårt att inspireras av att återvinna saker så kan man också virka och sticka leksaker. Då plast är ett stort orosmoln bland miljöboarna. Tänk på att använda (ekologisk)bomull till barn och helst annat också då det är mikroplaster i garn (textilier)som t.ex. akryl och polyester Möjligheterna är oändliga. Har sett både gosedjur, dockor, klossar, bakverk. m.m

När det gäller pysselinspiration så är Google och pinterest din bästa vän att få gratis mönster är inte heller så svårt med Google.

Har du inte börjat virka/sticka än så finns det massor av videos på Youtube om hur man gör. Enkelt och smidigt.

Likes

Comments

Det finns några klassiska energispartips som alla säkert har hört talas om och som faktiskt är väldigt enkla att genomföra. Jag tänkte nämna två här och gå in lite mer på hur du kan göra dem bättre.

☀Släck (energi)lamporna i det rum du inte är i och ibland behöver man inte ens ha lampan tänd i det rum man är i beroende på hur bra ljusa man har från fönstren. Många saker kan man göra i lite skummare belysning, en mysig middag, titta på tv, o.s.v Har man möjlighet borde man installera rörelse sensor i badrummet då det oftast är där man glömmer att släcka lampan utan att märka det.

☀Tvätta/diska fulla maskiner. Själv kan jag inte förstå dom som bara kör enstaka plagg.  Då kan du ju bara handtvätta det plagget som nu hade fel färg för att följa med i förra maskinen om du nu måste ha det plagget. Planera dina outfits så ska du se att det går bra.  Förresten så har jag upptäckt att det går utmärkt att blanda rött och svart. Dom är för mörka för att dra åt sig av varandras färger.

☀Ladda telefonen och andra apparater på dagen och ta ut laddaren när de inte används. Dels så spar du energi men med dagens teknik som man hör börjar brinna och explodera så är det också en säkerhetsåtgärd!

Har ni några fler klassiska tips och hur man kan utveckla dom lite mer?

Likes

Comments

Vi har väl alla märkt av värmen denna sommar och jag tror att alla har hört om vattenbristen om inte annat så syns det på det gula gräset. Det finns många sätt att spara vatten på men här är ett som många nog inte tänker på till alla som har husdjur som vill ha nytt färskt vatten varje dag.
Vad gör ni av gårdagens vatten?

Mitt tips vattna blommorna eller häll över det i en vattenkanna så har du lite mer vatten till blommorna sen.

Varenda droppe räknas! Det blir en del vatten som sparas om alla sparar!

Likes

Comments

Nu, äntligen, är vattnet påkopplat till bänkdiskmaskinen. Diskmaskinen har många fördelar.

1. De flestas favorit den spar tid och man slipper diska för hand.

2. Den är bra för miljön. Det har faktiskt forskats och man har kommit på att en full diskmaskin drar mindre vatten än om man skulle handdiska samma mängd. Har du också en nyare diskmaskin kan man välja Eco mode som rent allmänt ska dra mindre energi.

3. Man slipper bråka om vem som ska göra disken, möjligtvis bråkar man istället om vem som ska plocka ur diskmaskinen men det är ju en mycket härligare syssla än att diska allt själv. 😜

Så nu när någon påstår att du är lat som har diskmaskin kan du svara nej jag tänker på miljön 😁

Likes

Comments

Det är mycket snack just nu om plastpåsen och dess stora påverkan på miljön. Jag själv är en stor bov i dramat. Tar alltid plastpåsar på Ica för jag använder dom som soppåsar sen, pluspoäng där i alla fall.

Det jag och många andra måste tänka på att ha en liten vikbar tygpåse i fickan eller handväskan för dem som använder sådan till den där små shoppingen där man får små påsar som man inte har någon användning för efteråt.

Investera i en bra tygpåse så kommer både ditt samvete och din plånbok bli lättare, nu när allt fler tar betalt för påsarna.

Denna fina praktiska påse är dock inte helt i tyg men med karbinhaken är den enkel och smidig att ha med sig och sätta fast t.ex på skötväskan

Likes

Comments

Här hemma pågår det rensning för fullt. Igår rensade vi ut garderoberna från kläder som vi inte använder längre. Alla saker som vi håller på att rensa bort ska säljas på loppis eller skänkas till röda korset eller dylikt.

Då får kläderna och de andra små prylarna vi samlat ihop en ny chans hos  en ny familj som har användning för dom istället för att slängas så att folk måste köpa nytt. Älska återvinning. Allt är värt en andra chans 😊

Likes

Comments

Många gillar eller rent av älskar reklam. Man kan ju hitta så mycket fynd. Men reklamen som skickas hem i brevlådan är bara onödig. Förutom att den tar onödiga resurser så tar den också onödig plats i ditt hem och ger dig bara extra mycket sopor.

Nästan alla har sina reklamblad på sina hemsidor och vill du ha reklamen samlad gå in på sidor som VeckansE eller använd en app som shopgun. Helt plötsligt blev det enklare och roligare att kolla reklamen. Ingen som hunnit slänga reklamen innan du hunnit titta heller win Win.

Likes

Comments

Det händer alla. Speciellt oss med barn. Fläckarna dessa endlösa fläckar.

Oavsett om det är barnmat, choklad från fredagsmyset eller någon annan typ av fläck så behöver den behandlas. Dom flesta tar då fram kemikalierna. Dom som varken är bra för miljön eller viktigast av allt dig själv.

Ta istället fram det gamla husmorsknepet som de flesta har hemma i sina skafferiet. Bakpulvret! Billigare och nästan alltid tillgängligt.

Men precis som med alla fläckar och fläckborttagningsmedlet så finns det inga garantier fläcken ska såklart behandlas så fort som möjligt. Men lägger du plagget i blöt så fort du kan och har på bakpulver och låter verka en stund brukar det få bort det mesta 😊

Likes

Comments

Alla kan go greener. Alltså alla kan bli lite grönare och hjälpa till med miljön.

Du behöver inte bli miljöhjälte eller hippie. Du behöver inte gå med i Greenpeace eller något annat ambiöst. Oftast är det de små sakerna som gör störst skillnad. Om alla lite drygt 9 miljoner människor i Sverige skulle göra något litet. Ta en plastpåse mindre eller byta ut en sak i hemmet till något mer miljövänligt skulle vi komma långt.

Kom ihåg att det är du som har makten!

Likes

Comments