Glad alla ❤-ans dag på er! Får se vad dagen bjuder på, blir nog som en helt vanlig dag för mig :-) MEN nu släpper vi det för igår var det fettisdagen och jag åt den G O D A S T E semlan någonsin på mitt favvofik i stan - Babettes Kafferi. Den var så saftig och till och med mandelmassan var god och jag gillar vanligtvis inte ens det. Skulle kunna leva på semlor därifrån nu ;-) Hett, hett, hett tips!!! Det ända negativa jag kan komma på är att den var lite mindre än mina kompisars icke glutenfria semlor, men jag är tacksam bara att det fanns. OCH man behövde inte ens förbeställa den, jag kom bara in och beställde en och behövde inte vänta längre än någon annan. LYX.

Hoppas ni testar så ni får smaka på en del av himmelriket ;-) vi hörs.

KRAM

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hejsan fina!! Nu var det ett tag sedan. Jag känner att jag lägger upp här när jag testat något nytt och gillar det, det blir för stressigt om jag ska "ta det seriöst" om man säger så. Men det är kul, när jag väl lyckats med något, att lägga ut det.

Hursomhelst, idag kommer ett recept på ett morotsbröd som brev förvånande fluffigt och bra. Jag hittade det från början i ett nummer av tidningen "Celiaki" men har lagt till frön. Det är dessutom mjölk-, ägg- och sojafritt så det passar perfekt till typ alla allergiker. Det tar dessutom inte jättelång tid att baka ihop. Hoppas det kommer till nytta :-)

Tid: ca 1 h 30 min
Ugn: 250° (sänk ca 15-20° för varmluftsfunktion)
Ca 20 småbröd eller en limpa

Ingredienser:

• 500 gram av glutenfri valfri mjölsort, grov mix lågprotein mix, ljus mix... (jag använde Semper ljus mix)
• 4 dl vatten
• 1/2 dl olja
• 1/2 paket jäst (25 gram paket eller 7 gram torrjäst)
• 2 dl finrivna morötter
• 2 dl boveteflingor
• 2 msk sirap
• 1 tsk salt
• ev. frön till topping (ex. solrosfrön, sesamfrön, pumpakärnor, vallmofrön osv...)

Gör så här:

1. Värm upp vatten och olja till 37°C. Är det varmare än så kommer jästen att dö och degen kan inte jäsa. När det kommit upp till rätt temperatur, rör ner jästen i degspadet och häll över i en bunke som passar till en bakmaskin med degkrok. Det går att göra förhand också, men då blir det lite mer arbete ;-)

2. Tillsätt morötter, boveteflingor, sirap och salt. Häll i lite mjölmix i taget och blanda till en jämn och klumpfri smet

3. Fukta en handduk och låt degen jäsa övertäckt med den i ca 30 min (anledningen till att handduken ska vara fuktig är för att ytan på degen annars kan torka till lite och förhindra att den jäser ordentligt)

4. Sätt på ugnen. Arbeta ihop degen och klicka ut på en bakplåtspappersklädd plåt i ca 20 småbröd eller häll smeten i en limpform. Reminder att glutenfri smet alltid är lösare än vanlig smet ;-) (vet, det är lagom roligt)

5. Lägg över den fuktiga handduken och låt jäsa ytterligare 10 min. Strö över frön om du vill eller grädda direkt i mitten av ugnen i 10-20 min. Efter ett par minuter hade mitt bröd redan fått tillräcklig färg så jag lade på folie över det och lät sedan grädda färdigt som vanligt.

Likes

Comments

Hejhoj! Den här gången har jag testat att baka en vegansk efterrätt. Jag var lite skeptisk till hur den skulle smaka när jag såg ingredienserna, men så god den blev! Hallonsmaken och att den är fryst gör att den smakar lite likt sorbetglass och blir så fräsch, ni måste testa att baka den här till nästa gång det vankas fika. Den är väldigt enkel att baka ihop och går även att göra som små rutor eller cirklar eller vad man nu kan hitta på :) Från början fick jag receptet från min nya favorittidning "Baka Glutenfritt" från Hembakat, så all cred till dem! (No ad, just love ;) )

Ca 16 bitar

Botten

• 1 3/4 dl dadlar (ca 9 st om du tar hela och inte hackade dadlar)
• 1/2 lime, rivet skal
• 2 dl mandelmjöl
• 1 dl glutenfria havregryn
• 1 3/4 dl riven kokos
• 2 msk lönnsirap eller ljus sirap
• 1 nypa salt

Fyllning

• 8 msk kokosolja
• 4 msk agavesirap eller ljus sirap
• 250 gram hallon, färska eller frysta som har tinat
• 1 dl kokosmjölk

Topping

• Kokosflingor eller riven kokos
• Pumpakärnor eller hackade mandlar

Gör så här:

1. Botten: Kärna ur dadlarna och mixa med alla andra ingredienser i en matberedare eller mixer till en finfördelad, något klibbig, massa.

2. Klä antingen en fyrkantig form, ca 20 x 20 cm, eller en rund form, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper, gärna så att det täcker kanterna då det blir mycket lättare att få ut kakan när den är färdig då. Tryck sedan ut massan i ett jämnt lager i formen.

3. Fyllning: Smält kokosoljan på låg värme i en kastrull. Dra av den från värmen och rör ner agavesirap och hallon. Mosa hallonen lätt. Rör ner kokosmjölken och blanda.

4. Låt blandningen svalna en stund och häll den över bottnen när den är ljummen. Toppa kakan med kokosflingor/riven kokos och pumpakärnor eller hackade mandlar. Ställ in den i frysen tills den stelnat helt. Låt den tina några minuter innan servering och skär den i bitar.

Min fina syster <3

Som sagt, enkel och supergod! Hett tips som de flesta kan äta. Ha en härlig lördagkväll, vi hörs! Kramar <3

Likes

Comments

Hej och godlunch! Idag tänkte jag visa er mitt absoluta favoritrecept på pannkakor. De är verkligen himmelska, till och med när kompisar kommer över och vi äter pannkakor säger de att de är det godaste de ätit, även om de tål gluten. Nedan har ni lite bilder från min och Gretas (ni hittar hennes blogg här) picknick för ett tag sedan då vi tog med egenstekta pannkakor (vuxenpoäng till oss ;) ) och åt med fryst banan och bär, mumma!

Ca 4 portioner

• 1 liter mjölk
• 200 gram mjöl (4 dl)
• 5 ägg
• Salt

Gör så här:

Vispa mjölk och ägg i en stor bunke (jag vispar förhand men det funkar lika bra med elvisp). Vispa sedan undertiden du häller i mjölet i blandningen. Vispa sedan tills alla mjölklumpar är borta. Salta sedan lite. Pannkakorna går att steka direkt, men det blir ännu godare att låta dem stå i kylen ett tag för att dem ska få tjocka till sig lite då mjölklumparna löser upp sig då. Vi brukar göra smeten på kvällen och sedan steka den morgonen därpå för att sedan ha med den som matlåda.

<3

​Tillsammans med någon god sylt, eller sommarfavoriten med vaniljglass och bär blir de verkligen jättegoda! Nu ska jag packa för att åka på husvagnssemester ett par dagar, ingen sommar utan camping haha! Älskar verkligen att bo i husvagn. Ha en fin söndag nu, vi hörs! Kramar <3

Likes

Comments

Hej fina! Jag har testat ett nytt recept på bröd - nämligen havrefrallor. Receptet kommer från början från ett gammalt nummer av tidningen Baka glutenfritt som hade massor fina recept på bröd som jag måste testa! Jag började med dessa frallor som blev jättefina och luftiga, perfa! Funkar super till frukosten eller i picknickkorgen.

Ugn 200°
Ca 12 st

• 3 1/2 dl glutenfria havregryn
• 50 gram jäst
• 3 1/2 dl rismjöl
• 1 1/2 dl majsstärkelse (potatismjöl funkar också)
• 2 tsk salt
• 1/2 dl fiberhusk
• 1/2 dl pofiber
• 2 ägg
• 2 msk raps- eller olivolja
• 2 msk honung
• 7 dl fingervarmt vatten

Pensling & garnering

• 1 ägg, lätt uppvispat
• 1/2 dl glutenfria havregryn

Gör så här:

1. Mixa havregrynen i en mixer tills de blivit till ett mjöl.
Blanda sedan havregryn, rismjöl, majsstärkelse, salt, fiberhusk och pofiber. Vispa ihop ägg, olja och honung i en annan skål.

2. Smula ner jästen i en ny bunke och häll sedan över vattnet och tillsätt äggblandningen. Vänd ner de torra ingredienserna och blanda ihop allt till en lös deg, här behövs det att man rör ordentligt. Låt sedan degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

3. Mjöla ett bakbord lite lätt med rismjöl. Ta upp degen ur bunken med hjälp av en skrapa eller en slickepott och lägg den på bakbordet. Forma degen till en längd, var dock försiktig så du inte knådar ut luften.

4. Dela degen i 12 lika stora delar och forma dem till runda bullar, rulla försiktigt så att luften behålls. Lägg dem sedan på en bakmatta eller på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.

5. Pensla bröden med ägg och strö över havregryn. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 minuter.

6. Låt bröden svalna ett par minuter på plåten och flytta sedan över dem till ett galler och låt dem svalna helt under en bakduk.

​Dessa ska jag definitivt äta till frukost imorgon, mumsfilibaba! Dessutom rekommenderar jag starkt att köpa en bakmatta (finns att köpa här) om man inte redan har en sådan då det man bakar inte fastnar på den och den går att använda flera gånger, vilket inte funkar med bakplåtspapper. Den har varit jättebra att ha när man bakat glutenfritt! Ha en härlig lördagkväll så hörs vi, kramar <3

Likes

Comments

Hej på er! Ber om ursäkt för min frånvaro här, har inte riktigt haft tid till att baka eller så. Men här kommer iallafall ett hett mellistips! Jag köpte hem havreknäcke (som för övrigt var helt ok gott, men mitt favvoknäcke är fortfarande rosmarinknäcke från Semper, tips tips!) och experimenterade lite med pålägget och det här blev resultatet, mumma kardemumma! Man kan ju testa att ha kardemumma på kom jag på nu, haha! Testa på ni!

Ha det bra, vi hörs! Kramar <3

Likes

Comments

Hej på er och glad tisdag! Idag har jag testat ett nytt sorts bröd, en fröig nötlimpa. Det blev enligt mig ett väldigt gott bröd där salt och sötma möter varandra och så är det lite tuggmotstånd, så himla gött tycker jag! Dessutom är det väldigt enkelt att göra. Det behövs inget mjöl eftersom det innehåller chiafrön som väldigt lätt binder smeten. Såhär lyder receptet:

Ugn 180 grader
1 limpa

100 gram hasselnötter
• 100 gram sötmandel
• 100 gram valnötter
• 2 dl helt bovete
• 2 dl solrosfrön
• 1 dl pumpakärnor
• 1 dl sesamfrön
• 1 dl chiafrön
• 1/2 tsk salt
• 2 tsk bakpulver
• 250 gram keso
• 5 äggvitor

Gör så här:

1. Blanda alla torra ingredienser tills alla nötter är helt täckta med bakpulver (vill man så kan man grovhacka nötterna först, men det är lika gott att ha dem hela). Blanda sedan ner keso tills det blir en grynig smet.

2. Vispa upp äggvitor i en annan bunke tills det blir ett vitt, styvt skum. TIPS: för att separera äggulan och äggvitan från varandra så kan man först knäcka ägget i ett glas, se bara till att äggulan är hel. Ta sedan en vattenflaska och sätt den löst över äggulan, var försiktig så äggulan inte spricker. Kläm på vattenflaskan och släpp sedan så att den suger inåt så suger den upp äggulan från glaset. Smart, right?!

3. Häll ner nötblandningen i bunken med äggviteskummet och vänd försiktigt ihop så att allting blandas. Anledningen till att man ska vända ner och inte vispa eller röra om är för att man vill behålla luftigheten från äggvitorna.

4. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll sedan smeten där i. Grädda i ca 50 minuter.

Supergott att ha någon god ost eller marmelad på! Dessutom funkar det också att frysa in.

Hoppas att ni hade en härlig och solig midsommar! (vi bor i Sverige? Men ändå, hoppas det var fint väder och att ni slapp regn iallafall). Vi hörs, kramar <3

Likes

Comments

Hej på er! Har gjort världens GODASTE recept på scones, de är verkligen H I M M E L S K A! Från början fick jag dessa hos min kompis farmor när vi var hos henne innan våra dansträningar, och jag längtade så mycket efter att få en sån här varje tisdag och fredag, haha! Så jag frågade om receptet och hon sa att det var ett som hon hittade på sidan av en mjölförpackning. Så jag gick hem och sökte runt lite och hittade sedan receptet som jag gjorde om lite efter mina smaker och bakade sedan ihop. Ni måste verkligen testa dessa till frukost, mellis eller en lyxig brunch!

Räcker till 8 scones:

- 4 1/2 dl mjölmix (jag använder Sempers)
- 2 tsk bakpulver
- 2 krm salt
- 75 g rumstempererat smör
- 2 dl mjölk
- 2 msk vaniljpulver

Gör så här:

1. Sätt på ugnen på 225 grader. Tärna smöret i mindre bitar och mixa sedan det tillsammans med mjöl, bakpulver och salt, antingen i en mixer eller förhand. Tillsätt sedan mjölk och mixa till en kladdig deg.

2. Klicka ut åtta scones på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter.

Ha en härlig midsommar imorgon, vi hörs 🌸

Kramar <3

Likes

Comments

Hej allesammans! Idag tänkte jag visa mitt absoluta favoritrecept på bröd. Det funkar både till frukost, mellis och middag, det passar verkligen till allt! Det innehåller lingon (vilket går att utesluta) som ger en syrlig smak och som verkligen sätter den där sista lilla touchen. Jag har bakat det här i flera år nu och jag har nog aldrig upplevt att det blivit torrt, bara mjukt och saftigt på insidan och knaprigt i kanterna. Ska bara säga att det inte är jätteviktigt att det är exakt 500 gram av vardera mjölmix, vill man kan man ta enbart ljus eller enbart mörk, huvudsaken är att det totalt blir 1000 gram mjöl :) Lycka till!

Ger två limpor:

- 1 liter filmjölk
- 500 g ljus mjölmix
- 500 g mörk mjölmix
- 1 1/2 dl sirap
- 1 3/4 msk bikarbonat
- 1 msk bakpulver
- 1 msk fiberhusk
- 225 g lingon (kan uteslutas)
- smör att smörja brödformar med

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla ingredienser ordentligt i minst 5 minuter i maskin med en degkrok

2. Smörj två brödformar och fördela smeten i dessa

3. Grädda i ugnen i 2 timmar

Så snabbt och enkelt att blanda ihop, det tar dock lite tid i ugnen, men så gott det blir! Ha en bra tisdag, vi hörs!

Kramar <3

Likes

Comments

Hej och godmorgon på er! Måndag morgon, ny vecka - nya möjligheter. Här kommer ett enkelt, fräscht o supergött frukosttips från mig, nämligen en smoothiebowl. Jag tror inte att det är många av er som inte har hört talas om den här trenden, haha! Det är inte så konstigt att den är så populär, den är ju både fräsch, svalkande och god. Frukost är ju mitt favvomål på hela dagen om ni inte märkt det än, så jag brukar tycka om att variera den lite då och då. Jag har även en syster som inte tål mjölkprotein (inte laktos, utan själva mjölkproteinet i mejeriprodukter, man får alltså äta växtbaserade mejeriprodukter) så jag gör mest smoothies på ex. Planti soyghurt eller mandelmjölk, som i den här smoothiebowlen. Men det går såklart bra att byta ut soyghurten mot vanlig vaniljyoughurt istället. Dessutom använder jag även baobabpulver som är rikt på C-vitamin och järn som ex. minskar trötthet. Mycket skrivet nu, haha, så här kommer receptet:

Till en smoothiebowl:

- 1 banan
- 3 dadlar
- 1 tsk baobabpulver
- 1 1/2 dl hallon
- 1 1/2 dl soyghurt (eller vanlig vaniljyoughurt)

Smaklig frukost och ha en härlig måndag! Kramar <3

Likes

Comments