Rensa ut och gör plats för det nya

Den här tiden på året när det fortfarande är mer vinter än vår men när man ändå börjar ana ljusare tider får jag alltid sådan lust att förnya och rensa. Snart är det dags att plocka undan vintergarderoben, halsdukar, vantar och vinterskor. Jag sorterar allting och plockar bort det som jag tröttnat på innan jag tvättar allt som ska hängas undan inför nästa vinter. Samma procedur är det med alla garderober vilket gör att jag minst två gånger om året rensar ut det som jag inte längre använder. På så sätt blir det gott om plats för de kläder och skor som är aktuella för säsongen. Det här är inte speciellt tidskrävande och har blivit en rutin som gör att jag alltid har fräscha och uppdaterade garderober.

Minst en gång om året rensar jag också bland inredningsprylar och annat som hamnat i källarförråden. Jag sorterar i högar vad som ska slängas, skänkas eller säljas. Återbruket, Stadsmissionen eller Blocket!

När man arbetar med homestaging och inredning ser man många olika sorters hem och visst är det så att människor överlag har svårt att göra sig av med saker... Många upplever säkert att tiden inte finns men man har ju faktiskt haft tid att släpa hem allting och borde kanske fundera på hur man gör det möjligt att då och då rensa ut. När du skapar ordning i din "yttre värld" sker motsvarande förändringar i ditt inre och jag tror att du förstår att bara vetskapen om dina överfulla förråd, vindsutrymmen och garderober kan skapa en underliggande stress. Du vet säkert också hur befriande det är när man väl har tagit tag i processen! Det blir liksom lite lättare att andas när det är väl är gjort...

Det finns tre sätt att göra sig av med röra och överflödiga saker:

1. Låt naturen ha sin gång (kallas också för att undvika att fatta beslut). Ställ sakerna på en plats där de kommer att förfalla så mycket att du inte kommer att vilja behålla dem (varför inte i trädgården).

2.Vänta tills du dör och låt dina släktingar ta reda på alltihop.

3.Ta ansvar för sakerna och rensa ut dem själv! Rekommenderas! :)

Dessa tre "förslag" är hämtade ur boken Rensa i röran av Karen Kingston som skriver om varför vi har så svårt att komma igång och hur "röra" påverkar våra liv och vårt välbefinnande. Mycket läsvärd!

Sedan jag som artonåring flyttade hemifrån har jag aldrig bott på samma plats i mer än fem, sex år. Jag har heller aldrig haft samma arbete mer än fem år. Varför kan man undra? Det är någonting med förnyelse, förändring och utveckling som får mig att leta nya utmaningar (dock byter jag inte man vart femte år, haha). Jag har ett behov av att alltid röra mig framåt genom att ständigt utvecklas. När det gäller inredning handlar det om att möblera om, byta detaljer och textilier. Jag köper inga mängder utan väljer med omsorg och byter efter säsong. Tänker att allt hänger samman med naturens skiftningar, årstider... Att vi har olika behov olika tider på året och att vi genom hela livet behöver bejaka och säga ja till små och stora förändringar. Därför är det också viktigt att rensa bland våra prylar ibland och undvika stagnation som gör livet trögt och själen trött.

På tal om att "rensa ut" så får ni här ett tips på en supergod gröning som gör gott för insidan!

1 påse bladspenat ca. 65 gram, 1 avokado, 1 pressad lime, 1 pressad apelsin, 3-4 cm riven ingefära, 1 näve fryst mango, 1 banan (uteslut om du inte vill ha den så "matig"), vatten efter önskad konsistens

Lycka till och ha en fortsatt fin vecka!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229