Organisk harmoni

Hej kära läsare!

Varför mår vi så bra av att inreda med organiska former? Jo, det tillför lugn och harmoni vilket vi stressade nutidsmänniskor verkligen behöver. I en "organisk inredning" är möblerna lite rundade, tapeter och textilier är gärna blommiga eller har andra oregelbundna former och man använder olika naturmaterial i möbler och detaljer. Växterna är ofta stora och yviga! Bra exempel på organiska mönster är motiven på William Morris tapeterna som har blivit så otroligt populära. Blommor, fåglar och blad är vanligt förekommande i hans kollektioner. Morris vision var att alla människor skulle få tillgång till vackra saker av god kvalitet och en av hans deviser var "Ha ingenting i ditt hem som inte är användbart eller vackert". Hur mycket feng shui är inte det? På Millesgården i Stockholm pågår just nu en stor utställning om denne mönsterformgivare.

Att på olika sätt plocka in naturen i våra hem är en "trend" som håller i sig och som har vuxit sig allt större de senaste åren. Kanske är det vår egen inre längtan efter lugn och ro som gör att vi allt mer dekorerar våra hem med inspiration från naturen? Böljande mönster och runda former ger hemmet en skön känsla av harmoni och tidlöshet....

När vi inreder med kontraster har även detta en stark koppling till naturen där yin och yang på ett självklart sätt finns inbyggt. Balans och harmoni uppstår när man mixar kontraster och ”ställer” dem mot varandra. Uttrycket och känslan i miljön blir på så sätt mer intressant och tilltalande.
Som vanligt, när det gäller inredning och feng shui, finns inget rätt eller fel så länge man följer sin egen känsla. En del föredrar mycket färg och kan inte få nog av mönster. Ju mer desto bättre! Andra föredrar lugnare miljöer med ett fåtal inslag av organiska former och lite accentfärger. Själv älskar jag vitt och vill hellre leka med mönster och färger i lagom doser. I vårt 60-tals hus har vi tex "klatschat" till det med en retromönstrad fondtapet i hallen, en bladmönstrad tapet på köksön och en färgglad Gustav Klimt kopia i vardagsrummet! En mönstrad "yta" i varje rum som ger liv till inredningen och som blir en bra bas att bygga vidare på genom att plocka upp färgerna i andra detaljer.
Feng shui handlar om att ”ordna” sin yttre värld så att en känsla av balans och harmoni uppstår i den inre världen. Ett levande hem som får förändras i takt med att drömmar och behov förändras kan stärka dem som bor där i livets alla olika skiftningar och årstider.


Ha en fortsatt fin vecka!

Kram Jessica

Gillar

Kommentarer

Jagheteragnes
Jagheteragnes,
Wow vilken idyll!
<3
nouw.com/jagheteragnes
gobyflow
gobyflow,
😁👍🏻😍nouw.com/gobyflow
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229