På senaste tiden har jag börjat vända på etiketterna i matbutikerna innan jag stoppar ner dem i korgen. Jag gör det inte för att jag bryr mig om hur många kalorier det innehåller. Nej kalorier behöver man för att orka med dagen. Det jag bryr mig om är vad som finns i produkten jag ska köpa. De tankar som går igenom mitt huvud när jag läser är oftast

"Behövs verkligen detta i denna produkt?
"Vad betyder det här ordet?"
"Om jag skulle göra det här hemma, skulle jag tillsätta detta?"
"Hur länge har detta ämne används i denna typ av produkt?"

För nu när jag väl läser på baksidan undrar jag vad fan är det jag äter egentligen. Vi kan väl ta ett exempel.. Taco-fredag. Vad inhandlar man då? Vi kör en liten inköpslista, så som det brukar se ut hemma hos oss.

Santa Maria Orginal Soft Tortilla
Majs
Gurka
Tomat
Santa Maria Tortilla Chips
Nötfärs
Santa Maria Orginal Taco Spice Mix
Isbergssallad
Coops Rivna Texmex Ost
Santa Maria Naco Cheese Dip
Gräddfil

Jag har säkert glömt något men det där duger för en kväll. Om vi börjar med Tortillan så ser det ut såhär om vi vänder på produkten:

Vetemjöl - Ja absolut det skulle jag också ha (Om jag hade kunnat äta gluten).
Vatten - Absolut det går jag med på, inga problem.
Rapsolja - Skulle vela veta vad det var för rapsolja men det får duga, jag är fortfarande nöjd.
Fuktighetsbevarande medel E422 - Här börjar jag redan fundera. E442 är ett ämne som ofta framställs från djur, tex från grisar men det kan också framställas konstgjort och det används för konsistensens skull.
Salt - Absolut ska man salta produkten, annars kommer det inte smaka så mycket.
Emulgeringsmedel E471 - Det här är också ett ämne som kommer från fetterna på djur. Om det inte framställs från djur så kommer det från E422, som jag nämde tidigare och E570.

Så denna produkt kan också innehålla E570. E570 är ett klumpförebyggande medel som framställs av fett. De vanligaste fettsyrorna förutom djur är stearinsyra samt palmitinsyra (som används för att göra stearin till tex ljus).

Vetegluten - Gör så brödet blir fluffigare.
Bakpulver - Vet inte vad de menar med natriumbikarbonat. Jag vet att bakpulver innehåller ca 40% natriumbikarbonat, vill de bara förtydliga det eller har de tillsatt ännu mer? Jag vet inte.
Citronsyra - E330. Används för att produkten inte ska missfärgas eller härska.
Förtjockningsmedel E415 - Är ett stabiliserings och förtjockningsmedel som framställs av socker.

Så, det va alltså vad dessa bröd innehåller. Skulle jag göra dessa hemma skulle jag inte behöva riktigt samma saker tyvärr. Sen så förstår jag att vissa saker behövs för att produkten ska hålla men ändå. Jag har letat och letat och jag hittar absolut inga resultat på hur länge man har forskat kring dessa e-ämnen. Det skulle vara intressant att veta hur det ser ut efter att man ätit dessa ämenen i 5år, 10år, 20år och sen 50 år. Jag tvivlar på att det finns forskning som visar vad som händer om man har ätit dessa i 50 år. Jag vet inte men det känns som om det finns lite hälso-risker.

Om du skulle vela veta exakt vad det är du får i dig när du äter tacobröd så har du ett recept här:

På det sättet vet du exakt vad det är du äter. Jag ska i alla fall absolut göra egna, glutenfria, tortillabröd nästa gång. Lägger upp receptet när jag väl gör det.

Är ni intresserade av vad de andra produkterna innehåller så googla fram det. En bra sida som jag har använt mig av är äkta vara.

Kommer du vända på dina produkter efter att ha läst detta? ​

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Idag är det endast 49 dagar kvar tills jag befinner mig på Arlanda. Kl 12:00 går planet till London, som sedan ska ta mig till Hong Kong och efter det till Phuket, Thailand. Där kommer vår resa börja. Det ska bli så otroligt skönt att komma iväg från kylan och komma till värmen.

Klockan är i nuläge 17:03 och det är kolsvart ute. Jag har tänt 3 ljus samtidigt som jag har pluggat och lyssnat på musik.
Tog mig till gymmet imorse med Josefin. Hon hämtade upp mig så jag slapp kylan. Väl på gymmet hade jag sådan träningsvärk i benen men jag körde lite ben ändå. Va meningen att jag skulle köra helkropp men då jag hatar att träna ben tänkte jag ge mig på det och få det överstökat, haha. Körde även 20 min på crossen bara för att få prata ut lite med Josefin, då går tiden snabbt. Jag tränar ytterst sällan kondition dvs typ springa, gå, cykla, cross osv. Kan hända att jag ibland får nån form av abstinens och då kan jag cykla i 30 min.

Efter gymmet svängde vi förbi rusta för Josefin skulle handla lite jul-pynt och julklappar. Jag inhandlade 2 st ficklampor till den kommande resan. Vi ska besöka några öar som inte är 100 på det där med elektricitet och därför kan det vara bra att ha ficklampor med sig så man hittar. 2 st kostade 29 kr. Vi får väl se om de håller eller om jag måste ta mig fram i mörkret, haha.


​Har inga bilder från dagen men här får ni en från studenten, på mig och Sebastian.
Gud vad jag saknar min klass. Känns skönt att veta att vi har återträff snart! 

Likes

Comments