De flesta av oss vet att det är viktigt att äta grönt och frukt varje dag men hur mycket man ska äta och hur det ska ätas för maximal nytta är något vi behöver läsa mer om och utforska mer i.
Är du inte van vid att äta veganskt/ vegetariskt eller en kost fri från raffinerat socker, krävs det i regel mer inspiration, kreativitet, planering men också intresse.
Att leva ett hälsosamt liv och utmana mig själv till att våga nya mat och -bakkreationer, har blivit en livsstil för mig och på den resan vill jag dela med mig av min inspiration och alla spännande smaker som jag kommer i kontakt med.
Följande böcker får jag mycket inspiration av;

En grön kärleksaffär av Viktor Ingemansson. I den här boken bjuds du på 50 lättlagade recept av gröna råvaror och superfoods. Allt är förstärkt av inspirerande matbilder och fascinerande naturbilder.

Hello green av Josefine Jägers. Josefine bjuder på 90 lustfyllda recept, helt utan gluten, socker och mejeriprodukter. Boken tar dig in i en grönare och hälsosammare värld.

Grönt är skönt för livet av Victoria Boutenko. Här får du massor av inspiration till ett friskare liv med gröna smoothies. Efter att ha studerat vilda schimpanser, vilkas DNA är nästan identisk med människans, började Victoria Boutenko undersöka de gröna bladväxternas näringsinnehåll och betydelse för hälsan.

Ett sockerfritt liv av Fredrik Paulun. Fredrik presenterar här 50 genvägar till hur du kan minska ditt sockerintag och bli fri från ditt sockerberoende. Genom rätt mat, motion och livsstil kan det vara möjligt att göra denna förändring.

Det räcker inte med att äta 500gram frukt och grönt om dagen. Nej, vi ska äta 1,5 kg frukt och grönt om dagen. Du läste rätt! 1,5 kg om dagen! I detta räknas även bär och nötter.

Att äta hälsosamt och nyttigt ska vara roligt och utvecklande ☺️

Önskar er en grönare onsdag!
/ Darun


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Heej,

Har gjort en vegansk chili sin carne idag! God, nyttig och proteinrik måltid som går väldigt snabbt att göra! Jag till skillnad från Darun, gör gärna lite enklare rätter som går lite
snabbare att göra, medan hon är mycket duktigare och mer erfaren som gör super goda grejer, som kanske tar något längre tid än en kvart =). Så vi tipsar om både enkla rätter som går snabbt att göra, men också lite godare rätter och bakelser som tar något längre än en kvart att göra :D

Denna rätt gjorde jag på ca 15 min. Här nedan följer receptet för ca 4 portioner:

1. Ca 350 gram vegofärs från anamma. Stek färsen i ca 5 min och tillsätt sedan tomatpure. Jag använde 2 paket från garant (eko)

2. Häll i kidneybönor. Jag hade i 2 paket från Zeta (eko). Dock använde jag vita bönor denna gång, men brukar vanligtvis ha i kidneybönor!

3. Tillsätt kryddor: peppar, himalayan salt (går lika bra med vanlig salt), paprika krydda, pressa i ca 2 klyftor färsk vitlök, chili krydda. Hade inte i nå mer, men kryddar ganska mycket av dessa kryddor. Smaka och känn efter vad som passar just för dig :) jag själv gillar maten ganska kryddad. Stek i ca 15-20 min på medelhög värme.

Sedan är det klart! Väldigt god och smakar precis som chili con carne, fast godare 😍

/ Melissa

Likes

Comments

Vem säger att nyttig måste vara tråkig? Det handlar om att våga utmana sig själv och sin omgivning med nya receptkreationer och smaker.
Du måste våga att misslyckas, för annars kan du inte komma dit du vill.
Denna melonpizza tar mig tillbaka till härliga sommarkvällar och en värme som känns väldigt långt bort just nu.
Så har du lite melon och andra frukter och bär hemma, kan du skapa denna kreation på studs!
Fram med det du gillar, skiva melonen i pizza slices och lägg skivorna på ett serveringsfat. På bilden har jag dekorerat slicen lite olika. Det är bland annat fikon, lingon, bananskivor, fryst hallon och färska mangobitar. Sedan har jag avslutat med att spritsa smält mörk choklad över hela pizzan.
Smakar riktigt gott och är som godis för ögat!

Kanske något att bjuda på ikväll?

/ Darun

Likes

Comments

Heeej =),
Har gjort en super god smoothie idag! Istället för en ingefära shot funkar denna lika bra. Jag la inte i så mycket ingegära för en mer "juiceaktig" smak. Man kan absolut ha i mer om man gillar smaken av ingefära eller vill ha en nyttig shot!
Försökte efterlikna smoothin "go away doc" från Joe and the juice. Ingredienserna i smoothin är:
*2 st morötter
*2 apelsiner
*2-3 cm ingefära
*2 dl vatten
*2 äpplen

Detta räcker till ca 3 glas.

/Melissa

Likes

Comments

Den här granolan smakar himmelskt gott! Dessutom innehåller den protein i och med jordnötssmöret!

Det här receptet ger 6 dl granola men den tar snabbt slut här hemma. En granola som både små och stora älskar!

Recept

6 msk jordnötssmör
4 dl havregryn
4 msk flytande honung
1 msk kallpressad kokosolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 120° om du vill behålla så mycket nyttigheter i granolan som möjligt. Ju mer vi hettar upp det vi äter desto mer näring förlorar vi. Det finns mycket forskning på det.
Nu till själva granolan!
Smält jordnötssmöret i en liten kastrull på låg värme eller mikro om du vill ( hemma hos oss undviker vi att värma mat i mikro så mycket som möjligt ).
Här får du vara försiktig så att jordnötssmöret inte bränns vid/ blir torr. Rör om i 2 min och flytta kastrullen från spisen.
Blanda alla ingredienser i en skål. Fördela massan över bakplåtspappret. Placera plåten mitt i ugnen och grädda i 30 minuter. Rör gärna om granolan försiktigt med en slev. Stäng av ugnen men ta inte ut granolan utan vänta tills den blir helt torr och krispig.

Vill du att det ska gå fortare höjer du ugnen till 150 grader och har granolan i ugnen i 10 min.

Ta ut plåten och låt granolan svalna ordentligt och sedan förvarar du den i en glasburk eller vad du har hemma för torra varor!

Jag äter granolan med Plantis naturell soygurt! Smakerna gifter sig så bra med varandra! Det går fort att göra den här granolan och den är nyttigare än den du köper i butik.

P.S i helgen tipsar jag om hur du kan göra efterrätt av den här fanatiska jordnötsgranolan!

Nu vänner, önskar jag er en härlig kväll!
/ Darun

Likes

Comments

Heello =)

Sorry för lite dålig uppdatering från min sida, har varit lite krasslig i helgen. Därför passade jag på att göra en supernyttig rawfood sallad. I salladen finns ekologisk grönkål (från garant), rödkål (veggie bar påse), ekologisk majs, gurka och cocktailtomater. Har endast kryddat salladen med lite salladskrydda och avokadoolja, supergott och nyttigt =). Passar perfekt för att inte bli sjuk i denna vinterkyla :/

Det man också kan göra för att få lite godare grönkål (är inte jätteförtjust i just grönkål, men det är ju en supergrönsak!)

Lägg i grönkålen i ugnen i ca 15 min på ca 100 graders värme och krydda på med lite salt och lite olivolja. Då blir den mycket godare att äta! :D smakar lite som grönkålschips! så dyrt att köpa i affär, så perfekt att göra själv! :D

/Melissa

Likes

Comments

Nu vänner, tänkte jag dela med mig av ett recept på overnight oats som jag inte tror någon annan kommit på!!
Mina frukostar består varje dag, utan undantag av b l a en overnight oats och jag förstår inte varför alla inte äter det?? Det är det godaste jag vet i frukostväg. Jag varierar mina overnight oats men en riktigt favorit är den med smak av färskpressad apelsinjuice.
Overnights oats är ett nyttigt och snabblagat variant av gröt. Eftersom den äts kall och inte tillagas på spis/ i micro räknas overnight oats som rawfood och behåller därför vitaminer och näring på ett bra sätt. En annan fördel är själva tillagningen. Det kräver få ingredienser, ytterst lite tid – du slipper dessutom stressiga morgnar.

Recept för en person/portion

1 dl havregryn
1 färskpressad apelsinjuice( utan sötning, socker)
0,5 dl kallt vatten
1 msk chiafrön
3 st urkärnade färska dadlar

Till servering:
Jordnötssmör

Rör ihop allt i en lagom stor skål eller glasburk.
Se till att allt täcks av vätskan och ha gröten i kylskåp över natten eller i minst 2 timmar.

På morgonen tar du ut den ur kylen och äter den med en klick jordnötssmör.

Psst! Chiafrön adderar både nyttigheter och spännande konsistens!

Våga testa en annorlunda och riktigt god overnight oats!!

/ Darun

Likes

Comments

En sådan här grå och kylig dag vill jag dela med mig av ett väldigt gott recept på en hälsosam kaka/ brownie som du kan baka och njuta av en helt vanlig tisdag.
Äta en kaka på en tisdagkväll tänker du kanske? Ja det kan man göra om den är gjord på svarta bönor? Du läste rätt. 😋Svarta bönor är huvudingrediensen.
Jag såg receptet på mamma.fit. och har hunnit baka den några gånger men gjort om receptet utifrån min egen smak och vad jag tycker blir bäst.
Den är riktigt god och älskas av både stora och små, vilket är säger mycket om kakan. Nu till själva receptet.

Ingredienser till brownien/kakan
15 dadlar
1 paket svarta bönor (230g)( jag kokar egna som jag fryser in i portioner och tar fram vid behov)
2 ägg
2 msk kokosolja
1-2 msk rismjöl
1 dl kakao eller 0,75 dl om du vill ha mildare kakaosmak
1 tsk bakpulver
1 nypa vaniljpulver
2 msk valfri sötning, jag tar honung eller lönnsirap men har även testat att ta agavesirap. Ibland blandar jag.

Gör så här:
Mixa samman alla ingredienser och bred ut i en form som du smort med kokosolja. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 30-40 min, beror på din ugn. Ta en provsticka och stick ner den i kaka . Dra upp och titta på stickan om den är smetig eller torr. Ta gärna ut kakan när stickan är lagom torr.

Du kan förbereda chokladglasyren strax innan kakan är klar.
Smält ca 75gram mörk choklad ca 70-80% på spisen på låg värme. Rör om hela tiden och sedan brer du glasyren över kakan när den har svalnat. Se till att chokladglasyren är lite ljummen.
Jag har sedan dekorerat med rostade kokosflingor och spritsat med den överblivna smälta chokladen.

Låt det stelna i kylen eller i frysen och skär sedan i lagom önskade bitar.

Tveka inte att testa detta recept. Du kommer inte att ångra dig och den är riktigt smakens.☺️

/Darun

Likes

Comments

Vi ber om ursäkt för kaoset som är på bloggen just nu. Sidan är under uppbyggnad.

Hoppas att ni har tålamod med oss😊❤️

Darun & Melissa

Likes

Comments

Glutenfritt rågbröd fritt från ägg och nötter och mejerier.

En av mina svagheter i livet är just bröd, nybakat bröd!! Bröd är något jag inte kan få nog av men det hör tyvärr inte till en rawfood kost så jag försöker minimera intaget. Eller njutande.
Sen jag började se fördelarna med glutenfritt bröd är jag ständigt i jakt på nya recept.


Det här brödet tar ca 2 timmar inkl. tiden som brödet står i ugnen.

Det är väldigt viktigt att det är just ” psylliumfröskal” och inte ”hela psylliumfrön”. Psylliumfröskal fungerar som bindningsmedel.


1 msk FiberHusk /eller psylliumfröskal
2 tsk malen kummin
1 msk brödkryddor (jag gör helst utan)
1 dl linfrön (hela frön)
1 dl solrosfrön
2½ dl kokande vatten
2 dl majsmjöl
1 dl durramjöl ( alt 1 dl bovete går också bra och smakar mer)
1 dl pumpakärnor
1 dl rismjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
25 g jäst
½ rivet äpple (alt osötat äppelmos typ Urtekrams)
1½ dl växtbaserad yoghurt typ neutral soygurt från typ Planti.
1 dl lönnsirap eller honung ( eller valfri sötning typ mörk sirap)
Krossade linfrön till garnering!

Gör såhär:

Sätt ugnen på 250° C och sätt in en tom plåt redan nu i mitten av ugnen.
Blanda psylliumfröskal, kummin och linfrön och solroskärnor i en skål.
Häll över det kokande vattnet. Blanda snabbt ihop skållningen och låt stå och svälla ca 5 minuter.
Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke, rör sedan ner skållningen och resten av ingredienserna.
Degen behöver inte bearbetas länge, men blanda den ordentligt. Det går bra att använda balmaskin eller elvisp men jag använder en handvisp och vispar allt vad jag orkar.
Häll degen i en oljad eller bakpappersklädd brödform eller forma brödet lite lätt med händerna och lägg på en plåt med bakpapper på.

Tryck till degen med fuktiga fingrar, eller använd en silikonspade så att det inte blir några luftfickor.
Garnera med något du tycker om. Jag garnerar med rismjöl och linfrön. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Läs extra noga här! Brödet ska få sig en ångbastu i ugnen!
Sätt först in brödet i ugnen och häll sedan ca ½ dl vatten på den varma plåten. Stäng luckan fort!
Sänk sedan värmen till 200° C och grädda brödet ca 1 timme eller kortare, beror på din ugn. Jag måste ta ut mitt bröd innan en timme har gått annars får jag ett torrt bröd.
Stjälp upp brödet på galler och låt det svalna under bakduk för att få en mjuk skorpa. Föredrar du en hård skorpa låter du brödet svalna utan bakduk.

Det är en del steg men väl värt det och dessutom gåt det bra att skiva upp och frysa in.

/ Darun

Likes

Comments