FÖRBEREDELSER

Imorgon så är det Bajram igen. För er som inte vet så är det en muslimsk högtid som kan jämföras med julen. Man proppar i sig massa god mat, barnen får presenter/pengar osv. Förra gången så hade jag det riktigt stressigt eftersom det var vi som hade middagen hos oss men imorgon så är det min svägerska Lavdije som ska fixa den. Nästa år kommer vi ha den igen.

Så jag behöver bara baka denna gången. En sak som jag alltid bakar på Bajram är min egna version av Ahmedije eller Ryska hattar som andra kallar dem. De blir jättefina och barnen älskar dom. Någon dag när jag orkar så ska jag göra en helt annan version av dem :)

Jag ska även testa att göra något helt nytt och enkelt som jag tror barnen också kommer gilla extra mycket. I vanliga fall gör jag alltid tre olika saker men eftersom jag har lite problem med att stå upp länge så kanske det bara blir två saker den här gången. Dessutom spyr man typ när man är hos varandra och bara äter sötsöker i flera dagar.

Ni som firar Bajram, vad ska ni laga/baka? Och ni som inte är muslimer men som lever med någon som är det, hur gör ni?

Själv så tror jag inte på religion alls längre och tycker mest att religion förstör folk och att folk utnyttjar religionerna för att göra hemska saker, sätta sjuka regler osv men jag tror starkt på Gud och ber exakt varje dag. Det har jag gjort sen jag var runt 10 år. På alla dom åren har jag missat att be 2 gånger bara. Hur sjuk jag än varit, hur full jag än varit när jag var yngre eller hur trött jag än varit så har jag aldrig glömt bort att be innan jag ska sova. Det är en trygghet för mig och jag kommer aldrig sluta med det.

Sen respekterar jag alla religioner och olika människor och eftersom min familj faktiskt består av både av kristna och muslimer så firar jag bådas högtider och kommer alltid lära mina barn att göra det också. Jag älskar att fira Jul och alla mysiga förberedelser men jag älskar även att fira Bajram och att må illa av alla sötsaker :)

Sen kommer jag inte lära mina barn vad dom ska tro på och inte, det får dom komma på själva med tiden. Men oftast så tror man väl som sina föräldrar....då blir det någon slags mix helt enkelt för våra haha.

Huvudsaken för mig är att man tror på något som ger en hopp, som gör än till en bättre människa och att man respeketerar alla och inte smutskastar andra som inte tycker/tror/tänker som man själv.Gillar