Vad PTSD är och hur det är att leva med det

Jag fick min diagnos för några år sedan och blev rätt chockad av att få den.. Dels för att jag inte visste var det var för något och dels för att jag gått flera år utan att veta. Att få en diagnos, oavsett vilken den må vara är bara bra! Oavsett om den är tillfällig eller ej. Jag tycker det är viktigt att få veta, att få en *Aha*-upplevelse kring varför man agerade så som man gjorde i olika situationer.
PTSD kan orsakas av traumatiska händelser så som våldtäkt, mobbning, rån, misshandel, naturkatastrofer och om man varit med om krig osv. Traumat kan vara personligt, som en misshandel men även opersonligt, som en olycka. Vid posttraumatiskt stressyndrom återupplever man den traumatiska händelsen, blandat med känslor av skräck eller vrede. Återupplevelsen kan utlösas av yttre sinnesintryck eller händelser som påminner om traumat. Även barn och unga kan drabbas av posttraumatiskt stressyndrom. De flesta som har varit med om ett trauma utvecklar inte posttraumatiskt stressyndrom och många blir bättre även utan behandling .

Symtom vid posttraumatiskt stressyndrom

De vanligaste symtomen vid posttraumatiskt stressyndrom är:
  • att återuppleva traumat i form av återkommande och påträngande minnesbilder. Det kan ske både när man är vaken och när man sover, då i form av mardrömmar.
  • att man försöker undvika allt som på något sätt påminner om traumat. Det kan leda till att man isolerar dig från familj, vänner och arbetskamrater.
  • en överdriven vaksamhet. Den överdrivna vaksamheten kan göra att man blir onormalt lättskrämd och lättirriterad. Man kan få omotiverade vredesutbrott, koncentrationssvårigheter och problem med sömnen.
  • minnesförlust. Den kan vara total och är oftast begränsad till tiden precis före, under eller efter traumat.
Besvären vid posttraumatiskt stressyndrom kommer vanligtvis inom några veckor efter den traumatiska händelsen. Men ibland tar det längre tid, upp till månader eller år. För många går symtomen över av sig själv. Cirka 40 procent av dem som utvecklat posttraumatiskt stressyndrom en månad efter ett trauma har inte längre besvär ett år senare.

Behandling av posttraumatiskt stressyndrom

Posttraumatiskt stressyndrom är ett tillstånd som kräver en långsiktig behandling. Det sociala nätverket spelar en stor roll för möjligheterna att bearbeta sina upplevelser. Om man behöver hjälp från sjukvården finns det psykologisk behandling och läkemedel som kan hjälpa. En behandling som visat god effekt vid posttraumatiskt stressyndrom är en terapiform som kallas kognitiv beteendeterapi, KBT. Behandlingen kan bestå i att återskapa de traumatiska minnena och att besöka de platser och situationer som påminner om traumat. När man erinrar sig traumat under kontrollerade former försvagas ångestreaktionen i takt med att man klarar av att återuppleva känslorna som är förknippade med den traumatiska händelsen. En annan form av psykoterapi är Eye Movement Desensitization and Reprocessing, EMDR. I EMDR återskapas de traumatiska minnena samtidigt som man använder en speciell teknik med ögonrörelser. KBT och EMDR har i olika undersökningar visat sig vara ungefär lika effektiva. Läkemedel mot depression, i första hand selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI), har visat effekt mot posttraumatiskt stressyndrom.
Mina upplevelser av min PTSD är många...Har i princip alla symptom på PTSD och gick faktiskt en behandling av det på psykiatrin, TRAUMA - KBT - behandling. Det är en allvarlig behandling där man i princip ska återuppleva allting igen. Man upprepar de värsta händelserna högt för psykologen och sig själv, man går till platserna där det hände och man skriver en dagbok om det och man *tjatar* sig igenom allting så mycket till slut att det betyder ingenting för en. Jag grät när jag gjorde detta och blev så illa att jag var tvungen att avbryta behandlingen. FIck mera ångest och suicidtankarna blev bara värre. Psykologen hette Erica och var otroligt begåvad och duktig på sitt jobb, all heder till henne! Men det var jag som helt enkelt inte klarade av det. Man känner sig inte trygg i sitt hvuud, tio år kan gå men dessa år sitter fast i huvudet och känns som igår. inte nog med det, man återupplever allting i huvudet ofta eller ständigt rättare sagt. Jag känner igen mig mycket i detta och speciellt på nätterna när jag drömmer då kan jag återuppleva allting i sömnen. Därför har många med PTSD svårt att sova.
Man är konstant på högvarv och analyserar varenda ljud, rörelse, händelse osv och skannar av det för att inte utsättas för trauma igen. Man ser nästan allting som ett hot och detta skannande av allting sker både i sömnen men också vid vaket tillstånd. Min PTSD har definitivt blivit bättre med åren. Har en del symptom kvar men annars är jag nästan frisk ifrån den... Känna oerhört skönt men skrämmande på samma gång haha är fortfarande den jag är och definerar inte mig själv som en diagnos utan jag är LINN oavsett diagnos eller ej. :-) Hoppas ni lärt er en del ikväll. Kram.

Gillar

Kommentarer

mikaelahook
mikaelahook,
Gud vad du är fin!
linnflink
linnflink,
Tusen tack fina du!
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229