För ungefär 1 år sedan såg jag filmen Ted 2 på bio. Vid tillfället så tänkte jag inte så mycket på den, det var mer ett skojigt biobesök med vänner. Men sedan några månader tillbaka har den börjat dyka upp i mina tankar igen.

Ted 2 är en uppföljare på Ted (1). Ted är en levande nallebjörn som bor med vän och "husse" John. Via jobbet har Ted träffat en kvinna som han är kär i och de vill gifta sig. Problem uppstår dock när "skurken" från Ted (1) kommer på att Ted inte är amerikansk medborgare, utan en sak. Han förstår att han kan stjäla och sälja honom till ett leksaksföretag utan betydande konsekvenser. När Ted och John får reda på detta så blir det bråttom att pröva fallet i domstol för att få Ted till medborgare. Efter mycket kämpande och motgångar får Ted och John till slut hjälp av just den sansade och proffsige advokaten de letat efter, och tar fallet till domstol. Det är knappast någon spoiler att säga att ja, Ted får sitt medborgarskap och därmed rätten att gifta sig.

Det som fått mig att tänka på filmen är framför allt det människorättsliga budskap den håller fram. Debatten i USA de senaste åren har kretsat mycket kring just dessa frågor. Ska vi tillåta homosexuella äktenskap eller inte? Ska svarta och vita ha samma sociala och ekonomiska möjligheter? Och nu senast, ska alla kön få gå på samma toalett eller inte?

Ted blir en slags symbol för alla dessa grupper som har kämpat, och kämpar, för sina rättigheter. Det var också väldigt smart att "maskera" ett så seriöst politiskt ämne i en humoristisk och, i stunden, lättsam film. Det gäller just att få folk att "se sanningen i vitögat" och låta oss leva oss in i den förtrycktes liv. På så sätt kan vi få ett öppnare sinne och därmed ett öppnare samhälle.

Det är viktigt, tror jag, att analysera den media man tar in lite extra. Det är ju alltid någon som har skapat filmen, boken eller radioprogrammet, och de har ofta ett syfte och budskap.

Hoppas i alla fall att ni tyckte det var intressanta tankar.

- Ebba

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Detta är en trend som har fullkomligt exploderat de senaste månaderna. Eller så är det bara jag som engagerat mig mer.
Namnet säger det mesta, den går helt enkelt ut på att inte slänga några sopor; köpa oförpackad mat, secon handkläder istället för butik och postorder och att använda naturmaterial istället för plast.
Allt detta är så klart jättebra, och om ni vill läsa mer om fördelarna så kolla in detta. Dock så finns det en del frågetecken och även negativa aspekter av trenden.

- Grönsaker, t.ex. gurka håller sig längre om de är i förpackning. Detta vet jag både av egen erfarenhet och så har jag läst det. Här får man göra en personlig avvägning, vad är viktigast: No waste av plasten eller no waste av maten. För det skulle ju vara synd om grönsakerna blev dåliga bara för att de möglade pga. att de inte hade någon skyddande förpackning. Det finns ju ett alternativ till, som är att bespruta maten med bakteriedödande medel så den håller sig (o-ekologisk mat). Men vill man äta det??

- Livvstilen blir väldigt begränsande då det är grymt svårt att hitta no waste Shampoo, deodorant, mjöl, ris, pasta, kryddor osv. Och även om man hittar en butik som säljer pasta i lösvikt så behöver man förmodligen gå till en annan för att köpa mjölet och en tredje för att köpa kryddorna...

- No waste människorna använder bambu tandborstar för att de är komposterbara, men när vi köpte sådana så såg vi att stråna är av nylon. Vad gör man av dem? När jag kollat på youtubevideor så har jag aldrig sett någon av utövarna ta upp frågan. Ska man såga av bortshuvudet och lägga det i sin mason jar eller?

mason jar = glasburk

- Inget, förutom hemodlade grönsaker kanske, är no waste egentligen. Kollar man bakåt i kedjan för en produkt i affären så finns det garanterat förpackningsmaterial till råvaror, plasthandskar och transportmaterial som har slängts.

- Statistik: I Sverige slängs årligen 167 miljoner ton avfall. 139 miljoner ton avfall kommer från gruvindustrin, 24 miljoner ton från övriga industrier och verksamheter, och 4,2 miljoner ton från privatpersoner (källa: naturvårdsverket). Detta innebär alltså att även om varje människa levde 100% no waste så skulle Svea Rike ändå producera 163 miljoner ton waste. Alltså behöver inte du eller jag sitta med ett överdrivet stort dåligt samvete. Dessutom så är Sverige asbra på att källsortera, i motsats till bl.a. USA, där allt slängs i samma påse, vad jag förstått. Och de flesta no-waste videos kommer från just USA där gemenemann faktskt kan behöva en liiten knuff i rätt riktning...

- Ebba

Likes

Comments

Känner ni någon människa som inte har problem? Inte ett enda?

I alla fall jag gör inte det. Alla jag någonsin träffat och pratat med, inklusive mig själv, har haft problem. Allt från sjukdom till utanförskap eller kroppskomplex, och detta har fått mig att tänka på om det är oundvikligt att ha problem. Är det möjligt att leva utan problem?

Om man tar mig som exempel, så lever jag ett väldigt bra liv, alla mina basbehov är tillgodosedda utan att behöva kämpa. Mitt dagliga problem är snarare att jag har tråkigt; inget att göra. Alltså blir mina o-problem (att jag inte behöver kämpa för att överleva) ett problem. Fattar ni paradoxen?!

Ett annat exempel är om man skulle ta någon som har det mycket sämre ställt och sätta den i mitt liv, t.ex. En flicka från en fattig by i Sydamerika, hon skulle ju såklart bli lycklig först och bara slappa och älska livet, men även hon kommer snart att börja inse att "jaha, roligare än så här blev det inte" och ta mitt liv för givet. När hon gör det så kommer problemen att komma, kanske saknar hon det varma vädret, sitt hemspråk, sina vänner, maten osv.

Ofta när jag kommer på sådana här frågor så vänder jag mig till biologin för svar. Människan är trots allt en väldigt ny varelse och mycket av det vi gör i dag kan förklaras biologiskt.
Människan har en väldigt stor hjärna, det vet vi alla, och denna hjärnan måste ha utvecklats av en anledning. Logiskt skulle vara att apmänniskorna ställdes inför jättemånga nya problem och situationer som behövde lösas, och därför fick en hjärna som kunde lösa dem. Så, om nu vår hjärna är byggd; biologiskt programmerad, till att lösa problem, är det inte då rätt logiskt att dem hittar eller hittar på problem i vår vardag som behöver lösas.

Personligen är jag nöjd med denna förklaringen, den är något att luta sig tillbaka på när jag undrar varför livet är så jobbigt. Jag menar, många har en Gud att luta sig tillbaka mot, så varför skulle inte denna teorin vara mer rätt/fel?

Sista delen av detta ämne jag har funderat på är om man kan välja sina egna problem. Alltså om det är möjligt att skapa ett äkta problem. Visst, jag kan tänka varje dag "usch vad fula mina armar är" men för det första, är det ett problem om jag på riktigt knappt tycker det? Och för det andra, att om man inte kan välja sina egna problem utan det är "ödet" som bestämmer vad man ska få, tar då det här "fakeproblemet" upp den problemplatsen så man blir immun mot andra problem, eller får man helt enkelt två problem? Det logiska är att man får två problem, liksom om man snubblar och bryter tån så läker den inte snabbare för att man tycker armarna är fula😁

Hoppas det var intressanta tankar❤️

Likes

Comments

Intressanta människor har något att säga. I något tidigare inlägg har jag nämnt allmänbildning. När jag var liten så undrade jag alltid hur mina föräldrar kunde så mycket, och jag fattade inte konceptet "allmänbildning" liksom, vart lärde man sig det??

Genom åren har jag förstått att allmänbildning är "inofficiell kunskap", Alltså inget som någonsin kommer på ett prov men som kan spira konversation. Till exempel vem som vann melodifestivalen förra året, apples senaste produkt och att Kina har förorenad luft i städerna.

Vill man kunna ännu lite mer, bli bildad snarare än allmänbildad, så räcker det inte bara med att snappa upp saker, man måste ta aktivt initiativ till att lära sig och upptäcka saker. Ni får hitta de sätt som passar er bäst att lära er på, kanske är det att kolla på nyheterna, lyssna på (intellektuella) podcasts eller läsa.

Ämnen som är väldigt bra att veta en del om är Miljön/Klimatet, Politik, Teknik, Historia och Sport. Det är då man kan ha riktigt givande och intressanta konversationer, har jag märkt :)

-Ebba

Likes

Comments

Det mesta i Apples kalender säger sig självt vad det är man ska göra, till exempel "Titel" är där man ska skriva vad det är för aktivitet man lägger in.

Även om den är enkel så finns det vissa "knep" som min familj har hittat och jag tänkte visa de här.

Det första är att varje person har var sin kalender, Ni kan se att jag har gul, det är min färg och alla aktiviteter som jag lägger in från min mobil får gul färg. Färgkodningen gör kalendern lättöverskådlig.

Det finns två olika vyer som man kan skifta mellan genom att klicka på den inringade knappen. Personligen använder jag den vänstra vyn, eftersom aktiviteterna radas upp där det i dag står "inga aktiviteter" om man har lagt in några den dagen.

Bredvid den inringade knappen finns funktionerna "Sök", där man kan hitta vilken dag man gjorde något särskilt om man skriver in ett ord från aktiviteten, och "Ny aktivitet", där man kan lägga in nya aktiviteter i kalendern.


Att lägga in en restid, gärna en väldigt överdriven en, är bra när jag inte vill missa en väldigt viktig tid. Här har jag valt 5 min men man kan välja upp till 2 timmar.

Notis och påminnelse är samma sak. Man kan välja att mobilen ska plinga antingen en viss tid innan restiden börjar eller en viss tid innan själva aktiviteten börjar. Smidigt!

I skolan brukar jag lägga in mina läxor i kalendern, då är det bra att ha en förinställd påminnelse, så man inte glömmer sätta på det (hemskt att komma på en läxa precis när man ska somna, kvällen innan xD). Gå till appen inställningar > E-post, kontakter, kalendrar > (scrolla ner) Förvalda påminnelser > Aktiviteter, och välj 1 eller 2 dagar innan. Själva läxan skriver jag alltid att den ska vara klar på eftermiddagen, på så sätt får jag påminnelse eftermiddagem innan ^^

-Ebba

Likes

Comments

Det är svårt att skriva om ett sådant här ämne. Det är väldigt känsligt, när ifrågasättning av sociala medier kommer på tal så stänger folk väldigt snabbt portarna och försöker undvika ämnet. Kanske vet man att sociala medier är oproduktiva, tidsförbrukande och ibland till och med skadliga. Även om ämnet är krångligt, här är mina tankar om sociala medier.

En liten bakgrund först:

Under hela mina yngre tonår använde jag otroligt mycket sociala medier. Facebook, Instagram och Youtube var nog mina "favoriter". Jag kunde sitta i timmar och kolla på roliga klipp och bilder på Facebook, jaga likes på Insta och kolla på mina favorityoutubers.

Det var inte förräns jag började 1:an på gymnasiet som jag insåg att detta beteende var rent ut sagt skadligt. Både för mina betyg men även för min mentala hälsa. Genom att jämföra mig med de konstant roliga komikerna på youtube började jag tycka att jag var tråkig, genom att jämföra mig med alla selfiegoals-bilder på instagram började jag tycka att jag var ful, samtidigt som jag hade svårt att hinna med alla läxor när jag hängde flera timmar om dagen på sociala medier.

När jag kom till insikt över vad sociala medier gjorde med mig var det en verklig ögonöppnare. Jag förstod att detta måste få ett slut, jag måste bryta mig loss.

Det första steget var att identifiera mina svagheter och "triggers", alltså vad som fick mig att gå in på t.ex. Facebook. För mig var det enkel tillgång. När jag hade alla dessa appar och hemsidor 1 musklick bort så var det klart att jag gick dit!

Det andra steget var att göra något åt problemet. Mitt första steg var att radera facebook och youtube apparna från min mobil. På så sätt var det en extra vägg (måste gå via internet) mellan mig och dem.


En annan viktig sak för mig i detta var att komma ner på jorden igen. Det jag menar är att inte tro att ett filmstjärneliv är ett vanligt liv, så som ett ordinärt liv ska vara. Därför slutade jag följa ALLA sidor och personer som jag inte känner på riktigt. Och jag ska vara ärlig, det var svårt och tufft att klicka på den där "unsubscribe" knappen på youtubekanaler som man följt i 4 år, men låt mig säga er: I efterhand saknar jag dem inte, jag tänker inte äns på dem!!

Ett annat trick som har varit väldigt effektivt är att helt enkelt begränsa sig själv! På PC datorer finns ett program som heter FamilySafety, om man skapar 2 konton på datorn kan man sätta det ena med FamilySafety och med hjälp av det blocka vissa hemsidor.

Först tänkte jag att Instagram inte var så farligt, det är ju bara bilder, hur farligt kan det vara? Men jag bestämde mig ändå för att ta bort det efter att ha blivit ledsen några gånger över att mina vänner träffades och la ut bilder utan att bjuda in mig. Säg "sådant händer, skaffa lite skinn på näsan" men kan jag undvika den nagativiteten i mitt liv så gör jag det!

Den senaste, mest "radikala" ändring jag har gjort för att komma undan sociala medier, även via internet, är att ta bort internet från min mobil. På iPhone finns det en inställning som heter "begränsningar" och pappa fick då skriva in en kod (som han även skrev på en lapp och gömde) och så kan man där ta bort safari.

Min familj har även en iPad som de andra satte en ny lösenkod på som jag inte kan.

"Det har tagit 10 månader"

Denna övergångstid i etapper har tagit ca. 10 månader, och jag tycker att de kan få ta så lång tid! Det handlade trots allt för mig att ta mig mur något som var nästintill ett beroende.

Hur är livet då nu? Jo, så j**la mycket bättre!! För det första så frilöstes tid, som jag kunde lägga på viktiga saker som skolan, familj & vänner och mina intressen. Dessutom sparades mycket pengar, eftersom jag insåg att det jag har duger, man behöver inte köpa allt som internet visar upp. Men framför allt, framför allt, så mår jag bättre! Numera så koncentrerar jag mig på att förbättra min allmänbildning och personlighet, och förstår att jag är rolig och intressant eftersom jag spenderar meningsfull tid med dem jag älskar! Dessutom tycker jag att jag är snygg. Jämförelserna med photoshop har upphört och jag har insett att mitt utseende är himla grymt!

Dock ska jag inte säga att livet är perfekt, jag har fortfarande svackor, dels när jag fastnar på youtube av en eller annan anledning, och dels då jag tycker att livet e pest och jag bara vill gråta och dö. Men men, det är väl så, livet är; en bergochdalbana, och det är bara att göra det bästa av det❤️

Här är svaret på några frågor jag tänker att ni kanske har.

Q. Hur får du reda på saker?

A. Mestadels genom att prata med olika människor och även att lystna på podcast. Poddar kan vara grymt lärorika och dessutom svåra att fastna i timmar med. För, för att vara ärlig, poddar är tråkiga om man inte gör något annat samtidigt, så om man kan kombinera en podd med något som i vanliga fall är lite småtråkigt (för mig kan det vara att räkna matte, rita och gå promenad) så blir resultatet en höjdare.


Q. hur håller du kontakten med folk?

A. Sms, telefonsamtal, irl och facebook messenger.


Q. Hur underhåller du dig?

A. Podcast+något halvtrist=kul, prata med folk, träffa folk, vara ute, vara med mina djur, läsa, skriva.


Likes

Comments

Det är lätt att dras in i den passiva-konsument-bubblan, alltså att man köper samma saker som man alltid har köpt, förlitar sig på att företagen gör sitt jobb utan att man måste kontrollera alltför noga och att det är som det verkar.

Tyvärr så är det inte alltid på detta sättet, börjar man skrapa på ytan så ser man rätt snabbt att allt inte alls är som det verkar, företagen är inte alls så där ärliga och mysiga som de vill se ut. Ett exempel är all den här trendiga "supermaten" i butikerna just nu. Kollar man rent objektivt så kanske den är en aning bättre näringsmässigt, men om man kollar på alla andra aspekter, som pris, fraktsträcka och förpackningsatorlek så kanske de är sämre än storpack, standard. Det gäller hela tiden att överväga, ifrågasätta. Här är några fler exempel:

Är detta gott? Är det vad jag vill stoppa i mig? Verkar det vara bra kvalité med tanke på priset?

mos lagat från grunden, Vad innebär det? Är moset bättre kvalité för det? Är det godare?

detta är ett typexempel på att företag vill verka "snälla och gulliga". Men vad innebär ballongen? Sponsrar de rädda barnen? Gratis reklam? Varför har de satt rädda barnens logga på ballongen?

- Ebba

Likes

Comments

Att vakna tidigt har många fördelar, klicka här. Detta är mina tips för att vakna.

Steg 0. Gå och lägg dig. Räkna ut när du ska gå och lägga dig beroende på när du ska upp. Människor behöver 8 timmar sömn.

Steg 1. Komma upp ur sängen. Väckarklockan är en pålitlig vän. Skaffa 2 st riktiga väckarklockor, använd inte din mobil (undvik att du blir liggandes med den på kvällen), och sätt den ena exakt då du vill gå upp och den andra 10 minuter före.

Klockan som är satt 10 min innan är till för att väcka dig ur djupsömnen. Det är ganska logiskt att vi inte kan gå från djupsömn till klarvakenhet på 1 sekund. För att göra övergången lite lättare så har vi denna klockan. När den ringer är det bara att kravla sig ur sängen, halvsovandes, stänga av den och gå tillbaka och lägga sig. Steget kan låta onödigt men det är faktiskt grymt effektivt. Hjärnan har lite vaknat till liv och på 10 minuter kommer du känna att du kvicknat till ganska mycket.

När klocka 2 sedan ringer så är du redo att stiga upp, stänga av den och känna dig tillräckligt pigg för att stanna uppe.

Fantastiskt

Vakna samma tid varje dag, så blir det lättare för varje dag som går. Och ha en rutin, på så sätt behöver du inte tänka så mycket och morgonen blir lätt.

Speciellt nu på sommaren är rutinen viktig. Vill man få någonting gjort på dagarna så måste man komma upp. Ät frukost, klä på dig, borsta tänderna och kom ut ur huset!

- Ebba

Likes

Comments

Min åsikt om speglar är att man bör undvika dem. Av en rad anledningar, vilka jag här har listat.
1. Det tar tid. Varesig du står och inspekterar huden eller kollar hur din outfit sitter, så tar det tid. Gå och ge någon en kram istället! 😊
2. Den gör oss själviska. Vad är det man tänker när man kollar på sig själv i en spegel? Inte är det "jag undrar vad Unicef gör för kriserna i världen i dag?" i alla fall... Mina tankar brukar snarare snurra runt hur mitt hår ser ut, om det har fastnat något mellan tänderna eller annat personligt. Eftersom detta inte är några av mina värderingar så är detta en av mina stora anledningar att hålla mig borta från spegeln.
3. Besvikenhet. Biologiskt så är vi inte gjorda för att se oss själva. Hade grottmänniskorna tur så kunde de se sig i en lerig vattenpöl, och då lite från en så smickrande vinkel. Nu för tiden så ser vi en massa högsminkade-photoshopade modeller i reklam och det är lätt att få fel uppfattning om människokroppen. När man då ser det naturliga, sig själv, kommer lätt känslan av förvåning av att man inte ser ut som det orealistiska.

Utmaning: Gå en dag utan att kolla dig i spegeln."när man inte ser ut

som det orealistiska"

- Ebba

Likes

Comments

Hej! Odlingen på bilderna ovan är min. Tänk att den växt så mycket sedan det här inlägget! Jag odlar rädisor i kartongerna och har även sått morot.

Hello! The garden on the pictures above are mine. It's incredible how much it has grown since this post! I'm growing radishes in the cartons and have sown carrots.

bredvid står olika kaktusar.

some cacti next to it.

försådd av bl.a. sockerärtor och ett försök att odla ananas.

pea seedlings and an attempt to grow pineapple.

min systers växt

my sister's plant

denna fina är min fars växt -->

this is my father's pretty plant -->

ovan: vardagsrummet och köket. nedan: badrummet och hos min mor.

above: the living room and the kitchen. below: the bathroom and in my mother's room.

plantorna i mina föreldrars sovrum är inte så frodiga...


the plants in the master bedroom aren't very lush...

Det är alla våra växter!

-Ebba

Likes

Comments