• Inte besöka cirkusar.
  • Samla fakta och försöka övertyga din kommun att de inte ska låta cirkusar komma till din stad, kan         göras i form av ett e-mail.
  • Förklara för dina barn hur det ligger till på ett snällt sätt. Barn har stora hjärtan och mycket med             kärlek att ge djur, så de kommer till att förstå varför ni inte kan gå på cirkusen.
  • Stöd de olika föreningarna som kämpar mot verksamheter som använder djur som underhållning.           Exempel, djurens rätt & Djurrättsalliansen.
  • Gör det till en del av ditt levnadssätt att alltid argumentera för djurens rätt till frihet när chansen fås.
  • Delta i de olika evenemangen, exempel demonstrationer, möten o.s.v som organisationerna som             kämpar mot verksamheterna håller i.

Idag har jag startat en ny insamling på Betternow.org där insamlingen är direkt kopplad till djurens rätt, alltså går pengarna direkt till dem! Så besök insamlingen och skänk en valfri summa! Många små blir till en stor!

Insamlingen avslutas den 31 mars!

https://se.betternow.org/fundraisers/stoppa-de-som-anvander-djur-till-underhallning


Likes

Comments

Många av dagens vuxna i vårt samhälle har växt upp med att som barn kolla på cirkus när chansen funnits, det var en spännande föreställning som samlade hela familjen.

Varför är det just dagens vuxna som hade en barndom med cirkus? Har inte dagens ungdomar det med? Svaret på de frågorna är att synen på cirkus har de senaste åren förändrats. Folket har blivit uppmärksammade om hur cirkusen bakom kulisserna verkligen ser ut. Många vuxna väljer idag att inte ta med barnen på cirkusar, just för att de inte vill stödja verksamheten och de vill uppfostra sina barn redan från början att djur inte är till för underhållning.

Hur ser det egentligen ut bakom tältduken?
De vilda djuren som används som underhållning på cirkusar har antagligen föds upp i fångenskap för att sedan leva ett liv som ett cirkusdjur. När de föds upp i fångenskap så börjar deras träning redan i tidigt ålder. Träningen ser inte ut så som den gör för våra husdjur. Cirkusdjuren tränas med piskrapp och andra smärtsamma metoder tillsammans med belöningar. De tränas till att göra onormala konster så som att stå på ett mindre antal ben än vad som är normalt, exempel som elefanten på bilden nedan. Dessa rörelser är inte naturliga för vilddjuren och troligen inte något annat djur heller.

De cirkusar som de flesta människor har sätt är kringresande cirkusar. De kommer till olika städer, slår upp tältet och inhägnaderna till djuren och startar showen. Vad innebär då detta för djuren? De får transporteras dag ut och dag in i en rörande transport. Transporterna är trånga och mörka och djuren ser inte ut, deras utevistelser är sällan och korta.

Som du säkert kan förstå så upplever de vilda djuren på en cirkus väldigt ofta stress och rastlöshet. Om vi kollar på just elefanter så ligger det i deras naturliga miljö att vandra i flock flera mil om dagen och detta får aldrig elefanterna tillgång till på cirkusar. Detta leder därför till rastlöshet och det kan man se tecken på om elefanten står och gungar eller tugga konstant på något föremål.

Många länder och städer har förbjudit vilda djur på cirkusar, men det har inte Sverige gjort.
I nästa inlägg kommer tips på hur du kan hjälpa till att stoppa cirkusar.

Jag har valt att avstå från cirkusar och nu valt att kämpa emot dem. Vill du också stödja organisationen Djurens rätt som kämpar för att stoppa cirkusar så kan du skänka en peng genom mig till Djurens rätt.

Skicka valfri summa med Swish till 0735372353. Mottagaren är jag, Jenna, när insamlingen är avslutad så kommer jag till att skänka alla pengar till Djurens rätt.
(inget slutdatum satt ännu)

Vill du som ett företag skänka pengar så kontakta mig. :)


Källor:
http://www.djurensratt.se/djur-som-underhallning/cirkus

http://djurrattsalliansen.se/arbetsomraden/djur-som-underhallning
 OBS!! I denna länk finns en kort film om djur som underhållning. Varnar för känsligt innehåll.

Original bild:
https://flic.kr/p/kDEq6Q


Likes

Comments