Jeg har de siste årene spart håret mitt, kun klipt tuppene en gang i året eller noe i den duren. Men nå var håret mitt irriterende langt; det satt seg fast over alt, jeg måtte dra det opp av jakka, da jeg tok av meg bilbelte ble håret med inn i "veggen" igjen. Tidligere har jeg undersøkt litt rundt hårdonasjon, i et håp om å hjelpe andre. Tanken på hvor naken jeg ville følt meg uten hår på hodet i det hele tatt gjør meg fysisk uvel, og vil derfor hjelpe noen med å unngå den situasjonen. Håret blir brukt til å hjelpe bl.a. kreftpasienter, og folk medalopecia totalis.

Hvis du vil lese mer om hårdonasjon, les her: https://www.apollohair.no/donere-har/

Dagen etter jeg klipte meg, hadde jeg min første time hos blodbanken. Tross min mangeårige sprøyteskrekk meldte jeg meg frivillig til å donere blod. Det som er så fascinerende er at du kan hjelpe 3 personer med 3 forskjellige ting ved en blodgivning. De deler opp blodet i tre deler, røde blodlegemer, blodplater, og plasma. Det var artig å se hvordan det å ligge stille i en behagelig stol, drikke brus og spise kjeks faktisk kunne hjelpe noen! Jeg fant også ut at blodtypen min er A+, det samme som ca 48% av befolkningen. Neste gang jeg er der skal jeg også prøve å registrere meg som beinmargdonor! 

Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - Klikk her

Likes

Comments

Det er nå moroa begynner!


This is what you'll need:

8 gelatinplater (20g)

250ml vann

450g sukker

300g sjokolade (Jeg brukte 200g lys kokesjokolade og 100g dronningsjokolade)

60 gram siktet kakao

130ml kremfløte


Begynn med å legge gelatinplatene i en skål med kaldt vann. Ta så en liten kjele, og tilsett sukkeret og vannet, og kok opp til 104 grader. Fjern kjelen fra varmen, og tilsett sjokoladen. Rør inn til sjokoladen til den har smeltet, og tilsett kakaoen. Tilsett fløten, og rør inn. La blandingen kjøle seg ned til 60 grader. Ta gelatinen ut av bollen, og klem ut det overflødige vannet., og rør det godt inn i blandingen. Sil så blandingen over i en ny bolle for å ut klumper. Bruk så en stavmikser i blandingen, og sil på nytt. La blandingen kjøle seg ned til 29 grader. Gjør klar en langpanne og en boks, eller noe alla dette:

Slik at blandingen ikke søler utover kjøkkenbenken, og gjør slik at du kan bruke det som renner av senere. Det er også viktig at kaken er avkjølt, ellers vil ikke glazen sitte. Da er det bare å sakte helle blandingen over kaken, og passe på hele blir dekket. Bruk en stor, lang kniv og bruk den butte enden til å forsiktig skrape av et supertynt lag av toppen og sidene, for å prøve å glatte ut mest mulig. Bruk en kniv til å få vekk "istappene" som henger ned fra kaken, før de stivner helt.

Slik så kaken min ut da jeg var ferdig. Overflaten ble utrolig blank, men sidene ble mer ruglete. Dette skyldtes at jeg ikke hadde klattet ut kremen nok før jeg hadde glazen over.


Alt i alt ble jeg fornøyd, og det ble også mormor og gjestene hennes!

Likes

Comments

Dette er en slags fortsettelse på forrige innlegg, hvor vi ved kaken som skulle inn i ovnen. Som jeg skrev sist valgte jeg og heller lage to runde kaker, og ikke i ei langpanne. Steikeovnen vår har den siste tiden vært i ustand, så da jeg skulle steike kakene måtte jeg ut på hålka for å steike de hos bestemor. Selv om pappa driver med bl.a. brøyting og strøing, er det som regel glatt hos oss, da han selvfølgelig prioriterer kundene. "Skomakerens sønn går foruten sko". Lillesøstra mi koste seg gløgg ved å se på meg danse meg nedover til bestemor, men kakeformene i hendene. Heldigvis gikk det bra!


Smørkremen

150g smeltet meierismør

Melis (ta i til du føler kremen er tjukk nok)

3ts vaniljesukker

3ts kakao

10ts kokt kaffe


Fremgangsmåten er utrolig enkel, det er er bare å blande alt sammen med en ballongvisp. Siden jeg hadde planer om å lage Mirror Glaze måtte jeg ha krem mellom lagene, og kle hele kaken utenpå med kremen. Derfor tredoblet jeg kremen, etter tidligere erfaringer.

Jeg skar av toppen på kakene, og delte hver kake inn i to lag. Jeg la den ene kakebunnen på en av metallbunnene i kakeformen, for å ha et hardt underlag det er enkelt å håndtere. Deretter hadde jeg krem på, og stablet videre. Etter å ha hatt krem mellom alle lagene tok jeg også å kledde kaken i kremen. Det er viktig å ha det så glatt som mulig, for alle skrukker synes veldig godt gjennom glazen. Men den kan fint spises som den er!


PS: Toppene kan fryses og brukes til Cake pops senere, eller spises som de er

Likes

Comments

Mormor fylte 70 forrige uke, og på fredag skal hun arrangere damelag. Lillesøstera mi og jeg skal være kjøkkenhjelp i selskapet, og i tillegg tar jeg med ei kake. Oppskriften fikk jeg av en klassekamerat, så jeg vet den blir en suksess. Han lager kaken i langpanne, men jeg velger å lage den i to runde former istedenfor. Jeg baker bare kaken i dag, og skal fylle og dekorere den i morgen.


Sondres sjokoladekake:

1L Kefir

6 dl sukker

12 dl hvetemel

2 ts kanel

3 ts natron

4-5 ts kakao

175g smør


Ha kefir og sukker i en bolle, og bland alt sammen med ei sleiv. Ha alt det tørre i en egen bolle og bland sammen. Sikt så inn melblandingen, og rør det inn med sleiva. Smelt så smøret, (jeg smelter smøret i en kopp i mikroen) og tilsett det i blandingen.

Her er det valgfritt hva du velger å bruke av form, men jeg velger å ha det i to runde former. Det er viktig å smøre den godt, slik at du får kaken ut problemfritt etterpå. I følge oppskriften til Sondre skal kaken stekes midt i ovnen i ca 45 minutter, på 175 grader. Av egen erfaring fant jeg ut av at mine runde kaker trang å stå ca 55 minutter.

Likes

Comments