Jag, Inger Almgren och min make Roger Kvarnström har tillsammans köpt vad vi nu kallar Gammkonsum. En redig byggnad med en intressant historia och stil. För att kunna utveckla det här projektet så har vi skapat den här hemsidan för att be dig om ekonomisk stöttning. Alla bidrag är såklart välkomna, men vi har bestämt att till dig som väljer att donera minst 1000kr, så kommer du som tack få en fotobok hemskickad. Den här fotoboken kommer innehålla projektbilder men också fakta och historia runt Gammkonsum i Bjursele. Nedan kan du läsa mer om projektet och om hur du kan donera till vårt livs dröm.

Du kan antingen använda Swish till Inger Almgren 0730888641 eller använda Paypal till Erina Almgren erina.almgren@gmail.com. OBS Kom ihåg att lämna namn och adress så skickar vi boken till dig.

For English

Mitt i byn Bjursele står ett ödehus.

Huset byggdes på 50-talet och som butik, telefonväxel, postkontor samt två två lägenheter på övervåningen. Det har stått öde i ett decennium och allt har bara lämnats, som tillexempel kläder och mediciner. Det mesta är från den sista husägaren Dagny, men det är också en massa skräp från när det var en butik.

Under tiden som huset har stått öde så har det har varit frestande för folk att gå in i huset, men inget är förstört.

Bjursele är Tore Almgrens (som är Ingers pappa) barndomsby och där bor det ca 50 personer. Bjursele ligger 1.5 mil från Norsjö, i Norsjö kommun i norra Sveriges inland.

Det var här som Stig Larsson växte upp och han pratade varmt om bygden. Hans morfar hade en cykelverkstad i ladugården som tillhör huset. Det finns ingenting i ladan som man kan knyta an till våran kända författare, trots det ska vi ändå räta upp och fräscha till den.


Vi har börjat med att renovera fönsterna och göra huset vattentätt. Vi har också grävt för elen till huset och vi kommer att börja installera elen inomhus till våren. Det behövs även nya vattenrör och ett nytt avlopp.

Sedan forstätter vi med att göra nedervåningen beboelig. Vi ska bygga ett badrum och det stora butiksrummet blir vardagsrum och Dagnys vardagsrum blir vårat kök. Köket har vi tagit från övervåningen och snyggat till det. Det är helt nödvändigt att ta det som redan finns i huset, både ekonomiskt och estetiskt.

Huset är i ett gott skick när det byggdes för att hålla på den tiden.

Vi köpte huset i maj 2017 och det är mycket är kvar att göra, men mycket är också gjort. Vi flyttar saker och inredning som finns i huset, som tillexempel ta dörren till toaletten från en innervägg som vi rev ner. Alla golv ska vara kvar, eller som i konsumrummet, tar vi bort fernissan och såpskurar det. Det är både en övertygelse om byggnadsvård är viktigt men också en ekonomisk fråga. När huset lämnades så orört så måste man (försöka) vara konsekvent och använda gamla material. Loppisar och blocket kan vara en guldgruva om man vet vad vill ha och har tålamod.

För att vi ska kunna uppnå så mycket som möjligt, ber vi om en donation. Många bäckar små och vi är glada för alla bidrag och vill tacka dig från djupet av vårt hjärta.

Men, för en donation på 1000 kr eller mer, vi skickar en fotobok som är byggd som en dagbok baserat på historien bakom huset, hur vi arbetar och hur det ser ut till efteråt.

Du kan antingen använda Swish till Inger Almgren 0730888641 eller använda Paypal till Erina Almgren erina.almgren@gmail.com. OBS Kom ihåg att lämna namn och adress så skickar vi boken till dig.

Likes

Comments

Instagram@restaureramera