Halloj! 
Måndagen är nu här och jag älskar det, kan ju bero på att jag är ledig ;). Idag blir det en fullspäckad dag, ska snart bege mig mot stallet för att rida lite på Josefines Queen. Så roligt att komma tillbaka upp på hästryggen, det var ju flera år sen jag red men när man sitter upp på henne känner man ändå igen allt. 
I helgen ha vi haft det fullt upp, precis som alla andra helger.. Linn och Partik kom förbi i fredags och vi hade tacomys så mysigt att få snacka lite skit och bara ta det lugnt. Lördagen tillbringade vi ute i skogen med Linnea. På kvällen så kom Jimmys kompisar hit som spenderade natten hos oss. 
SÖNDAG! VALLHUNDSKURS! Asså jag älskar söndagar, både för att jag är ledig på måndagen och för att vi har vallhundskurs! Den är så otroligt givande, och jag lär mig mer och mer för varje gång, nästa vecka kommer jag få köra med kursledarens hund så jag får en inblick i själva vallningen i och med att jag bara sitter och antecknar. Längtar redan till nästa helg! 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Halloj!
Fullspäckat schema har gjort att jag inte haft tid för bloggen, men jag tänker inte ursäkta mig eftersom mitt första inlägg var om just det. Är fan lite stolt över mig själv som orkat hålla denna blogg levande i mer än två veckor!
Klapp på axeln!
I helgen har vi varit uppe hos pappa och käkat middag, samt vallhundskurs och stor shopping!
Så mysigt vi börjar få det hemma i ladugården <3
ledig måndag spenderades med en mycket god vän och resten av veckan... jobb​
Eftersom jag sitter på jobbet just nu med två övertaggade hundar (som skulle vara trötta efter helgen) så blir det bara en bildbomb!
Ha det Gött!
L

Liten börjar bli väldigt stor, i lördags blev han fyra månader och ful fas nummer ett har påbörjats!

Likes

Comments

Hej!
Shit, det är redan TISDAG! kändes som det var fredag igår. Hela helgen har gått så otroligt fort, den har varit blandad med sorg, glädje, återhämtning och såklart hundträning.
I fredags gick jag från jobbet tidigare för att ta ett sista farväl av en "släkting". Begravningen var otroligt fin och det var skönt att få säga adjö, även om man alltid önskar att man aldrig behövde. Men nu vet vi att hon inte har ont längre, även om hon fattas oss.
På fredags kvällen gick jag, Emma och Josefin ut på krogen och dansade. Jag har inte varit ute på korgen på i alla fall 6 månader och precis som den gången så känner jag att det är inte riktigt något jag saknar i mitt liv. Men vi hade otroligt kul och dansade in på småtimmarna.
På lördagen klev vi upp vid nio och åkte till Österbybruk på julmarknad. Även om det inte är så mycket julstämning så var det ändå otroligt mysigt.Vi fick med oss kallrökt regnbåge, någon till god kallrökt firre och hemmagjord skagenröra med kräftor i. Kan ni gissa om den va god eller?
När vi kom hem var det bullbak som vankades, det tog hela lördagskvällen så det blev sängdags tidigt.
På söndagen var det upp med tuppen och ge sig iväg till Norrtälje på vallhundskurs, så jäkla fascinerande att se hundarna tända på fåren. Jag går kursen som bisittare eftersom Kip är så liten, men jag känner också att skall vi (jag) bli bra på detta bör jag få mer erfarenhet och lära mig grunderna ordentligt. Dessutom känns det som ett jäkla jobb att hålla koll på både får,hund och sen dessutom sig själv. Hur som helst var första kurstillfället väldigt givande och om några veckor kommer en utvärdering.
Måndagen var jag ledig men kunde inte sova längre än till klockan sju, låg och grisade i soffan ett tag tills Emma ringde och behövde hjälp med flytten. Så pojkarna och jag ställde såklart upp!
På eftermiddagen/kvällen kom pappa och Marianne och hälsade på, drack lite kaffe och snackade skit. Så välbehövligt och värdefullt!
När dem sen for var det kvalitetstid med vovvarna. Vi passade på att gå "mellan rundan" i valptempo.
För att jag skall fungera som människa behöver jag den lilla egen tiden, få bara vara med mig själv (och hundarna), tänka på livet, känna doften av naturen, titta på några rådjur som står och betar på en åker, umgås med hundarna och fantisera "undra vad de känner för dofter". För mig är det livskvalitet.
Nu börjar tisdagens arbetspass gå mot sitt slut och då skall vi gå på promenad igen jag och mina pojkar !

Hörs Hej!


Likes

Comments

Hejsan allihopa!
Igår var jag på föreläsning om utställning, som många redan vet om mig är jag inte jätte intresserad av utställning. Men eftersom jag vill lära mig saker valde jag att gå, gratis är ju alltid gott!

Som sagt så är jag inte jätte imponerad av varken utställare, utställningar eller hundar som enbart är avlande på sitt utseende istället för sitt användnings område, anatomi, rasstandard och mentalitet.
Föreläsare var Moa Persson, med erfarenhet av utställning i 40 år. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig.
Hon var verkligen duktig på sitt jobb, hon berättade om sina erfarenheter, varför domaren dömer som den gör, hur en domare bör döma, allt förarbete kring en utställning och vad som är viktigt för utställarna.
Moa påpekade väldigt mycket om att de utgår från rasens standard, påminde att den som för dagen blir BIS är den hunden som är mest lik rasens standard, spännande?
Jag var därför tvungen att gå in på skk och kolla upp rasstandarden för Border Collie, eftersom det blivit så många "show-bordercollies", som säljs med "föräldrarna har fin stamtavla" sen går hundarna bra i vänstervarv, men inte gjort ett VP och valparna säljs för fullpris (detta är såklart inte alla show-bc, men förekommer).
Nu bör man väl tacka någon där uppe för att BC ändå är avlad så strikt på meriter inom det användningsområde den har gjorts.
Kips föräldrar vallar både nöt och får så jag vill kunna påstå att de är inpräglade vallhundar. Vilket får mig att jämföra rasstandarden med Kip, även om han är valp. Är det möjligt att han har det som de söker i rasstandarden?
När jag läst rasstandarden blir jag ändå lite sugen på att eventuellt ställa honom, även om fluffig päls, panda-utseende och vipp-öron mest springer i ringen kan jag fundera om det kommer en korthårig BC springandes där inne med stå öron och som har allt det andra, vad händer då?
Några delar från rasstandarden som jag tycker är intressanta.
"Kroppen skall ge ett atletiskt intryck. Längden skall något överstigamankhöjden."
"Tassarna skalllyftas så litet som möjligt. Rörelserna skall ge intryck av hundensförmåga att röra sig snabbt i smygliknande gång."
"Alla färger och kombinationer av färger är tillåtna. Vitt får aldrigdominera."
"Två hårlagsvarianter förekommer: medellång päls och kort päls.Medellång päls: Ytterpälsen skall vara tät och av normal kvalitet,medan underullen skall vara mjuk och tät för att ge skydd motdåligt väder"

"Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållandetill graden av avvikelse och dess påverkan på hundenshälsa och välbefinnande samt hundens förmåga att utföra sitttraditionella arbete."
"Endast funktionellt och kliniskt friska hundar med rastypiskkonstruktion skall användas till avel. "

På bilden nedan är en sk "show Border collie" till vänster, jag vet inte vad ni tycker men i min smak tycker inte jag att hunden ger ett "atletiskt intryck" - Jag tycker hunden ser väldigt tung och otymplig ut. Enligt standarden borde den vänstra hundens pälstyp vara den sk "medellång päls", i mitt tycke väldigt, återigen väldigt otymplig som drar mig tillbaka till meningen "dess påverkan på hundens hälsa och välbefinnande samt hundens förmåga att utföra sitt traditionella arbete." Jag vet inte med den där pälsen, känns inte super trevligt med den typen av päls i en mjölkgrop?
Om man då jämför den vänstra hunden med Angus (den med medellång päls, på höger bild) tycker jag att detta är mer den typ av hårlag som rasstandarden borde förespråka. Den typen av päls som fortfarande fungerar i det "traditionella arbetet".
Sen att jag med korthårig hund antagligen inte kommer ha en chans mot de som har en flashig Border collie med lejonman även om det kanske är så att han egentligen har en bättre "rasstandard" och kanske är mer anpassad till användnings området när han inte fastnar med pälsen i kardborrar, halm, avföring etc tror jag tyvärr inte kommer dömas positivt i ringen.
Jag tycker att det är viktigt att ha en rasstandard på varje hundras som är registrerad i SKK, där friska individer förespråkar hundens standard men också som bevarar utseendet på de olika raserna. Jag tycker också att det är viktigt att domaren kan standarden när den skall väl döma rasen och att det är hundarnas välmående, anatomi, mentalitet, användnings område och rasstandard som kommer förse en titel och en BIS rosett.
Utställning är en viktig hundsport där raserna bör bedömas för att bevaras, frågan är om vi kommer ha någon chans?

Källa: http://www.skk.se/Global/Dokument/Rasstandarder/standard-border-collie-fci297.pdf?epslanguage=sv

För att avsluta detta långa inlägg, lägger jag in en viktig dokumentär om just utställningshundar/utställningsdomare. Som jag har tittat på några gånger och tycker den för ett bra budskap och tycker alla hundägare borde se.

Likes

Comments

Halloj!
Ny vecka, nya utmaningar... eller?
Min framtid är just nu väldigt ostabil, jag vet inte vad jag riktigt vill göra med mitt liv. Jag är både uppbunden men samtidigt väldigt fri till att göra vad jag vill. Hjälp..
För att dra det lättaste först, helgen har varit full med roligheter, jobb och återhämtning. I fredags jobbade jag till 18 som vanligt och efter det så åkte jag, Jimmy, Josefin och Harry till Vergina Palace och åt för att fira Harry som fyllde år. Lördagen var det jobb som vankades på Brukshundcenter och efter stängning en härligt promenad med min fantastiska kollega Marie. På kvällen hade jag och min kära sambo och jag lite kvalitetstid. Bland annat hann vi med och byta lampor på min bil, woop woop. Sen blev det fylletaxi, vi som skulle gå och lägga oss tidigt. Haha!
Söndagen blev en slappdag med mysig höstpromenad, shopping och tjejmys!Igår jobbade jag mitt sista ordinarie pass på Brukshundcenter. Otroligt sorligt, har jobbat där i lite mer än två år så det känns verkligen skumt men samtidigt blir jag lite spänd på vad framtiden har att erbjuda. Jag vet att stängs fönster, öppnas dörrar och jag är mer än sugen på att göra en förändring. (Synd bara att jag inte vet vad?) 
Ibland vill jag utbilda mig, typ läsa företags ekonomi (synd att jag suger på matte?) eller vidareutbilda mig inom djursjukvården. Ibland vill jag bara jobba intensivt i ett år, tjäna en summa sen typ jobb på en fårfarm eller typ backpacka med hundarna. Eller kanske byta stad? Flytta norrut, köpa en gård, ha ett pissjobb och en gård vid sidan av? Eller bara jobba kvar 100% som personlig assistent ett tag?
Som jag velar över detta, ligger och grubblar på nätterna. Det stressar mig på ett sätt som jag egentligen inte förstår, rädd att tiden ska gå för fort och jag inte hinner med? BLÄ, nej jag vet inte på vilket sätt men kan inte låta bli att ligga och grubbla över detta på nätterna.
Och visare blir jag inte. ​

Likes

Comments

Idag är det ett år sen, ett år sen min Älskade lilla Tequila fick somna in.
Låg och tänkte på henne igår innan jag somnade, såklart slutade det i tårar och (som alla andra hundägare) gosade/pressade jag mig in i Casper och han var bara där som ett stöd. Precis som alla andra gånger jag blir ledsen är han bara där vid min sida. Det är helt otroligt hur hundarna känner av när man inte är på topp.
Jag har en film på facebook där jag och Casper tränar, samma dag som vi tog bort henne. Den får mig att må så dåligt, varje gång jag ser filmen påminns jag.
"Jag var helt ovetande att samma kväll skulle vi bli en mindre i flocken".
Jag hatar den filmen, jag hatar att ha den som minne, jag vill inte minnas den där dagen och speciellt inte på det viset jag minns den. Jag vill minnas de roliga stunderna vi hade ihop, de åren hon bodde med mig, min uppväxt ja allt det som får henne att betyda så mycket för mig.
~
Jag kan inte med ord beskriva min kärlek till denna hund. Jag växte upp med henne, hon var med mig när jag gick i högstadiet samt hela gymnasietiden. Hon är större delen av mitt liv och jag kan inte minnas tiden innan hon fanns. Älskade PrinsessanNär vi skulle åka och kolla på Tequila minns jag att mamma hade berättat att vi KANSKE skulle skaffa en till hund. Jag minns hur jag föreställde mig att mamma skulle komma ut från Ultuna med en stor S:t Bernard eller liknande hundras, men ut kom hon med en liten lite Jack Russel tik. Det var bland det fjantigaste jag sett, vad skulle vi ha för nytta av den där? Dessutom tyckte hon inte om mig utan bara min storebror.

Den första tiden när man skulle gå ut med henne drog hon, bakåt! Haha, ingen av oss barn ville gå med Tequila för hon ville bara gå hem igen till mamma.
Hennes hesa skall som fick oss att ifrågasätta om någon klev på en anka, alla gånger hon fått tag i någon form av mat och ätit upp sig så mycket att vi fått svälta henne några dagar, eller den gången hon rymde (vilken hände ganska ofta) och fastnade en i en rävfälla hemma hos grannen, som vi letade efter henne den dagen .
Älskade tant, du har satt dina spår i mig och kommer alltid ha en egen plats i mitt hjärta. Ikväll tänder jag ett ljus för dig, ett ljus som symboliserar alla ljusa stunder du lyst upp för mig.

2000~07~03 / 2015~06~03
Tequila


​Såklart måste vi ha några "Typical Tequila" bilder som visar att hon var en extremt matglad, tålmodig, vacker råttjögare <3 

Likes

Comments

Tisdag eftermiddag och jag känner mig bara allmänt seg. Uppstigning klockan 6 för att börja jobba klockan 8 kändes inte så jätte peppande, men det är bara denna vecka + 5 veckor till sen byter vi schema. Känns otroligt peppande, nej. Men jag ska egentligen inte klaga, det är ju faktiskt ett jobb. Och innan sommaren och var jag så otroligt stressad över att inte ha något "rejält" jobb så den faktiska känslan över att ha ett jobb, borde jag vara tacksam över.
Nog om de!
Idag har jag fått bekräftelse om "Grundkurs Vallning" där jag kan gå som åhörare och vi fick en plats!
Ännu bättre är att det är på söndagar så jag kommer inte missa ett tillfälle pga jobb!
Känns så sjukt kul att gå denna kurs och få en mer inblick i vallningen, jag är verkligen nollställd på detta plan. Visst jag har varit och kollat på både Nordiska i fårvallning, Nöt-SM och lite småtävlingar samt kollat när vänner vallat med sina hundar. Men det är ändå inte riktigt samma sak som att gå en kurs i det. Ännu roligare ska det bli eftersom jag går kursen gemensamt med Beatrice, jag kommer kunna lära mig på hennes misstag ;) skämt åsido, kommer kunna skriva åt henne och dessutom kan vi sitta och babbla vallning, border fjollies, boskap, fjäderfä allt som bara hon och jag babblar om hela vägen till Norrtälje och tillbaka.


Bortsett från de så tragglar jag och Casper lydnaden. Vi börjar om igen (som så många gånger förut), dock tycker jag mig att han blir mer och mer pepp sen Kip kom. Han vill arbeta med mig nu och flyger in i fotposition när vi tränar med middagen.
Hans fjärr är prima när vi tränar hemma (såklart), han glider i princip ingenting, han har snabba skiften och agerar snabbt på mina kommandon. Måste verkligen försöka ta med mig den energin ut på planen så att han får en bra känsla.
Rutan orkar jag inte ens tänka på vad jag ska göra.. Jag har lärt in att han ska springa in genom de första konorna tills jag kommenderar honom till stanna. Men nu har han fått för sig att om han rundar första vänstra konen samtidigt som han kollar bak på mig.. och allt blir bara pannkaka, haha jag o.. typ skrattar bort det problemet som om det inte fanns. Nån gång i framtiden ska jag lägga ner lite energi på den där jävla rutan.
Ibland funderar jag på att lägga in en target han får jobba med, men så många som varnar för den där tagretet och svårighet att jobba bort den + nos i backen. Jag vill egentligen bara att han springer ut, ut mot ingenting men mellan konorna. Vi lägger fokus på det nästa år eller någonting. Jag känner verkligen ingen lust att hålla på med den just nu och han är i alla fall inte startklar i LK2 så att det gör ingenting.

Kips fotgående blir jag dock bara mer och mer imponerad över, VILKEN HUND! Han har en sån naturlig följsamhet, han vill vara mig till lags och alltid göra rätt. Han går verkligen att pusha framåt, belönar jag upp de beteenden jag vill trycker han ännu mer på dem och vill mer! WOHO!
Men vi bygger bara grunder och leker, helt kravlöst, men ändå ser jag utveckling!

Mina fina pojkar 

Likes

Comments

Casper, min första egna hund kom till mig som 9 månader. Han var ingen rolig hund, men vi vände en hel del negativa beteenden till positiva och idag är han som en helt ny hund.
Vi har under åren han varit hos mig fått bort en radda med problembeteenden och också lyckats knåpa ihop ett LP1 Och ett RLDN. Casper är startklar för Fortsättningsklassen, men det är inte matte. Så han får tålmodigt vänta.
Lydnaden har vi lagt på hyllan då vi båda tycker den är otroligt tråkig just nu. Matte har för höga förväntningar och hunden tycker inte det är speciellt kul. Inte konstigt är det då matte glömmer bort att vi ska ha roligt på vägen. Men hon lär sig, sakta.
Vi spårar också flitigt och kör drag på hobby nivå.

Likes

Comments

Kip är min första hund jag tar som valp, han är född 160702 och är i skrivande stund 13 veckor. 
Tanken är att han skall bli min lydnadsstjärna men också en bra vallhund. 
Han kommer efter Ladängs Rikke och Ladängs Äddie och är född på Ladängs kennel. Likes

Comments

Varför startar jag en blogg igen? Jag har gjort det så många gånger förr, jag håller den uppdaterad i någon månad sen har jag varken tid eller lust att fortsätta.
Men jag känner ofta ett behov, ett behov att få skriva av sig. Ett ställe där jag kan ventilera mig och gå tillbaka och kolla hur det har varit. Mycket kommer nog bli om hundarna och träningen med dem. Men möjligheten att skriva om min vardag samt svårigheter/chansen att få uttrycka sin glädje är just nu ett stort behov.

Just nu har har jag väldigt mycket i min hjärna jag vill uttrycka mig om, men det kommer lite då och då! 
Välkommen! Likes

Comments