Här kommer en lite uppdatering om hur det går för mig på Edlunds.

I förra inlägget sa jag att jag skulle försöka jobba lite mer med prepp och göra rätter från grunden, det är också det jag har gjort.

Nu har jag gjort några olika rätter från början till slut som tex. rödbetsgratäng, pot au feu och pepparlax tallrik. Jag har också preppat såser (som om man översätter från tyska är) gräddkvarg och schnitzel dip.

Jag gjorde även lite efterätter som vit choklad mousse och choklad fondant. Men det jag lärt mig mest av de senaste dagarna är nog när jag filéade fisk. Jag fick filéa gös och lax, tog bort alla ben, skinnet och skar i portioner. Det var riktigt roligt att få träna mer på det och se lite nya tekniker.

Sen så har jag inte så mycket att tillägga förutom att jag fortfarnade lär mig nya saker varje dag och att det fortsätter att vara riktigt roligt och spännande.

tills nästa inlägg /Joar✌

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

19/2-18

I detta inlägg tänkte jag berätta lite om Mosaikshule och vad som har hänt sedan det senaste inlägget.

Under förra veckan fick jag bland annat vara med eleverna på deras ”art” lektion✂️🖌🗒👩🏼‍🎨. På lektionen började jag ett projekt som innebar att dekorera en enhörning. Minns inte riktigt vad metoden kallades men jag använder mig av lim och silkespapper, uppdate kommer sen när den är färdig.🦄 Det är VERKLIGEN roligt att se hur kreativa barnen är & hur Mosaikshule anpassar lektionsinnehållet efter barnens olika behov. Till exempel så finns det en kille i den klassen jag var med i som har fysiska nedsättningar samt talsvårigheter och sitter i rullstol. Denna kille fick tillsammans med en assistent också pyssla ihop en figur med lim och silkespapper. Skolan tänker verkligen utifrån ett arbetssätt som bygger på KASAM, meningsfullhet, känsla av sammanhang, hanterbarhet, begriplighet. Väldigt rörande att se!

Under veckan som va har jag även varit med på en engelska lektion som jag oxå fastnade väldigt mycket för. I klassen var det cirka 7 elever och det var två lärare. Lärarna började lektionen i hop då vi lekte leken ”Simon says”. Därefter var temat på lektionen drömjobb allt ifrån 👨🏽‍🚒👩🏼‍🍳👮🏼‍♂️👩‍🔬👨🏽‍⚖️👩🏻‍🔧. Lärarna anpassade arbetsuppgifterna utifrån vilka kunskaper som barnen hade, kunskapsnivån var olika hos barnen även om de befanns sig i samma klass. Detta upplägg fastnade jag för extra mycket då jag önskar att jag kunnat fått den möjlighet när jag gick i mellanstadiet/grundskolan att lärarna mötte min kunskapsnivå där jag befann mig istället för att ge mig för stora krav då det bara ledde till att jag under den tidsperioden avskydde engelskalektionerna.

Mitt bland alla nya intryck här i Tyskland så hann vi även med en så saknad svensk måltid, TACOS🌮. promenader i staden och filmmys och faktiskt lite solning i vårsolens sken. 🌞 Plus ett läskigt strömavbrott igår, då funkade levande ljus🕯 super och mobilerna dog🤤, men vi myste nerbäddade med adrenalinet på känn, de blir ju vad man gör det till😉.

Idag har det varit en väldig jobbig dag för min del.. I torsdags så upptäckte jag hudutslag som endast var som en torr fläck. Tänkte inget mer på de än att det säkert bara bildas av väderomslaget mellan Sverige o Tyskland. Men utslaget har bara blivit värre så jag och Kristiina bestämde oss för att be vår praktikplats att hjälpa till med ett nummer till nån vårdcentral. Det dröjde inte många minuter innan det var fixat och jag snabbt blev utskickad från skolan påväg till en läkarmottagning med Kärran som mitt moraliska stöd, TACK! Chocken hade landat hos mig förstod inte vad som hände, och dåsigheten från febern gjorde de inte lättare.. Rektorn på vår skola sa att vi hade tid klockan 10 så vi hann med en frukost innan på ett mys-café!❤️
Väl framme hos doktorn så tog de inte längre än 10 minuter och läkaren tände sin super-ficklampa och sa att svinkopporna va på besök, och en antibiotikakur var kirrad haha. Det är verkligen inte ett roligt tillstånd när man bara vill få så mycket erfarenhet härifrån som möjlighet, men har iaf sett en del av den tyska-sjukvården, haha. Just nu kommer jag att vara hemma några dagar och hoppas på att må bättre och få tillbaka energin!

Så mycket KÄRLEK TILL KÄRRAN, vad skulle jag göra utan dig, så tacksam för ditt stöd idag!😘👭

/ Felicia 💋

Likes

Comments

Nu har jag haft nästan hälften av praktikdagarna här i Tyskland och hittar nu runt i Edlunds köket.


Jag har praktiserat många kvällar nu vilket är roligt och annorlunda just för att i skolans restaurang blir det mest luncher man gör.

Även om menyn här på Edlunds är ganska stor så börjar jag känna att jag vet vad som ska vara till vad och vilken ordning som man ska börja med allt. Jag har fortsätt att vara mest i kallköket och gjort såser, våfflor, efterätter, mm men också i varmköket och stekt älgstek och fixa rostad potatis och grönsaker.

Det har inte blivit så mycket prepp och laga rätter från grunden för mig just för att jag har varit mycket i luckan och lagt up rätter. Det ska jag försöka att ändra till nästa vecka så jag har pass när det är mycket prepp så att jag testar så mycket som möjligt.

Det har varit hyfsat lungt i restaurangen ändå med att det har varit gäster men inte så ofta fullt men inte på alla hjärtansdag då var det överbokat 😅. Jag jobbade på kvällen då började 17:00 och hade fullt upp ända till 01:00 just för att vi hade gäster som satt länge och så blev det en hel del städning, det var riktigt roligt med full fart och mycket att tänka på den kvällen med en extra meny med en förrätt, varmrätt och efterätt. Även om man blev rätt slut efter det passet 😪 så var det roligt att få känna riktig fart.

Tills nästa inlägg /Joar 🇩🇪😀

Likes

Comments

Hejsan!!
Tänkte berätta lite om hur de går på praktiken. Tycker att denna skola är så duktiga på "work with what they got". 💕Deras resurser täcker inte upp de behov som finns. Men alla lärare och rektorn gör ett fantastiskt jobb, har över fått höra att de försöker skaffa en ny byggnad till skolan. 🏫Pratade tillsammans med rektorn häromdagen och fick då veta lite saker om skolan samt några elever och jag förklarade även då att jag blir lite chockad i hur de gör i vissa situationer men de har sina rutiner för alla olika saker. Pratade även om vad jag tyckte om hur de är att vara där på skolan samt lite skillnader mellan den svenska skolan och Mosaikschule.

De lektioner som jag uppskattar att vara med på är art och arbetsträning. Eftersom att de är lättare för mig att försöka få en relation till barnen då de oftast blir mycket prat på dessa lektioner. På art lektionerna så får även jag delta och pyssla lite och de är så kul att se alla barn bli glad över att få skapa saker själv samt se hur hjälpsamma alla är. På arbetsträningen så får eleverna lära sig hur man klarar sig själv allt från hur ett kök fungerar till hur man handlar mat till att tvätta sina kläder👖👚👕👗👔

Blir inte så mycket bilder från skolan då man ej får fota när barnen är där. Men hör får ni lite bilder som vi har tagit.

Peace out✌🏼 Kristiina

Likes

Comments

God eftermiddag!

14/2-18

Så otroligt tråkigt är detta men men, vardagen kan inte alltid vara rolig.. Den första helgen som vi fick i Marburg var inte så rolig för mig, jag mådde jätte dåligt, kräktes så obehagligt mycket. Fy satan.

Men så fina vänner jag har med mig, det går till närmaste matbutiken och köpte lite drick-yoghurt & annat som jag behövde. KÄRLEK!

I söndags trodde jag att skiten var över att det bara va nån matförgiftning.. Så jag och Kristiina tog en myskväll som spenderades på stadens mysigaste bio, och GISSA VI KUNDE SE FIFTY SHADES FREED på ENGELSKA.
Sen på söndagskvällen var de tillbaka, och har legat i sängen till idag och nu är jag piggare och ska fira alla ❤️-dag med Kärran och praktik väntar imorgon!!
På bilden nedan ser ni hur mina måltider sett ut, har även badat lite med mina nya tyska bomber🛁🛁😍#
Hadee / Felicia 💋

Likes

Comments

Vår första helg här nere började med den efterlängtade karnevalen. ”Utklädda” som vi var(haha). Gick vi modigt genom stan för att ta bussen🚌 till mosaikschule. Väl framme möts jag av en chock då alla verkligen var utklädda. Både barn, lärare, föräldrar och alla som var där. Att se glädje hos alla barn var obeskrivligt, glädjen av att få dansa, sjunga och allt annat de gjorde. Under denna fest så var de dans uppträdande och karneval drottningen och kungen var på besök. Detta är tydligen en tradition här i Tyskland🇩🇪. Efter 2h så åkte vi hem och sov.


Lördag 10/2-18

Alla vi tog en lång sovmorgon så uppskattat. Sedan bar det av till Tegut( matbutiken) för att köpa drickyoghurt till Felicia då hon inte mådde bra. Dagen bestod av att ta de lugnt tills de var dax att fixa sig för middagen. Jag och Joar gick ut och åt tillsammans med några andra tyska studenter som kommer att besöka Sverige under hösten i år. De var jätte trevligt och maten var väldigt god o restaurangen hette Havana.

Söndag 11/2-18

Ännu en till väldigt lugn dag så välbehövligt efter en hel vecka med massa nya intryck samt nya människor. Jag och Felicia avslutade kvällen med att gå på bio. Väldigt mysigt💞

Idag måndag så fortsatte karnevalen på praktiken så dagen bestod av dans o musik. 💃🏼💃🏼

Även om denna praktik är hur underbar som helst så ser jag inga vårdrelaterade uppgifter likt det vi gjort tidigare. Men de får jag göra här hemma då Magsjukan är på besök.🤮

Peace out Kristiina 🌸

Likes

Comments

11/2-18

I fredags var jag och Kristiina på vår praktikplats skola, där kvällen ledde till en maskerad karneval.
Skoldagen slutade 12 så snabbt därefter tog vi bussen till stan och shopping stod på schemat. New yorker är våran grej, påsarna blev fyllda om jag säger så.

Tiden gick fort under shoppingturen och Kristiina säger att det nu är dags att åka hem och byta om till kläder som har med havet att göra, vi hade ingen aning alls om vilka kläder vi skulle ha! Sedan small det till och vips efter en tur på en second hand butik, blev vi plötsligt en sjömansfru och en söt liten krabba. Vad hade vi gett oss in på? Det kändes lite norm brytande att åka utklädd på bussen då alla stirrade ut oss som att vi vore utomjordingar. 😂

Väl framme på skolan kl 17.05 försvann pinsamheten av att vi klätt ut oss så mycket för nu mötes vi lärare,elever,föräldrar,syskon som klätt ut sig.🐟🧜🏼‍♀️🧜🏼‍♂️🐙🦀. Jag blev verkligen rörd över hur skolan engagerat sig för barnen i denna karneval. Lärarna bjöd på sig själva, alla var utklädda, de dansade och busade rejält med barnen. Både jag och Kristiina sa snabbt till varandra att varför gör inte den svenska särskolan såna här aktiviter för skolungdomar med funktionsnedsättningar. Är det bra eller dåligt att göra som de arbetar här i Tyskland att det inte integrerar eleverna in i samhället tillsammans med de barn som går i vanlig skolan? Nej jag tycker att skolan här i Tyskland borde bli lite mer som den svenska skolan, på denna skola är det bland annat elever med ADHD som fungerar relativt bra i vardagen och får då gå på en skola för funktionsnedsättningar, men i Sverige kan dessa elever gå i en vanlig skola. Intressant & se hur synen på personer med funktionsvariationer skiljer sig från land till land.🇸🇪🇩🇪

Hadee/ Felicia💋

Likes

Comments

Hej! Jag heter Joar och skriver det här inlägget, nu har jag praktiserat fyra dagar på resturangen Edlunds här i Tyskland och lärt mig en hel del.


Edlunds är som det låter en Svensk resturang, de som serveras är svenskmat och tyska klassiker. Språket har ännu inte varit något problem, även om de flesta som jobbar är tyskar så kan dem ganska bra engelska och mixar in lite enkel tyska. Om det varit något svårt ord så har jag jobbat det flesta dagarna med William som är svensk och då är det inga problem.

Jag har praktiserat tre kvällar och ett mittpass, hittills har alla varit väldigt trevliga även om jag blev "prankad" första dagen 😁 . Jag började med att förbereda våffelsmet tills service och medans jag gjorde det så gjorde dem en tallrik med "brownie" som dem ville att jag skulle smaka. Jag tyckte det var lite skummt men vem vill inte smaka på en brownie, den var täckt med nån choklad sås och hade bär och grädde såg alltså väldigt god ut. Så jag tog en stor sked tyckte den var lite hård men tänkte inte så mycket på det förrän jag kännde att den inte var chokladigt utan bara fruktansvärt torrt. Dem hade tagit kaffesumpp och och pakat ihop det i en form och snyggat till tallriken, alla skrattade och jag spottade ut det och ända sen dess har det varit "good vibes" på Edlunds 😂.

Jag har inte bara gjort våffelsmet utan jag har också gjort köttbullar och varit i kallköket där jag har fyllt på med massor av mice an place och stått och skickat ut tallrikar i luckan.

Hittills har det varit väldigt spännande och kul här i Tyskland och jag ser fram emot kommande veckorna /Tschüss Joar 🙄

Likes

Comments


8/2-18

Nu har vi haft praktik tre dagar på Mosaikschule och tänkte nu dela med oss av våra aktiviteter samt hur skolan är organiserad.

Skolans vision är likt namnet, mosaik. Det första som vi möttes av i ingången var en tavla med olika färger och former av små mosaikstenar. En av lärarna förklarar för oss att skolan har till uppdrag att hjälpa alla barn mellan 6-21 år som av olika anledningar inte klarar av att gå i en vanlig ”grundskola”. Barnen har olika funktionsnedsättningar, allt ifrån psykiska till fysiska och skolans uppdrag är att anpassa skolgången utifrån deras individuella förmåga.

Våra första sponta tankar kring skolbyggnaden är att lokalerna är mycket gamla, inte handikappanpassade men skolan försöker att göra så gott de kan! Exempel på att lokalerna INTE är handikappanpassade var barnens skolgård, smala korridorer, många trappor och endast en hiss, hemkunskapssalen är inte anpassad för rullstolar heller ( cirka 30% av de barn som går på skolan sitter i rullstol).
När vi för första gången mötte eleverna, blev vi bemötta väldigt omhändertagande! De är nyfikna på oss och frågar väldigt mycket, de vill gärna lära sig svenska ord haha! ❤️
Lektionerna som vi är med på är bland annat matte,tyska, bild,religon,hemkunskap!
Nu är det även så att skolan på fredag ska ha en Karneval och många lektioner går åt till att fixa inför den! Vi tjejer har även bidragit till karnevalen genom att ha med en Sverigemålad fisk! Temat på karnevalen är havet. Karnevalen är en typ av teater som eleverna är med och medverkar i och är utklädda! Vi tänkte faktiskt oxå klä ut oss haha!🐠🐟 Update kommer på klädseln sen😉

Idag har vi även haft ett friande för en av eleverna, hon fyllde 18år! Detta skiljer sig mycket från hur den svenska skolan ser på födelsedagar hos elever. Lärarna och eleverna har ansträngd mycket, det har gjort en liten bok med handskrivna grattis-kort, sång, de har även pyntat klassrummet. Till lunch idag kom elevens mamma med pizza och nån typisk tysk efterrätt, efterrätten var inget för oss 🤓

Efter arbetsdagen tog vi bussen hem och powernapa! Sen har vi haft en spakväll med ansiktsmask, te och målade naglar!
Superduper mysigt, vi avslutar kvällen med att bädda ner oss och kika den nya BECK-filmen!🌸

Peace out/ Flisan och Kärran❤️

Likes

Comments

Mitt namn är Felicia och jag kommer nu att dela med mig av hur man som student och turist spenderar en måndag i universitetsstaden Marburg.

Dagen började med att solskenet sken in i mitt och Kristiinas sovrum, och att stänga av larmet på mobilen var motigt. För min del blev det inte mycket sömn då det var väldigt kallt i lägenheten och alla intryck från resan ner var svårt att stänga av. Tanken som slog mig ett flertal gånger under natten var, är det VERKLIGEN sant att drömmen om att få åka på utomlanspraktik nu blivit verklig?! ÅH känslorna inombords är svåra att förklara men de grundar sig av stolthet, nyfikenhet och lycka, drömmen gick att uppfylla, för nu har äventyret börjat!😝 Vi klev upp och käkade en snabbfrukost innan de två lärarna kom till vårt boende för att bege sig ut på lite sideseen. Det dröjde inte mer än cirka 20 meter innan vi alla tre i kör sa,- Vilken mysig stad med fin natur och läckra byggnader!!🤩

Första stoppet på stadsvandringen var på Joars praktikplats. Medan han hade träff med sin handledare så gick vi andra till ett mysigt litet café! Efter att ha laddat upp med lite energi så ledde de första stoppet till de andra stoppet och nu jade vi plötsligt kommit till Marburgs slott. Slottet hade en magnifik utsikt säger bara: - OMG Vill bara poängtera att antalet trappar upp till slottet var många så blev rejäll träning för låren😂 💪🏼

Dagens nästa utmaning var storhandlingen av mat! Väl inne på matbutiken så märker vi direkt att det inte är likt Sverige. Kundvagnarna är mycket mindre och uppfattningen jag fick är att tyskar inte storhandlar utan småhandlar nog hellre. & det finns inga plastpåsar utan tygpåsar är de som gäller, staden är mycket för miljö vilket jag gillar. 1 timme senare så var de klart!👏🏼🥖🍖🌽🥑🥩💸

Dagen avslutades med att vi träffade en tidigare Rinmangymnasiet student tillsammans med lärarna för middag. Middagen var väldigt mysigt och ledde till skratt som sedan blev till tårar.

15 913 senare kryper jag ner i sängen för att ladda om inför min första praktikdag, så förväntansfull! Sleep tight / Felicia 💋

Likes

Comments