​Då var det dags för mig!

Jag heter Anna och mig hittar ni på Marilinos FISK i Tanum. Här får jag göra allt ifrån Fisksoppa till Tornedo till att filéa fisk. Helt fantastiskt!

Står jag inte med en Lax i högsta hugg så finner ni mig bland goda ostar, skinkor och delikatesser i charken.

Hoppas vi ses!

 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Idag var det den stora dagen!!!

Vi serverade årets julbord till våra lärare och politiker. Det blev en succé! Yes!!!

Klockan slog 15:00 och det var dags att presenterade vårt julbord. Vi började med att servera en alkoholfri Mumma till alla och var det dags för " Varsågoda". Ovanför ser ni ett smakprov på några av de läckerheter som vi hade på julbordet.

Vi hade bland annat både vegetarisk & vanlig julskinka, falafel, kokt lax, gravad lax, äggost, saftsås, rårörda lingon, ostbricka, kola, biscotti, Janssons frestelse såklart och mycket mycket mer.

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!!!

önskar

Anna, Hedi, Dennis & Paulina .

Likes

Comments

Idag är det både lucia och dan före dan då det smäller! Jag talar naturligtvis om julbordet som kommer äga rum nu på fredag den 15 december. Vi har hunnit med en hel del idag, vill inte avslöja för mycket så idag får bilderna tala för sig själva.

Recept kommer inom kort!

Vi ses snart igen!

/lärlingseleverna

Likes

Comments

Ingredienser
40 stycken

150 g smör
5 dl mjölk
1 g saffran (2 packet)
50 g jäst
125 g kesella
1 1/2 dl socker
1 ägg
1/2 tsk salt
17-18 dl vetemjöl
russin

Till pensling: 1 ägg

Gör såhär:
Smula jästen i en skål. Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till 37 grader. Stöt saffran med lite socker i en mortel. Blanda i mjölken.
Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av spadet, kesella, socker, ägg, salt och mjöl.
Arbeta degen väl tills den släpper skålen. Låt jäsa övertäckt i 40 min.
Dela degen i fyra bitar och rulla ut längder. Dela varje i 10 bitar. Rulla fingertjocka längder och sno ihop till lindebarn eller lussekatter.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och tryck i russin.
Låt jäsa övertäckta i 30 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugn, 250 grader i ca 8 min.

Mumsa så gott!

Likes

Comments

​Denna fredagen blev det en heldel julmat på menyn bl.a inlagd sill, senapssill, gravad lax, falafel, köttbullar och mycket mycket annat. 

Nästa vecka är det all in som gäller, vi förbereder oss redan på lucia med annat smått och gott! Följ oss! Så får ni veta mer!

Recept kommer på bloggen, håll utsikt!

/Dennis, Hedi, Paulina & Anna

Likes

Comments

Ingredienser
40 skorpor

125 g mandel
75 g smör, mjukt
2 dl sötningsmedel, t ex suketter strö
3 ägg
7 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1 citron av finrivet skal

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka mandeln grovt. Vispa smör och sötningsmedel, vispa i ett ägg i taget. Blanda ihop mandelmjöl, bakpulver och vaniljpulver och vänd ner i äggsmeten med citronskal. Vänd ner mandeln.
Forma smeten till två långa smala längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda längst ned i ugnen i ca 30 min.
Ta ut plåten och låt längderna svalna.
Skär upp längderna försiktigt på snedden och lägg tillbaka skorporna med snittyta uppåt. Sänk temperaturen till 125 grader och torka dom i ca 20 min.
Ta ut skorporna och låt svalna helt.

Förvara sedan skorporna i en lufttät burk.

Lycka till!

Likes

Comments

Idag är det fredag den 1 december och exakt 14 dagar kvar till julbordet!. Häftigt tycker vi på lärlingsprogrammet och vi har äntligen börjat julbaka inför detta. Denna fredagen har vi hunnit med både lussekatter, mandelbiscotti, bröd och mycket mycket mer.
Kommer strax ut recept här på bloggen!
​​Nästa vecka fortsätter vi våra förberedelser och då blir det både köttbullar och en del inläggningar av bl.a sill & lax.

Vi ses då!

Dennis, Hedi, Paulina & Anna

Likes

Comments

​​​​​​​​Det är här vi håller till! På Campus Futura i Tanum som ligger precis efter världskulturarvet med alla hällristningar efter E6:an. Här går vi lärlingsprogrammet Restaurang VUX som har funnits i flera år, men här finns det mesta från språk till matte och en och en annan gymnasieelev finns här också. Direkt när man kommer hit så möts man av ett mysigt bibliotek som följs av en trevlig matsal och tittar man uppåt så ser man spiraltrapporna som går till salarna.​

Så titta in nästa gång ni har vägarna förbi!

länk: https://www.facebook.com/Futura-606004222821393/

Likes

Comments

​Nästa stjärna som vi vill presentera heter Hedi, världens grymmaste pizzabagare. Ni känner säkert igenom honom från Lilla Berith Pizzeria i Fjällbacka där han bakade dom godaste stenungsbakade pizzorna man kan tänka sig! Numera håller han till på en utav världens bästa restauranger, Källaren i Tanum. Så passa på och titta in på en smakbit!

Nästa vecka presenteras nästa person, en liten ledtråd kan ni få redan nu. Det är nämligen en tjej! VI ses!

Likes

Comments

​Idag förbereder vi oss för helgens lyxiga middag, på menyn står det långkok på högrev!

Recept!

1,2 kg högrev (eller fransyska som vi hade)
1 bit rotselleri
18 st morötter
18 st gula lökar
3 st delade hela vitlökar
5 kvistar färsk timjan
3 st lagerblad
5 st palsternackor
Olivolja
2 kg (skalad) potatis
6 dl mjölk
Smör

Dag 1, Gör såhär:

Bryn köttet väl, salta och peppra. Bryn lök, rotselleri, morötter och vitlök. Lägg köttet och de brynta grönsakerna, timjan och lagerblad på djupa ugnsbleck. Slå på ca 10 cm vatten i blecken (eller använd spat som blir efter det brynta köttet) och baka i ugnen med lock på i ca 12 timmar på 80 grader.

Dag 2, Gör såhär:

Lyft över köttet på bleck och kyl ner. Skär i portionsbitar och värm i lite buljong på plastade bleck i ca 80 grader (upp till max 72 grader). Sila över stekskyn i grytan och koka upp och skumma av. Späd vid behov till önskad mängd med mörk kalvfond.
Låt fonden sjuda tills smaken känns bra. Red av såsen, Smaksätt och sila. 
Dela palsternackorna på längden och lägg på ugnsplåtar , krydda med salt & olivolja. Rosta på 200 grader tills palsternackorna är färdiga och gyllenbruna (ca 20 min).
Kör potatisen på ånga i ugnen i ca 40 min. Vispa sedan till mos med mjölk, smör salt & peppar.

Smaklig måltid! ​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Likes

Comments