Godmorgon!
Hur går funderingarna kring detta ämne?
Det är väl runt den här tiden på året man får trängas på gymmet? Alla ska nämligen uppfylla sina nyårslöften på samma gång för att sedan tröttna i mars. Tidningarna svämmar över med super bantningstips. Ångesten är ett faktum för de flesta, oftast kvinnor ska tilläggas.
Jag har aldrig riktigt förstått mig på detta fenomen.
Själv älskar jag att träna om jag slipper gå på gym. Jag tränar inte heller om jag inte själv känner för det. Träning ska ju vara kul! Inte ångestfyllt. Är det kul mår man bra och mår man bra blir det lättare att hålla igång. Jag tränar i princip varje dag. Oftast yoga, pilates och kondition. Det har jag gjort sen min dotter föddes. Det har blivit en naturlig del av min vardag. Jag styrketränar när jag känner för det. Jag har allt jag behöver hemma. Oftast löptränar jag 50min på kvällen. Ute på vår/sommar och inne på löpbandet när det är vinter.
Största felet man gör när man börjar är att man går in jätte hårt på en gång. Man äter jätte strikt och tränar som en dåre. Oftast blir det inte så kul då efter ett tag. Man tröttnar helt enkelt.
Det skulle iallafall jag garanterat göra.


Kosten då?
Bra mat ska smaka bra också. Nyttig mat ska vara varierande och smakrik. Återigen man tröttnar om det blir för tråkigt och enformigt. Jag som kock äter ALLT. jag har inga förbud. Förbud är kattbajs enligt mig.
Bra mat och motion för mig handlar om välmående inte om vikt. Sen att kroppens utseende och vikt oftast påverkas är ju en sak. Känsligt ämne det här. Det handlar bara om mina egna funderingar. Detta är ingen träningsblogg. Däremot så lagar jag väldigt mycket "nyttigt mat" näringsrik och god (klappar mig själv på axeln) Det kommer handla mycket om mat av alla slag. Jag hoppas att jag inte kliver någon på tårna när jag skriver ut "smartPoints" eller kalori innehåll. Personligen så älskar jag tränings och matbilder ! Mycket inspirerande. Men jag vet att många inte gör det. Här blir det het enkelt inget sådant. Ni får hålla till godo med maten. För mat blir det väldigt mycket av i den här familjen.
Så snälla, tänk inte så mycket. Gör bra mat och träning till en del av vardagen. Inte något som ska hetsas en gång per år.
Serotonin och dopamin är inget att förakta.
Och vill du inte så BEHÖVER du inte.
Det är charmen i det egna fria valet. Du bestämmer själv över ditt liv. Som Sagt svettas på ni. Själv ska jag skura toalett och badrum. Det mina vänner det är charmen med torsdagar.

💚

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

  • 33 Readers

Likes

Comments

Surdegen är som surdegen sig bör.
Surdeg är en jäkligt bra grej egentligen. Man behöver tex. Ingen jäst. Däremot ska den jäsa väldigt länge så lite vanlig hederlig jäst kan man gott slänga. Vill man
ha stora "bubblor" i brödet bör man jäsa den länge, eventuellt kalljäsa den. Här hemma bakar vi ofta. Gärna två gånger i veckan åtminstone. Jag har därför fyra stycken surdegar på gång hela tiden. Att baka med surdeg är något människor har gjort väldigt länge. Så för mig som är lite nördig när det kommer till gamla sätt att göra saker känns det väldigt gediget.
Sen kan man ju spåra ur helt och ha surdeg i allt möjligt när man bakar. Jag har inte riktigt kommit så långt än. Tycker du om att baka bröd så rekommenderar jag att man har en eller två surdegar hemma. Glöm inte bort att mata den bara. Nedan följer ett recept på surdegsgrund.


Leia's surdegsgrund.

Dag 1

2 dl ljummet vatten

2 1/2 dl vetemjöl

1 msk flytande honung

Dag 3

1 dl ljummet vatten

1 1/2 dl vetemjöl

 Dag 4

1 dl ljummet vatten

1 1/2 dl vetemjöl

Vispa vatten, mjöl och honung för dag 1 till en slät massa i en glasburk. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.

Tillsätt vatten och mjöl under dag 3, vispa massan slät igen. Täck med plastfolie och låt burken stå i rumstemperatur i  1 dygn.

Tillsätt vatten och mjöl under dag 4, vispa massan slät. Täck med plastfolie och låt burken stå i rumstemperatur i 1 dygn.

Det här receptet på en relativt enkelt surdeg hittar ni hos leila.se
Grunden till mina surdegar har jag fått av min mormor. De fungerar i princip på samma sätt.

Det finns så kallade "pizzastenar" att köpa i diverse butiker för inte allt för många riksdaler. Jag brukar använda en sådan när jag bakar bröd. Eftersom jag för tillfället inte har någon ånga i min ugn så brukar jag ställa in en liten ugnsfast form med vatten. Det bidrar till att brödet får en härlig skorpa.
Att använda surdeg i pizzadegen eller i hemmagjorda hamburgerbröd
är inte heller att förakta mina vänner! Det ger brödet en helt annan karaktär och konsistens.


Hamburgerbröd på surdeg



Ingredienser


vetemjöl 750 g


mjölk 3% 5 dl


honung 50 g


havssalt 20 g


ägg 1 st


bubblande surdeg 175 gram.


 60 min  Baka  10 bröd.

Gör så här

1

Se till så att alla ingredienserna är rumstempererade.

2

Rör samman alla ingredienserna i en bunke tills degen blandats men utan att knådas. Täck bunken med en fuktig bakduk och låt den vila i 60 min.

3

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda samman den för hand i någon minut. Låt degen ligga kvar på bakbordet och täck den åter igen med bakduken i 15 minuter.

4

Dela degen i ca 10 bitar, ungefär 130-135 gram deg/bröd. Forma till bollar och tryck ut till rundlar, ca. 2 cm höga. Lägg bröden på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla dem med lite vatten. Fukta en bakduk och lägg över.

5

Låt jäsa i ca. 8-10 timmar i rumstemperatur tills de nått dubbel storlek.

6

Sätt ugnen på 220 grader och låt den bli ordentligt varm. Om bakduken fastnat när bröden jäst klart, pensla lite vatten ovanpå så lossnar den enklare. Grädda sedan bröden mitt i ugnen i ca 18-20 min. Låt dem sedan svalna på ett 

Recept kommer ifrån matochvinguiden.se

Pizzadeg surdeg från leila.se

12 g färsk jäst


3 dl kallt vatten


3 msk olivolja


1/2 dl surdeg av vete


1 msk salt


1 tsk strösocker


3 dl durumvete


3 dl vetemjöl special


Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten. Rör ner olivolja, surdeg, salt och strösocker.


Tillsätt durumvetemjöl och lite vetemjöl i taget och knåda degen i maskin i cirka 10 minuter tills den är elastisk.


Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 2 timmar.


Sätt ugnen på 250 grader.


Baka ut degen till 5 bollar, lägg dem på en mjölad bricka och täck med plastfilm. Låt vila i kylen över natten eller kavla ut dem lövtunt på mjölat bakbord (utan att knåda degen).


Smaksätt med valfri fyllning.


Grädda pizzorna i mitten av ugnen i cirka 5 minuter


Tyvärr tillhör jag den kategorin som näst intill aldrig lagar mat efter recept än mindre spar några.
Jag kan därför inte dela med mig av några av mina egna dessvärre. Jag ska bli bättre på det.😉

Lycka till med surdegen nu!

💚

  • 42 Readers

Likes

Comments

Hösten kom och gick. Egentligen känns det lite som om sommaren var en enda lång höst. Iallafall så tycker jag vanligtvis väldigt mycket om hösten. Vi har alltid så mycket att stå i. Och i höstas var det för första gången dags för oss att slakta av våra egna djur. Bitterljuv känsla. Det är aldrig kul att döda något. Men känslan av att ha fött upp egna djur som vi sedan äter känns så otroligt bra! Att inte stötta köttindustrin och hålla egna djur står jag för med rak rygg. Vi har ändå valt att äta kött. Då får man lov att ta sitt ansvar. Ansvar för att djuren i största möjliga mån har ett så bra liv som möjligt.

Det är som sagt aldrig roligt på något sätt. Men man lär sig att hantera det bättre efter några gånger. Vi har iallafall som en grej några här på området att vi skördar det vi har i grönsaker, plockar svamp och äter några av djuren vi slaktat tillsammans. En liten skördefest kan man säga. Det kommer att bli relativt mycket innehåll av den här karaktären här. För självförsörjning och djurhållning är något vi brinner för. Jag vill påminna er "vanliga köttätare" om att det ni köper i butik också har betat, prickat och levt en gång i tiden. Det ni däremot inte har en aning om är hur de djuren hade det under sitt liv. Inte heller hur de hade det sina sista timmar. Så tänkt efter innan ni dömmer oss.
Det jag kan säga är att det förmodligen är mycket "blodigare" än vad ni ser på bilderna hos mig.
Idag kära vänner känns våren väldigt lång bort. Snön yr och vinden tjuter utanför fönstret. Hela förmiddagen fixade jag ute hos djuren. Fyllde på med extra halm,hö och mat. Även dom ska väl få ha det sådär mysigt och ombonat när det här vädret härjar ute. Har fyllt på med jättemycket tall hos Getterna och kaninerna. Lite bra extra näring under denna karga årstid. Nämnvärt är att Getter är överjävliga på att hitta mat! Vilket fantastiskt djur. Visste ni förresten att Getter har hållits som husdjur av människor i över 9000 år? Som ägare till två mjölkgetter kan jag förstå det. De klarar sig i princip på det som omgivningen har att erbjuda i matväg. De ger väldigt mycket mjölk och kött. De är dessutom helt otroligt tåliga. Sen att de också är så sjukt jobbiga och busiga är en sak. De är väldigt keliga, smarta och snälla djur som älskar sällskap.

Så skaffa en Get eller två om du vill ha magsår, arga grannar och bucklig motorhuv.
Men också gränslös kärlek,en fantastisk slyröjare och ständig följeslagare. #getterärlivet
😉

Likes

Comments

Sommaren 2017 va väl lite "bajs" när det gäller vädret. Den hade dock många helt underbara dagar som spenderades med vänner och familjen! Ser mycket fram emot denna sommar och vad den bär i sitt sköte.

Likes

Comments

Ännu är den långt bort.. Sommaren..

För visst är längtan efter vår,sol och värme lite extra stark den här tiden på året?

Speciellt när man kliver upp på morgonen och termometern visa 16 grader inomhus. 

Jag vill odla, röja upp och bygga staket runt min rotfruktsträdgård. I år vill jag ha potatis och annat ifred tack! 

Dessutom måste vi bygga något åt de två gyltor som ska bo här som bök/slaktsvin sommar. Sen så får vi ju som sagt två andra nya familjemedlem i maj. Två små minigrisar. Dessa ska dock få bo inomhus som sällskapsdjur. Jag vet att det är många som tycker att vi är hemska människor som äter vissa av våra djur. Så ser iallafall vårt liv ut. Vi vill gärna tro att vi som valt att äta kött gör det på bästa möjliga sätt både för djuren och naturen.  Så kommentarer angående detta undanbedes vänligen då jag inte är intresserad av någon diskussion i ämnet. Gilla läget eller låt bli att läsa här. 

Nu ska jag gå ut och släppa ut våra getter Greta och Agnes!

Glad måndag kära vänner 💚

Likes

Comments

För visst sjutton är det så, är det inte alltid måndag eller fredag? Dagarna i mellan känns så luddiga och ointressanta. Helgen som var bjöd på mycket. Fredagen spenderade vi hemma tillsammans som familj. Disneyfilm och popcorn. Vad mer kan man önska sig av livet? Det är något visst med det vardagliga. Jag gillar det. Behöver inget annat än det jag har. På Lördagskvällen var vi bjuda på middag hemma hos familjen Rangbäck/Antman. Frida bjöd som vanligt på en utsökt middag! Hos vissa blir man aldrig besviken helt enkelt. Det är trevligt att ha ett annat par med barn att umgås med. Att vi dessutom har barn i samma åldrar och är goda vänner gör ju bara saken ännu bättre. Mycket skratt och intressanta samtal om allt och inget. En ovanligt bra lördag helt enkelt. Söndagen kom och gick utan att göra något direkt intryck. Sen var det måndag igen. Idag sågs vi lite spontant några mammor och rastade våra barn några timmar hemma hos Frida. Mycket trevligt. Intressanta och skärpta människor allesammans. Leia har dessutom hittat en ny bästa vän. Världens raraste och snällaste flicka i samma ålder. Gissa om jag har en glad tjej här hemma. Hennes mamma är också en jätte härlig människa! Tänk att man skulle träffa så mycket nya personer här i lilla Stallarholmen. Det är alltså i Sörmland alla trevliga och genuina människor har gömt sig hela tiden. Det blev kort och gott en ovanligt bra måndag också.  

Har nyss varit ute med båten och lagt nät. Hoppas på mycket fisk i morgon! 

God afton kära vänner..

  • 276 Readers

Likes

Comments

Hallå mina kära! Ny vecka igen..Sjutton gubbar vad tiden går fort. Har dessvärre haft problem med min uppkoppling så det blev inget recept i fredags..
Nu så ,moules marinières alltså. Så enkelt lyxigt och gott!

Ingredienser (4-6 personer)

2 kg blåmusslor
4 schalottenlök
4 klyftor vitlök
2msk olivolja
4 dl vitt vin
20 g riktigt smör
4 dl fiskfond
4 dl vispgrädde
salt
peppar
Ett knippe färsk persilja.



Skölj blåmusslorna noga under rinnande vatten i durkslag.
Kasta musslorna som är trasiga eller vägrar stänga sig när du knackar på dem.
Fräs schalottenlök,vitlök i olivoljan och smöret.
Tillsätt blåmusslor, slå på vinet,fonden och grädden. Finhacka och tillsätt några stjälkar och blad av persiljan.
Lägg på lock och låt koka i 4-5 minuter, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Kasta de som fortfarande är stängda. Smaka av och salta/peppra efter smak.
Lyft ur musslorna och låt soppan koka ner lite.
Lägg upp musslorna i en skål och slå över soppan.
Servera med vitlöksbröd hackad persilja och ditt vita favorit vin..

Oavsett om du tänker halvera
receptet så rekommenderar jag att man köper två nät.
Tyvärr så är det ett riktigt lotteri. Det har hänt att jag har fått kasta ett helt nät vissa gånger.
Går du tillbaka med dina dåliga musslor får du både tillbaka dina pengar och nya musslor om du så önskar!




Riv bort skägget på musslorna. Det sitter mycket grus och annat knastrigt där.

Personligen så föredrar jag den kinesiska vitlöken framför den vanliga..

Smaklig spis mina kära vänner!

  • 286 Readers

Likes

Comments

God morgon..!
Min morgon startade klockan halv sju. Då kom det en liten kille som ville värma sig under mammas täcke. Efter lite mys och var det bara att kliva i stövlarna och dra på sig koftan. Alla djuren ska ha nytt vatten och mat. Hela processen tar ungefär 40 minuter. Inte så blodigt enligt mig. Kan det verkligen bli mycket värre med några lamm? Idag är det iallafall fredag, så ikväll blir det något lite extra till middag. Min mamma kommer dessutom på besök. Hon äter ju som bekant inte kött. Så ikväll får jag väl lov att laga lite fisk. Hon stannar kvar i över natten till barnens stora förtjusning. Blir en sväng förbi slaktaren senare. Behöver åka förbi och köpa foder till pullorna också. Hösten är så härligt påtaglig utanför! Det är grått och kyligt. Precis som jag vill ha det. Hittade för övrigt ett litet rede med ägg under en gammal lastbil vid handelsträdgården. Fjorton stycken ägg hittade jag allt som allt. Jäkla hönor,de kunde väl för sjutton hålla sig på tomten! Tror vi tar en sväng förbi Qvartinge Antik på lördag! Jag är nämligen på jakt efter massa nysilver,koppar och gjutjärn! Några gamla kökshanddukar,lakan och annat blir det säkert också. Nu är det dags att ta tag i dagen och alla bestyr!
Glad fredag kära vänner..

Rede vid vedhögen..Ett ensamt liter ägg..

Mer ägg..

Nu får det glatt lägga sina ägg i kretsloppshuset!

  • 315 Readers

Likes

Comments