You'll be proud to say "I'm with her" When I change my life

När man som jag bor ensam och är singel, samt får ett antal dagars ledighet till godo, då är det bra att skaffa sig själv ett litet projekt, något att se fram emot och att göra. Jag har numera ganska (väldigt) stillsamma julfiranden, en dag med släkten oftast någon dag före jul och så världens bästa julafton och juldag med barnen, men that's it. Sen är det slut på måsten och bara en massa egentid. jag har sett till att jag träffar folk i vart fall varannan dag, men jag vill ju också bara vara hemma - sova, läsa, elda brasa och göra allt det där jag annars längtar efter. Det gäller bara att se till att det blir en bra avvägning mellan det sociala och ensamheten. Jag går lätt vilse i den annars, ensamheten alltså.

Årets julprojekt fick bli jeans - riktiga jeans med gylf och fickor och linning och alltihop som ska vara där, det kändes som om jag var redo för det nu. Det är en rejäl tröskel (för mig) att sy jeans, det är många delar, mycket detaljer, en jäkla massa topstitching... Men, nu när jag har gjort det så är jag enligt mönstertillverkaren en "sewing ninja" och det känns bra!


Modellen jag har sytt heter Ginger Jeans och kommer från Closet Case. Jag har sytt modell A som har låg midja (fast den är inte så jättelåg tycker jag = perfekt höjd för mig) och raka ben. Det finns en view B också med högre midja och smalare ben. Jag ritade av en stl 12 efter att ha mätt och jämfört size charts med finished garment measures och beroende på hur man vill att de ska sitta så är det en bra eller en dålig storlek - jag återkommer till det.

Först vill jag säga något om själva beskrivningen... Jag läser inte alltid beskrivningar, ibland bara för att jag är slö, ibland för att jag tycker mig kunna redan och ibland för att jag tycker att de är dåliga. Jag har följt beskrivningen till punkt och pricka och jag tycker att den var utmärkt, med något litet undantag (och förlåt Ulrika, jag vet att du gick lite vilse i fickan, men trots det tycker jag att det är bra instruktioner). Inte minst är beskrivningen av hur man syr gylfen fantastisk. Jag har aldrig sytt en gylf förut där man syr ihop mittfram-sömmen hela vägen, för att till sist sprätta upp den - och då upptäcka att man skapat världens finaste gylf! Jag behöver inte längre vara gylf-rädd! Här kom jag på ett litet "aber" med instruktionen förresten. Det rekommenderas en 15cm gylf i min storlek - jag hade bara 12 hemma och chansade... Även 12 var lite för lågt! Inte för att det gör något, man låter den bara försvinna upp i linningen, men jag fattar inte varför man ska ha 15, när 12 duger bra?

Ska vi prata lite fitting issues då? Först och främst vill jag säga att mönstret är "skinny" och jag är inte i närheten av en skinny fit. I midjan fick jag ta bort 13 cm!!! vilke jag gjorde genom att ta hälften i mitt bak-sömmen och resten på bakstyckets sidsöm. De är fortfarande inte skinny - så klart, men nu sitter de bra, om man tänker att de ska sitta som ett par fitted boyfriend-jeans (som jag vet att Rakel hatar att man kallar dem, men jag vet inte hur jag annars ska beskriva dem). Det är på grund av att jag fick sprätta och sy om som topstitchingen mitt bak inte är on point, dvs okets sömmar möts inte. Trist, men inte hela världen. Här syns också mitt enda avsteg från mönstret - jag satte en extra hälla där bak, jag gillar inte när det bara är en enda.

Tyget är 8,5 oz denim med 3% spandex från Dragonfly fabrics (med frakt kostade tyg till två par (jag köpte både blått och svart) 700:- så 350:- per bralla känns helt rimligt. Jag har ju sytt en del topstitching förut och visste att man ska sy med längre stygn, men jag har ökat till kanske 2,6 eller 2,8. Här rekommenderas 3,5 och i stället för att "veta bäst själv" så följde jag tipsen och jäklar vilken skillnad! Så himla mycket lättare och snyggare och maskinen bråkade inte en enda gång!

Bortse från att jag ser ut som en Hobo - jag har fått ryggskott och har inte träffat folk på typ 36h - men visst sitter de bra för att vara mina första? Jag HAR sytt jeans förut, men "pull on" eller pull on som jag själv försökt sätta gylf på. Det här är så mycket bättre. Nästa par, som kommer att sys i det svarta tyget, kommer jag dock att sy i stl 10 och försöka justera midjan lite innan jag syr. då blir det ju tajtare på det hela taget (menjag har minskat lite lite på innerbensömmen på dessa) och det blir ju faktiskt en annan modell. En girlfriend fit kanske? ;)

Gillar

Kommentarer

Efwa
Efwa,
Jag har sytt några Ginger tidigare. När jag testade första gången tog jag en stl. efter måttabellen och de blev extremt stora. Nästa par gick jag ner några storlekar och sydde stl. 10. De blev också stora så de gav jag bort. Senast sydde jag stl 6 och tog in en del i benen (jo, jag har nog smala lår) och tyvärr blev de lite för trånga över höfterna. Men när jag provade en kompis Ginger i stl.6 insåg jag att det är stl.6 jag ska ha, men släppa ut lite i sidorna upptill.
Jag tror att det är väldigt liten skillnad mellan storlekarna för jag är typ stl. 36-38 om jag skulle köpa kläder, vilket jag inte gör. =D
www.medeas.se/
frkwiberg
frkwiberg,
Oj, wow, Efwa! Det låter som om du har sytt dig igenom nästan hela storlekstabellen! 😃
Jag harklippt ut ett par stl 10 med smalare midja (justerad på samma sätt som mina 12:or) och med de smala benen från den högmidjade modellen. Det ska bli väldigt spännande att se hur de sitter! Kanske får jag testa en 8:a senare jag med, men det känns väl litet för mig (jag har inte så smala lår tex...) Det kan ju stäma med tanke på att jag är en 38-40 - om jag skulle köpa kläder, men det gör ju inte jag heller! 😃
nouw.com/frkwiberg
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229