Keep me locked up, keep me shut in You can but my mind still roams free


Jag har ju någon slags filosofi som handlar om att man ska förändra sånt man inte trivs med, om det går, hellre än att bara fortsätta att vantrivas med vad det nu än är. Vissa saker kräver ju aktiv handling och rätt mycket jobb för att ändras, andra är mer smärtfria, det gäller att avväga hur gärna man verkligen vill ändra på de där lite knepigare sakerna helt enkelt…

En av de saker jag vill ändra och som verkligen är en utmaning för mig är mina morgonrutiner. En vanlig arbetsmorgon sätter jag väckarklockan på 06:05 och 06:11 och sen snoozar jag en varierad mängd tid, ibland medvetet men oftast högst omedvetet. När jag väl har kommit upp till ytan greppar jag telefonen, dels som ett led i att faktiskt vakna, dels för att jag vill läsa nyheterna, kolla twitter och instagram och ”uppdatera” mig – men också för att jag på något konstigt sätt intalar mig själv att det är en MÄNSKLIG RÄTTIGHET att ligga och dra sig en stund i sängen innan en kliver upp och att det faktiskt är OMÄNSKLIGT att bara stiga upp, så där genast…


Så jag kliver upp någon gång mellan 06:25 och 06:50 (då har jag verkligen bråttom!) och då ska jag hinna träna en halvtimme (för det gör jag varje morgon, oavsett hur länge jag snoozat), göra min frukost bestående av kaffe med skummad mjölk, smoothie och en macka som jag tar med till jobbet. Lite fix med lunchlådan brukar det också vara innan jag duschar, sminkar och fixar mig, klär på mig och sen rusar till tunnelbanan med andan i halsen för att försöka slippa ta stand-upmötet kvart i nio digitalt på tunnelbanan. Allt som oftast har jag misslyckats och då är mitt andra delmål att i vart fall vara på plats klockan nio, men tyvärr har jag misslyckats även med det, fler gånger än jag har lyckats.

Det funkar inte. Jag vill inte ha det så här, vill inte känna mig jagad varje morgon, eftersvettas på tunnelbanan och komma sent till jobbet (även om jag aldrig är sist). Så, förändring alltså.


Jag har ju använt en app för att hålla koll på mina sömnvanor ett par veckor nu och kan konstatera två saker: den ena är att sex timmar sömn inte är tillräckligt. Den andra är att sex timmars sömn inte är lika mycket som sex timmars sömn, för man har tydligen kvalitet på sin sömn dessutom och om jag sover 00-06 så är kvaliteten generellt sett mycket högre än om jag sover 02-08, och med högre kvalitet så mår jag bättre. Det tredje som jag bara precis har börjat utforska handlar om när man ska vakna, när det är mest optimalt att vakna, sett till din sömnrytm. Jag har under lovet testat att ställa in ett ”väckningsfönster” på appen, så att den väcker mig när det är optimalt för min sömnrytm inom den halvtimme jag satt som ”fönster”. Skulle det inte vara optimalt under detta fönster väcker den mig ändå när fönstertiden är slut. Och om det funkar eller hur det funkar vet jag inte riktigt, men jag kan konstatera att jag lättare ”kommer upp till ytan” om jag blir väckt av appen inom fönstret än jag annars upplever det som. Det beror inte på att jag sovit så mycket under lovet att jag är utsövd – jag har i själva verket sovit alldeles för lite (och med dålig kvalitet).

Men min tanke är nu att jag ska sätta det där fönstret mellan 05:45 och 06:15 på vardagsmorgnarna för att faktiskt vakna till när kroppen har lättast för det, och jag ska dessutom bara stiga upp, utan att dra mig en enda sekund, mänskliga rättigheter or not. Det kan ju betyda att jag ibland kommer att vakna så tidigt som kvart i sex, men då får jag försöka se det som en bonus och ha en extra lugn morgon. Vi får se hur det går – jag hade för mig att det bara tar tre veckor att skapa en ny vana men jag hörde på radion att det tar sextio dagar, vilket ju känns väldigt mycket jobbigare, men absolut värt ett försök. På helgerna ska jag dock utöva min mänskliga rätt att ligga kvar i sängen halva förmiddagen om jag har lust – så det så!

Experimentet har i alla fall börjat bra med uppstigning fem i sex och ett inglidande på jobbet i stilla harmoni kvart över åtta, så heja mig!

Den jacka jag har på mig här har tagit form i min skalle under en ganska lång tid. Jag såg en bild någonstans av ett slags kavaj, men med en linning nedtill (kallas det linning nedtill på en jacka?) och ganska kort, som en blandning mellan kavaj och bomber. Alla vet ju att jag älskar bomberjackor, men ibland stör det mig just att det är mudd, och att viss skjortkragar inte passat under bombern och att manschetten alltid sitter åt på en bomber, som det ju gör för det är ju mudd. Så jag testade att sy Amelia-jackan, men blev inte helt nöjd med den, men insåg vad det var som fattades. Den här jackan är alltså en mashup mellan Amelia och Eloise. Kroppen och ärmarna är mest Eloise, men justerad i halsen för att passa Amelias krage, och i stället för mudden har jag en linning, och en kant med öppning i ärmslutet i stället för ärmmudd.

Jag gillar den! Inte för att jag tror att jag kommer att överge original-Eloise, men nu har hon en utmanare i alla fall! Den stora skillnaden mot Amelia i original är att Eloise är nättare och mer figursydd, den är lite längre än Amelia och ärmen har en bättre passform. Och så har den fickor!

Tyget är Haley black "light woool twill" från Metermeter, i 73% ull, 32% poly och 3% elastan. Ni som kan räkna ser att det fattas ett par procent, men det är så tyget har beskrivits på sidan så jag vet inte mer :)

Gillar

Kommentarer

Anna
,
Hmm, är det inte för många procent..? 😊
Kanonsnygg jacka, måste kolla upp vad Amelia är för mönster.
Sömn, alltså. När blev det så besvärligt? Förr kunde jag sova när och var som helst, var något av en superpower. Men nu... Antingen sover jag nästan ingenting (och är helt sänkt dagen efter), eller så tar jag en sömntablett (och är helt sänkt dagen efter). Det går inte att vinna. Hej, klimakterium.
frkwiberg
frkwiberg,
Ha, ha, ja du ser, inte heller jag kan räkna, annat än att jag ser attd et är fel! 😃
Jag k a n ju liksom fortfarande sova rätt bra, det är mest att jag inte går och lägger mig nån gång, och då är det klart att det blir för lite till sist!
nouw.com/frkwiberg
Lillena,
Jag blir så inspirerad av dina snygga kläder som du syr. Det har gjort att jag själv tagit upp symaskinen och fått till en hel del kläder Som jag faktiskt ärvtiktigt nöjd o stolt över att jag åstadkommit. Kul med alla mönster från The Makers Atelier, Mönsterfabriken mfl. Det som är mitt stora problem är knapphålen!!! Min symaskin säger att den kan göra knapphål automatiskt men hur jag än läser o gör så går det åt pipan. Har du tips på ngn bra symaskin som faktiskt gör som den säger, dvs knapphål som går att visa upp. som det är nu är jag begränsad till mönster på kläder utan knapphål o det blir ju lite begränsande. //Lena
frkwiberg
frkwiberg,
Vad kul att du satt igång igen! Jag tycker att knapphål - och att få dem fina - är en jättesvår del av processen, lite beroende på vad det är för tyg man syr i. På min maskin (en Janome från 2012) funkar det perfekt i tex en bomullsskjorta eller lite tjockare ull. I kappor eller jeans med många lager (eller topstitchtråd) kan det gå lite hur som helst. Därför har jag gjort "welted buttonholes" på många kappor på sistone (men också för att det är så snyggt!). Och förresten kan den vara knepig på alltför tunna tyger också... Om du inte ska byta maskin kanske du kan ta kontakt med någon återförsäljare för ditt märke och be dem visa hur man gör eller justera maskinen?
nouw.com/frkwiberg
Lillena,
Tack, ja jag har varit inne på tanken (eftersom jag gillar min maskin i alla andra hänseenden). Kontaktar en återförsäljare o kollar, kanske det blivit ngt fel på knapphålsfunktionen.