Jag bär alla mina åldrar inom mig

Tredje gången gillt ta mej tusan! Ja, faktiskt, detta är mitt tredje par Ginger och den här gången blev de i vart fall skinny! Första gången sydde jag stl 12 och modell A, dvs med raka ben. De blev jättestora ! Inte så stora så att jag inte kan ha dem, för jag har ju ändå tagit in dem i midjan rejält så som ett par "boyfriend-jeans" är de bra.

Andra paret gick jag ner till storlek 10 och ritade av benen från modell B, som har smalare ben än A och de blev bra, men inte skinny. Även på dem tog jag bort i midjan, men främst mitt bak och lite på bakstyckets sidsöm - det glipar fortfarande en del i svanken som man ser på bilderna här.

Sen pratade jag med Sara (Mönsterfabrikens konstruktionsguru) och hon tipsade mig om att "kurva oket" lite och inte bara ta bort i mitt bak- och sidsömmen.

När man kurvar oket på ett par jeans så tar man helt enkelt okets mönsterdel och viker en inprovning, ett V. Övre delen är så mycket tyg som du tycker att du behöver få bort i svanken, nedre delen är inget, så att den mönsterdelen fortfarande passa ihop med bakstycket. Tejpa ihop V:et och rita sen av oket på nytt, så att det blir bättre rundningar på övre och nedre delen, och så klipper du ut den delen i stället för det rakare oket.

Jag gjorde som Sara sa, men jag gick dessutom ner en storlek, till en stl 8, fortfarande med den låga midjan från modell A men med de tajtare benen från modell B. Sen sydde jag med en cm sömsmån (jag tror att mönstret egentligen är 1,5) och efter att ha provat dem så var jag tvungen att sprätta och sy med typ 0,5cm sömsmån!!! Alltså är nog storlek 8 inte min grej, eller??

Men. Nu ska man också komma ihåg att det beror väldigt mycket på vilket tyg man syr dessa jeans i. I ett denim med mycket stretch kanske storlek 8 är kanon, är det lite mindre stretch är nog stl 10 att föredra.

Blusen är för övrigt en moddad Natalie i ett tyg från Ohlssons - läs mer här! Det slår mig hur annorlunda den ser ut här, med ett par blåjeans till, jämfört med de andra bilderna där jag har brun kjol! 

För det är ju klart som fasen att det blir ett par till, minst ett par till! Jag har beställt kolsvart tyg från Fabric Godmother med rejält med stretch och dem ska jag nog sy i stl 10. Men då ska jag rita om oket på dem på samma sätt som på 8:an och jag ska sy med 1,5 cm sömsmån - som det ju egentligen ska vara. Och sen kommer jakten på det perfekta indigoblå denimet att fortgå, det med precis lagom mycket stretch om minst 8oz...

Tyget till detta par kommer faktiskt från Ohlssons, och den här färgen (eller tvätten som jag fått lära mig att man säger om jeans) tycker jag jättemycket om, till skillnad tyvärr från det första paret jag sydde. Jag vet att jag är rätt picky när det gäller jeans så jag får nog räkna med att det blir ett gäng till innan jag är helt nöjd...

Gillar

Kommentarer

Anna
Anna,
Alltså, drömmen om att sy sig det perfekta paret jeans... Jag har inte ens vågat prova eftersom alla typer av byxor jag försökt sy hittills har blivit katastrof, men drömmen lever! (Och det här inspirerar stort! Så snygga!!)
frkwiberg
frkwiberg,
Byxor ÄR svårt, svårast av allt. Dessa och Eleeonore-jeansen är jag nöjd med och Sara-byxorna från Mönsterfabriken, men det är de ända av alla par jag testat. Vad har gått fel med dem du sytt?nouw.com/frkwiberg
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229