In 1984 I was hospitalized for approaching perfection.

Andrev Walden skriver en ledare i dagens DN om självförtroende, och jag nickar instämmande under hela läsningen. Hans tes är att vi hyllar ett gott självförtroende i teorin, medan vi i praktiken tycker mest om de människor som faktiskt uttrycker tvivel och osäkerhet emellanåt. Det där är så klart en fråga om balans, för lika lite som man står ut med en person som alltid är tvärsäker och vet bäst, lika svårt är det att umgås med någon som helt saknar självförtroende.


Men när jag läste Waldens text så slogs jag också av en annan sak: jag insåg vad det är som gör att jag inte trivts med en person jag förut hade i min närhet. Hen var nämligen aldrig osäker på något alls - eller uttryckte i vart fall aldrig tvivel eller osäkerhet. Hen var inte bara tvärsäker i förhållande till hens eget liv, utan kom ofta med ensidiga uttalanden om vad jag "måste" göra eller hur jag "måste" agera. Aldrig ens mildrat med ett "tycker jag" som för att indikera att det k a n finnas utrymme för en annan tolkning, nej då, hen uttalade sig med "Du måste göra så här" som om det vore en universell sanning.

En människa som är så här är såklart inte analyserande eller reflekterande, utan ganska endimensionell. Men det kan ta ett tag innan man får upp ögonen för sånt, kanske för att man är van vid att det bara kommer "sanningar" från hens mun? Och kanske för att man själv inte är just så tvärsäker?

Själv är jag på intet sätt någon vindflöjel i mina åsikter, men jag tycker att verkligheten har fler färger än svart och vitt (till och med min garderob har fler färger!) och att man bör använda hela paletten när man målar en bild. Jag funderar ofta i termer som "å ena sidan och å andra sidan" och jag är mycket, mycket sällan tvärsäker i åsikter eller diskussioner. jag tycker om att försöka förstå, att fundera kring hur verkligheten ser ut från flera håll, inte bara från mitt priviligierade torn. Det är ju då egentligen inte så svårt att förstå varför det blir svårt att omge sig med människor som tycker sig ha facit till allting, och spm dessutom opåkallat sprider detta facit. man tappar liksom fotfästet och det är ingen grund att bygga vare sig vänskap eller relation på.

Men glädjen i att inse att det finns en väldig massa fina människor i världen, varav flera faktiskt är mina vänner, som kan uttrycka tvivel, osäkerhet och hålla fler än en tanke i huvudet gör att man kan slippa de där andra, mer toxiska relationerna. Man måste bara våga bryta sig loss, även om den man vill bryta sig loss från tvärsäkert hävdar att man inte får eller inte kan. De har fel.

Klänningen jag bär är en Camber set dress från Merchant & Mills. jag sydde ju en till Rakel före jul och eftersom jag så länge också tittat på Ulrikas och älskat den så sydde jag en till mig själv också, i rätt storlek (10) den här gången och utan att genast göra justeringar i svanken som jag gjorde på mitt förra försök, den som aldrig blev klar. Jag ville liksom testa att sy den exakt efter mönstret eftersom jag provade en storlek 10 i Rye och tyckte att den såg bra ut. Eller ja, den är ju såklart inte EXAKT efter mönstret eftersom jag har kortat den. Och så har jag sänkt halslinjen lite grann, men det gör jag ju jämt... Ska du göra likadant så är mitt tips att bara sänka halsen mitt fram liksom, inte upp mot axelsömmen eller bak. Urringningen är ju lite speciell på den här modellen och det är okomplicerat att sänka den som jag beskriver (man förlänger bara den lilla delen som kantar fram, den som klipps på skrå) och så slipper man justera bakstyckets ok och infodringar.

Tyget är blått i en en underbart mjuk ull från mina gömmor, jag hade bara en liten stuv och jag misstänker att den kommer antingen från Ohlssons lådor eller från Korps stuvhögar på mässan förrförra året. När jag har eldat på det så smälter det lite grann så det är garanterat polyester i, vilket inte är optimalt med tanke på att Camberklänningen i sitt original är ofodrad. Visst hjälper det med underklänningen, men ett foder är ju ännu bättre och därför ska nästa Camber bli helfodrad. Och långärmad!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229