If you can’t beat em beat em up


En sak jag har funderat över är om det generellt sett är så att den äldre generationen (jag tänker på dem som är födda på 30-talet, kanske 40-talet) tycker att det är fel att ha det skönt? Är det på något sätt ”syndigt” att ha det för bra? Eller är det kanske ju vissa företeelser, som inte var självklara för dem när de växte upp, som fortfarande behandlas som om det vore något man ska högtidlighålla?

Det jag tänker på är framför allt TV-tittande. Min mamma, som är född 1932, har en skön soffa och helt OK fåtöljer i sitt vardagsrum. Men där hon har TV:n, där har hon en hård stoppad stol med rak rygg som inte är bekväm att sitta i ens en minut, och detta trots att hon tillbringar en hel del tid framför TV:n Jag har frågat om hon vill ha hjälp att flytta TV:n så att on kan sitta skönare i soffan men nej, hon vill ha det sådär.

Nu skulle man kunna tänka sig att det är just för att hon är gammal och vill sitta lite upprätt och uppstyrt liksom, men jag minns från mitt barndomshem att vi hade en del konstiga saker för oss, rent inredningsmässigt.

Vi hade ett väldigt stort vardagsrum och ett ganska stort matrum. I vardagsrummet fanns det två stora soffor och ett stort soffbord med en vit ryamatta under. Den fick man inte gå på i onödan, för då la sig ”håren” i mattan ned och dessutom kunde man ju smutsa ner den. I de sofforna satt vi aldrig, inte som familj i alla fall, annat än på jul. Mamma och pappa underhöll vänner där, men som sagt vardagsrum var det inte, mer väldigtsällandagsrum. Det fanns två skinnfåtöljer i detta rum också, superhårt stoppade gamla klenoder som kändes som sten att sitta på, och alltså satt aldrig någon där.

TV hade vi inte i vardagsrummet, den stod i stället i matrummet, som för all del var stort men som främst bestod av ett stort matbord med superhårda stolar med hög och rak rygg som inte uppmuntrade till njutning. Dock fanns det i ett hörn en tvåsitssoffa och en TV. En TVÅSITSsoffa framför TV:n, vi var fem i familjen. Ni fattar grejen, det skulle inte njutas, och blev inte många kvällar där familjen myste tillsammans framför TV:n (och tro för all del inte att man fick vrida TV:n och titta medan man åt – det var FÖRBJUDET!). På samma sätt har min mamma alltid ansett att man INTE sitter på toa och ”njuter” utan man gör vad man ska och sedan går man därifrån. Att ta med sig en tidning eller liknande att läsa var OTÄNKBART och trots att jag minns att mamma alltid hade ”problem med magen” (läs förstoppning) så skulle hon aldrig kommit på tanken att ta med sig en tidning ändå.

Jag har tack och lov lyckats frigöra mig från allt sånt här i mina egna hem och i min egen barnuppfostran. Soffan ska vara mjuk och härlig och alla ska få rum. Matstolarna ska vara bekväma och inbjuda till långa sittningar och bästa platsen runt bordet är den gamla kökssoffan, där man kan dra upp benen under sig efter maten, Självklart finns det tv både där och i vardagsrummet, även om vi mer sällan än ofta tittat när vi ätit middag.

Även i min klädsel tycker jag om att vara bekväm, det som sitter åt för hårt eller hindrar min framfart har inte stor plats i min garderob, jag letar efter det som är både skönt och snyggt. Merchant & Mills Trapeze-klänning uppfyller båda kriterierna, den har någon slags elegans i sin skärning tycker jag, men är så bekväm att bära så det knappt känns att man har kläder på sig. Den här är sydd i storlek 10, insydd lite vid bysten och med lite sänkt urringning. Till skillnad från den gröna som jag kantade i halsen med kantband så har jag här använt den infodring som mönstret förespråkar, det är snyggast när den är ärmlös. Tyget är en chambray från Merchant & Mills.

Bilderna är tagna av Carin Z- alla borde ha en Carin i sitt liv! 

Gillar

Kommentarer

Charlotte
Charlotte,
Ojsan 😉
Eva S
Eva S,
Känner igen en hel del av det där! Själva har vi bott lite trångt så vårt vardagsrum har verkligen varit ett var dags rum/lekrum. Där finns TV och när alla barnen bodde hemma hade vi en stor soffa! å länge jag jobbade var det hlet uteslutet att ha urrinagat och ärmlöst var tveksamt! www.eva.sundstrom.st
frkwiberg
frkwiberg,
Jag kan som sagt tänka mig ärmlöst på jobbet - men då ska det vara riktigt varmt och inte tunna axelband - men det handlar mer om att JAG känner mig för avklädd, inget annat.nouw.com/frkwiberg
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229