Hur man klipper egen snedslåremsa - den sparsamma vägen

Kantband i vävda tyger ska klippas på skrådden, dvs tvärs över trådraken, vilket såklart konsumerar en massa tyg. Fördelen är att man får en remsa utan sömmar. Är man snålare med tyget (vilket jag alltid är!) och tål en söm här och där (det tål jag!) så finns det en bättre teknik, lite pilligare, men när man lärt sig går det undan.

Klipp ut en kvadrat av tyget, så stor som du har möjlighet till, ju större kvadrat desto färre sömmar blir det på kantbandet. Ska man kanta något som är synligt, tex en urringning därbandet syns vill man ju ha så få sömmar som möjligt. Ska man kanta sömmar på insidan av plagget så stör det inte mig att det är en söm här eller där.

Klipp kvadraten mitt itu från hörn till hörn. Det är viktigt att du utgått från en liksidig kvadrat så att trianglarna blir identiska.

Lägg trekanterna som bilden ovan visar, räta mot räta, och sy en söm med 5mm sömsmån. Jag tycker att det är lättast att högerställa nålen så mycket det går och använda pressarfoten som kant, det blir (på min maskin) en halv centimeter. Pressa isär sömmen.

Nu är det dags att bestämma hur bred din snedslå ska vara. Jag gillar 3,5 cm så jag ritar steck med den distansen, hela vägen från sida till sida över tyget.

Lägg tyget med sömmen vertikalt framför dig och avigan nedåt.

Snibben som är längst till höger lägger du sen rakt upp mot sömmens övre del.

Snibben som är längst till vänster viker du ner mot sömmens nedre del. Nu ska dessa två kanter sys ihop med varandra så att man får en tub av tyget.

Det viktiga är dock att inte lägga dem kant i kant, som med den första sömmen, utan förskjuta delarna så att det första strecket på ena kanten möter det andra strecket på andra kanten, som på den högra bilden.

Sy ihop till en tub och pressa isär sömmarna, det är lite pilligt om tuben är smal, men det går och är mycket lättare att göra innan man klippt än efter!

Sen är det bara att börja klippa en enda lång remsa hela varvet runt!

Gillar

Kommentarer

Charlotte,

Tack! Den snor jag rakt av 😊

andraandan.blogspot.com
frkwiberg
frkwiberg,

Det är meningen!! 😁

nouw.com/frkwiberg
svullo
svullo,

Smart! 👍

nouw.com/svullo
Ewa Svensson,

Tack för tydliga instruktioner!

tygochgarn.wordpress.com
Hantentanten,

Wow, lifehack som barnen säger! Tack 🙏🏻