But baby there´s no guidance when random rules

Ibland kan jag inte släppa saker, jag måste liksom driva det hela vägen. Särskilt när det är saker som stör mig, något jag upplever som fel. Många saker låter jag flyga förbi, orkar inte engagera mig,men som sagt, vissa fastnar och fastnar ordentligt.

Nu senast har jag stört mig som sjutton på Ohlssons tygbutik på Sveavägen. Förr i tiden, i den gamla butiken, så fanns det två kassor, en på vardera våningsplanet. Det är klart att det var kö även då ibland, men sällan så det störde.

Nu har Ohlssons en mindre butik, i ett enda plan och närmare Sergels torg än förut. När de öppnade hade de ett kölappsystem, som även om det tog ett tag innan man fick betala sina varor, funkade bra. Det som dessutom var bra var ju att med en nummerlapp i handen är man inte bunden till att stå still utan man kan gå runt och titta lite vilket ofta resulterade i några extra meter av något tyg eller en extra stuvbit. Sen tog de bort nummerlapparna – eller snarare satte en lapp på apparaten att den var ”på semester”. Det har den varit sedan dess och ibland är köerna så långa att jag vänt i dörren. Vid ett par tillfällen har jag köat i upp till 45 minuter för den dragkedja jag behövde – och som var det enda jag kunde handla eftersom jag var tvungen att stå still i kön.

Igår rann bägaren över när min kompis Ulrika var där på lunchen och fick vända i dörren då med. Vad håller de på med liksom? Jag skickade dem ett facebook-meddelande och skrev så här:

Hej Ohlssons Tyger (Sveavägen 20)!
Vad är grejen med att butiken på Sveavägen har så JÄTTELÅNGA köer jämt nu för tiden? Och att de slutat med nummerlappar? Jag och en väninna har vid flera tillfällen vänt i dörren när vi sett hur det ser ut, vid ett tillfälle fick jag köa i 45 minuter för mina inköp. På 45 minuter hinner jag åka till Tygverket (där de har nummerlappar) och jag överväger att alltid göra det i fortsättningen.

Jag fick det här svaret efter trekvart:

Hej Susanna! Vi förstår att det kan bli frustrerande att se den långa kön. Vi hade problem med att många valde att lämna butiken när det var sju-åtta före enligt kölappssystemet, men att det är lättare att stå kvar i kön. Vi har över 1000 besökare om dagen, vissa tider under våra öppettider är det rusningstid och då kan kön bli längre. Vi jobbar på så snabbt vi kan! Med vänlig hälsning, Alexandra

Hm. Ohlssons säger alltså att det är kunderna som drivit fram den här ändringen, för att de upplevde att det var många som gick (jag antar att de märkte det på att ett antal nummerlappar som ingen svarade på?), men hur vet de om folk vänder i dörren när de har vanligt kösystem? Det vet de inte!

Men jag gav mig inte där utan jag skickade ut en fråga i FB-gruppen ”Vuxna Sytokar”, en omröstning om huruvida folk vill ha kölappssystem eller stå i kö. Efter ett par timmar (och ett trettiotal kommentarer som nästan alla röstar för kölapp) visar omröstningen att 480 pers vill ha kölappar medan två pers hellre står i kön… Såatte… jag meddelade Ohlssons hur snacket gick i gruppen och fick till svar:

Tack för ditt engagemang!

Ha ha, det är väl så nära ett f**k off man kan komma, men det stör mig inte, jag har bevisat att de har fel och vad de väljer att göra med det är deras problem. Jag väljer att gå till andra butiker så länge! Nu, efter ett dygn (och ytterligare en stor mängd kommentarer och några utmärkta förbättringsförslag) är det 994 som svarat - 989 vill ha nummerlapp och 5 vill stå i kö. Just sayin'...

Så alltså, till dessa byxor har jag inte köpt något alls på Ohlssons! Tyget kommer i stället från Metermeter och heter "Jean stretch wool twill" och består av 95% ull och 5% Elastan i en underbar blandning. Jag är glad att jag köpte tre meter för det innebär att jag kan sy en jacka, eller en klänning av det som är över, det är ett underbart tyg att ha mot kroppen och motbevisar tydligt allt snack om att ull är stickigt. All ull är INTE stickig.

Mönstret då - vad är det för mönster? Jo i grund och botten är det Merchant & Mills Eve. Men jag har ju inte bara hackat det lite, jag har nästan slaktat det... I stället för utanpåfickor bak så har jag gjort stolpfickor. Dem lånade jag från Sara-mönstret, precis som jag gjorde med framfickorna. Eve har ju inte några fickor alls fram, och jag saknar det faktiskt (trots att jag inte är en sån som tycker att allt behöver ha fickor). Eve har ju dessutom gylfen på sidan och även om jag tycker att det är snyggt så finns det orsaker till att jag inte vill ha den där på de här byxorna. En av orsakerna är att det kan vara svårt att få till det snyggt när fickan sitter som den gör i sidan. Den andra är att det är lättare att diskret knäppa upp fram när man käkar pizza eller något annat som kräver utrymme - ha ha ha!

(Blusen är såklart Mönsterfabrikens Elisabeth i teflon stretch från Söders tyger)

Gillar

Kommentarer

Anna
Anna,
Åh, så bra att du sa till! Och så obra av dem att inte lyssna. Har det inte gått dåligt för Olssons på sistone? (Märkligt nog finns ingen Olssons i Göteborgstrakten där jag bor, har aldrig funnits).
Sen gillar jag verkligen dina byxor, och skrattar lite åt att du har hackat ett M&M-mönster, när de enligt dig inte gillar att man gör det. Go, rebel! 😃
Anna
Anna,
Jag ogillar också hur deras nya kö fungerar. Varenda gång jag kommer dit har kunderna skapat ett nytt ställe för att vänta. Om jag ställer mej vid skylten och väntar poppar det ofta fram nån som påstår att de väntat längre på något annat ställe i butiken. Jag har också börjat åka till andra butiker.
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229