Vill denna generation manipulera andra till besatthet? 

Tankar , Livet , Resor, Böcker

SNAPSHOTS FRÅN SENASTE TIDEN

Efterhandsnote: det blev boksnack istället


Kan jag vara helt ärlig om en sak? Jag är inte säker på om jag kommer ihåg hur man gör detta längre, hur man skriver, hur man bloggar. Läste precis massa andra bloggar nu som är fokuserat på skrivandet, inklusive min gamla, och tänkte: hur är detta ens möjligt? Hur har detta kunnat vara jag? Men det har det, och det är det fortfarande, men man blir ju till viss del en produkt av det man sysselsätter sig med.Det jag har sysselsatt mig med de senaste månaderna är främst visuell framställning. Foto och film, men till filmerna finns så mycket idéer just nu att jag har ca 7 olika separata anteckningar. En för dialoger, en för scener, en för repliker, en för hur jag hade velat filma saker, en för olika idéer etc. Jag har blivit helt fast i det och tänker nästan konstant på det, det bara finns där.

Jag har på riktigt gråtit glädjetårar när jag filmat med min videokamera som jag fick i studentpresent för att "det är skön zoom" (min intuitiva motivering när min vän frågade varför det rann tårar från mina ögon). Så är det :-)Jag kom förresten in på filmskolan jag sökte till hösten! Men jag tackade nej i början av juni för att jag ville hålla mitt löfte till min vän att resa vilket jag verkligen vill göra. Nu i efterhand vet jag ju att det inte var den bästa timingen av många olika skäl då jag kommer behöva åka hem igen till hösten ändå osv, men då får jag väl helt enkelt bara vänta ett år och söka igen. <3Jag har också gett mig in i att läsa böcker om olika ämnen och ibland samma ämnen men från olika perspektiv. Här ovan ser ni två som handlar om mänskliga relationer och att förhålla sig till andra. Dessa två böcker, How to win friends and influence people och Why men love bitches, har kommit upp på min for you-page på tiktok hela tiden, de snackas om, så självklart ville jag ta del av detta.

Jag tycker den första tar upp väldigt bra principer, så som att visa ett genuint intresse för andra människor, att komma ihåg folks namn, att försöka se saker från den andra personens perspektiv. Har inte läst färdigt, men jag rekommenderar! Den har influerat många inflytelserika personer inom olika sektorer, och resultatet är egentligen att du skapar bättre relationer till andra människor och blir bättre på att kommunicera. Var rädd att den skulle vara "manipulativ" (med tanke på titeln) men av det jag läst tycker jag snarare att den uppmuntrar att hitta något genuint inom sig själv som man kan dela med andra, att göra sig förstådd och att förstå andra.När det kommer till "Why men love bitches" finns det ju en del att säga. Den är ganska ... extrem. Kollade lite på recensioner av den nu, varav en skrev "Ingen bok som kommer hjälpa bygga en bra relation mellan 2 partners. Bra bok om man vill lära sig manipulera den andra och straffa dem om de inte gör som man själv vill." Det är ett perspektiv på boken, som jag håller med om ur vissa aspekter. Sen tycker jag att den har bra poänger också, man uppmuntras att sätta gränser för sig själv och absolut inte överkompensera för att få någon annans bekräftelse. (Men på ett sätt är det samtidigt det man gör, eftersom dessa tips kallas för "attraktionsprinciper", saker du ska göra för att i sin tur få män att bli attraherade av dig... lite motsägelsefullt... Hmm...).

Ett tips från boken som jag tycker är rimligt är att fortsätta hålla på med ens hobbies och inte bortprioritera dem endast för att man går in i ett förhållande, att ha sitt eget liv och ha saker man älskar att göra utanför sitt förhållande.

Däremot så förstår jag inte varför man skulle överhuvudtaget vilja gå in i ett förhållande med en man, om alla män vore så som författaren beskriver. Det handlar bland annat om hur man får män "att städa efter sig" och att han "inte kommer respektera dig om du upprepar dina känslor eller klagar på det han gör dåligt". (Man behöver också låtsas hålla med honom för att bekräfta hans manliga ego).

Jag kan därför inte riktigt se någon anledning till att applicera många av dessa principer i mitt dejtingliv i framtiden, (vill vara singel i mina tidiga ungdomsår) eftersom jag själv inte hade velat ha denna typ av kille (en sådan jag behövde uppfostra som om han vore en hund, med hjälp av massa olika outtalade strategier för att få honom att bete sig så som jag vill. Helt enkelt någon som inte är särskilt känslomässigt intelligent och som jag därför måste manipulera på olika sätt, för att han inte förstår rak kommunikation, och han respekterar mig endast om han aldrig riktigt får mig. Han styrs därav av sitt ego. Och varför skulle det vara viktigt att en sån typ av kille är attraherad av mig?)Men men, denna boken tokhyllas av det jag sett på TikTok! När jag googlar nu ser jag också jättedåliga recensioner, mera finns att läsa här. Scrolla ner till Jeyljeys kommentar (under rubriken "Gender Reductive & Sometimes Sexist"), den hade många poänger.

Har ni läst den? Hade varit jättekul att diskutera med någon.Märks verkligen att ett samtidsfenomen just nu (tänker på det jag ser på exempelvis TikTok) verkligen är att gå mer mot vissa stereotypiska mäns sätt att vara i relationer: känslomässigt distanserad. Råden kan exempelvis vara att vi måste ignorera den andre personen etc, vara varm ena dagen och kall nästa, (målet vi vill åt är isåfall enligt mig inte att att älska någon och uppleva kärlek, utan istället att få någon att bli besatt av oss).

I alla fall. Man får mycket råd av folk på internet och TikTok och genom böcker. Det är bra att ta del av så många olika perspektiv som möjligt på saker, men det gäller också att vara riktigt kritisk och tänka på vad olika beteenden kan få för konsekvenser långsiktigt, och vad viljan att bete sig på ett visst sätt grundar sig i.Så. Nu har jag rantat. Skulle skriva några korta rader om böckerna men det brukar inte riktigt funka för mig. Nåt mer roligt och lättsamt är att jag följde med Hannas familj till deras ställe i Spanien (jag har antikroppar, btw) och det var en helt fantastisk resa. Haft så kul, skrattat så mycket, upplevt, varit så glad och lycklig, lärt mig massa, haft jätteintressanta konversationer och träffat underbara människor.

Mediterade också varje dag vilket var jätteskönt. Fokuserar bland annat mycket på tacksamhet (att komma ner i kroppen och verkligen öppna upp för att känna alla de känslorna, det blir som ett varmt klot i bröstet, som sedan sprider sig i hela kroppen för min del, men då kan jag ha jobbat med att känna undertryckta känslor innan och på så sätt frigjort blockeringar.). Här är en bra meditation på endast fem minuter. Testa om ni vill i någon vecka och återkom <3Efter att jag kom hem från Spanien har jag bland annat jobbat med en konstutställning med bilder jag har tagit, + två andra fantastiska konstnärer som gjort superfina tavlor! (Mer info om det när den börjar marknadsföras). Det har varit så kul. Har också hängt med vänner, varit på födelsedagsfirande i helgen och varit ute med några från bokklubben. (Har ni inte en bokklubb så skaffa. Det är det mysigaste!).Har också försökt sätta mig in i börsen under sommaren då jag har börjat investera pengar. Läste nyligen Natalie Erikssons bok "Kvinnorna som äger börsen" (aktier för nybörjare) som jag fick i studentpresent, rekommenderar om man vill sätta sig in i aktier! För mig handlar pengar, och att ha ett sparkapital, om frihet. Att veta att man har råd att säga upp sig om man inte trivs, eller att kunna dra iväg och resa, att kunna styra mer över sin egen tid. Letar därmed efter sätt för att jag ska kunna ha det på det viset.Hade 123509 andra saker jag skulle skriva i det här inlägget, men det är inte alltid lätt att hålla sig kortfattad (eller att inte spåna iväg, hamna på sidospår). Får helt enkelt dela upp inlägg och röra vid ett ämne i taget istället för att försöka få in allt i ett, strukturera mig helt enkelt. Jag får helt enkelt öva upp mig igen.

Hur mår ni, hur har ni det och vad händer för er, nu och framåt? Vad går ni och tänker på?

Kramar

Gillar

Kommentarer

wilsoon
wilsoon,

JAG UPPSKATTAR DIG OCH DIN BLOGG SÅ MYCKET INES! Överdriver inte när ditt inlägg är en av höjdpunkterna från dagen som gått. Grattis till antagningen! Din tid kommer även till den ska du se. Sedan beundrar jag ditt sätt att vara nyfiken på världen och hur du väljer böcker. Är SÅ dålig på att testa mig på andra typer av böcker, men du inspirerar mig till att börja. Tycker den om aktier lät intressant. Tiktok har jag inte så hade faktiskt inte hört om böckerna du nämnde i inlägget. Kul med bokklubb dock! Ska testa meditationen du länkade till. Puh. Så spretig kommentar men är lite uppe i varv pga kom nyss hem från jobb. Ta hand om dig Ines<3

nouw.com/wilsoon
frizon
frizon,

Men bästa Wilma, DETSAMMA!!<3 X1000. Blir så glad av att höra det, betyder jättemycket!! TACK!<3 Och ja, så får jag tänka. Apropå det, tänk typ att ha en bokklubb i framtiden över nouwcommunityt via distans, det hade varit så kul?? Bara spontan tanke! Den om aktier är intressant, jättebra att börja sätta sig in i det på det viset snarare än att ta folk från internets tips (lärdom såhär i efterhand, hehe!). Tack för att du kommenterade, uppskattar det!<3 Återkom gärna med vad du tyckte om meditationen! Kram på dig och ta hand om dig Wilma<3

nouw.com/frizon
Elin,

Ines, det är verkligen alltid så fint att få läsa dina tankar. Att få en inblick i din fantastiska hjärna. <3

Jag känner igen mig i skrivandet, precis så som du beskriver det. Det känns som att jag har kommit till en stoppskylt i en fyrvägskorsning och, trots att det inte finns några bilar framför mig, väljer att stå kvar där - bara för att jag inte vet om jag ska höger, vänster eller kanske rakt fram. Ser tillbaka på mina ord, som jag använt dem förr, och inser att jag kunde men inte kan. Och allt jag vill är att kunna. Har påbörjat ett projekt, som kanske blir en bok förhoppningsvis, men det känns som jag står och buffrar på samma bild i oändlighet. Att skriva på andra sätt har jag nästan gett upp, utan att faktiskt ha gjort det. Gett upp, alltså.

Du frågar hur vi mår och jag kan ju egentligen bara svara för mig. Och jag vet inte, men är okej och det får duga för nu. Har börjat att plugga lite matte, grafer och annat som ingår i min boks kapitel 2, inför att min kurs ska börja igen efter sommarlovet. Ser fram emot att bli klar men också resan dit. Att få sikta framåt, lite mer.

Tänker mycket på mycket nu, men försöker kanalisera mig för att tänka på det som kanske är viktigast nu - relationerna, orden, Olga och välmåendet. Tänker också på dig och hoppas att du har det bra. <3

Grattis till antagningen till filmskolan! Nästa år, eller så, kommer du att ta dem med storm. Det vet jag.

Det här blev långt. Väldigt långt. Men jag blev så glad över det här inlägget och allt du tar för dig. Och då ville jag skriva något till svar. Du inspirerar mig, du gör verkligen det. Tack <3

Kram kram kram

lovelino.blogspot.com
frizon
frizon,

Men åh, tack snälla Elin och vad kul att du kommenterar <3 Vad fint du beskriver den känslan av att vilja men inte kunna. Jag tror kanske att man måste släppa pressen på sig själv och bara göra något, hellre än inget alls. Minns att jag såg en film med en kompis som sa till sig själv innan hon skulle skriva något "nu ska jag skriva det sämsta utkastet någonsin", och på så sätt minimerade hon all press från sig själv och allt flöt på!<3 Eller så låter man det vara, låter det komma. Jag vet inte, tror alla har olika sätt.

Vad kul att det går framåt och att du har börjat plugga<3 Grymt.

Och fint att höra vad du tänker på, hoppas allt går bra och att Olga mår bra!<3

Jag har det bra, tack snälla<3 Tack igen för din kommentar, det betyder jättemycket för mig med dina fina ord <3 I alla fall, tack så mycket för allt <3 Kram kram kram

nouw.com/frizon
feliciaidachristina
feliciaidachristina,

Som jag saknat dina tankar och reflektioner. Ska absolut läsa den första boken du nämnde, den om relationer. Har tänkt läsa Why men love bitches, men tappat lusten då jag känner mig kluven till om jag verkligen ska läsa den. Även börjat lyssna på Kvinnorna som äger börsen och blev bara mer pepp på att fortsätta lyssna på den nu när jag fick läsa vad du tyckte om den. Tycker det varit så svårt att välja ut bra och relevanta böcker angående att investera pengar i aktier.

Det är så roligt att du hittat till det kreativa i att skapa med rörlig bild och fallit för det. Och så himla mycket grattis till antagningen fastän du tackade nej, det blir när det blir <3

Massa kramar <3

nouw.com/feliciaidachristina
frizon
frizon,

Men bästa Felicia, blir så glad av att höra det!!<3 Jag förstår det, vore jättekul om du läste dock för hade velat höra vad du tycker och tänker, (kan tänka mig att du kommer bli provocerad, haha)! <3

Vad kul att du börjat lyssna på den, värdefulla tips i den!<3 T

ack snälla Felicia, hoppas allt är bra med dig. Du är grym <3 Massa kramar <3

nouw.com/frizon
ericaw
ericaw,

INES! <3 Gick in på din gamla blogg för att läsa dina fantastiska tankar och texter, så såg jag att du gjort en ny. Jag har själv skapat ny blogg, saknade skrivandet sååå mycket men kände mig fast i den andra, fast i mig själv. Har inte haft orken till att läsa andras bloggar förrän nu och din var en av de första jag ville gå in på.

Förresten, stort grattis till antagningen, skönt att bara veta att man kommer in, en trygghetskänsla kan jag tänka mig. Vad var det för filmskola du sökte till? <3 Så intressant att läsa dina tankar om böckerna, trots att jag inte läst dem själv. Du får en alltid att reflektera och jag fascineras så mycket av hur du utmanar dig själv och upptäcker världen. Så fint. Ser fram emot att få se delar av konstutställningen, låter så spännande!!

Jag ville bara slänga iväg en kommentar för jag blev så glad av att se din blogg igen. Hoppas du har det superfint, ta hand om dig. Kram <3

nouw.com/ericaw
frizon
frizon,

ERICA <3 Vad glad jag blir. Jag tänker fortfarande på dig och dina texter, det har berört så mycket att följa dig och jag är så glad över att du börjat igen. Jag förstår precis hur du känner med att vara fast i den andre bloggen, fast i sig själv, kände exakt samma. Tack snälla <3 Det var Folkhögskola här i Göteborg, Filmproduktionsutbildning vid Nya Varvet. Hur har du det?

Blir så himla glad av dina ord, tack tack tack tack <3 Hoppas du har det jättebra, blev så himla glad av den här kommentaren. Ta hand om dig och stor kram till dig <3 <3<3

nouw.com/frizon
ericaw
ericaw,

Åh vad fina ord, tar verkligen till mig dem, det gör mig väldigt glad <3 Det låter så spännande! Men klokt av dig att lyssna till dig själv och vänta ett år, plugget går ju ingenstans. Ska bli så kul att se vad du hittar på i höst, vart du reser m.m. Jag har det bra just nu, jobbar heltid nu i sommar och börjar mitt andra år på socionomprogrammet i höst, ska bli så spännande! Och har verkligen funnit en trygghet här nu, i nya staden, högkänsliga och förändringar går ju inte alltid i hand, så har varit tufft men nu börjar jag verkligen hitta tillbaka till mig själv och trivs i livet som det är nu.

Verkligen saknat dina ord och din blogg, ska bli så fint att få följa dig igen. Massor av kramar <3

nouw.com/ericaw