Header

Nu är vi tillbaks i Sverige! Det känns sjukt skumt. Det är så otroligt tyst och kallt... Så hur upplever vi då vår vistelse i Indien?

D: Det har varit kanon! Höjdpunkten för mig har definitivt varit skolan, trots att vi har haft både jättebra introduktion- och avslutningsvecka. Jag hade lätt kunnat spendera tre veckor till i skolan och få lära känna barnen bättre. Det är väldigt spännande att få chansen att prata med barn som är uppvuxna i en helt annan kultur men ändå inse att vi är väldigt lika. Även indiska barn gillar pokemon och vill ha fidget spinners och IPhones i födelsedagspresent.

L: Verkligen! Lite synd att vi inte kunde stanna längre. Kändes som att vi skulle åka precis när man blivit hyfsat varma i kläderna. Jag vill verkligen tillbaka till Indien igen någon gång. Ett helt fantastiskt land trots alla sopor och trafik! det är veklingen ett minne för livet och jag känner att jag har lärt mig så mycket, man har liksom fått ett bredare perspektiv på vissa saker.

D: Och det finns ju väldigt mycket kvar att lära inser man. Det känns som det är omöjligt att se alla sidor av indien men vi är överens om att det kommer bli fler resor dit för att få se så mycket som möjligt!

Nu blir det dags att skriva några sidor om våra upplevelser och även skrapa ihop lite sommarjobbspengar till den kommande terminen.

Tack för oss för tillfället!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Nu har vi spenderat en vecka i Delhi!

Vi lämaade lugna och sköna Munnar på förmiddagen för att ta oss ner mot Cochin och flygplatsen. Vi hade överskattat avståndet lite så det blev att vänta på flygplatsen innan vi började bege oss mot Delhi. Väl framme stod vi och väntade i 45 minuter på vår uber vars bil hade gått sönder innan vi hoppade in i en taxi vid flygplatsen. Denna taxin hittade såklart inte till hotellet och virrade runt i staden. Jag tror vi landade runt 9 och var på hotellet vid 12, trots att resan var 30 min lång egentligen.

"Vår gata" i Dellhi

Delhi är nog den stad som jag tyckt bäst om i Indien (D). Den känns väldigt mycket så som man tänker sig Indien, med små affärer överallt, tempel, kossor och stökigt. Trots detta kände jag mig väldigt säker med att gå runt i staden och det var mysigt att kunna gå runt och handla på gatan. Jag (L) kände mig också väldigt säker i Delhi och jag tror det är i denna stad som jag faktiskt blev såld på Indien.

Måndagen spenderades på Taj Mahal i Agra. Vi har klagat på att vi blir fotade hela tiden innan, men här var det sjukt. Vi bildade flera köer och Lovisa var tvungen att bli räddad ur en hög med män för att hon inte kom därifrån. Men själva Taj Mahal är en riktigt häftig byggnad som är värd att se!

Tisdagen spenderades med att turista i Delhi. Vi började med att besöka ett hindutempel och fortsatte med ett Sikhtempel. Speciellt besöket på sikhtemplet var häftigt. Vi blev tilldelade en guide som helt gratis tog oss runt i templet, bjöd oss på mat och berättade om vad vi såg. Sikhernas religion bygger mycket på jämställdhet och att hjälpa andra och detta märktes. Till exempel hade de ett stort rum där det bjöds på gratis mat oavsett religion eller inkomst, för att visa att alla är lika. Tyvärr var det extremt varmt under besöket vilket tog iväg från upplevelsen litegrann. Eftermiddagen avslutades på Indiens nationalmuseum bara för att undvika solen och värmen.

Hindutemplet, inuti fick vi inte fota. Inredningen bestod av två golvfläktar. Fast väggarna var utsmyckade med vackra heliga bilder och skrifter och en hel del statyer.

Sikhtemplet

Det var festival i sikhtemplet när vi var där, vilket betyder att det var en hel del folk!

På onsdagen skulle tyvärr våran Sandra lämna oss och åka tillbaka till Hyderabad för att göra klart sin parktik på skolan. Så onsdagen spenderades på marknaden utanför vårar hostel till att försöka hitta de sista souvenirerna till familjemedlemmarna då flyget hem till Sverige gick kl 0445 och vi var tvungna att lämna hostlet vid 01.


Upp i det blå. Hej då!

Likes

Comments

Nu har vi sagt hejdå till skolan och vi kan gladeligen säga att vi alla har blivit godkända på våra aktiviteter och tid på skolan. Vi båda kan säga att vi har fått grymma erfarenheter och lärt oss hur mycket som helst under denna tid. ALLA borde verkligen göra detta! Under våran sista dag höll jag (L) en sista aktivitet där eleverna delades upp i grupper och fick sedan slå en tärning och leta upp rätt lapp med rätt nummer. På lappen står det sedan en uppgift som de ska göra i gruppen. Tex spring 5 varv. Denna aktivitet var iaf grymt uppskattad bland dessa elever. Efter detta var det dags att säga hej då och vi fick avskedspresenter och kramar från våra handledare och självklart några barn!

Fritidsgänget och vår käre handledare Sridevhi.


Nu är vi iaf i Munnar som ligger i området Kerala i Indien. Efter att vi sagt hejdå till skolan åkte vi snabbt hem för att hämta vår packning och sedan direkt till flygplatsen. När vi väl landat i Kochi åkte vi Uber i ca 1 h till vårar hotel där vi skulle bo en natt. Vi hade fått förklarat av oss att detta hotel skulle ligga nära flygplatsen. Dock kan man aldrig lita på avstånden här i Indien. Väl framme på detta hotel hade vi äntligen en DUSCH!!! Vi fick duscha efter 3 veckor med en hink och skopa! Har nog aldrig känt mig så ren som efter den duschen. Nästa dag bar det iaf av vidare till Munnar. På vägen dit stannade vi och kollade på vattenfall, apor och kryddplantage. När vi väl är framme i Munnar vet vi att det är 10 km kvar till vårar Hotel. 10 km av den krångligaste vägen rakt upp i bergen. Men när vi väl var framme var det så värt det. SÅ HIMLA FINT HOTEL!

Såhär ser det ut i överallt i Munnar.


Idag har vi haft en riktig sightseeing-dag i Munnar. Dagen började med vad vi trodde skulle bli en elefantsafari. Vi satte oss i safaribussen, blev avsläppta på promenad och såg en get. Sen var det slut, så det blev lite av ett antiklimax. Dagen fortsatte med tefabrik, ett träd fullt med bikupor, en park och avslutades med en dansshow och en kampsportsshow. Dansshowen var baserad på traditionell dans från Kerala. Det var också bland det sjukaste vi någonsin sett. Showen började med "uttrycksans" där en man i drag satt och gjorde olika miner i tjugo minuter. Detta följdes av en skrikande kvinna och en tjock konung med grönt ansikte. En mycket bra dag helt enkelt, även om det inte blev några elefanter.

En get!

Nu bär det vidare mot Delhi som sista resmål innan hemfärd. Vilket är lite sorgligt fast samtidigt häftigt att få se Taj Mahal.

Nu är vi trötta så vi tänker inte skriva mer.

God natt

Likes

Comments

Denna vecka har vi fått ha våra planerade aktiviteter med eleverna. Jag (L) har gjort ett Sverigememory där eleverna får lära sig olika saker om Sverige samt några svenska ord. David, musikgeni som han är, lärde eleverna att sjunga små grodorna samt dansa. Dock gick han in för det för mycket så han har numera ingen röst. Det är ju lite jobbigt för David då vi faktiskt ska ha våra assessments idag.

L: Jag var så sjukt nervös inför min första lektion. Dels för att det är första gången jag ska hålla en lektion på engelska och för det andra var jag lite osäker på min aktivitet. Visste ej vilken åldersgrupp den skulle passa bra in på.

D: Det märktes. Men det gick ju jättebra sen! Iallafall när jag var inne och tjuvkikade. Jag kan ju inte påstå att jag var jättenervös men jag har ju redan gjort den en gång i Kenya.

L: Men på den lektionen var jag ju stensäker. Då hade jag ju redan haft en lektion innan och i den klassen hade jag ju vart innan, så dom "kände" jag ju lite.

D: Mina lektioner gick bra. Jag tycker att läraren kan blandas in lite mycket. Men dom vill ju bara hjälpa till. Men barnen tyckte det var sjukt kul att dansa. Efter små grånorna fick eleverna välja djur så vi dansade små tigrarna med.


David instruerar barnen om hur små grodor dansar i Sverige.

Finns det något roligare än Memory?

Linnea körde en storytelling lektion med berättarkort. Eleverna var extremt duktiga och kom med riktigt bra berättelser!


Som sagt innan så ska vi idag ha våra lektioner där vi ska bli bedömda och ikväll ska vi få åka hem till Padma (vår kontakt på skolan) och äta middag. På torsdag så har vi våran sista dag på skolan och tiden går så sjukt fort här, Det känns verkligen inte som att det har gått 3 veckor redan. Men vi är iallafall sjukt taggade på att åka till Kerala på torsdag sedan till Delhi!

Pusshej qournpastej!

Likes

Comments

Nu har det gått två veckor av vår tid i Indien och det går så himla snabbt. Detta är anledningen till varför vi inte har skrivit så mycket, tänker vi skylla på. Men vi tänkte börja med att visa lite bilder från helgen. På lördagen hade vi en liten stadsutforskning av Hyderabad. VI hade fått höra om en stor marknad och bestämde oss för att utforska!

D: Det fanns exakt 0% herrkläder. Allt jag ville ha var ett par flip-flop.

L: Jag behövde (som vanligt) hitta en toa och vi blev ledda långt ut till någon gränd där det fanns några små hål i marken som jag fick använda. På vägen tillbaka fick vi trängas med en ko på en av de trånga gatorna, det var trevligt.. och lite läskigt.

Efter marknaden åkte vi till Indiens största Buddha-staty. Den ligger nämligen mitt i en sjö i Hyderabad på en liten ö. Vid sjön fanns en park med massa olika attraktioner. Tydligen så trodde indierna som var där att vi svenskar också var en attraktion för när vi satte oss blev det kö för att få ta kort med oss.


Nu i veckan har vi varit börjat med våra intervjuer med barnen. Vi har fått vara i årskurserna 3-4 och pratat med barnen samt observerat lite till. Ibland har det dock känna som att det varit en själv som blivit intervjuad då eleverna är extremt pratglada och nyfikna. Men det är bara kul En av dagarna fick jag (L) börja med att sjunga nationalsången (svenska) för en hel klass då en av eleverna undrade hur den lät.

När vi intervjuat har vi försökt att fråga frågor om punkter som vi tycker skiljer sig mycket från den svenska skolan. Bland annat tycker vi att det verkar som läxor har en helt annan roll här och därför har vi försökt att prata om det med barnen. Eleverna verkar ha mycket högre krav och förväntningar på sig här också jämfört med Sverige vi har därför även frågat dem hur mycket deras föräldrar är insatta i skolan.

På torsdag ska vi börja med våra aktiviteten med eleverna vilket ska bli superkul! Nu ska vi gå och lägga oss och jag (L) har flyttat ifrån min lilla harrypotter-skrubb till David och Isaks rum då Sandra äntligen har landat hos oss :)


Tjogodnatt hattifnatt!

Likes

Comments

Dock så var vi lediga måndag och tisdag. I onsdags var vår första riktiga dag i skolan. Jag (Lovisa) David och Linnea hade kommit överens med vår handledare att vi skulle börja att observera dessa dagar. Vi fick varsin årsurs 3-klass att vara med. En skoldag på Silver Oaks skiljer sig rätt mycket från en skoldag hemma i Sverige. Här får ni ett exempel på vad dessa åttaåringar gör varje dag.

8:30 - Skolan börjar med att nationalsången sjungs och dagens födelsedagsbarn firas.

9:00 - Morgonceremonin avslutas och eleverna går till sina klassrum.

9:30 - Första lektionen. Oftast matematik, engelska, simning eller yoga.

10:30 - Matematik, engelska eller språk (hindu, telugu eller sanskrit)

12:00 - Lunch

12:30 - Något av de ovanstående ämnena som ej har varit på fm.

14:30 - tebreak i ca 10 min.

15.30 - Nationalsången sen slut.

Som ni ser så har de väldigt långa dagar med få raster vilket märks ganska mycket på eftermiddagarna då det ej blir mycket gjort. Dessa barn är dock extremt snälla och nyfikna och om man har skrivit autograf till en kommer 100 till!


Den fina skolbussen som vi åker med varje dag till skolan och vårt fina lärarum som vi fått i en av skolans byggnader.

Varje dag får vi besöka nya klasser. Idag har vi varit hos nioåringarna och det är jättekul att å träffa alla barn, fast lite tråkigt att inte få lära känna dem.

D: Min bästa isbrytarfras med barnen är ifall de kan lära mig lite Telugu.

L: Min är att säga att jag är idrottslärare.. eller att bara vänta. Fick frågan igår om varför jag har golden hair.. Vad svarar man på det?

D: På mig bara pillar de i håret utan att fråga först...

L: Men dom är fortfarande väldigt söta!

Tack för idag, Hyderabad

Likes

Comments

I lördags var vi på sightseeing av Hyderabad. Det började mitt i gamla stan vid en byggnad (vi är lite osäkra på vad det var) som kändes lite som triumfbågen fast fyra ben och fler torn. Med på vår resa hade vi en guide som hade en doktorsutbildning inom antropologi. Fast han var inte så van vid att guida och istället höll han en 40 minuters predikan om de olika anledningar till människors lidande.

L: Jag missade den, jag sov
D: Tillsammans med majoriteten av bussen. Resten av oss fick följdfrågor och önskade att vi sov.

Turistrundan avslutades på söndagen på världens till ytan största filmstudio: Ramoji film studios. Ramoji kallas också för Tollywood och är lite som Bollywood fast på Telugu istället för Hindi. Det kanske inte riktigt var disneyland men var ändå väldigt trevligt. Igår var också första gången på resan som vi fick insikt i hur snabbt vätskebrist och värmeslag kan slå till, då en i gruppen blev sjuk då vi skulle åka till parken. Vi var tvungna att åka till sjukhuset men det löste sig och alla mår bra nu!

D: Lovisa fick vara sjuksköterska i bussen och skötte det exemplariskt!
L: jag skyller på min tid i lumpen.

Triumfbågen fast fyra ben och lite större; Gamla stan, Hyderabad

Nått palats som någon kung byggde för att ha sina möten i. (Lovisa, 2017)

Lördagen avslutades på Golconda fort med perfekt utsikt och ljus. Bilder kan inte riktigt förklara hur stort stället var, men det gav en riktig Indiana Jones-känsla!

Vi vill avsluta med att säga att vi tyvärr inte kommer hem, då vår lärare Maria gifte bort oss (som ni ser ovan).

Lovisa gick för tre kameler.


Idag (måndag) är det vilodag. Så vi ska göra så lite som möjligt!

Hejdå

Likes

Comments

Igår var det första gången vi fick träffa våra handledare och Jag ( L), David och Linnea är alla från fritidshem och fick samma. Sridevi (som vår handledare heter) verkar vara en väldigt engagerad lärare med många bollar i luften. så jag (L) tror att detta kommer bli awesome. Dock finns inga fritidshem i Indien än, så det var lite svårt att komma fram till vad våran uppgift faktiskt är. Men det löste sig till slut :).

D: Det kändes också som hon inte riktigt förstod vad det är vi ska göra under vår VFU här utan gav oss istället uppgifter som vi skulle genomföra. Men vi fick va tydliga och jag tror hon förstod till sist :)

Det var ju midsommar igår, men inte nog med utan det var också Isaks födelsedag! Vi låste in Isak på mitt (D) och hans rum och pyntade lägenheten med födelsedagspynt. Sen firade vi midsommar med en svensk tårtbotten med indisk jordgubbsglass och gummibjörnar på. mmmmmmm

Vi hade fått en liten blomma vid besöket på den statliga skola som fick agera midsommar stång tillsammans med en liten midsommarstång i trä som Helene och Maria tagit med från Sverige. Nu tror nog alla våra grannar att vi är lite extra galna.

D: Eftersom vi inte har så många fina midsommarblommor och Lovisa ville ha en krans så gjorde jag en i papper. Den blev mycket fin.

L: Sen får vi ju inte glömma att du blev avis och ville ha en du med. Så det var bara för mig att göra en med.

D: Den blev faktiskt finare.

L.: Jag håller med!


Gissa vems som är vems.

Idag ska vi på åktur runt Hyderabad för att se så många turistställen som möjligt och imorgon blir det filmstudio! Mer om det på söndag!

Taco hej, currypastej

Likes

Comments

Andra dagen i Hyderabad och vi har inte riktigt återhämtat oss efter våra flygresor än. Men bara för det kan man inte ligga hemma och inte göra nånting! Så istället har varit och besökt ett barnhem samt en statlig skola. Barnhemmet var drivet idéellt av några på Silver Oaks tillsammans med andra i staden. Vid barnhemmet fanns även ett ålderdomshem och en skola.

Det var fint att se engagemanget som finns här i staden och som vi förstått av de vi pratat med är ett återkommande tema i Indien. Att ge tillbaks på detta sättet är ju något man inte är van att se i Sverige på samma sätt tycker vi. Men samtidigt kanske inte riktigt samma behov finns heller.

De barn som fanns på barnhemmet fick även gå skolan i huset bredvid. Där fick de även hälsoundersökningar av läkare som jobbade ideellt.

På skolan och barnhemmet fanns det mycket riktlinjer och böner på väggarna. Även en återkommande bild på en sorts helig guru som skolan hade. Vi svenskar tog och försökte sjunga huvud axlar knä och tå med barnen men de hade lite svårt att hänga med. Jag (D) skyller på att Helene sjöng så snabbt hon bara kunde.

Besöket på barnhemmet och skolan avslutades med bönesånger som sjöngs av några barn. Dev var väldigt vackert!


På eftermiddagen var vi på besök på en statlig skola som låg ett stenkast från Silver Oaks. Där hade barnen suttit och väntat på att vi skulle komma i en timma på golvet i långa rader. De hade också väntat med lunch den tiden för att vi skulle komma så det känns ju bra... Vi märkte ganska fort att det var olika tempon på vår skola och denna. Men det verkade som vårt besök var mycket uppskattat och det var jättetrevliga barn som älskade att vara med på kort!

Vi skulle ha lagt upp detta blogginlägg igår kväll, men det blev strömavbrott i några timmar så det sket sig. Idag ska vi träffa våra mentorer och diskutera vad vi vill få ut med vår praktik och ikväll ska vi fira midsommar och Isak (som fyller år)!

Tjingeling!

Likes

Comments

Nu har vi alla landat i Hyderabad och jag (Lovisa) har avnjutit min första frukost bestående av nudlar och någon form av kaffe samt en banan. Igår landade jag (L) och 3 till efter nästan 33 h resa i Hyderabad medan David redan varit här en halv dag. Den halva dagen spenderades genom att sova i entimmesperioder och leta efter ett ställe att köpa vatten. Det gick inget bra.

Igår kväll åkte vi tillsammans med våra lärare till Daspalla Hotel och avnjöt en god och stark middag. Tyvärr så var alla så trötta så ingen orkade vara närvarade och vi åkte ganska snabbt hem till vår lägenhet och somnade sött i våra små sängar (David Är 1,93 så fötterna fick ej plats).

Vi har tyvärr inte hunnit tagit så många bilder men vi försöker ta mer idag.


Välkommen till vårt hem en månad framåt!

Vad äter man till frukost i Indien? Jo, nudlar förstås.

Likes

Comments