Browniebotten
100 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
150 g Lindt Excellence 78% mörk choklad
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk havssalt
2 dl valnötter
Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Smörj en form med avtagbarakanter, 18 cm i diameter. Klipp ut en rundel bakplåtspapper och lägg i botten av formen.
Vispa ihop smör och socker. Rör ner ett ägg i taget. Smält chokladen över vattenbad och vänd ner i smörblandningen.
Blanda vetemjöl, kakao och vaniljsocker i en annan bunke. Sikta ner de torra ingredienserna i chokladsmeten. Hacka valnötterna och vänd ner i smeten med havssaltet. Häll smeten i formen och grädda i ca 20 min. Ta ut och låt svalna.
Salt kolamousse
75g socker
1/2 dl vatten
1 1/4 dl grädde, 40%
40 g smör
3 g havssalt
120 g Lindt Excellence Extra Creamy mjölkchoklad
2 1/2 dl grädde, 40%
Gör så här: Mät upp socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka till en gyllenbrun karamell. Var försiktig så att den inte bränns. Pensla ner socker på kanterna av kastrullen med vatten och rör sällan om för att minska kristallbildning. Häll i 1 1/4 dl grädde, lite i taget och rör om. Klicka ner smöret och tillsätt havssaltet. Rör om och koka upp.
Hacka mjölkchokladen och lägg i en skål. Häll över karamellen över chokladen. Rör om tills all choklad har smällt. Låt svalna i rumstemperatur. När choklad- och karamellsmeten har svalnat vispar du grädden ganska löst och vänder ner smeten i grädden. Häll moussen överbrownien i formen och låt stelna i frysen över natten.
Dark Chocolate Mirror Glaze
10 g gelatinblad
125 ml vatten
225g socker
150g Lindt Excellence 70% mörk choklad
30g kakao
65 ml grädde, 40%
Gör så här: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Ställ undan. Mät upp vatten och socker i en kastrull. Kola upp till 104°C. Ta av kastrullen från värmen. Lägg ner chokladen, rör om tills chokladen är smält. Tillsätt kakaon och rör ner den så att inga klumpar är kvar. Rör ner grädden. Låt svalna till 60°C. Rör ner gelatinbladen. Sila chokladsmeten och mixa sedan med stavmixer. Sila smeten igen ner i en kanna. Låt svalna till 29°C.
Kanderade valnötter
2 dl valnötter
3 msk ljus sirap
1 1/2 msk strösocker
1/2 tsk havssalt
Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Smält socker, sirap och salt i en ugnssäker stekpanna. Koka tills gyllenbrunt. Vänd ner nötterna hela och rör om. Skjutsa in hela stekpannan i ugnen i 6 min. Ta ut, rör om och sätt in i ytterligare 6 min. Häll ut nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna. Hacka nötterna grovt.
Ta ut tårtan från frysen en stund innan glasering. Jämna ev till kanterna på moussen med en varm palett eller spatel.
Placera tårtan på en uppochnervänd skål i en plåt. Häll den 29°C chokladglasyren över tårtan så att den täcker över allt. Skär dropparna längs kanterna med en palett. Låt svalna i kylskåp. Ta ut tårtan och placera den på ett tårtfat. Dekorera med de hackade valnötterna och krossade kolamaränger. Strö över lite havssalt och servera!