Tatueraren i Auschwitz

Författare: Heather Morris

Utgivningsår: 2018

Antal sidor: 265

Bokens första mening: Lale försöker att inte lyfta blicken.


Lale Sokolov kommer till Auschwitz-Birkenau 1942. Han beordras att tatuera de medfångar som väljs ut för att de ska få "leva", det vill säga arbeta sig till döds i stället för att gasas ihjäl. Lale stålsätter sig och utför sin uppgift med mekanisk effektivitet, men en dag står en ung kvinna framför honom. Han blir blixtförälskad och bestämmer sig för att inte bara överleva lägret själv, utan se till att den unga kvinna han just ska tatuera också gör det. Hennes namn är Gita.

Lale inser tidigt vilket öde han och de andra i lägret är på väg att möta, men han bestämmer sig ändå för att leva livet fullt ut och bevara sin värdighet. Den gnistan tänder han även hos Gita och en oförglömlig kärlekshistoria som övervinner koncentrationslägrets omänskliga förhållanden tar sin början.


Tatueraren i Auschwitz är en bok som kommer vara med mig länge. Den är extremt stark och hemsk och man får verkligen en insikt i hur hemsk det var i Auschwitz och Birkenau. Jag har länge haft en fascination över andra världskriget och har läst en hel del böcker och sett många filmer, men denna bok är den första som har fastnat på riktigt. Att den är skriven utifrån intervjuer med huvudpersonen i boken gör den verklighetstrogen på ett helt annat sätt än många andra böcker. Det var riktigt svårt att lägga boken ifrån sig när man väl börjat läsa. Den är skriven på ett riktigt bra sätt och man vill bara veta hur det ska gå för Lale och Gita.

Betyg: 4,5/5

Gillar

Kommentarer

pandi
pandi,
Ooh! Är den så hemsk så att man blir lite rädd, eller hemsk som att man blir ledsen? Jag är sjukt lättskrämd :3nouw.com/pandi
fridasbokhylla
fridasbokhylla,
Hemsk så man blir ledsen och berörd över alla människoöden! 🙈nouw.com/fridasbokhylla
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229