Header

Hej! Den 6de december 2017 var det exakt ett år sedan vi lämnade Sverige och begav oss ut på vårt fantastiska äventyr runt jorden. Jag klippte ihop en film till dess men har inte haft tid att dela det med er här, därför gör jag det nu. Det betyder också att det var exakt ett halv år sedan vi kom hem. Shit vad man saknar att vara på resande fot. Det går inte en dag utan att man tänker på resa. Tror vi har gått och blivit res-beroende haha. Nej men vi längtar tillbaka jättemycket!!!! ❤

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej! Det var ett tag sen nu. Här är videon som Jacob gjorde från vår motorcykelresa genom Vietnam. Där vi började i Ho Chi Minh City (även kallat Saigon), åkte upp till de nordligaste delarna av landet vid gränsen till Kina och sedan avslutade i huvudstaden Hanoi. En motorcykelresa på över 2000km blev det. Det ni får se är tyvärr bara en bråkdel av allt vi upplevde under detta äventyr, man kan ju inte filma allt. Hehe!

Likes

Comments

Vi har fått många frågor sen vi kom hem till Sverige igen och jag tänkte att vi kan besvara några av de vanligaste frågorna här:
Hur känns det att vara hemma i Sverige igen?
Det känns bra, såklart. Hemma är ju alltid hemma. Roligt att träffa alla igen som man har saknat och längtat efter så mycket!!! Även härligt att komma hem till svensk sommar! Sen att kunna sätta huvudet under kranen och dricka gott svenskt vatten, sitta på en fräsch toalett, sova i sin egna säng, bre en macka när man är sugen, få hemlagad mat, köra bil, äta lösgodis, variera sina kläder, kolla på tv med mera, är ju bara för underbaaart. Småsaker i vardagen som man tidigare inte tänkt på men som man uppskattar väldigt mycket när man varit ute på en sån här resa. Dock kände vi redan efter två/tre veckor att vi vill iväg igen. Man klättrar lite på väggarna här hemma och vill att något ska hända hela tiden. Vi saknar väldigt mycket att vara på resande fot, ha nya äventyr framför oss och framförallt att få vara med varandra varenda dag. Vi har ju varit med varann konstant varje dag i 6 månader. Så det känns konstigt att inte vara med varandra konstant som tidigare. Vi tycker det är sorgligt att vår drömresa är slut. Men samtidigt kände vi oss mer än nöjda när vi valde att åka hem, då vi gjort och sett så mycket att vi inte uppskattade saker vi gjorde och såg lika mycket i slutet. Så ja det är väldigt blandade känslor. Den här resan är det bästa vi gjort! Vi vill redan börja planera och spara ihop till nästa resa. Men det känns bra som sagt att vara hemma igen. Nya äventyr väntar även här hemma.


Hur har ni haft det?
Vi har haft det nästan helt overkligt bra. Det har varit fantastiskt på alla sätt och vis!!! Vi har lärt oss så mycket saker och utvecklats på så många sätt. Vi har verkligen provat på att leva utanför vår bekvämlighetszon och provat på saker vi aldrig trodde att vi skulle göra. Vi har haft så himla roligt tillsammans under hela vägen. Trots några matförgiftningar, flera bråk med lokalbefolkare, krasch med motorcykel, tjuvar, oärliga människor och andra "mindre roliga saker" så känner vi att dessa saker är ju en del av resandet och bidrar inte till att resan blir sämre, utan skapar bara fler och roliga minnen. Vi har verkligen tagit vara på varenda dag och njutit till max.

Vilket land har varit bäst?
Det går verkligen inte att svara på den här frågan. Varje land har varit unikt på sitt egna sätt. Men här är en lista på det som varit bäst i varje land:

Thailand - När vi tog dykcertifikat, ett tempel i en grotta utanför Hua Hin och thai-maten.
Kambodja - Angkor Wat, stranden Long Beach på Koh Rong, deras nationalrätt Fish Amok och lokalbefolkningen.
Vietnam - Motorcykelturen genom hela landet!! Ho Chi Minh City, Canyoning i Dalat, Tam Coc, Tho Homestay, norra delarna av Vietnam och deras iskaffe med kondenserad mjölk i.
Filippinerna - Siquijor Island, dykning på Malapascua med Trasher Sharks, dykning vid Balicasag och dykning vid Apo Island. Filippinerna har överlägset det mest kristallklara, turkosa och fina vattnet!
Australien - Dykning på Stora Barriärrevet, fallskärmshopp, surfing i Noosa och musslorna i Sydney.
Chile - San Pedro
Argentina - Salta
Bolivia - 4x4 bilar genom Bolivias öken (sandöken och saltöken), att cykla Death Road och silvergruvan i Potosi.
Peru - Rainbow mountain, Inkaleden till Machu Pichu, Amazonas och sandboarding vid Huacachina.
Mexico - Chichén Itza och Cenote

Vart skulle ni vilja åka tillbaka?
Hmmm.. Vietnam gillade vi väldigt mycket, så dit kanske! Dock har vi redan utforskat nästan hela landet där men det vore kul att åka tillbaka till ett ställe vi gillade mycket där. Australien är vi inte klara med, så dit vill vi tillbaka. Även Filippinerna vill vi tillbaka till då vi inte hade tid att åka över till Coron och El Nido som vi ville till. Bolivia skulle vi också vilja åka tillbaka till. Amazonas också. Svår fråga.

Vad var det häftigaste ni gjorde?
Alltså vi har ju varit på många helt magiska och häftiga platser och upplevt helt sjuka saker. Men måste vi välja en specifik sak så måste vi säga att alla våra dyk. Undervattenslivet är så hääääftigt!!! Speciellt att dyka med hajar.

Hur har det gått att leva i en ryggsäck?
Det har gått bra. Lite jobbigt att ha obegränsat antal med kläder och saker med sig, men det var en utmaning i sig vilket var kul. Vi har använt oss av packpåsar som gjort att vi hela tiden haft ordning och reda i väskan, vilket underlättar jättemycket. Sen eftersom vi endast hade med det nödvändigaste och inte "bra och ha saker" gjorde det att väskan aldrig var helt knökfull vilket också var skönt, dels för att det är drygt att bära en tung och fullproppad väska men också för att man vill kunna köpa med sig souvenirer från de olika länderna och då lär man ha plats kvar i väskan. Dock har vi faktiskt tre gånger skickat hem saker till Sverige med posten, för att underlätta i packningen och för att kunna köpa saker efter vägen. Vi skickade med lite saker hem med Jacob också som vi åkte motorcykel med i Vietnam. Men i övrigt så har det gått förvånansvärt bra att leva i en ryggsäck. Man vänjer sig. Sen är det tur att man har en pojkvän som bär ens väska åt en ibland också hehe!

Hur var längden på eran resa? Var 6 månader för länge eller var det lagom tid?
Vi tycker faktiskt att ett halvår var perfekt lång tid. Man hade tid på sig och behövde liksom inte "stressa" sig genom ett land. I slutet var vi dock lite matta på att uppleva och se nya saker. Hemlängtan var också som allra störst i slutet. Så längre än 6 månader hade vi nog inte velat vara borta. Men sen beror det ju också på hur många länder man vill hinna besöka. Man får anpassa längden efter hur många länder man vill besöka. Men 10 länder på 6 månader var perfekt!

Ångrar ni något från er resa?
Nej! Vad finns det att ångra? Vi har diskuterat det här, att om vi ångrar till exempel saker som att vi litade på vissa människor under vägen som sen lurat oss på pengar, eller om vi ångrar att vi åt den där maten som matförgiftade oss, att vi besökte ett ställe som vi inte gillade speciellt mycket, att vi valde bort en plats för en annan eller att vi råkade ta fel väg under motorcykelturen och missade den vägen som vi hade hört skulle vara den finast". Men nej det är absolut ingenting vi ångrar. Vår resa hade aldrig blivit som den blev utan dessa händelser under vägen.

Hur länge jobbade ni och sparade ihop till resan?
Vi jobbade och sparade ihop till resan i lite mindre än ett år. Vi fick upp idén i januari 2016 men bestämde oss inte riktigt förrän på våren 2016 att vi faktiskt skulle göra denna resa. Det var efter det vi började spara. Sen sa vi upp vår lägenhet och flyttade ut från den sista september för att kunna spara lite extra dom sista två månaderna innan vi sen åkte iväg i början på december.

Hur mycket hade ni planerat innan resan?
Det som vi planerade innan vi åkte hemifrån var vilka länder vi ville till, vilket i och för sig inte var det lättaste då vi från första början hade en lista på 35 länder som vi ville till. Successivt minskade vi ner den listan och bestämde oss för dom 10 länderna som vi idag har besökt. Sen var det ganska mycket planerande innan resan med vaccin, vad man ska ha för ryggsäck, visum, försäkringar, packning, budget osv. Det vi hade bokat innan vi åkte var första flygbiljetten till Bangkok, gruppresan i Sydamerika och den längsta flygresan från Sydney till Buenos Aires.

Hur tog ni er runt i länderna och hur förflyttade ni er från land till land?
I Asien tog vi oss oftast runt i länderna med buss, antingen dagsbuss eller nattbuss. Men vi har även åkt olika båtar, nattfärja, tuktuk, taxi, minivan, moppe och motorcykel för att ta oss runt. I Australien flög vi endast mellan de olika platserna. Dels för att det är så sjukt långa distanser mellan de olika städerna i Australien vilket gör att det annars blir väldigt långa bussresor. Dessutom var flyg både billigare och gick snabbare. I Sydamerika har vi också tagit oss runt med alla möjliga olika transportmedel men mestadels med buss. Vi har flugit mellan alla olika länder förutom när vi tog oss från Kambodja in i Vietnam, vilket vi gjorde med buss och båt.

Vad var bäst, att resa och planera på egen hand eller att resa med en guidad tur?
Alltså det har varit svinkul och skönt att planera på egen hand och liksom göra precis det man känner för just där och då. Man är liksom inte låst till någonting och kan vara spontan. Det absolut bästa med att resa på egen hand är att man hittar sina alldeles egna smultronställen ute i världen. Men sen tar det ju alltid lite extra tid och energi att planera exempelvis om man ska förflytta sig från ett ställe till ett annat. Då ska man gå och boka buss, välja vilken buss man vill ha och vilken tid. När man kommer fram till nästa destination kanske man vill ha en sovplats, iallafall första natten och då måste man leta hotell och boka. Sen om det är en lång bussresa kanske man vill bunkra upp med snacks att äta under tiden osv. Ni fattar.
Efter 4,5 månad med eget planerande var det faktiskt skönt att komma till Sydamerika där vi hade vår gruppresa med guide och bara behövde följa med och inte behöva planera någonting eller ens tänka på morgondagen. Sen är det ju roligt att resa med en grupp för man kommer varandra så nära och skapar vänner för livet.

Men tror ändå att det bästa alternativet är att resa och planera på egen hand. Då får man sin alldeles egna speciella rutt och får göra allt som man vill och när man vill. Det är ju kul att kunna haka på andra resenärer man träffar på också och det går ju smidigt när man inte har spikade planer. Men vi tycker att vi hade en perfekt kombination av att resa på egen hand och att resa med guidad tur. Då fick vi båda delarna liksom!

Vad hade ni för budget?
Vi hade en budget på ungefär 150 000 kronor var. I början hade vi stenkoll på hur mycket vi spenderade per dag och per vecka, och liksom följde en veckobudget. Men den budgeten varade bara i några veckor haha! Efter det har vi inte haft sån bra koll. Vi har ändå aldrig riktigt snålat heller på resan. Även fast vi reste i ett halvår så hade man ju den här tanken som nog alla har när de är på semester "vi kan unna oss det här". Så vi köpte ju allt vi ville och gjorde allt som vi ville göra. Vilket vi är väldigt glada över att vi kunde göra. För vi träffade på rätt många som fick lov att strunta i att göra aktiviteter för att det var för dyrt för deras budget. Det är ju tråkigt om man ska behöva avstå från aktiviteter man vill göra.

Hur mycket gick resan på?
Mellan 150 000-200 000 kronor var. Och det var det värt!

Likes

Comments

Som ni säkert redan vet avslutade vi vår resa för ungefär fyra veckor sedan och åkte hem till Sverige igen. Vi lämnade Mexico den 4 juni och åkte till Spanien för mellanlandning. Sen åkte vi vidare till Italien och landade tillslut i Sverige på natten den 6e juni. Det var en ganska lång väg hemåt men det gick bra, vi är ju vana vid det här laget. Vi stannade en natt på hotell i Stockholm så att vi fick sova ut lite innan det var dags att åka bil hem mot Dalarna morgonen efter. Eriks föräldrar kom och hämtade oss. Det var faktiskt en perfekt varm sommardag denna dag och vi fick lov att byta om till shorts så Sverige välkomnade oss riktigt bra kan man ju säga. Att vara i Sverige igen kändes konstigt men en lättnad ändå. Roligt att träffa alla igen och att få äta god hemlagad mat utan att behöva vara orolig för matförgiftning. Det vart en bilresa fylld med berättelser om vad vi gjort samtidigt som vi passerade massor med gula ängar fyllda av raps och den stora dalahästen. Tecken på att vi faktiskt är i Sverige. Vi åkte direkt hem till Tällberg där Eriks föräldrar bor. Sen var det dags att börja överraska!! Det var nämligen så att Erik berättade för alla på "sin sida" att vi skulle komma hem den 6 juni (på nationaldagen) medan jag inte berättade för någon förutom min syster och ena bror.. Så jag hade faktiskt tagit hjälp av min syster, dels för att familjen skulle hålla sig hemma men också för att jag då genom henne kunde beställa vilken mat jag ville ha när jag kom hem, hehe! 😉Vi åkte hem till Lindor där jag visste att mamma var ensam hemma och överraskade henne att vi var hemma. Efter det åkte vi till Leksand och överraskade min pappa, min bror och hans flickvän, som höll på att måla om lägenheten där Oscar och Nora skulle flytta in. Sen åkte vi till Åkerö och överraskade min mormor och morfar. Jag åkte hem ett tag och umgicks med familjen och åt middag, innan det sedan var dags att överraska mina vänner. Jag åkte till Leksand och överraskade Lovisa och sedan Emma. Sen åkte jag till Rättvik och överraskade Izabelle. Jag skulle överraska Nenne också men hon var inte hemma så jag fick lov att vänta till dagen efter. Så fort jag visste att hon var hemma igen dagen därpå åkte jag dit på morgonen och väckte och överraskade henne. Åh så roligt det är att överraska sina nära!!! och såååå fantastiskt att få träffa alla igen efter ett halvår ifrån varandra!!!❤🙏🏻 Som man har saknat alla!!!! Jag filmade också alla jag överraskade för att kunna spara deras reaktioner! Här kan ni titta!

Likes

Comments

Hej!!! 😃 Väldigt sent inlägg här, men vi kände att vi inte kunde sluta riktigt än eftersom MEXICO också blev ett resmål på vår resa. Efter våra fantastiska dagar i Amazonas fortsatte vår resa vidare ännu en gång. Vi flög från Lima till Cancún och stannade en natt där innan det nästa dag var dags att bege oss till Tulum där vårt lyxhotell med all inclusive väntade. Hehe! Vi kände att vi behövde "vila upp oss lite" efter allt vi gjort och liksom bara slappa och äta gott. Och att vi förtjänar lite lyx efter att vi bott på alla möjliga olika boenden under vår resa. Allt från trånga hostel, sovandes på golvet på homestay's, hyddor i djungeln, lökiga tält, omysiga hotell osv osv. Okej nu sa jag bara dom mindre bra boendena, vi har ju självklart haft många bra också. Men det är just när man tänker tillbaka på dom här stunderna som man känner att man förtjänar sitt lyx. Hur som helst, hotellet var massivt!! Hotellet hade verkligen allt, och lite till. Det första vi gjorde när vi kom dit var att beställa in drinkar och börja hugga in på allt vi var sugna på från lunchbuffén. Allt fanns! Resten av dagen slappade vi vid poolen och fortsatte dricka drinkar innan det var dags för middagen. Resten av vår vecka på detta hotellet spenderades vid poolen, stranden, baren och restaurangerna. Så härligt verkligen!!!

Dock vart vi faktiskt lite rastlösa. Oväntat? 😉 Så en dag tog vi en tur till nummer ETT på listan för världens underverk, Chichén Itza. Vilket var sjukt häftigt och intressant!! Även coolt att kunna checka av detta på sin bucketlist. Efter det tog vi oss till en av Mexikos alla Cenotes, vilket är en slags grotta som naturen på något vis har skapat och bildat vatten i. Inuti grottan var det en hål i "taket" där vattnet kom ifrån jorden, så det blev liksom som ett vattenfall ner i vattnet. Svårt att förklara men det var as fint!! Så där kunde vi hoppa i och bada, vilket var sjukt skönt efter svettiga timmar vid Chichén Itza. Sist av allt under denna dag åkte vi in till en mysig liten stad där vi traskade runt och bland annat hitta en fin kyrka. Så lite utav Mexico fick vi iallafall se! 😃 Trots att vi mestadels av tiden var instängda på vårt hotellområde och bara åt & drack & hade det skönt haha. Mexico blev alltså vårt sista stopp på resan och blev som en slags "semester på semestern" då vi ville vila upp oss efter allt vi gjort och varit med om på vår resa innan vi åker hem till Sverige igen. Ett bra och lugnt avslut, definitivt! ❤👏🏻

Likes

Comments

Hej igen! Nu har vi varit i AMAZONAS!!!! 😃 Denna tur bokade vi tillsammans med Ally och Jacob som vi träffade genom gruppresan här i Sydamerika. Turen bestod av tre dagar och två nätter ute i djungeln från Perus sida (Iquitos). Under dessa dagar har vi hunnit med en hel del faktiskt. Vi har bland annat åkt båt på amazonfloden, träffat indianer, ätit exotisk frukt som vi inte ens visste existerade, sett rosa delfiner (visste inte heller att det fanns rosa delfiner men shit så coola!!!), sett tre olika sorters apor (därav en sort som gillade att hålla hand, kramas och klättra på en), träffat två sengångare, sett världens farligaste myra (som man från 40 graders feber av om man blir biten), gjort vår egna sockerrörs-juice, åkt kanot i bäcksvart mörker för att se skillnad på dag- och nattdjurliv, fiskat pyrajor, träffat en papegoja, tagit ett dopp i amazonfloden, shottat naturlig medicin, sett olika sorters ödlor, vandrat i djungeln och... fått tusen myggbett. Tror att jag fick med det mesta. Det har iallafall varit sjukt roligt och extra roligt att få dela dessa dagar med Ally och Jacob! Vi bodde nånstans i djungeln precis bredvid floden i små "hyddor". Var väldigt fint här med omgivningen och personalen var hur trevlig och hjälpsam som helst. Och all mat vi fick var väldigt god! Vi hade el några timmar efter 18 varje dag men absolut ingen teckning på telefonen. Kallt vatten i duschen hade vi också och vi sov under myggnät medan vi hörde alla djur utanför.

En riktigt häftig upplevelse i djungeln minst sagt!🙈

Likes

Comments

Colca Canyon

Nästa stopp här i Peru blev vid Colca Canyon som är världens djupaste canyon. Här var huvudsyftet att spana in en av världens största fåglar, Kondorer. Vi såg upp mot fem stycken stora Kondorer som flög runt bland oss. Som närmast kom dom kanske 5 meter så det var häftigt! Häftiga fåglar! Resten av tiden här spenderades av att kolla den fina omgivningen och så träffade vi ett skönt gäng lamor. Lite fun fact om Cola Canyon: Detta ställe har rätt nyligen blivit ett populärt turistmål då området länge har terroriserats av en av landets terroristrupper, Shining Path. Det är även här, högt uppe i Colca Canyon som världens näst längsta flod börjar, Amazon floden.

Området är som sagt ganska svårtillgängligt så det krävs rejäla fordon för att ta sig dit!

Huacachina

Efter Colca Canyon åkte vi vidare mot Huacachina som är en stad som ligger mitt bland all sandöken. Här åkte vi runt på sandöken i en Sand Buggy vilket var huuuuuur roligt som helst. Var som att åka berg- och dalbana då vi åkte snabbt upp och ner från sandkullar. Vi gjorde även sandboarding ner från sandkullarna vilket också var sjukt roligt. Vi gillar fart!

Ballestas

Efter en nattbuss var vi sedan framme i staden Paracas där vi bland annat besökte ön Ballestas även kallat Perus egna "Mini Galapagos". Det var en båttur på runt 2 timmar där vi fick se sjölejon (både simmandes och på land), hundratals pelikaner, pingviner och massvis med fåglar som jag inte vet namnet på. Man får dock inte gå i land på dessa små öar eftersom man vill skydda djurlivet som är här, vilket är jättebra!! Så allt såg vi liksom från båten. Pingvinerna är definitivt min favorit men Erik gilla sjölejonen mer. Sjukt coola djur iallafall!

Efter Paracas åkte vi vidare till Lima som är huvudstaden här i Peru. Här spenderade vi en sista kväll tillsammans med hela gruppen. För nu har 35 dagar gått och gruppresan tar slut. Tråkigt att säga hejdå till alla som man kommit så nära under dessa fem veckor tätt tillsammans. Sista kvällen hade vi middag tillsammans och festade hela natten lång. Däremot var de flesta i gruppen kvar i Lima dagen efter också så vi samlade ihop gänget och hade ännu en sista avskedsmiddag på en fin restaurang där vi åt kött och drack rödvin. Tur nog behövde vi inte säga hejdå till precis alla då Ally och Jacob kommer följa med oss till Amazonas!!!!! Så roligt!! Vi hörs mer efter våra dagar i djungeln.

Likes

Comments

Förra onsdagen påbörjade vi vår vandring på Inkaleden mot slutmålet Machu Picchu!!!!! Vandringen pågick i fyra dagar där dag ett var den lättaste, dag två var den tuffaste och dag tre var den längsta. Dag två var verkligen hemsk stundvis då vi gick RAKT UPP för ett berg i över tre timmar och sen när vi väl kommit upp så skulle vi gå RAKT NER i över en timme. Självklart föredrar man ju att gå nerför (haha) men det var faktiskt sjukt drygt att bromsa sig ner för berget också. Dessutom ligger det här berget på Inkaledens högsta topp som är på 4200 meter. Och som vi sagt tidigare så är det extra drygt att röra sig på sånna här höga höjer. Dock trodde jag att Inkaleden skulle vara mycket drygare än vad den var. Sen visade det sig också att vår grupp var en av de snabbare grupperna då vi alltid kom fram till kampingplatserna flera timmar tidigare än vad andra grupper brukar göra. Så våra guider och porters var glada över att vi var så pass snabba, då det förenklade deras arbeten!

Varje dag när vi kom fram till platsen där vi skulle sova för natten var tälten uppställda och maten var färdiglagad. Allt tack vare våra porters som sprang i förväg med all vår packning (förutom våra dagsryggsäckar) och gjorde klart allt. Dom jobbade verkligen järnet av sig som fick lov att SPRINGA med all tung packning genom hela Inkaleden. Dessutom för så himla lite pengar till lön..... 270 svenska kronor tjänar varje porter för fyra dagars hårt slit och svett på Inkaleden. Så hemskt!!!!! Man undrar ju vart alla pengar som man betalat för att gå Inkaleden tagit vägen. Men hela gruppen gav en hel del i dricks till dom, så det kändes bättre!
Dag fyra gick vi upp 03.30 för att gå den sista biten till vårt mål, Machu Picchu, som var sjukt häftigt!!! Vår upplevelse på Inkaleden har verkligen varit helt fantastisk! Vi hade strålande sol varenda dag och regn endast ca två timmar när vi redan hade kommit fram till kampingplatsen och då hade skydd av tälten. Vi var en grym grupp som kämpade och hade kul tillsammans. Och vi vandrade bland fina vyer och träffade på en och annan Lama på vägen.

Första dagens tältplats

Här befinner vi oss på Inkaledens högsta punkt som är ca 4200möh.

Lamor fanns det mycket av under den andra halvan av inkaleden.

Sista tältplatsen innan vi är framme i Machu Picchu. Här märks det att vi tagit oss ner till djungeln då det är mycket varmt jämfört med tidigare dagar.

En av alla mindre Inkaruiner längs Inkaleden

Bild från Sun Gate. Under molnen finns Machu Picchu.

Solens tempel. En av de viktigaste byggnaden i Machu Picchu. Genom att fönstren är byggda åt speciella håll så kunde de genom stjärnorna veta vilken årstid det var.

Beviset på att Machu Picchu inte var färdigbyggt. Här höll de fortfarande på att hugga i stenblock för att färdigställa semesterstaden.

Likes

Comments

Sen det senaste inlägget har vi gjort massor med saker. Men pågrund av värdelöst internet i dessa länder och fullspäckat schema hela tiden har vi inte kunnat göra något inlägg. Sedan det senaste inlägget har vi bland annat besökt Potosi där vi åkt fyrhjuling och besökt en känd silvergruva. Att besöka gruvan var sjuuuuukt läskigt!!! Det var trånga utrymmen, vi fick lov att krypa och klättra, vi var där inne medan dom sprängde dynamiter (hela marken skakade) och arbetarna slet verkligen där inne. Aldrig varit så rädd! Efteråt googlade vi på silvergruvan och det visade sig vara en av världens farligaste turist-turer som man kan göra. Vi går inte in där igen...

Efter det åkte vi vidare till La Paz där vi cyklade Death Road vilket är en cykeltur som gör på världens farligaste väg. Det var sjukt kul men samtidigt läskigt med tanke på den smala vägen och alla de stup som fanns. Vår guide berättade att under de PR han arbetat så hade 3 guider omkommit på vägen så det var bra om man tog det försiktigt. I vår grupp var vi 15 personer och tre stycken kraschade (därav en som kraschade hela tre gånger!!!) och en annan fick brutal punka. En av dom som kraschade bröt armen och fick lov att avbryta sitt resande och åka hem. Trist nog. Men vi alla överlevde!!! Bolivia bjöd verkligen på både spännande och farliga upplevelser vi aldrig kommer att glömma

Sen lämnade vi Bolivia och åkte in i Peru. I Peru började vi med att besöka sydamerikas största sjö "Lake Titicaca". Här besökte vi flytande byar och bodde på Homestay. Vi alla blev tilldelade en varsin familj att bo hos under två dagar. Min och Eriks Mama för två dagar heter Aroura. Hon var väldigt söt! Hon bor väldigt fattigt till och vi fick hjälpa henne att laga all mat och hjälpa henne med sysslor under dagen. Problemet här var bara att hon pratade språket Aymara och jättelite spanska, så vi hade svåra konversationer där man fick lov att peka och gissa sig fram. Men det var en genuin och intressant upplevelse. Vi fick även prova på deras traditionella kläder och danser. Under vistelsen i byn fick vi bland annat spela fotboll mot det lokala laget, vilket var sjukt jobbigt då byn ligger på ca 4000 meters höjd.

Just nu befinner vi oss i staden Cusco här i Peru. Igår gjorde vi en tuff vandring upp till 5000 meters höjd till "Rainbow Mountain". Vi startade klockan 03 på morgonen med en bussresa i 3 timmar, sedan 3-4 timmars vandring upp, 2,5 timme ner och tillsist 3 timmars bussresa hem. Vandringen gjorde vi dessutom med endast en brödbit i magen. Frukostarna här är helt värdelösa!! Så det var tufft men helt klart värt det då det är en helt magisk plats!!!! Berget är dessutom nyupptäckt då det för två år sedan var helt täckt av snö. Men på grund av den globala uppvärmningen har snön smält bort och dessa färgglada berg har därmed kommit fram. Imorgon börjar vår fyradagars vandring på Inka Leden upp till Machu Pichu. Vi hörs!

När vi var uppe på toppen slog vi även höjdrekord då den ligger på över 5000 m höjd.

Likes

Comments

Vi har haft flera helt magiska och häftiga dagar på senaste här i Sydamerika!!!! Vi har dessutom hunnit med tre länder på dessa dagar, sjukt! Vi startade i Salta (Argentina) och åkte över till San Pedro (Chile) som var en 12 timmars dagsbuss genom Anderna. Tror jag aldrig njutit så mycket av en bussresa som av denna. Det var helt sjuka vyer!!! Och dessutom var vi riktigt högt upp, tror vi denna dag kom upp i 4800 meter. Väl framme i byn San Pedro tog vi in på hostel och här var höjden runt 3000 meter. Denna kväll vart det utgång och karaoke!
Nästa dag hade vi en lugn dag. Erik hade tandvärk och jag hade blivit förkyld så det passade perfekt för oss att bara ta det lugnt, strosa runt bland de mysiga gatorna och inhandla lite varma kläder. Eftersom vi är på sånna sjukt höga höjder bidrar det även till att det blåser mycket, är väldigt kallt trots att solen skiner och det är extremt ansträngande att röra sig (att gå typ 20 meter får en att flåsa som om man sprungit flera kilometer). Dock är fördelen att det alltid är blå himmel eftersom vi är ovanför molnen!😃 Så vi inhandlade lamatröja, lamasockor och en varsin dunjacka. Lamakläderna är jättemysiga verkligen!!! På kvällen denna dag hade vi bokat in oss på en astronomi-tur. Vilket innebar den sjukaste och mest klara natthimmel vi nånsin sett. Inte så konstigt när det är bästa stället i hela världen att kolla stjärnorna på!!! Vi såg miljoner av stjärnor och två planeter (Jupiter och Saturnus). Samtidigt fick vi en förenklad genomgång om hur stjärnor, planeter, sol, måne och allt där uppe hänger ihop. Tyvärr (för er del) har vi inga bilder på detta då det var svårt att ta kort i mörkret men vi har minnet i våra huvuden iallafall! Däremot har vi en bild från Bolivias stjärnhimmel som ni kan se här nedan, då kan ni bara tänka er hur coolt det var att kolla natthimlen i San Pedro.

Erik provar souvenirer!

Kliver över gränsen från Argentina till Chile.

San Pedros gator fyllda av gatuhundar...

Efter flera timmar av hunger kämpade sig Erik till denna lilla kiosk för att hitta något ätbart. Den låg kanske 200 meter bort och att gå så långt på dessa höga höjder är sjuuuuukt ansträngande. Så ni kan ju gissa hur trött Erik var när han kom tillbaka haha!

Nästa dag åkte vi från San Pedro till gränskontrollen för Chile och lämnade landet. Där ifrån hade vi en bussresa på 40 minuter där vi inte befann oss i något land? För sen var vi framme vid gränskontrollen för Bolivia. Från gränskontrollen i Bolivia började vår resa med Jeep genom öknen!!!! Det är så roligt att åka dessa bilar som tar sig fram överallt och genom alla möjliga olika miljöer. Vi har bland annat åkt bland sandöken, saltöken, färgglada berg, laguner, lamor, åsnor, kaktusar och alpackor. Natten spenderades mitt i ingenstans på den stora öknen som vi tar oss genom.
Dagen efter det åkte vi vidare med våra Jeepar och åkte till två till laguner (red and green) där vi bland annat såg flamingos! Vi åkte även till en naturell varmkälla att bada i och ännu fler häftiga berg och klippor. Hela tiden åker vi förbi lamor och alpackor. Så roliga djur!! Även denna natt spenderades mitt i ingenstans på den enorma öken i sjukt mysiga små hus. När vi väl var framme i den lilla byn där vi skulle spendera natten tog vi oss upp på ett berg fyllt med kaktusar och kollade den fantastiska solnedgången. Magiskt!!!

Juste kanske ska tala om att det varvas sandöken och saltöken här och där vi spenderade natten denna natt var huset gjort av salt, golvet var fyllt av salt och alla möbler vi åt middag vid var gjort av salt. Sen fanns ju självklart salt på middagsbordet också. 😉

Här står vi i kö för att få komma in i Bolivia!

Nästan hela gänget!

Reed Lagoon!

I förrigår tog vi våra 4x4 jeepar till den största saltöken där marken var helt kritvit så långt ögat kunde se. Det ser ut som snö, men det är faktiskt salt. Här spenderade vi flera roliga timmar! Vi tog oss även upp på ett berg fyllt av kaktusar här också och så fick vi en 360graders vy utav saltöken. Så cooooolt!!!! Sen gjorde vi några småstopp på vägen till nästa stad där vi besökte saltmuseum och ett gammalt kvarglömt tåg.

Likes

Comments