Universitetstankar - fristående kurser är inte så läskigt som det kan låta

Jag är nu inne på min tredje termin på Linköpings Universitet, eller egentligen femte om jag räknar med det första året som inte gick så bra. Jag valde att plugga fristående kurser i och med att det gav mig större frihet i val av ämne och det har verkligen passat bra. Det har alltid varit så för mig att tycker jag inte om ett ämne eller en kurs så mycket så tappar jag intresset rätt mycket, tror många kan relatera till det, och när jag tittar tillbaka på grundskolan speciellt har det alltid varit så att du måste läsa alla ämnen vare sig du vill eller inte. För mig hade jag inte så svårt för det i och med att man inte gick in på djupet på många av de ämnen man hade, det vara bara grunder egentligen. När man kommer in på gymnasiet sen har man mer frihet, åtminstone andra året (kanske inte är så på alla gymnasium). Där kunde du välja fördjupningsämnen eller ämnen som inte var obligatoriska vilket för mig var väldigt roligt. Jag tyckte mycket om psykologi och filosofi i gymnasiet och jag läste även musik för att få vara lite kreativ också.

När jag väl bestämde mig för att plugga på universitet så kom verkligen den stora friheten, till en viss del. Ja, jag fick välja exakt vad jag ville läsa som från början var Kulturvetenskap, ett tre-årigt program på Linköpings universitet som skulle ge mig en kandidatexamen, det var det jag ville läsa. Programmet innehöll fyra ämnen som alla ingick i delkurser som man hade ungefär fyra stycken per termin. Ämnena var konstvetenskap, litteraturvetenskap, filosofi och historia. Jag var mest intresserad av konstvetenskap men jag var också så inställd på att program var det man skulle läsa på universitetet, det var en säkerhet att du kommer få en examen och du kommer ha en och samma klass i tre år då. Dock märkte jag medan jag läste att det var väldigt svårt att läsa delkurser med fyra ämnen parallellt, speciellt när man egentligen bara tycker om ett. En liten disclaimer: det kommer alltid vara någonting du inte tycker om lika mycket, i ett ämne/en kurs på universitet, en uppgift på jobbet eller kanske till och med en kollega/klasskompis! Det som är viktigt att tänka på är helheten, de delarna som du inte tycker om lika mycket kanske behövs för att nå ditt mål.

Det jag också fick som en "aha-upplevelse" var att jag kanske inte längre ville ha den där säkerheten utan jag ville ha mer frihet att välja själv vilket i sin tur krävde mer planering, mer självständighet och mer vilja men jag upptäckte också att jag inte behöver veta vad jag vill bli heller. Det vore så mycket jobbigare att kämpa sig igenom ett helt program på 3 år eller kanske 5-6 år sen halvvägs inte vill ha den utbildningen längre. Därför passade fristående kurser för mig för att jag kände efter på vägen efter varje kurs. Ville jag fortsätta på detta ämne eller vill jag skifta lite och testa en annan kurs? Vill jag kanske lägga till en språkkurs? Vill jag kanske byta ämne helt?

Det är ändå min framtid det handlar om och jag ska få konstruera den hur jag vill, lite i alla fall. Att få hitta dess pusselbitar som är mina intressen och kunna få sätta ihop de hur jag vill är en stor fördel och även för dig som kanske har en aning om vad du vill hålla på med i framtiden. Bygg ihop det själv.

Jag vet också nu när jag har bytt riktning på universitetet, att bara läsa fristående kurser i konstvetenskap, att det finns ändå delkurser eller uppgifter som inte är lika roligt men sånt är livet. Du kommer inte tycka om allt, allt kommer inte vara lättillgängligt eller lätt att klara av. Livet handlar om utmaningar och du kommer förmodligen att lära dig någonting av de där tråkiga delarna som kommer hjälpa dig till ditt mål eller komplettera det som du tyckte var jätteroligt.

Universitetet är en fantastisk upplevelse som jag uppmanar alla till att prova, även om det bara är en kurs på 7,5hp. Det är alltid nyttigt att lära sig saker och att få omringa sig med människor som tycker om samma saker som du gör.
Jag har tre terminer kvar efter denna, och då kommer jag få välja hur jag vill för att bygga min examen, jag är så peppad på det! Nu gäller det dock att skriva den stora och skrämmande C-uppsatsen, men jag tror det kommer gå bra!


  • Liu

Gillar

Kommentarer