Tips på att hantera plugg - mina erfarenheter

Jag är ju mitt uppe i allt det här med att hitta studieteknik och lära mig hur jag hanterar allt detta pluggande så tänkte då dela med mig lite av de erfarenheter och färdigheter som jag både har lärt mig och tycker om men även tips som jag skulle ge en vän och även mig själv för att bli ännu bättre!

1. Hitta en studieteknik som fungerar för dig - testa dig fram!
- Jag har upptäckt sen jag började på universitet att jag tar in information bättre genom att skriva ner allt jag har läst eller lyssnat på under en föreläsning, gärna på papper så att min kropp verkligen tar in det jag skriver. Andra olika tekniker kan vara att färgkoordinera med färgade pennor eller lappar som kategoriserar allt, det som är aktuellt här är att man associerar en sak med en färg (eller något annat). Men som sagt, prova olika tekniker för att hitta den/de som passar just dig.

2. Miljö - byt studiemiljö emellanåt
- Oftast funkar det för mig att vara på vilken plats som helst, förutom hemma. Hemma vet jag att min säng finns, min Tv finns och allt som kan distrahera mig från pluggandet. Om jag går till campus, biblioteket eller ett cafe i stan vet jag att det enda jag kan göra där är att plugga, det finns inget som är "roligare" att göra på dess platser. Dock kan valet av miljö bero på vad det är för typ av plugg du gör, jag till exempel föredrar att sitta bekvämt när jag läser och då kan det faktiskt funka att vara hemma i soffan, så länge jag har Tv:n avstängd osv. Ska jag däremot skriva på en essä eller liknande behöver jag sitta på en stol (stel och nästan obekväm) för att kunna vara så effektiv som möjligt.

3. Sätt upp en tidsplan - sätt upp mål för varje intervall
- Detta tips är mest effektivt för mig när jag ska läsa mycket, då tar jag det gärna i intervaller. Som exempel, ska jag läsa 100 sidor ur en bok brukar jag försöka dela upp det i antingen kapitel eller sidantal. Ett kapitel brukar vara mellan 30 och 40 sidor, det är ungefär tre kapitel då på dessa 100 sidor, då kör jag ett kapitel i taget och sen tar en paus eller unnar mig något som belöning när jag har läst varje kapitel. En annan version av intervaller kan vara att du delar upp det i tid, du kanske kör en intensiv halvtimme eller timme och sen tar du en paus på en halvtimme. Det kan vara att jag måste laga mat, jag kanske bara sitter vid telefonen en stund, eller att jag tar en godsak.. Att ta pauser är väldigt nyttigt så man inte tröttnar fullständigt på det man gör, speciellt när man ska läsa vilket kräver fokus, annars går det in och sen rakt ut igen.

4. Hitta en kompis eller en grupp att plugga med
- Det är lätt att man blir en eremit när man har stora skolprojekt som är självständiga. Det är då en väldigt bra ide att hitta vänner i antingen i sin klass eller vänner från andra kurser/program och sitta tillsammans och plugga. Det är inte nödvändigtvis viktigt att ni pluggar samma sak utan det är mer att man får interagera med folk. Jag har en stor uppsats som kommer ta upp ungefär tre månader av min termin, den är självständig vilket betyder att jag skriver den själv. Resten av min klass kommer göra samma sak, men har sina egna ämnen men vi har ändå pratat om att vi ska träffas och plugga ihop. Det här går rätt bra ihop med tipset innan om att köra intervaller i plugget men här har du någon att prata med i pausen, det kan vara så att man behöver hjälp med ett ord eller en formulering och då finns det någon där till hjälp. Det kan vara att ni tar med er lunch och äter tillsammans eller bara att någon tröttnar och behöver köpa en kaffe, då kan man vara fler som går. Så länge ni fokuserar när det gäller så är det inga problem att få saker gjort, det handlar om tiden emellan som det kan vara skönt att prata med någon.

5. Lär känna dig själv - undvik stress och hitta saker som får dig att koppla bort
- Hitta en hobby eller en aktivitet för tiden du inte pluggar. Det går inte att alltid, hela dagarna varje dag sitta fastklistrad vid datorn eller boken och inte göra något annat. Man har ju hört om hälsosam stress och ohälsosam stress, den där ohälsosamma stressen är den som ligger i bakhuvudet hela tiden och som håller dig vaken om nätterna, den vill vi försöka undvika. Därför har jag försökt hitta saker som jag kan fylla mina lediga dagar med. Just nu har jag funnit ett intresse för att måla och det har varit väldigt avkopplande. Jag tar fram allt, sätter på en lugn spellista och tänker på inget annat än färgen, tavlan och penseln i en timme. En annan sak jag tycker om är att ta promenader (måste dock komma igång med det nu) ta på min gympaskorna och sätta i hörlurarna och bara gå runt mitt område, speciellt på eftermiddagen när solen börjar gå ner. Jag har också börjat umgås med vänner mer och träffar gärna dem på antingen en fika på två timmar eller bara sitta hemma och umgås hela kvällen, bara för att få tankarna på annat eller ventilera.
Det är väldigt viktigt att tänka på annat utöver skolan så du inte blir instängd i saker som du borde göra hela tiden vilket leder till mitt sista tips...

6. Du kan inte göra mer än du kan - så enkelt är det
- Det finns bara så många timmar på dygnet och du kan inte göra mer än ditt bästa. Jag har en tendens att sitta på kvällen (sent på kvällen) och sen komma på saker att göra när det kommer till skolan men jag måste också då påminna mig själv om att dagen är slut och jag har gjort det jag kan den dagen för att inte få den där jobbiga stressen. Jag förstår att man vill prestera och göra sitt bästa men man får också tänka att man kan inte göra allt. Börja med att planera din dag, precis som en arbetedag, sen när du har använt de timmarna på din arbetsdag får du faktiskt säga till dig själv att lägga ner boken och vara nöjd med arbetet du gjort den dagen. Pressa dig inte till det omöjliga, du gör det bästa du kan och känner du att "idag orkar jag faktiskt inte" så är det också okej, försök att inte sitta och tänka att du borde göra det här och det där osv. Ta det nästa dag istället. Du är bara människa.


Hoppas dessa tips har hjälpt dig att tänka till när det kommer till skolan, oavsett på vilken nivå du är. Jag kommer att försöka gå efter de här tipsen och även prova mig fram och se vad som funkar för mig. Vem vet, jag kanske hittar andra sätt. I så fall delar jag med mig!

  • Liu

Gillar

Kommentarer

Fanny
,
Tack!! Själv har jag problem med stressen och har på sistone börjat tänka att det endast är en arbetsdag som är vettigt att studera. Var skönt att höra (läsa hehe) det från någon annan! Tack för att du hjälpte med min söndagssångest 😊
fridamartinaa
fridamartinaa,
Åh det var så lite så! Känner också att det är skönt att jag inte är ensam om dom här tankarna!😇🙌🏻
nouw.com/fridamartinaa
nouw.com/fridamartinaa