Hej på er, tisdag och jag har lyst med min frånvaro här och det hela beror på djupdykning i plugg. Har tendens att skjuta upp saker till sista minuten men nu får det vara slut på det, min hjärna pallar helt enkelt inte att trycka in så mycket text på 2 dagar. På seminariumet idag gick det bra men mitt huvud tog över av en vansinnes huvudvärk och det blockerade tankekraften. Nöjd ändå med den presentation jag och mina två klasskompisar skissade fram igår , en analys av Kajsa Ekis Ekmans text ” könet i knoppen” som vi alla var lite frustrerade på, hur hon bland annat klumpar ihop transpersoner till en enda stor grupp och även misstänkliggör dessa och exkluderar pga rädsla för att begreppet kvinna ska försvinna.
Förutom frustrationen över detta är jag även frustrerad över hur Moderaterna blir allt mer konservativa och går i samma spår som SD- använder skrämselpropaganda med rasistiska undertoner, dessutom sätts affischerna upp i det offentliga rummet... nä valåret 2018 har börjat med ett jäkla mörker, hoppas på vettigare, hoppfullare och anti- rasistisk såväl som feministisk retorik från övriga partier.. våga vägra konservativa och rasistiska partier sätta agendan.
Nu ska jag sluta ilskna till och istället ta en behövlig vilostund i väntan på att min partner ska tillaga middag åt oss, ikväll väntar ett tuffare konditions pass och yoga så gäller att samla kraft!

Kram på er, återkommer snart härjandes !

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Mode ur ett genusperspektiv

Här ovan står jag och poserar med Simone i min nya klänning från &otherstories.
Mode- något som intresserar mig men som också är problematiskt på många sätt, dels hur mode visas, hur plagg produceras och hur det påverkar miljön. Den hierarki som råder inom branschen och även den elitism som lever kvar- mode är på ett sätt en klass för sig men har också blivit mer och mer tillgängligt, mer demokratiskt. Åtminstone demokratiskt för oss som är konsumenter av modet, inte för de som är producenter.
Jag vrider och vänder på hur jag ska kunna introducera mode och stil på bloggen utan att på driva konsumtion , kropphets och exkludering, min slutsats just nu är att jag kommer skriva om det men ha vissa regler. Om jag vill tipsa om plagg, göra kollage med trender/plagg jag diggar så är det ett måste att plaggen ska gå minst upp till storlek 44 alternativt XL just för att jag vill att mode ska vara för alla och ingen kropp är fel, sen bli en påtryckare ( om ens minimal men ändå) till att företagen blir mer inkluderande . Jag kommer även lyfta kritik och ge tips på hur vi kan konsumera mer hållbart samt skriva om mode ur ett mer vetenskapligt perspektiv. Min blogg ska vara en frizon från konsumtionshets, smalhets och exkludering . Här ska vi inspireras, vara välkomna och få en ny bild av vad mode kan vara och är än vad vi vanligtvis får presenterat för oss . Sounds good? Det är iallafall den frizon jag själv önskat haft .
Kram!

Likes

Comments

Veckans aktion

Veckans influencer kommer jag välja personer jag blir inspirerad av , utvecklas av och får nya perspektiv av. Personer jag anser för en viktig kamp och använder sin plattform för att lyfta viktiga ämnen, sprida kunskap och bli en motvikt mot all hets om att konsumera och förändra vårt yttre.
Denna vecka har jag valt Stina Wollter som för 2 somrar sedan la upp en video på insta där hon dansade i bara underkläder, hennes kropp fick bara vara och dansa fritt utan regler - jag kommer ihåg stunden jag såg den än idag, jag hade innan varit ute på över 1 mils power walk och skämdes så över min kropp, hela sommaren hade jag haft sån ångest över kroppen och inte velat vara i bikini, jag hade legat inne och gråtit istället för att vara ute med familjen och pojkvännen i solen och det enda jag ville var att sommaren skulle vara över. Men när jag då scrollade i mitt feed och Stinas video dök upp så spreds det sån glädje i min kropp, ville upp på studs och leva ut så som Stina gjorde, kroppen i rörelse , fri och lycklig. Från den dagen har jag fått ett verktyg när ångesten knackar på- jag går in på Stinas konto, trycker igång en video och ställer mig upp och dansar- och det hjälper. Min kropp går från att jag ser den som ett objekt till ett subjekt , jag lever och tacksamheten över hur benen orkar bära mig, hur mungiporna ändå letar sig upp trots det hat jag givit min kropp. Så tack Stina, tack , du räddar liv, liv som skulle gått till spillo på jakten efter en nedslipad kropp blir nu ett liv som dansar, skrattar, rör sig fritt,som tänker lever och tar ställning. Tack även för att du tar fighten mot männen som droppar dickpicks, tack för att du lyfter andra och deras kamp , för din anti-rasism och feminism.
Stina bör ni följa (men det kanske ni redan gör) en influencer som influerar till att leva.
Hennes insta: @stinawollter

Likes

Comments

Mode ur ett genusperspektiv

Alter the norm! Misslyckad är ett grymt intiativ av två grymma kvinnor och försäkringskassan som tillsammans med Caroline och Aino från Iconapop och med grymma designern Ida Klamborn tagit fram en tischa som ska påminna oss om varje dag att vi duger, det är coolt att bryta normer och att ingen är misslyckad och ingen är så ”lyckad” som skenet kan inge när vi bläddrar i våra feeds. Ett fint intiativ tycker jag och något jag gärna supportar.
Jag själv har och fortfarande gör, jämfört mig mycket med människor runt om mig i det riktiga livet såväl som på de sociala medierna. Jag har alltid känt mig som den fule ankungen alternativt som odjuret i ” skönheten och odjuret ” , jag var flickan som tidigt förstod att jag inte var den ”söte” och identifierade mig fort som ful- men satan vad jag skulle prestera och vara en härlig människa för att kompensera upp mitt utseende. Jag talade ofta och mycket om hur insidan räknas samtidigt led jag i det tysta av att alltid känna att jag inte räckte till, att jag inte blev bekräftad så som en flicka lärt sig - att ens värde satt i det yttre. Åren har kantats av ätstörningar, ångest, prestation, stress och hat. Detta intiativ ger mig hopp för de yngre , att det ändå finns något som visar att en kan vara som en är trots alla bilder på ” perfekta” liv kastas i ansiktet på en. Jag själv kämpar på med min självbild, feminismen har gett mig många verktyg att acceptera mig själv och se mitt värde bortanför mina prestationer även om det är svårt och ibland även omöjligt trots vetskapen man har om hur skevt det är. Det är som om vi flickor placeras i två fack från tidig ålder som sedan förföljer oss- de som blir bekräftade för sitt yttre och då sätter sitt värde i det och vi som placeras i det facket där vi blir osynliga och vi kämpar med att kompensera upp det genom prestationer. Fan alltså. Vad jag önskar att objektifieringen av oss kunde upphöra, att vi slutade värderas efter det manliga könets behag och fick bli och vara de individer , de känslor och tankar som vi är. Det är en sådan jäkla fight .

Likes

Comments

Veckans analys

Influencer- en person som ska influera och används för att inspirera till konsumtion av produkter, någon som skapat sig ett varumärke som kan bli en länk mellan företag och konsument.
Många stoltserar med detta ord men jag ryggar tillbaka och tittar chockerat på personens feed- stränder , trimmad vit smal kvinna i bikini på nya platser varje vecka, nya flashiga kläder var dag, middagar ute, sminktutorials,selfie och the feed goes on. Min rysning är inte själva feedet utan att dessa personer tituleras som influencer, att de ska influera och inspirera- men till vad? I en värld där miljön påfrestas hårt, där högerpopulistiska partier slår rot , där ätstörningar och psykisk ohälsa bland unga ökar, där vi stressar oss till kollaps, där vissa anser att feminismen gått för långt så är en influencer , någon som inspirerar, någon som får oss shoppa nya plagg mer frekvent, får oss resa mer, får oss jämföra oss ännu mer- ja de inspirerar till konsumtion och självkritik rent krasst. Man kan vända sig mot att de ”får oss” se på oss själva på det viset, men faktum kvarstår dock att de flesta som följer dessa personer är unga och som ung är man oerhört påverkansbar.
Jag anser att detta är förkastligt, inte att deras feed ser ut så utan att de har så många följare samtidigt som de kallas för influencer när det som influerar är att konsumera i en värld som redan är så miljöpåfrestad.
Influencer borde vara den som inspirerar oss till bättre mående , att vara en bättre medmänniska, bry oss om planet, våga vara operfekt, våga bryta sitt feed för att lyfta andra/annat. En influencer - någon som berikar våra sinnen, utvecklas tillsammans med sina följare och gör sin röst hörd och andras röster hörda. Den som ser sina privilegier , som kan steppa ifrån och ge plats. En influencer - någon som skapar stora som små revolutioner, som förändrar det lilla som det stora. Nu tar vi tillbaka begreppet och ger plats till personer som inspirerar oss till annat än konsumtion och ifrågasättandet av sin kropp, nu gör vi revolution och influerar! Influerar till mindre kroppsförakt, mer omtanke , lyfter varandra, ger plats och tar plats. Influerar revolutionera!

Likes

Comments

Hej lördag, helg för vissa , jobb för andra och för mig både helg varvat med plugg.
Startade iallafall dagen med att vakna upp trött men vände fort då jag är så peppad på detta med blogg, så många idéer! Men först på dagens agenda var det yoga time, något jag börjat med detta år och älskar mer och mer. Jag är verkligen stel och osmidig men det ska inte hindra mig- alla börjar någonstans och yoga är inte prestation för mig utan något som får mig vara snällare mot kroppen, använda den som ett verktyg och ge den uppskattning- något som är såå svårt men viktig idag när man lär sig hata sin kropp( något jag ska skriva om senare). Så efter yogan körde jag lite kondition och lyssnade på poddar.
Nu hemma och äter en redig frukost/lunch och preppar inför kommande veckas studier, ska bland annat läsa Judith Butler’s Gender Trouble vilket ska bli intressant.
Så nu ska jag käka upp då magen ropar på näring och huvudet efter energi- vi höres asap med veckans tips på influencer och även hur jag kommer välja skriva om kläder och mode.
Kram och ha en fin lördag<3

Likes

Comments

Det ytliga träsket

Naturlig skönhet, vad är det? En naturlig kvinna- vad innebär det?
Enligt catwalken, magasinen och diverse ( många) män så är naturlig kvinna och naturlig skönhet hon som har osminkad hy dock då inte någon finne eller plita i sikte ( hm naturligt ?) och ett svallande hår ( ja då på huvudet) medans ben, vaginan, armhålorna, ansiktet och andra diverse ställen ska vara slätt från hår ( yes igen- naturligt?) och ja sen ska kvinnan också äta vad som helst men då såklart ska alla runt om fråga sig hur det går till då kroppen är sådär naturligt smal ( vad falls är naturligt smal?) och sen ska man vara rosig om kinderna, slät om benen och läpparna mjuka. Men min fråga är då? Vart fasen har man fått allt detta till naturlig skönhet aka naturlig kvinna?
Jag hajar icke. Vill du ha en såkallad naturlig, genomsnittlig kvinna så är det på detta vis naturligheten ter sig:
Kvinnor har hår på flera ställen än på huvudet, ögonbrynen och ögonfransarna, det växer härligt hår på våra ben, på våra tår, ibland på/vid röva, på armar, i armhålor, på vaginan, i ansiktet , på öronen, ibland på ryggen ( hej mina fjun som stoltserar glatt), på låren, brösten och vid den käre naveln med. Många av oss kan inte stoltsera med långt hår då det antingen är besvärligt, vi sliter ut det eller vi kan helt enkelt inte få sån tillväxt . Våra bröst är inte alla runda bollar i storlek 75 d- nä de är olika stora, kan hänga, vara små, stora , har bara ett bröst osv finns helt enkelt lika många bröst som kvinnor. Våra ansikten är liksom som varje människas- ibland härjas det med porer, finnar och annat hormonellt och ibland är det lugnet efter stormen . Våra kroppar växer och lever- celluliter och bristningar är tecken på utveckling i våra liv. Rent utseendemässigt skulle den naturliga kvinnan vara rätt lik mannen- men bilden av kvinnligheten är något som har skapats, som hela tiden kan förändras med yttre tillvägagångssätt som inre. Vi tränas , tuktas, skapar oss ett skönhetsintresse och lär oss förkroppsliga den skapta kvinnligheten- och vad är då kvinnligheten och naturligheten ? Min tes är att vi klär oss kvinnligheten , från när vi går upp på morgonen tills när vi går till sängs. Den kvinnlighet som vi blivit lärda, krämerna , vaxningen och pilates. Klänningar, spetsunderkläder och klackar. Vi trär på oss det vi tror förväntas av oss . Jag är inte frigjord från detta trots vetskapen om att detta håller mig tillbaka , trots all tid jag kunnat ägnat åt annat , ändå smörjer jag ansiktet , ändå rakar jag mig. För att jag vill? Nej, för att jag tror att jag vill, paketerat i ett ” jag tar bara hand om mig, ägnar tid åt mig själv”. Jag klär på mig kvinnligheten och tar av mig den när jag somnar, om natten är jag fri. Då är jag mitt naturliga jag- eller vänta , nattmasken var det också..

Naturlig skönhet och kvinnlighet, ett ämne jag börjat på i detta inlägg men som följs upp. Ett ämne som jag kommer diskutera mycket kring, detta bara en tease.

Alla möjliga produkter som skapar den skapta bilden av ”naturlig skönhet”.

Likes

Comments

Hej du som tagit dig hit, från instagram,fb eller bara av slumpen-oavsett vart du kommer ifrån och varför du läser denna mening vill jag varmt välkomna dig in hit, en plats jag tänkt dela med mig av tankar och analyser men även hoppas på utbyte av tankar och analyser från dig som läser så att vi tillsammans kan skapa förändring.

Men innan jag går in mer på vad jag önskar förändra kanske det vore på sin plats med en liten presentation av mig som person.

Mitt namn är då Frida, har pronomet "hon" och är studerande inom genusvetenskapen och modevetenskapen. Jag har sedan snart 3 år tillbaka bott i Stockholm och är en introvert människa som har svårt får att ha ytliga relationer-jag vill komma till det djupa stadiet på en gång samtidigt älskar jag att vara bland folk men blir nöjd att bara få vara bland människor utan att vara den som minglar och pratar med alla på festen. Jag är den som helt enkelt står i hörnet och hänger, glad att få leva och känna musikens rytmer och se människor umgås och ha det förhoppningsvis bra.

Trots mitt något introverta sätt har jag ändå fått praktisera under ett år på svenska modemagazinet ELLE där jag var mycket med deras dåvarande modeassistent-ett mycket lärorikt år på många plan och drömmer än om att få sätta min fot där igen och kunna ge mer avtryck när det kommer till genus. Har sedan under denna höst som var praktiserat på Modette.se där jag hade hand om deras sociala medier- där började jag direkt jobba med representation- vald med omsorg så flödet inte skulle enbart vara vitt och smalt, utan visa på mångfald som faktist är i realiteten.

Men ja nu är jag här då- bestämt mig för att satsa på plugget och börja blogga för att helt enkelt få ut tankar, analyser och reflektioner på print vilket jag är väldigt pepp på att göra efter att ha varit lite off på blogg sfären och instagram ett tag-men nu ska jag inte vara tyst längre- här ska det härjas!

Att jag valt att studera genusvetenskap grundar sig nog i det intresse jag haft sedan barnsben för andra människor och för de orättvisor som jag upplevde, dels hur jag upplevde min egna kropp men även hur min syster som har en funktionsvariation blev bemött-jag blev trött och vill få rättvisa på detta.

Genusvetenskapen blev då rätt plats att fånga upp kunskap, se historiskt och lyfta verktyg hur man kan analysera sin samtid och se strukturer och normer som råder och förtycker.

Modevetenskapen grundar sig i mitt nördiga intresse för mode, historiskt och hur samtiden, politik samt samhälle påverkar modet.

På min blogg kommer mina analyser av mode präglas av genustänk och varje vecka kommer jag lyfta upp de olika kategorier jag valt till denna blogg vilket är:

1. Det ytliga träsket

Under denna kategori kommer jag vrida och vända på allt som har med vårt yttre att göra, kan man vara feminist och vara en skönhetsjunkie? Vad är skönhet? Hur har skönhet reproducerats? Hur säljs skönhetsprodukter? Vad är min svaga punkt? Hur sluta bry mig? Måste jag sluta bry mig för att bli fri? Kan man bli fri från patriarkatet om man slutar sminka sig och rakar sig?

2.Intersektionell feminism

Lyfte hur olika förtryck ter sig och hur jag som vit feminism åtnjuter vissa privilegier, hur ser representationen ut i modevärlden? Hur ser representationen ut i influencervärlden? Analysera utifrån ett intersektionellt perspektiv.

3. Mode ur ett genusperspektiv

Yes som kategori namnet lyder kommer jag lyfta trender, modenyheter, modehistoria med mera utifrån ett genusperspektiv och analys. Kritisera, hylla, lyfta fram underliggande problematik.

4. Veckans aktion.

Här lyfter jag något som jag tycker bör uppmärksammas mer, något någon annan skrivit, en politiskaktion med mera.

5. Veckans analys.

Här kommer jag analysera en händelse, en bild, film, reportage etc från veckan som gått.

6. Veckans reflektion.

Vad har jag lärt mig under denna vecka, vad har jag känt, tänkt och varit med om.

Låter detta som ett bra upplägg?

Jag säger nog yes! Detta kommer bli en blogg jag själv saknat och som förhoppningsvis kommer utvecklas tillsammans med er som läser.

Jag är pepp, let's do it!

I nästa inlägg kommer jag dela med mig av instatips , influencers som influerar till förändring och inte till konsumtion. Sounds good? Ofcourse, så hang in there!<3

Likes

Comments