Vad är gallopombyten?

Det är när hästen galopperar och byter galopp från vänstergalopp till högergalopp eller tvärtom.


Varför ska man träna gallopombyten?

Det är jättebra att träna om man ska tävla både i dressyr och hoppning. I dressyren är det ett vanligt moment i "banan" och är självklart om man tävlar högre klasser. I hoppning är det nästan ännu viktigare eftersom att om man hoppar ett hinder och man är i tex höger gallopp och sedan ska till ett hinder som är i andra varvet är det jätte viktigt att hästen byter gallopp innan hindret eftersom att det underlättar i hästens språng.


Hur ska man träna gallopombyten?

Jag brukar oftast böraj med att galopperar i ena varvet och sväng snett i genom, i båda varven några gånger så att hästen fattar vad den ska göra när hästenär uppvärmd då brukar jag galloppera i en åttvolt ca 20 varv sedan låta hästen vila och göra om det va 3 gånger.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments


Backträning är bra för att bygga upp styrkan i hästen rygg och bakdel. Backträna och klättra kan du göra både i skogen och ute på vanliga vägar. Det är bäst att skritta i skritt och trav på långa tyglar så att hästen får jobba med hela kroppen. Att göra halt i en uppförsbacke får hästen att sätta all vikt på bakdelen, som man vill ska arbete aktivit och vara "motorn" när hästen jobbar.

När man klättrar i brantare backar är det bäst om underlaget är i grus så att hästen har en chans att ta i utan att behöva känna sig osäker på underlaget. Är det å andra sidan några mindre sluttande backar eller backar som är mer långa och sega är det okej om det är asfalt, sålänge det inte blir halt för hästen. I .Ett pass på 50 min i skogen är jättenyttigt för hästen som hela tiden måste tänka på vart den sätter ner hovarna. man ska gjärna klättra ganska ofta men det behöver inte va långa pass. Det kan räcka med 15-20 min i en rejält brant backe. Mindre för en otränad häst. Man kan oxå klättra lite efter vanliga ridpass.

Likes

Comments

det är viktigt att man varierar sin ridning så att hästen t.ex. Inte får jätte mycket muskler på frambenen och sedan inga på bakbenen. Det jag brukar variera mellan är dressy, markarbete, konditionsträning, hoppning och backträning men då kan man ju självklart träna olika saker inom de här "träningssätten" tex skänkelvikning eller galoppbommar.

Det enklaste sättet att göra det här är att skriva upp vad man ska göra de närmaste 2-3 veckorna i en kalender, då kan man enkelt se till att man inte gör samma sak flera gånger.


Hejdå ☺️

P.S det finns ju självklart andra "träningssätt" än vad jag skrev upp och kom ihåg att låta hästen vila ibland och rida lugnt lite då och då.

Likes

Comments

​Vad är studs?

för er som inte vet så Består studs  av två eller flera hinder som står så nära varandra att hästen inte tar något galoppsprång mellan dem. Istället hoppar den av på hinder nummer två direkt efter att den har landat efter första hindret

Varför ska man träna studs?

Hästen tränar sina bakben och Ryttaren tränar även upp sin balans och följsamhet över hinder, och får möjlighet att förbättra sin tvåpunktssits. Hästen får bättre rytm och takt, och blir dessutom kvickare i benen. För hästar som gärna rusar iväg efter hinder är studshoppning bra då de tvingas att ta det lugnt eftersom det kommer fler hinder direkt efter det första.

​Hur?

När du ska hoppa studs är det viktigt med en stabil sits. Se till att stigbyglarna är lagom korta och att du hittar balansen i den lätta sitsen. Ha inte för korta tyglar över hindren, utan ge hästen utrymme att arbeta med hela kroppen. Koncentrera dig istället mer på din egen sits under övningen. Rid mot första hindret i god galopp och låt hästen lätt och smidigt studsa över de tre hindren. Sakta av till trav en bit efter sista hindret.


Kom-ihåg att inte ha så höga hinder runt 30-40 cm brukar vara lagom men det beror på hur utbildad hästen är. Du får inte heller sköra för många gånger eftersom att det är väldigt svårt och ansträngande för hästen, jag brukar hoppa absolut Max 10 gånger.


Hejdå 😉

Likes

Comments

När jag har pratat med människor både vuxna och barn om hur man ska träna hästens kondition så har jag märkt att nästan ingen vet hur man egentigen ska träna den. Dom säger "man ska ju bara galoppera jätte länge" men det är ju så fel... För att träna hästen kondition så ska man köra intervaller ungefär 100 m galopp och sedan skritta 20 m o göra om det flera gånger , eftersom att då har hästen maxpuls hela tiden som gör att hästen tränar sin kondition. Om man bara galopperar hur länge som helst så orkar inte hästen ha pulsen på Max hela tiden utan har bara en medelpuls. Då tänker ni säkert amen hon e ju bara 13 år så hur kan hon veta det. Men alla djur människor, katter, elefaner och hästar mm tränar konditionen på exakt samma sätt. 


Hoppas att jag har varit till hjälp 😋 

Hejdå ☺️

P.S det är extra bra om hästen går i form medans man galopperar men det är inget måste

Likes

Comments

Hej

Jag tänkte börja med att berätta lite om mig själv. Jag är 13 år också älskar hästar, jag har en egen ponny som heter Munsboro shelly. Jag kan redan nu berätta att det här inte kommer bli någon blogg där jag skriver om mitt liv typ " idag gick jag till skolan och hade matte svenska NO och so sedan gick jag hem och åt spagetti med köttfärsås till middag...." Ja ni fatta jag kommer mest att skriva om problem och tips men jag kommer oxå Att skriva om viktiga saker i mitt liv.

Ni får gärna kommentarer saker jag kan förbättra eller tips om vad jag ska skriva om.

Likes

Comments