Masai mara

Tjaa! Har återigen ingen lust eller tid för att blogga därav har jag inte publicerat något på ett tag men nu är det dags för jag har något jag måste dela med mig av! I fredags åkte vi till masai mara som är en nationalpark i Kenya. Nationalparken är en del av serengeti som är en av afrikas kändaste nationalparker. Serengeti ligger ju i Tanzania men det finns en liten del som går in i Kenya och det var där vi var.

Det tog ca 7 timmar med buss från Nairobi för att åka dit. Vi stannade på två ställen för att gå på toa och man fick möjligheten att köpa vatten etc. När vi kom fram tog det ett bra tag innan vi fick åka in i nationalparken eftersom att det krånglade med betalningen. Dom krävde bra många mer tusen kes av skolan än vad dom hade kommit överens om tidigare men tillslut löste det sig. Så vi åkte på så kallad '' game driving '' där man åker ut på safari i några timmar. Jag kommer inte ihåg exakt vilka djur vi såg just då men totalt, under tre dagar, såg vi lejon, giraffer, zebror, impalor, hyenor, elefanter, bufflar, gnu, strutsar, flodhästar och en gepard (!!). Det coolaste var nog lejonen eftersom att han gick ca 6 meter bredvid våran buss. Vi såg även en hel lejonfamilj som låg i en buske, en lejonhona som precis hade ätit en gnu, en annan lejonhona som vandrade ensam i gräset, en till stor lejonfamilj på kanske 5 meters avstånd. Alltså såg vi vääldigt många lejon. Det häftigaste var även flodhästarna. Vi fick kliva av vid en hippo-flod och gå runt där. I vattnet låg det minst 20 flodhästar och det var och så himla häftigt att få se dom på bara några få meters avstånd. Vi stod vi kanten på marken innan det gick ner till vattnet, och trots att vi vet att flodhästar är de djur som dödar flest människor per år, var det ingen som var rädd för att gå för nära. Det sjukaste var dock när vi kliver på bussarna igen för att åka vidare, och så när bussen vänder och åker kanske 10 meter framåt, ligger det ett lejon i en buske. Alltså 10 meter ifrån där vi nyss hade varit och gått hur vi ville, helt försvarslösa, ingen som hade någon koll på vart någon gick, befann sig alltså ett lejon. Tänk om det lejonen liksom hade fått för sig att gå upp och gått mot oss, eller om någon elev hade gått t det hållet och mött på lejonet. Eller det scenariot att lejonet hade kommit mot oss, så står vi liksom mellan ett lejon och 20 flodhästar. Skitläskigt men så jävla coolt.

Vi campade på ett stort inhägnat område med fräscha toaletter och kockar som lagade jättegod kenyansk mat åt oss. Jag tror att jag aldrig har sovit så bra i ett tält förut. Lördagen bestod också av safari på morgonen och sen på eftermiddagen. På söndagen fick dom som ville åka ut tidigt på morgonen för att få se soluppgången vilket jag självklart följde med på. Vi klev upp 5 och åkte halv 6. I den bussen jag satt i var det jättemysigt då vi släckte ner och man satt och lyssnade på musik och kollade ut på den extremt mörka och stjärnklara himlen. Sen är ju naturen och himlen, soluppgången och djuren det på riktigt mäktigaste och finaste jag skådat i mitt liv. Är verkligen så himla tacksam att jag får chansen att få uppleva det här. Jag önskar att alla kunde komma hit, för det går inte att förklara och visa bilder för att få någon annan att förstå hur mäktigt och vackert det är.

Innan vi åkte tillbaka till Nairobi stannade dom som ville i en masaiby. Det är en by där det bor masaier. Först vart vi bemötta med traditionell dans och sång från dom vilket var häftigt! Sedan fick vi gå in och kolla hur byn såg ut, vi fick gå in i deras hus och kolla och dom visade bland annat hur dom gjorde eld. Det är liksom lerhus dom bor i som består av 2 rum för en familj. Dom lever liksom i det jordbrukssamhället vi i Sverige levde i 1860, och det är deras värld 2018. Dom har liksom ingen kontakt med omvärlden,är helt omedvetna om hur världen ser ut eller fungerar, inget internet, tv, alltså verkligen ingenting. Det är så sjukt hur vissa människor bor här på vår planet. Och det är sorgligt att människor som mig, som kommer från västvärlden är så jädrans bortskämda och de flesta har ingen aning om hur människor faktiskt lever i länder i Afrika. Samtidigt så får den här resan mig att vara så tacksam att jag får åka hit och se detta med egna ögon för det väcks upp ett medvetande som man tidigare varit helt omedveten om. Man kanske tror att man förstår om man kollar på tv program och läser nyheter, men det är så fel. Man måste verkligen uppleva och se saker med sina egna ögon för att verkligen förstå.

Har knappt några bilder från denna resa utan har bara filmklipp som man kan se på min instagram så jag hänvisar er dit www.instagram.com/fridahedlof


  • Resor

Gillar

Kommentarer