Hvor mange har du ligget med?

DETTE MED

Hei bloggen! Håper alle nyter deilig sommervær og har på seg akkurat så lite eller mye klær du selv ønsker. Det er forbanna varmt, så om noen går ute i bh eller annet ikke-akseptabelt (ja det var ironisk, ettersom det meste er akseptabelt) tøy, så ikke tro at det nødvendigvis er for oppmerksomhet. Det er bare varmt.

Som mange har fått med seg er jeg en veldig stor fan av å høre på podcast, og hører stort sett på svenske podder. Jeg regner med at mange av dere som velger å klikke dere inn for å lese min blogg, ikke gjør det samme. Jeg føler det derfor er min plikt å videreformidle mange av budskapene som kommer frem, men som dere da ikke får med dere. Jeg prøver ikke å skrive akkurat det samme som en hører i poddene, men mange av poengene som fremkommer er for gode til å ikke nå et større publikum. Dette innlegget er derfor inspirert av Katarina Wennstam, en svensk forfatter og journalist, som er sommervert i ”Sommar i P1” på Sveriges Radio.
Hun har jobbet i mange år med at kvinner som er blitt utsatt for seksuelle overgrep faktisk skal bli trodd, og for at fokuset skal flyttes fra offeret til den som utfører handlingene.

Jeg har i tidligere innlegg her på le blog vært inne på feminisme, kvinner, voldekt og hvordan samfunnet har et forvridd syn på kvinners rettigheter, og dette innlegget vil jeg skrive mer utdypende om nettopp dette. Om du tenker ”herregud, nå er det noe feminismeprat og kvinnestyr nok en gang”, så er det spesielt deg jeg er ute etter at skal lese dette. Det er i mange tilfeller ikke din skyld at du tenker sånn, men det handler mer om hvordan samfunnet har påvirket deg til å falle inn i denne typen tankegang. Det er også av den grunn at det er viktig at folk som meg selv skriver og ytrer seg om dette, for vi er ikke i mål. Bare fordi at MeToo har kommet på banen, betyr ikke dette at kampen er over. Vi har en forbanna lang vei igjen å gå. Så nå setter vi i gang.

I likhet med introen i Wennstam sitt avsnitt vil også jeg begynne med å skrive hvordan jeg selv har oppfattet kvinnesynet som barn og ungdom.

For jeg kjenner meg igjen i at jeg ofte kan bli sett på som sint, sjefete, den som snakker høyt og som ikke har noe problem med å ytre meningene når det måtte passe.

Sint og sjefete right there 👆

Tidligere har jeg aldri sett på dette som noe negativt, ettersom pappa har mange av de samme karakterene, og jeg alltid har sett opp til han, men med årene har jeg skjønt at det blir sett annerledes på i forhold til om man er jente enn om man er gutt. Pappa har jo alltid sagt; jenter kan, jenter vil, alt kan jentene få til, og jeg tror jeg var den eneste som i 4. Klasse visste hva ordet mannssjåvinist betydde. Jeg kalte jo læreren for det, med rette. På bakgrunn av hvordan jeg har blitt opplært til å tenke om meg selv, har jeg aldri vært i tvil om at jeg kan oppnå akkurat det samme som det min bror har hatt mulighet til. Likevel opplever jeg ofte at det blir satt spørsmålstegn ved min måte å være på og at jeg virker selvgod og bitchy. Til det vil jeg bare si at jeg aldri kommer til å unnskylde at jeg tar for meg i mitt eget liv. Det har alle rett til.

Frida 1B som helst ville gå fremst i toget. Aldri sagt nei til oppmerksomhet hun der, nei!

Så hvorfor er jeg likevel så opptatt av å skrive om nettopp dette? Selv om min tankegang er lagt til å prioritere meg selv, ta for meg og gi blanke i hva alle andre synser og mener om meg, er ikke det realiteten for alle andre. Jeg vet om mange jenter og kvinner som ikke tør å si det de mener, ikke tør å satse på det de selv har lyst til og er redde for å ta avgjørelser fordi de kan bli oppfattet som en bitch eller ”en som tror hun er noe”.

Dette gjelder i arbeidslivet, i klasserommet og i hjemmet, men viktigst av alt i sosiale settinger. Å ikke si sin mening der det er størst nødvendig å si sin mening kan gjøre deg til et offer. Og det er deg alle vil tvile på. Det er du som må flytte når du blir stemplet som hore og mobbet ut på ungdomsskolen fordi du ikke sa ”nei” til guttene som ville kline med deg, eller hadde et så stort ønske om å ha sex først, når det burde ha vært de som gjorde det fordi de ikke fikk et ”ja”.

Det er jo klart at det var du som lokket de med utfordrende klær, var for full eller danset på en måte som tydelig kunne tolkes som et ja…

I mange tilfeller er det slik mange gutter forklarer seg i en voldtektssak. De trodde du var med siden du bare lå der ikke og sa noe. I andre uforutsette situasjoner er man klar over at reaksjonen din kan være at du fryser til is og ikke klarer å skrike eller kjempe for livet, så hvorfor blir man da ikke trodd dersom dette skjer under en voldtekt?

Kvinner får skyld for noe en mann har gjort. Og jeg blir sint og forbannet fordi det kunne vært meg. Det kunne vært søsteren din, moren din eller venninnen din.

Og sannheten er at når en mann blir kåt er det ikke en bivirkning å bli blind, døv eller evneveik. Det kan ikke unnskyldes.

Sjekk bossen...

Hun på bildet vet ikke hvor mange ulemper og utfordringer hun vil møte på i livet, bare fordi hun er jente.

Gutter i tenårene blir ofte forbundet med å være kåte og at deres seksuelle lyst setter fart. Og hvordan tror dere det er med jenter i samme alderen? Hvem faen har bestemt at de skal danse rundt i en blomstereng og klappe små hunder og leke med Barbie hele livet? Hvem har bestemt at de ikke får være like nysgjerrige på alt det kroppen og tankene har å tilby i denne alderen?

Og Gud forby om en jente har sex. Du kan kanskje kysse et par stykker eller ligge med én person, men om du ligger med for mange blir du med en gang stemplet med ett av de SEKSTI skjellsordene Wennstam ramser opp, som en daglig hører at jenter blir omtalt som. Blant annet; bitch, billig, fitte, flagrefitte, fuck girl, gold digger, hore, hoe, hull, knullpose, ludder, lett på tråden, madrass, puta, slut, vandrepokal. Du risikerer å få en sosial dom om du ligger med for mange. Men hvor mange er for mange?

Når det gjelder ord som brukes på gutter som har sex med et valgfritt antall (jo flere, jo bedre), ramses det opp seksten stykker. Ja, det finnes nok enda flere, men det er ikke bare antallet som er den store forskjellen, det er essensen i ordene; alfahann, bukk, casanova, Don Juan, hingst, gigolo, the man. Det er snakk om et stempel VS. en oppnåelse.

Jenter kan være kåte, like sex og ha samme rettigheter over sin kropp som en gutt.

Jeg kunne skrevet om dette i evigheter, men for å oppsummere vil jeg si: ikke unnskyld deg selv for at du bruker albuer for å komme frem i ditt eget liv, ikke velg bort et antrekk fordi noen sier at det er for utfordrende og det kan hende at du blir voldtatt av å ha det på deg, ikke vær redd for å snakk om temaer som gjør at alle kan ha de samme mulighetene, og vær så snill; ikke unngå å ha sex med noen selv om du har lyst, fordi du er redd for å bli stemplet. Hvor mange du har ligget med er irrelevant for alt og alle.

And that's all I have to say about that!

PS: anbefaler alle å høre hele pod-avsnittet. Det snakkes om mye mer utover det jeg har valgt å skrive om. Du finner episoden ved å søke på ”Sommar i P1” eller ”Katarina Wennstam” i podcast-appen. Takk og hej!

F

Liker

Kommentarer