vad mår jag bra/mindre bra utav?

När jag la upp det här inlägget för ett litet tag sedan skrev @emmeliesehlin den här kommentaren "Hoppas du hittar något som minskar oron i kroppen och skriv gärna ett inlägg om vad du kom fram till som du mår bra av/mindre bra av!".

Min första tanke var "Absolut!" jag hade ju redan min lilla lista klar i både ett anteckningsblock och i en excelfil. Det var ju bara att klippa och klistra. Sedan har jag gått och gruvat på det här inlägget bra mycket längre än vad jag först trott.

Anledningen till mitt grubbel är att jag har funderat på hur mycket tanke jag egentligen har lagt på mina listor. Har jag verkligen känt efter på riktigt över vad jag mår bra av, eller vad jag mår dåligt av? Är det här sanningen, eller är det en enkel lösning på problematiken kring mitt välmående?

Sådant här kan man antagligen gå och gräma sig över i all oändlighet. Troligtvis kan man göra tusentals listor utan att känna sig helt nöjd. Utan att sätta pricken över i:et på exakt det som skaver.

Därför är det lika bra att nu bara köra. Så, här har ni en liten lista på saker som jag mår bra, respektive mindre bra utav.

Saker jag mår bra utav.

Kvalitetstid.

Om jag tänker på stunder då jag mått innerligt bra så är det:

🌻 När jag och min sambo ägnat en kväll åt att spela spel, suttit och pratat i flera timmar i soffan eller vid köksbordet, eller när vi på något annat sätt spenderat värdefull tid med varandra.

🌻 När jag suttit en hel eftermiddag runt ett köksbord och pratat om allt mellan himmel och jord med min fantastiska, roliga och smarta familj.

🌻 När jag fått tillbringa någon timme för mig själv med tända ljus, blommor på bordet, en kopp té/kaffe i handen och bli fullkomligt uppslukad av en text, en vision, osv.

Promenader.

För att knyta an till ovanstående punkt så älskar jag mina promenader. De ska vara långa, ensamma och tysta. De är få saker som fyller mig med lika mycket energi och inspiration som en och en halv timmes promenad i skogen.

Kreativitet.

Återigen knyter jag an till den tredje punkten för kvalitetstid, för jag mår så oerhört bra utav att få vara ensam en stund med min kreativitet i form av:

🌻 Att skriva texter av alla möjliga slag. Det ska vara tyst, gärna med ett par tända ljus och något varmt att dricka.

🌻 Att läsa gripande böcker. Omringad av mjuka kuddar och tystnad, under en filt med mysiga strumpor på fötterna och en stor, ångande kopp té i händerna.

🌻 Att färglägga. Älskar att strukturerat bilda mönster av olika färger i målaböcker. Med en mjuk spellista, tända ljus och en kopp té som sällskap.

Växter.

Blir så lugn och pirrig på samma gång av att få gå omkring och ta hand om mina små plantbäbisar. Det är ren terapi.

Pyssla i hemmet.

Blir även fylld av lugn, inspiration och pirr utav att greja med mitt hem. Flytta på saker. Klura på hur det kan bli PeRfEkT, genuint, och ombonat.

Saker jag mår dåligt utav.

Sociala sammanhang.

Älskar att umgås med personer jag tycker om, eller att lära känna spännande människor. Dock inser jag allt mer och mer att särskilt två former av sociala sammanhang får mig att lätt bli ångestfylld före, under och efter.

🌻 När jag måste "prestera", det vill säga när det är ett socialt sammanhang i vilket jag inte känner mig naturlig i. Det kan vara med personer jag egentligen älskar och tycker ofantligt mycket om men i en miljö där andra människor blir en naturlig och stor del, till exempel en krog. Det kan vara i kombination med nya lite "bröliga" personer med vilka jag lätt känner mig tråkig.

🌻 När jag känner mig trängd, det vill säga när det är mycket folk på bussen, i fikarummet, på krogen oavsett vad. En bra dag har jag inga problem med att dansgolvet är fyllt till brädden, eller att varje bord på kaffet är upptaget, men för det mesta känns det överhängande jobbigt.

Alkohol.

Får ångest oerhört lätt när jag dricker alkohol något som jag tycker är synd då det är så vansinnigt gott med vin. Det går bra med ett glas kanske två om det inte blir för ofta, men mer resulterar i dålig och orolig sömn, ångest i stunden, under natten och dagen efter, och en baksmälla även om jag bara druckit två och ett halvt glas rött.

Dålig kost.

Egentligen en så himla enkel grej, men som är ganska lätt att glömma bort, och i ärlighetens namn ganska tråkig att ta tag i. Dock vet jag att om jag bara äter dålig, fet mat och mycket socker så kommer jag att må både fysiskt och psykiskt sämre.

Rörig omgivning.

Har svårt att slappna av och känna mig lugn när det är stökigt. När saker ligger huller om buller, när det är skräpigt på golven, eller när handfaten är smutsiga. Den här punkten kan även appliceras på sociala sammanhang då jag kan tycka att det blir jobbigt när det är alldeles för många "röriga" intryck runt omkring, till exempel alla ljud som finns på en buss.

Ingen kontroll.

En stor nyckel i min ångestproblematik är mitt kontrollbehov. Jag får verkligen panik, och svårt att tänka klart när jag inte känner att jag har 100 procent koll på lägget precis hela tiden.

Dålig sömn.

Är extremt beroende av mina timmar utav sömn. Vanligtvis stensomnar jag på direkten och sover mig utan några större problem genom natten. Men om jag inte får minst sju timmars sömn så känns det för det mesta som att jag lika gärna kan ge upp den dagen. Blir lätt så kolossalt trött, sur, nere och mår allmänt riktigt dåligt.

***

Jag är väldigt nyfiken på vad ni egentligen tycker om de här inläggen. Tycker ni om dem? Känner ni igen er? Kan ni ta hjälp av dem? Eller tycker ni inte alls om dem? Är de för långa? För tunga? För mycket? Berätta gärna!

Vill ni skulle jag kunna lägga upp ett, eller två inlägg där jag skriver om hur jag tänker för att få in så mycket av de saker jag mår bra utav, respektive hur jag jobbar med att minska, samt att må mindre dåligt i de saker jag mår sämre utav. Låt mig veta isåfall.

#bestofnouw #nouwinspo #ångest #psykiskhälsa #välmående #lista #tankarochfunderingar

Gillar

Kommentarer

SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
Godmorgon vännen! Åh vilket fantastiskt och välskrivet inlägg 😍 så underbart att du har så mycket som gör dig glad och får dig att må bättre. Att sitta och måla är verkligen terapi för själen, åh. Massa kramar ❤ ☺
nouw.com/sofialissmyr
fridachristinas
fridachristinas,
Asså finaste du, blir så glad utav dina kommentarer. STORT tack <3
nouw.com/fridachristinas
ArielC
ArielC,
Så fint innlegg! Jeg kjenner meg igjen i flere av disse tingene selv 💕
nouw.com/arielc
fridachristinas
fridachristinas,
Tusen tack finaste <3
nouw.com/fridachristinas
Norailona
Norailona,
Vilket fint inlägg! Kan verkligen känna igen mig i det du skriver! ❤️
nouw.com/norailona
fridachristinas
fridachristinas,
Tack för din fina kommentar <3
nouw.com/fridachristinas