sommar & sol ger mig ångest

Vi sitter på en parkbänk. Jag föreställer mig hur de gula metallstängerna lämnar ett avtryck av ränder längst med min rygg. Solstrålarna letar sig ner genom de tjocka trädkronorna. Runt omkring oss är folk utströsslade i klungor på sina färgglada filtar. Vi pratar om sommaren. Hon har fullt upp med att vara på alla ställen för att hinna träffa alla. Packar upp resväskan och bäddar nytt titt som tätt.

"Sommaren ger mig ångest". Orden slinker ur min mun och jag tänker att nu blottar jag min mest uppenbara unpopular opinion. Hon skrattar till. Frågar vad jag menar.

Jag berättar att sommaren nog är den årstid jag gillar allra minst eftersom den fyller mig med social prestationsångest.

Hela jag blir så lätt fylld av en press över att en ska göra saker när sommaren är på besök. En ska umgås. Hänga med folk i olika konstellationer. Precis hela tiden. En ska ta till vara på vädret, och en förväntas älska att vara ute och njuta bara för att graderna går upp och solen kikar fram. En ska bli fylld av energi och sprudla. Ha den perfekta brännan och slät hud. En ska fylla sitt instagramflöde med InSpiRaTiOn och sina stories med härliga stunder. Härlig mat. Härliga drinkar. Härligt sällskap. Precis hela tiden.

När jag i september förra året började att gå i terapi frågade min terapeut mig ifall jag kände mig tröttare och mer nere under vinterhalvåret. Jag svarade instinktivt att det är tvärtom.

När september gör entré kan jag andas ut.

I september och oktober blir mina axlar hundratvå kilo lättare. När hösten kommer med sin svalare luft och färgar hela värden brandorange känner jag mig fri. Då njuter jag. Då vill jag ut. Absorbera alla intryck och fylla kroppen med energi. Ladda batterierna som blivit dränerad under sommaren.

När hösten gör entré återgår folk till det normala. Pressen på att vara social och Ta VaRa på precis allting blir mer hanterbar. Lite mer sansad.

Under vinterhalvåret kan jag njuta av mornar med tända ljus, promenader när solen kikar fram och en kväll med näsan i en bok med en ångande kopp té i handen utan att skämmas. Under hösten, vintern och våren är pressen inte lika stor på att göra "meningsfulla" och sociala saker. Frågorna om storslagna planer duggar inte riktigt lika tätt. Folk slänger sig inte med att allt är fantastiskt i riktigt lika stor utsträckning. Jag slipper få förväntan om att njuta, ta vara på och älska livet kastat i ansiktet. Sociala medier, fikarummet och alla andra omgivningar är lite mer dämpat när sommaren inte är här.

Jag älskar att leva i ett land som har färgsprakande årstider. Variationen känns som en ynnest. Jag älskar sommaren med dess ljus, grönska och milda kvällar. Jag älskar bara ben, grillkvällar och uteserveringar. Jag har bara lite lättare att leva i och njuta av de resterande nio månaderna av året. Jag är bara lite lugnare inombords när det inte är juni, juli, augusti.

Ta hand om er!

Gillar

Kommentarer

SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
Jag känner faktiskt igen mig i mycket av det du skriver att man känner att man måste prestera en massa. Jag har extrema känslor om sånt kring insta för där lägger alla ut hela tiden hur bra dom har det och hur mycket dom gör. Jag älskar verkligen våren och hösten för då känner man inte denna press så mycket längre vilket är så skönt. Underbart att du är så förälskad i hösten och att du har en årstid du faktiskt njuter av. Massa kramar 😊 <3
nouw.com/sofialissmyr
celinelundqvists
celinelundqvists,
Har också tänkt mycket på det, hur man alltid ska hålla igång, jag jobbar större delen av sommaren och stressar ihjäl mig över att hitta på något bra, kul och idylliskt på veckorna då alla andra är så jävla inspo i deras flöden just nu! När man egentligen mest vill sova! Usch nä folk verkar vilja leva ett sånt fantastiskt liv på sommaren och det stressar sönder mig!
nouw.com/celinelundqvists
Desireekujala
Desireekujala,
Kände lite likadant under sommaren när jag bodde i sverige, vi svenskar är så himla väderberoende, när det var soligt kände jag typ att man skulle försöka ta vara på dagen.. kram <3
nouw.com/desireekujala