lugn är den nya lyckan

"Jag tycker att det är fint att du har lugn som mål istället för lycka". Du tänker att det känns ganska så självklart.

Ni står vid busshållsplatsen längst med en av stadens allra mest trafikerade gator. Klockan är strax efter sju och det är fortfarande oräkneliga bilar som far förbi även om rusningstrafiken är över sedan länge.

Du berättar för din mamma att lugn har blivit ett nyckelord för dig. Någonting du strävar efter snarare än lycka. "Lycka tar för mycket energi". Du håller med. Det är exakt så det känns.

Det hugger till en aning. Längst ner i bakhuvudet. "Är jag en tråkig person som känner så?". Du tänker att du kanske borde känna ett begär efter lycka. Att du borde längta efter fyllda dansgolv. Skratt med tusentals människor. Ständigt omringad. Ständigt sysselsatt.

Det hugger till en aning. Längst ner i bakhuvudet. "Är jag en tråkig person som inte blir aslycklig varje gång livet är fartfyllt och socialt?" "Är jag en tråkig och energidödande person som inte strävar efter lycka?" Du tänker att det är fel på dig.

Du minns tillbaka på hon som suckade när du drog dig ut från dansgolvet och flydde upp till baren. Hon tjatade. Du åkte hem.

Du önskar att du vore en sådan person som älskar när dansgolvet är fyllt till brädden. Att du snarare blev glad än matt när varje bord är fyllt på kafét. Att hemmakväll med film och popcorn fredag och lördag fyra helger i rad är lika med döden.

Du berättar att du känner dig tråkig. Hon nickar och svarar okej. Du byter ben. Korsar höger ben över vänster. Hon ber dig att beskriva dig själv. "Vem är du om du är 100 procent dig själv?". Du säger att du är lugn och kreativ. Hon frågar hur du ser på en person du inte känner om den personen är lugn och kreativ. Du svarar att du blir en smula avundsjuk. Hon lutar sig framåt i sin läderfåtölj. "Är det inte då asbra att du är en lugn och kreativ person?"

***

Du har älskat dina svettiga nätter på dansgolv. Du kan fortfarande minnas tillbaka på känslan av ren lycka den där varma junikvällen bland 70 000 andra och en falskstämma med texter om Göteborg. På ett rökigt dansgolv på Smögenbrygga och ett gäng starka och inspirerande tjejer.

Dock har du insett de senaste åren att de där kvällarna i stort snarare tar energi än ger, även om det självfallet finns undantag. Den insikten har grämt dig. För din vision om hus, plantor, böcker och bullbak har kanske inte fallit perfekt i den extroverta versionen av lycka.

Det är där skon klämmer.

Du har känt dig tråkig för att du vill att livet ska andas lugn. Men underbara du. Du är allt annat än tråkig. Du är bara en smula introvert.

För dig är tre timmar vid köksbordet med fingrarna över tangentbordet lycka. För dig är kvällarna i soffan med tända ljus lycka. För dig är pratfyllda fikastunder på folktomma kaféer lycka. För dig är promenader i morgonljus utan hörlurar lycka.

För dig är allt det du definierar som lugn lycka, och det är absolut lika med noll fel i din version av lycka.

Din strävan efter lugn är perfekt för dig så fortsätt med det.

#bestofnouw #tankarochfunderingar #skriverier #lycka #lugn

Gillar

Kommentarer

ArielC
ArielC,
Gode Frida 💛 💛nouw.com/arielc
Emmaengstrom
Emmaengstrom,
Hur du skriver alltså, jag älskar det ska du veta! KRAM <3nouw.com/emmaengstrom
fridachristinas
fridachristinas,
Åh vad glad jag blir av detta, det betyder sååå mycket <3nouw.com/fridachristinas
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229