fem "ytliga" saker jag gjort för att bryta min ångest

God morgon mina fina 💛 Hoppas att ni fått en härlig start på den här helgen!

Den här veckan har jag till stor del känt mig trött och ångestig. Därför tänkte jag idag dela med av ett par lite enklare och ytligare saker som jag bland annat gjort de senaste dagarna för att bryta de ångestkänslor jag haft.

Vad menar jag med ångestig?

Ångest är aldrig särskilt angenämt. Det är snarare rent ut sagt vidrig på alla sätt och vis. Dock upplever jag att min ångest ter sig i olika skalor.

När jag är ångestig så känner jag en oro i kroppen. Det liksom pirrar på ett obehagligt sätt som om jag vore för snabb för mig själv eller som om jag inte får plats i min kropp. Jag känner mer bräcklig och får lätt till självhat och katastroftankar. Däremot eskalerar det inte till en fullskalig ångestattack då jag inte kan andas ordentligt, hela kroppen gör ont och är spänd, och jag inte vet vart jag ska ta vägen.

Med andra ord är min känsla av att vara ångestig lättare att hantera än ren ångest även om den inte alls är trevlig på något sätt.

Doftljus är aldrig hela lösningen

I det här inlägget vill jag bara poängtera att jag inte på något sätt tror att choklad och fina naglar kan bota ångest. Det är tyvärr inte riktigt så enkelt.

Istället handlar min resa mot ett lite mer angenämt välmående om att jobba med min ångest. Gå till botten med orsaker, hur jag kan motverka samt minimera attackerna, och hur jag ska hantera ångesten när den väl kommer. För att förstå det här behöver jag lära mig att behålla lugnet i genom min ångest.

Dock krävs det en del energi för att jag ska orka hantera min ångest lungt och rationellt. Den dosen av ork har jag inte jämt, och då är det skönt att istället kunna "bryta" ångesten. För det är ofta vad det handlar om för min del. Att sätta stopp på mina tankar innan de blir för stora för att hantera.

5 "ytliga" saker jag gör för att bryta min ångest

Det finns massa olika sätt som jag kan bryta min ångest på. Vissa är bättre än andra. Här listar jag fem relativt ytliga saker som jag gör för att få mig själv på andra tankar när jag börjar känna mig ångestig för att på så sätt bryta min ångest innan den blossar upp.

🌻 RuPauls Drag Race

9 av 10 gånger har min ångest antingen försvunnit helt eller blivit sååå mycket mer lätthanterligt efter ett avsnitt av RuPauls Drag Race

🌻 Hångel

Ibland när jag är ångestig kan jag uppleva att det blir värre av en kram. Dock kan ett bra hångel få bort på tankarna från ångesten. Antar att det har med endorfinerna att göra.

🌻 Spadusch

Att verkligen pyssla om mig själv med en mjuk spellista och tända doftljus i bakgrunden. Lägga en hårinpackning och ansiktsmask som får verka länge under en lång och varm dusch. Sedan avsluta med att smörja in hela mig själv med en väldoftande bodylotion.

🌻 Piffa till mig

Ibland är det skönt att måla naglarna, fixa håret eller sminka mig när ångesten är på besök. Tror det har att göra med att jag lätt "gräver ner mig" annars med otvättat hår och superslappa kläder. Därför blir det lite som att låtsas som att jag mår bra genom att göra mig i ordning.

🌻 Städa

Jag gillar att ha ordning och reda runt omkring mig. Är det stökigt har jag lättare för att fastna i min ångest. Därför kan det ibland hjälpa att ta ett ryck och plocka undan kläder som hamnat på golvet och lägga rätt kuddarna i soffan. Sedan kan jag istället känna mig trygg och lugn hemma, och njuta av den känslan med en stor kopp té och tända ljus.

***

Som sagt, de här fem sakerna är ingen lösning på psykisk ohälsa. De skulle till och med kunna vara triggers beroende på vad som orsakar ens ångest. Dock upplever jag att de kan hjälpa till när jag inte har ork över till att hantera min ångest på ett mer produktivt sätt.

Ta hand om er 🌻

Lästips - tre liknande inlägg:

Det går inte att vänta sig till att må bra

Just a friendly reminder - psykisk ohälsa syns inte (alltid) utanpå

Vad mår jag bra/mindre bra utav?

Följ mig gärna på Nouw här!

#bestofnouw #nouwinspo #psykiskhälsa #välmående #ångest

Gillar

Kommentarer

tinafalkestad
tinafalkestad,
Så himla bra tips! Jag är så glad att jag slipper ångest, de låter inte kul❤️ men bra och viktigt inlägg 😍nouw.com/tinafalkestad
fridachristinas
fridachristinas,
Vad kul att du gillade det <3 KRAMnouw.com/fridachristinas
ineees
ineees,
Så bra inlägg och bra tips❤️❤️❤️nouw.com/ineees
fridachristinas
fridachristinas,
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229